تاثیر آرام سازی پیشرونده عضلانی بر اضطراب و شدت درد در بیماران مبتلابه کووید-19

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

درد تجربه ای چندبعدی است و در مشکلات جسمی و روان شناختی مختلفی یکی از نشانه های بیماری است. در برخی مطالعه ها نشان داده شده است که افراد مبتلابه کووید-19 بعد از دوره حاد بیماری  مشکلاتی مانند میالژیا سردرد، درد عضلانی و اضطراب  را تجربه می کنند.  هدف این مطالعه بررسی تاثیر آرام سازی پیشرونده عضلانی بر روی اضطراب، شدت دردو تداخل در فعالیت های روزمره است.

مواد و روش

این پژوهش  از نوع مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهشی بیماران مبتلابه کووید- 19 شهرستان خوی  که تست PCR مثبت دریافت کرده  بودند. از میان آن ها 96 نفر را که  شکایت هایی مانند، درد عضلانی، سردرد، کمردرد  بدون سابقه تجربه درد به طور هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی به دور آزمایشی و کنترل جایگذاری شدند. برای گروه آزمایش تمرینات آرام سازی پیشرونده عضلانی در 12جلسه آموزش و تمرین داده شد و از بیماران خواسته شد 60 جلسه 20 دقیقه ای در طی 8 هفته تمرین کنند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های  شدت درد و اضطراب بک  در پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شدند. بعد از جمع آوری داده ها ، برای کنترل تاثیر پیش آزمون از  آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار 26SPSS- استفاده شده است.

یافته ها

آزمون لوین نشان دهنده برقرار همگنی واریانس ها  است(سطح معناداری از 11/0 تا 58/0)؛ پس می توان از تحلیل کوواریانس استفاده کرد.  تحلیل  نمرات اضطراب، شدت درد، تداخل در فعالیت های روزمره در هر دو گروه روند کاهشی  است، و تفاوت نمرات مولفه های اضطراب، شدت درد، تداخل در فعالیت های روزمره در بین دو گروه بیماران آزمایشی و کنترل در سطح 01/0> P معنادار است. اندازه اثر به دست آمده برای  آرام سازی پیشرونده عضلانی در کاهش شدت درد تجربه شده 65/0 ، کاهش تداخل  درد در فعالیت های روزمره 71/0 و برای اضطراب 78/0 به دست آمده بود که نشان دهنده اندازه اثر متوسط آرام سازی عضلانی برای هر سه مولفه است.

نتیجه گیری

یافته های این پزوهش نشان می دهد  که تمرین آرام سازی پیشرونده عضلانی به طور معنادار و موثری می تواند اضطراب، شدت درد و تداخل در انجام کارهای روزمره را کاهش دهد. تمرینات آرام سازی پیشرونده عضلانی با تحریک اعصاب سمپاتیک می توانند اضطراب و استرس بیماران را کاهش داده و کاهش استرس به نوبه خود می تواند منجر به کاهش تجربه ادراک درد می شود. پس در کنار درمان های دارویی برای کاهش اضطراب ، شدت درد می توان از آرام سازی پیشرونده عضلانی استفاده کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
112 تا 122
لینک کوتاه:
magiran.com/p2425398 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!