رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی در افراد تحت همودیالیز شهر ساری: نقش میانجی مقابله مذهبی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

بیماری های مزمن کلیوی در سطح جهانی شایع هستند و اغلب بار روانی بسیار زیادی مانند نگرانی از تصویر بدنی را به همراه دارند که در رفتارهای خودمراقبتی بیماران تاثیر دارد. این مطالعه نقش میانجی بالقوه مقابله مذهبی را در رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی در بیماران ایرانی تحت درمان با همودیالیز بررسی کرده است.

مواد و روش ها

این مطالعه توصیفی-همبستگی در سال 1398 به منظور ارزیابی نگرانی از تصویر بدنی، مقابله مذهبی و رفتار خودمراقبتی با استفاده از نمونه گیری در دسترس با مشارکت 280 بیمار تحت درمان مرکز همودیالیز شهر ساری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه عوامل دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون (BICI)، پرسش نامه رفتارهای خودمراقبتی افراد همودیالیزی (ASBHD-AVF) و مقابله مذهبی با استفاده از مقیاس فرم کوتاه مقابله مذهبی (Pargament) جمع آوری شد. برای ارزیابی مدل های میانجی از تحلیل مسیر استفاده شد.

یافته ها

یافته ها نشان داد بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=). همچنین متغیرهای سن (164/0- B=، 163/0 β=-، 07/0= p)، جنسیت (169/4 B=، 154/0 β=، 011/0= p) و رفتار خودمراقبتی (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=) قابلیت پیش بینی نگرانی از تصویر بدنی را در افراد تحت درمان با همودیالیز دارند. این متغیرها 5/7 درصد از عوامل پیش بینی کننده را توضیح می دهند. یافته ها نشان دهنده یک مسیر مستقیم از رفتار خودمراقبتی (015/0-=β، 002/0=P) به نگرانی از تصویر بدنی است. با این حال، هنگامی که مقابله مذهبی به عنوان یک متغیر میانجی معرفی شد، رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی معنی دار شد (012/0-=β، 020/0=P).

استنتاج

در این پژوهش مقابله مذهبی تا حدودی رابطه بین رفتار مراقبت از خود و نگرانی از تصویر بدن را نشان داد. در کشورهایی مانند ایران که دین داری ساختار روان شناختی مهمی است، به توضیح اینکه چرا افراد مذهبی نگرانی کمتری در زمینه تغییرات تصویر بدن دارند، کمک می کند.

زبان:
فارسی
صفحات:
55 تا 64
لینک کوتاه:
magiran.com/p2493107 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!