ماهیت و آثار حاکم بر ثبت الکترونیکی اسناد در پیشگیری از جعل
توسعه تکنولوژی در ماهیت اسناد تغییر ایجاد نموده و امروزه شکل جدیدی از اسناد به نام اسناد الکترونیکی به وجود آمده اند. به علاوه، نظام سنتی ثبت اسناد نیز جای خود را به ثبت الکترونیکی داده که می تواند آثار بسیاری به همراه داشته باشد. بر این مبناء، به این امر پرداخته می شود که ثبت الکترونیکی اسناد با چه اهدافی انجام می شود؟ و آیا ثبت الکترونیکی اسناد می تواند از ارتکاب جعل پیشگیری نماید؟
باتوجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
الکترونیکی کردن اسناد و ثبت آنها در یک سامانه ملی که مجموعه ای از مشخصات مالک، ملک، شناسه ملی و کد پستی، نمایش نقشه کاداستر و نقشه هوایی ملک در این سامانه جمع شده و تکمیل آن ها در یک بانک اطلاعات که به صورت آنلاین در دسترس است، امکان پذیر باشد، از ویژگی های ثبت الکترونیکی اسناد است. ثبت الکترونیکی اسناد با دو هدف حقوقی- قضایی و اقتصادی صورت می گیرد. همچنین، ثبت الکترونیکی اسناد می تواند آثار مختلفی در حوزه کیفری و غیرکیفری به همراه داشته باشد. یکی از آثار ثبت الکترونیکی اسناد پیشگیری از ارتکاب جعل است که رویکرد مقنن در این زمینه متمرکز بر پیشگیری کیفری است؛ اما پیشگیری اجتماعی نیز می تواند شامل اقدامات آموزش محور و استفاده از رسانه های اجتماعی باشد و البته، با توجه به تحول در ماهیت جرایم سایبری لازم است تا در حوزه پیشگیری وضعی تمهیدات موثری اندیشیده شود.