مسئولیت مدنی دولت در قبال اعمال قوانین با رویکرد پیشگیری از اقدامات مجرمانه جهت کاهش خسارات ناشی از ریزگردها در حقوق ایران
خسارت های ناشی از ریزگردها تحت عنوان آلاینده های هوا متعدد و متنوع هستند و علیرغم اینکه این ریزگردها آثار مخرب و زیانباری بر محیط دارند در عرصه حقوق داخلی کمتر مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی انواع شیوه پیشگیری از اقدامات مجرمانه جهت جبران خسارات ناشی از ریزگردها می باشد.
روش تحقیق به صورت مطالعه مروری و استفاده از منابع کتابخانه ای می باشد.
در این پژوهش اقدامات پیشگیرانه ناشی از ریزگردها، اعمال قانون از طریق مراجع اداری(اداره مالیات)، موارد کنترل و پیشگیری از ریزگردها در حقوق ایران، شیوه های جبران خسارات ناشی از ریزگردها، شرایط خسارت قابل جبران، شیوه های جبران خسارت و شیوه های تضمین اصل جبران کامل خسارت مورد بررسی قرار گرفت.بررسی ها نشان داد پیشگیری قاعده طلایی حقوق در حقوق داخلی و بین المللی است.استفاده از ابزارهای مالیاتی و شیوه های پیشگیری در قوانین متعدد حقوقی و کیفری در صورتی که از کارآیی لازم برخوردار باشد، یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل و کاهش آلودگی هوا است. نظامات پلیسی و نظارتی شامل موارد «منع»، «اجازه قبلی» و «اعلام قبلی» می توانند در ارتباط با خسارات ناشی از ریزگردها مورد توجه باشند. از سوی دیگر جمع شدن ارکان مسئولیت مدنی دولت مفهم این موضوع هست که ، دولت مکلف به جبران خسارات است و عامل زیان بایستی برآیند عمل و اقدام ناشایست خودرا جواب گو باشد و با دستاویز به اعمال حق وضعیت زیان دیده را به حالت قبلی خود درآورد.