ارزیابی آلودگی و خطر بالقوه بوم شناحتی عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در خاک سطحی حاشیه برخی جاده های کلان شهر همدان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

حمل و نقل جاده‏ای یکی از منابع اصلی آلودگی فلزی است که می‏تواند خاک‏ های کنار جاده را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی و خطر سمیت بالقوه عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در خاک سطحی حاشیه برخی جاده‏ های کلان‏ شهر همدان در سال 1398 انجام یافت.

مواد و روش ‏ها: 

در این مطالعه توصیفی-مقطعی، پس از جمع آوری 63 نمونه خاک سطحی در طول 700 متر از یک قطعه 9 کیلومتری از جاده ‏های گلتپه، رزن و کرمانشاه و سپس آماده‏سازی و هضم اسیدی نمونه‏ها در آزمایشگاه، محتوی عناصر در نمونه های خاک به روش طیف‏ سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry: ICP-OES) خوانده شد. همچنین، نسبت به محاسبه شاخص‏های غنی‏ شدگی (EF)، سمیت محیطی (mERM-Q)، خطر بوم‏شناختی (mPEL-Q) و خطرپذیری بالقوه بوم ‏شناختی تجمعی (RI) نیز اقدام شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم‏افزار  SPSSانجام یافت.

یافته‎ ها: 

نتایج نشان داد که بیشینه میانگین مقادیر عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در نمونه‏های خاک با 4/26، 320/0، 3/17 و 2/22 میلی‏گرم در کیلوگرم به ‏ترتیب مربوط به ایستگاه ‏های کرمانشاه، رزن، رزن و رزن (ایستگاه‏های با ترافیک زیاد) و بیان‏گر تاثیر حجم ترافیک بود. نتایج محاسبه شاخص EF نشان داد که غنی سازی (آلودگی) عناصر سرب، کروم و نیکل در ایستگاه‎های با حجم ترافیک زیاد (رزن و کرمانشاه) با میانگین مقادیر بزرگ تر از 5/1، "متوسط" تا "شدید" بود که بیان‏گر تاثیر ورودی های انسانی به ویژه با منشا ترافیک است، در حالی که، در همه ایستگاه‏ها مقادیر شاخص برای عنصر کادمیم بیان گر شرایط "غیر آلوده یا فاقد غنی‏شدگی" بود. همچنین، میانگین مقادیر شاخص‏ های mERM-Q و mPEL-Q عناصر در نمونه‏های خاک بیان گر %21 احتمال سمیت بود. از طرفی، نتایج محاسبه شاخص خطرپذیری بالقوه بوم شناختی احتمالی (Er) بیان‏گر "خطر بوم‏ شناختی کم" برای همه عناصر و روند کاهشی میانگین عامل خطرپذیری بالقوه بوم‏شناختی احتمالی نیز به صورت کادمیم > نیکل > سرب > کروم حاصل شد. از سوی دیگر، میانگین مقدار شاخص RI برابر با 9/31 و بیان‏گر "مخاطره بوم‏ شناختی کم" در ایستگاه ‏های مورد مطالعه بود.

نتیجه‏ گیری:

 هر چند که میانگین مقادیر شاخص  RIنشان‏ دهنده کیفیت قابل قبول خاک در ایستگاه‏های مورد مطالعه و عدم بروز مخاطره بوم‏ شناختی بود، اما عنصر کادمیم با %4/82 از بیش‏ترین سهم در ایجاد مخاطره بوم‏ شناختی برخوردار بود. از این رو، نسبت به شناسایی و کنترل منابع انتشار این عنصر در زیست ‏بوم حاشیه جاده توصیه می‏شود. از طرفی، پایش منظم و دوره‏ای نمونه ‏های خاک با قابلیت ایجاد خطر برای سلامت بوم‏سازگان به‏ منظور مدیریت و حفاظت خاک ضروری است.

زبان:
فارسی
صفحات:
349 تا 364
لینک کوتاه:
magiran.com/p2494824 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!