شناسایی عوامل کلیدی در مدیریت بحران اجتماع محور بیماری کرونا؛ نمونه مطالعاتی: اجرای طرح شهید سلیمانی در روستای سراج محله جویبار

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

به دلیل رشد سریع جمعیت در سطح جهان و استفاده بیش از اندازه از ظرفیت های زیست محیطی، وقوع بلایای طبیعی در سالیان اخیر افزایش یافته است و هرساله تعداد زیادی از افراد بر اثر بحران های طبیعی و غیرطبیعی، هزینه های گزافی (جانی، مالی) را پرداخت می کنند. مدیریت بحران اجتماع محور به عنوان یک رویکرد جدید به ارتقاء مدیریت در قبل، حین و بعد از بحران کمک کرده تا از خسارات احتمالی کاسته شود. هدف اصلی پژوهش، تبیین شناسایی عوامل کلیدی در مدیریت بحران اجتماع محور بیماری کرونا در راستای کاهش اثرات ناشی از بحران های احتمالی طبیعی و غیرطبیعی می باشد.

روش

تحقیق حاضر رویکردی توصیفی - تحلیلی دارد و داده ها با استفاده از روش های میدانی و داده های آماری گردآوری شده است. در این پژوهش، از ابزار پرسش نامه استفاده شده است و بر اساس فرمول کوکران، تعداد 125 عدد پرسش نامه میان ساکنین محله و 14 عدد میان گروه دوام (در دو سطح) به صورت تصادفی ساده توزیع شد، سپس داده های خام به دست آمده، دسته بندی شده و با استفاده از نرم افزارهای SPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در سیوالات، از طیف لیکرت استفاده شده است. پس از سنجش صحت و پایایی سوالات پرسش نامه، به اثبات فرضیه های پژوهش و سپس، شناسایی عوامل کلیدی و سنجش عوامل کلیدی در اجتماع محوری بر مدیریت کارآمد بحران با استفاده از روش تحلیل عاملی و رگرسیون پرداخته شد.

یافته ها

یافته های پژوهش حاکی از تاثیرگذاری 3 عامل حفاظت از گروه های آسیب پذیر و حمایت معیشتی، مسیولیت پذیری و مشارکت مردمی و اطلاع رسانی و کمک رسانی بر مدیریت بحران اجتماع محور می باشد.

نتیجه گیری

در شرایط وقوع بحران، حضور مردم، کلید طلایی جهت کنترل وضعیت پس از وقوع هر نوع حادثه ای می باشد. استفاده از شیوه مدیریت بحران و مبتنی بر مشارکت و حضور مردم (مدیریت بحران اجتماع محور)، روشی جهت تسریع در بازیابی وضعیت جامعه پس از وقوع حادثه می باشد که در حوادث مختلف طبیعی و غیرطبیعی می تواند کارگشا باشد. در همه گیری ویروس کرونا با استفاده از شیوه مدیریت بحران اجتماع محور در مقیاس خرد (روستای سراج محله شهرستان جویبار)، وضعیت نسبتا پایداری در مقیاس محلی ایجاد شده است و می توان در مقیاس کلان تر نیز از این روش، جهت کنترل پاندمی کرونا یا سایر حوادث طبیعی احتمالی استفاده نمود که این موضوع، نیازمند آموزش و سامان دهی گروه های مختلف اجتماعی است که سبب تاب آوری جامعه می شود و جامعه در اسرع وقت به حالت پایدار دست می یابد.

زبان:
فارسی
صفحات:
145 تا 163
لینک کوتاه:
magiran.com/p2484164 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!