چرخش روابط ایران و عربستان در دو بعد تعامل و تقابل ژئوپلیتیکی و زمینه‏ های شکل‏ گیری آن ‏ها

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

بررسی الگوهای روابط کشورهای واقع در منطقه خلیج فارس به‏ دلیل جایگاه ژیوپلیتیک و ژیواکونومیکی این منطقه در ساختار قدرت جهانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی دو کشور مهم و تعیین‏ کننده در منطقه خاورمیانه و خلیج ‏فارس ‏اند و روابط پرفراز و نشیبی را تجربه کرده ‏اند. روابط کشورها در طول زمان و تحت‏ تاثیر عوامل مختلفی همچون جنگ ‏ها، انقلاب ‏ها، تحولات نظام منطقه ‏ای و نظام جهانی و تغییر در موازنه ‏های قدرت همواره در حال تغییر و تحول بوده است. ایران و عربستان از کشورهایی بوده‏ اند که روابط آن‏ها در طول چهار دهه گذشته (پس از انقلاب اسلامی) دچار تغییر و تحولات زیادی شده است که علل آن را می ‏توان در طیف مختلفی از عوامل ژیوپلیتیکی جست ‏وجو کرد. این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی در‏صدد بررسی الگوی روابط ایران و عربستان پس از انقلاب اسلامی ایران تا سال 1397 است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‏ دهد که الگوی روابط ایران و عربستان پس از انقلاب اسلامی تا‏کنون از تقابل به تعامل و برعکس از تعامل به تقابل ژیوپلیتیکی در چرخش بوده است. مهم ‏ترین عوامل تاثیرگذار در روابط دو کشور نیز در این بازه زمانی شامل شکل‏ گیری انقلاب اسلامی در ایران، پایان جنگ تحمیلی، حادثه 11 سپتامبر، بیداری اسلامی، ژیواکونومیک و منابع انرژی، ژیوپلیتیک شیعه، دست‏یابی ایران به انرژی هسته ‏ای، رویکرد امنیتی دو کشور، تحولات منطقه ‏ای و بین ‏المللی مثل روی کار آمدن محمد بن سلمان در عربستان و دونالد ترامپ در امریکا و نقش قدرت ‏های فرامنطقه‏ ای در روابط دو کشور بوده است.

زبان:
فارسی
صفحات:
457 تا 478
لینک کوتاه:
magiran.com/p2440057 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!