تاثیر گیاه دارویی کاکوتی (Ziziphora tenuior) بر قابلیت هضم، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، باکتری های مدفوع و جمعیت نماتد میش

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

کاکوتی (Ziziphora tenuior) یکی از گیاهان دارویی و معطر است که پراکنش وسیعی در ایران دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior) بر قابلیت هضم، ماده آلی، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، میزان باکتری های اشریشیاکولای، لاکتوباسیل ها و کل باکتری های هوازی و نماتد در مدفوع میش های نژاد دالاق می باشد.

مواد و روش ها: 

بدین منظور 12 راس میش نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 0/5±40 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1- جیره پایه بدون افزودنی، 2-جیره پایه با 25 گرم کاکوتی، 3- جیره پایه با 50 گرم کاکوتی در روز برای هر راس بودند. کل دوره آزمایش 44 رور بود که میش ها پس از دو هفته سازگاری به مدت یک ماه با جیره های موردنظر تغذیه شدند. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی با روش خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شد، نمونه تازه مدفوع روزی سه بار از رکتوم هر میش در روز جمع آوری شد. جهت ارزیابی جمعیت میکروبی مدفوع و تعداد تخم انگل ها به روش تصحیح شده مک مستر، در روز آخر آزمایش نمونه مدفوع هر حیوان با استفاده از دستکش جمع آوری شد و با قراردادن در مخزن یخ به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شد. نمونه گیری خون در انتهای دوره انجام شد. نمونه گیری خون بعداز 16 ساعت گرسنگی قبل از تغذیه صبح در انتهای آزمایش انجام شد.

یافته ها:

 نتایج نشان داد که سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی داری بر قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی و جمعیت میکروبی مدفوع نداشت؛ اما کمترین جمعیت باکتری های اشریشیاکولای و لاکتوباسیل ها در تیمار 50 گرم کاکوتی مشاهده شد. سطح 50 گرم کاکوتی باعث افزایش درصد لنفوسیت (0/007=p) و کاهش درصد نوتروفیل (0/048=p) به طور معنی داری نسبت به بقیه تیمارها شد. سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی داری بر روی گلوکز، کلسترول، اوره، لیپوپروتیین با دانسیته بالا و لیپوپروتیین با دانسیته خیلی پایین نداشت، اما تیمار حاوی 25 گرم کاکوتی بیشترین میزان کاهش تری گلیسرید و لیپوپروتیین با دانسیته بالا خون را داشت. علیرغم عدم معنی داری بالاترین میزان گلوکز، گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت خون در تیمار 25 گرم کاکوتی بود. میزان لیپوپروتیین با دانسیته پایین با افزایش میزان کاکوتی افزایش یافت.

نتیجه گیری:

 به طور کلی، به نظر می رسد افزودن کاکوتی به جیره می تواند باعث افزایش ایمنی بدن و بهبود برخی فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی مدفوع شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
64 تا 72
لینک کوتاه:
magiran.com/p2520081 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!