ارزیابی پایداری شش بوم نظام تولید محصولات زراعی بر اساس تحلیل امرژی و اقتصادی در شهرستان هیرمند

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

استفاده از رهیافت تحلیل امرژی در ارزیابی پایداری نظام های زراعی، منجر به اعمال مدیریت صحیح در راستای افزایش پایداری تولید در این نظام ها می شود. در این مطالعه، شش نظام تولید محصولات زراعی گندم، پیاز، سیر، رازیانه، زیره سبز و سیاه دانه در سطح شهرستان هیرمند، ایران، با استفاده از شاخص های امرژی و اقتصادی از نظر پایداری اکولوژیکی، ارزیابی شد. به این منظور، 117 مزرعه برای گندم، 47 مزرعه برای پیاز، 32 مزرعه برای سیر، 17 مزرعه برای زیره سبز، 12 مزرعه برای رازیانه و هشت مزرعه برای سیاه دانه انتخاب شد. تعداد نمونه های مورد نیاز با استفاده از روش نیمن تعیین شد. داده های موردنیاز برای این مطالعه شامل ورودی ها و خروجی های محیطی و اقتصادی با استفاده از پرسش نامه و اندازه گیری های میدانی جمع آوری شد. نظام های تولید منطقه هیرمند عموما کم نهاده هستند و با اتکای اندک به نهاده های بازاری مدیریت می شوند. در این پژوهش، ساختار امرژی ورودی و شاخص های امرژی برای نظام های مختلف محاسبه شد. کل انرژی حمایت کننده نظام های تولید گندم، پیاز، سیر، رازیانه، زیره سبز و سیاه دانه شهرستان هیرمند به ترتیب 1016×25/3، 1016×37/3، 1016×36/4، 1016×29/2، 1016×84/1 و 1016×82/1 ام ژول خورشیدی در هکتار بود. جریان های محیطی رایگان به ترتیب 27/74، 85/67، 21/52، 16/56، 92/56 و 49/52 درصد از کل انرژی ورودی نظام های تولید گندم، پیاز، سیر، رازیانه، زیره سبز و سیاه دانه را به خود اختصاص دادند. سهم زیاد نهاده های رایگان داخلی نشان می دهد که غالب مزارع مورد مطالعه، نظام هایی غیر صنعتی هستند که به شیوه سنتی و کم نهاده مدریت می شوند. مقادیر محاسبه شده برای شاخص های پایداری استاندارد و اصلاح شده (ESI و ESI*) نشان داد، پایداری اکولوژیکی نظام تولید رازیانه بیشتر از سایر نظام های مطالعه است. دلیل اصلی پایداری بیشتر این نظام سهم زیاد انرژی ورودی مربوط به نهاده های محیطی رایگان و منابع تجدید پذیر اقتصادی بود. همچنین بالا بودن کسر مبادله امرژی (EER)، پایداری زیست محیطی منتج از تاثیر بازار، مقدار انرژی صرف شده کمتر در تولید هر واحد خروجی و بهره وری بیشتر کل عوامل تولید حاکی از مزیت نسبی بیشتر نظام تولید رازیانه است. در مجموع، ارزیابی های انجام شده بر اساس محاسبه 14 شاخص امرژی و اقتصادی نشان داد که در نظام های زراعی غالب شهرستان هیرمند، توجه به راهکارهای عملی در مدیریت جامع بوم نظام تولیدی به ویژه حفاظت از مواد آلی خاک و جلوگیری از فرسایش خاک می تواند در پایداری اکولوژیکی این نظام ها تاثیر چشمگیری داشته باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
539 تا 561
لینک کوتاه:
magiran.com/p2358090 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!