دیجیتالی شدن اشیاء فرهنگی در بافت میراث فرهنگی (کتابخانه ها، موزه ها و آرشیوها)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

  هدف مطالعه حاضر بررسی مزایا و محدودیت های دیجیتالی شدن میراث فرهنگی در بافت میراث فرهنگی (کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها) و افزایش تمرکز و توجه به دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی در معرض خطر و آسیب است.

روش

این مطالعه به شیوه مرور نظام مند منابع موجود در پایگاه اسکوپوس انجام گرفته است   منابع بازیابی شده  با استفاده از نرم افزار اکسل و وی اس ویور تحلیل و بصری سازی شده است.

یافته ها

دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی، شیوه دسترسی، حفاظت و مدیریت میراث فرهنگی را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب دموکراتیزه شدن محتوا، افزایش دسترسی جهانی و حفاظت از اشیاء میراث فرهنگی شده است. دیجیتالی شدن، محرک همگرایی بیشتر کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها در بافت میراث فرهنگی به دلیل هم پوشانی های متعددی به لحاظ وظایف عمومی بین آن ها خواهد شد. همچنین دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی با چالش هایی نظیر مواجه شدن با مسایل و محدودیت های مالی، کمبود مهارت نیروی متخصص، محدودیت های حقوقی مربوط به مالکیت معنوی، منسوخ شدن فناوری ها، شکاف دیجیتالی موجود در جوامع، خطر تحریف و تغییر اطلاعات و فراداده ها در محیط وب و نهایتا حس دریافت شده توسط کاربر از یک شیء دیجیتالی شده نسبت به نسخه فیزیکی آن، مواجه است.

نتیجه 

دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی به وسیله فناوری های پیشرفته، علاوه بر اینکه مسیر همگرایی کتابخانه ها ، آرشیوها و موزه ها را هموار می سازد، رنسانسی جدید برای اشیاء میراث فرهنگی در بافت میراث فرهنگی به وجود آورده است. نقش دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی در کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها به ویژه در دوران همه گیری کووید-19  برای دسترسی از راه دور و جذب مخاطبان بیشتر به مراکز فرهنگی قابل ملاحظه است. با این وجود توجه به این نکته ضروری است که رویکرد ما به دیجیتال سازی می بایست رویکردی مدولار، قابل توسعه و انعطاف پذیر باشد تا در حفاظت پایدار موثر واقع شود. همچنین این مسیله را مدنظر قرار دهیم که دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی با تمام مزایایی که دربر دارد، هرگز جایگزین تجربیات فیزیکی نخواهد بود، بلکه مکمل و همراه اشیاء فرهنگی واقعی در بافت میراث فرهنگی است.

اصالت و ارزش

 مطالعه حاضر برای نخستین بار، به تحلیل مزایا و محدودیت های دیجیتالی شدن اشیاء میراث فرهنگی در بافت میراث فرهنگی پرداخته است و می تواند، راهگشای تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران حوزه میراث فرهنگی واقع شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
20 تا 40
لینک کوتاه:
magiran.com/p2483495 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!