اثرات سطوح مختلف جایگزینی کنجاله کتان با پنبه دانه بر فراسنجه های خونی، فعالیت آنزیم های فیبرولتیک شکمبه ای و سیستم ایمنی میش

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

کنجاله دانه کتان سرشار از موادمغذی مختلف به ویژه پروتیین خام و انرژی است و می تواند به عنوان خوراک پروتیبنی برای حیوان استفاده شود. حدود 3/13 انرژی قابل هضم (مگاژول بر کیلوگرم براساس ماده خشک) و 32 تا 37 درصد پروتیین خام دارد. دارای پروفایل اسیدآمینه متعادل و پروتیین تجزیه پذیر موثر شکمبه کمی دارد. علاوه بر این ، گزارش شده است که کنجاله دانه کتان دارای مقدار بیشتری فنول ها و فلانویید نسبت به دانه های خود دارد. هم چنین، فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی از خود نشان می دهد که برای رشد و سلامت حیوانات مفید است. این ویژگی ها در خوراک نشخوارکنندگان مطلوب است.  با این حال، مطالعات در مورد جایگزینی کنجاله پنبه دانه با کنجاله دانه کتان در میش محدود است. هدف از این آزمایش، بررسی اثرات جایگزینی کنجاله دانه کتان به جای کنجاله پنبه دانه بر فراسنجه های خون، فعالیت آنزیم های فیبرولتیک شکمبه ای و سیستم ایمنی در میش ها بود.

مواد و روش ها

کنجاله کتان به جای کنجاله پنبه دانه در این تحقیق در سطوح صفر، 33، 66 و 100 درصد استفاده شد. در این آزمایش از 4 راس میش غیر آبستن  در قالب یک طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه استفاده شد. روزانه دو وعده خوراک در ساعات 8 و 16 در اختیار حیوانات قرار گرفت. خون گیری برای اندازه گیری فراسنجه های خون (گلوکز، تری گلیسیرید، نیتروژن اوره ای خون، کلسترول، HDL- کلسترول، LDL-کلسترول و VLDL-کلسترول و سیستم ایمنی (گلبول های سفید خون، لنفوسیت، منوسیت، گرانولوسایت، گلبول های قرمز خون، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط هموگلوبین، وزن متوسط هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین در سلول، دامنه پراکندگی سلول قرمز، پلاکت ها، حجم متوسط پلاکت های، دامنه حجم پلاکت ها) در پایان دوره21 روزه انجام شد. برای اندازه گیری فراسنجه های شکمبه ای (pH، نیتروژن آمونیاکی و آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز) در انتهای هر دوره روز 20 از مایع شکمبه نمونه گیری شد.

یافته ها

نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش کنجاله دانه کتان به جای کنجاله پنبه دانه مقدار نیتروژن اوره ای خون، کلسترول و HDL-کلسترول افزایش پیدا کرد (0/05>p). مقدار هموگلوبین بین تیمارها تفاوت معنی داری داشتند و بیشترین مقدار آن مربوط به تیمار 100 درصد کنجاله کتان بود (0/05>p). فعالیت میکروکریستالین سلولاز با افزایش سطوح کنجاله دانه کتان در هر سه بخش فعالیت آنزیمی (داخل سلولی، خارج سلولی و وابسته به ذرات) به طور معنی دار کاهش پیدا کرد (0/05>p).

نتیجه گیری

درمجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد کنجاله دانه کتان را به جای کنجاله پنبه دانه می توان تا 100 درصد در جیره غذایی میش ها بدون تاثیر در سلامتی دام جایگزین کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
93 تا 99
لینک کوتاه:
magiran.com/p2457421 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!