مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

با توجه به مقاومت میکروارگانسیم ها نسبت به مواد ضدمیکربی، تلاش برای جایگزین نمودن مواد طبیعی گیاهی که خواص ضدمیکربی داشته باشند و عوارض جانبی این مواد نسبت به مواد شیمیایی کمتر باشد، به وسیله محققین در حال انجام است. یکی از روش هایی که برای نگهداری طولانی مدت موادغذایی استفاده می شود، اضافه کردن مواد ضدمیکروبی به موادغذایی است؛ لذا هدف از این مطالعه تعیین اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی بود.

 روش بررسی

این پژوهش یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی است که در سال 1395 انجام شد، چندین آزمایش مانند ژل دیفیوژن و چاهک اندازه گیری MIC و MLC انجام گرفت تاخواص نگهداری موادغذایی که به وسیله تعدادی از میکروارگانیسم ها که بیشتر باعث آلودگی مواد غذایی می شوند، با عصاره گیاه پنیرک بررسی شود. بعداز تهیه عصاره هیدروالکلی این گیاه بر روی محیط کشت های حاوی آب گوجه، آب انگور، آب آناناس  و آردگندم که با باکتری های استاف اوریوس، اشرشیا کلای و قارچ کاندیدا آلبیکنس و آسپرژیلوس نیجر آلوده شدند اثر داده شد. هم چنین حداقل غلظت مهار کنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی  این عصاره  و هم چنین سدیم بنوات روی میکروارگانیسم ها اندازه گیری و سپس قطر هاله عدم رشداین عصاره باآنتی بیوتیک های استاندارد مقایسه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری شاخص های مرکزی، پراکندگی، جداول توزیع فراوانی و نمودارها تجزیه و تحلیل شدند.

 یافته ها 

این مطالعه نشان داد که در غلظت 16، 8، 4، 2 و 1  میلی گرم بر میلی متر از عصاره این گیاه قطر هاله عدم رشد برای استاف اوریوس به ترتیب برابر با؛ 20، 18، 15 و 12 و 6 میلی متر و برای اشرشیاکلای هاله قطر هاله عدم رشدی مشاهده نشد. برای قارچ های آسپرژیلوس نیجر و کاندیداآلبیکنزMIC  و MLC به ترتیب برابر؛ 25، 31 و125 میلی گرم بر میلی متر و هم چنین رشد کلیه میکروارگانیسم ها در مقابل سدیم بنزوات در غلظت 2 میلی گرم بر میلی متر متوقف گردید و قطر هاله عدم رشد از 20 تا 28 میلی متر مشاهده شد.

 نتیجه گیری

نتایج نشان داد که این عصاره در ترکیب با افزودنی های شیمیایی که توسط باکتری استاف آلوده شده بودند، اثر نگهدارندگی بالایی از خود نشان داده است، ولی موادی که با باکتری اشرشیا کلی آلوده شده بودند، تاثیری روی آنها نداشت. هم چنین این عصاره روی مواد غذایی که به وسیله قارچ ها آلوده شده بودند، اثر خوبی از خود نشان داد؛ ولی در مقایسه با سدیم بنزوات اثر این عصاره روی تمامی میکروارگانیسم ها کمتر بود. به هر حال امیدواریم در آینده با کارهای بیشتری که روی این گیاه صورت می گیرد، بتوان از این گیاه به عنوان جایگزینی مناسب برای نگهداری مواد غذایی به جای افزودنی های شیمیایی استفاده کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
563 تا 576
لینک کوتاه:
magiran.com/p2354952 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!