آرایه ها و تزئینات برون متن (جلدها) در نسخه های نفیس دوره قاجار

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های آرایه ها و تزیینات در نسخ خطی دوره قاجار در بخش بیرون متن و بررسی انواع و فراوانی گونه های جلدهای نفیس مورد استفاده در کتاب آرایی نسخه های خطی این دوره است.

روش /رویکرد پژوهش:

 روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که به شیوه استقرایی، گونه های جلدهای نفیس و هنری دوره قاجار و فراوانی آن ها در مخزن کتابخانه ملی احصا شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 84 نسخه هنری رقم دار و تاریخ دار دوره قاجار انتخاب شد و مورد مطالعه قرار گرفته است.

یافته ها و نتایج

در میان 84 نسخه مورد تحقیق، جلد های چرمی بیشترین فراوانی با 49 نسخه را دارد؛ پس از آن جلدهای رنگ و روغن با فراوانی 21 نسخه و سپس جلد های پارچه ای با فراوانی 10 نسخه و جلد مقوایی با روکش کاغذی 1 نسخه قرار دارند. در میان جلدهای روغنی به کار رفته در نسخه های مورد پژوهش، بیشترین فراوانی مربوط به طرح ترنج و سرترنج و لچکی ها و سپس نقوش گل های الوان و گل و مرغ و سپس نقوش گل و بوته های ریز و درشت و طرح های اسلیمی است. در میان جلدهای چرمی، بیشترین فراوانی مربوط به جلدهای تیماج با 38 نسخه است. در میان کتاب آرایان و مجلدان دوره قاجار، گونه چرمی جلدها به دلیل سهولت دسترسی و کوتاه تر بودن فرایند آماده سازی آن بیشترین فراوانی را در استفاده برای نسخ نفیس داشته است. چنان که گونه رنگ و روغن به جهت دشواری و طولانی بودن فرایند آماده سازی، فراوانی کمتری نسبت به جلدهای چرمی داشته است.با تعمیم یافته های این پژوهش به نسخه های نفیس دیگر این دوره می توان چنین گفت: چون فرایند تهیه جلدهای رنگ و روغن پیچیده تر از جلد های دیگر بوده، جلدهای هنری رنگ و روغن در تعداد کمتری از نسخه های هنری دوره قاجار به کار رفته و در نسخه های بیشتر این دوره، جلدهای چرمی- به جهت سهولت تهیه آن نسبت به جلدهای روغنی- به کار رفته است.در میان جلدهای چرمی این دوره، فراوانی بیشتر جلدهای تیماج نسبت به انواع دیگر جلدهای چرمی به دو دلیل است: الف. به دلیل فراوانی بسیار و دسترسی آسان به تیماج و ب. سهولت اجرای طرح های ضربی ترج و سرترنج و لچکی و سوخت در تیماج نسبت به سایر چرم ها. چنان که کاربرد پارچه های هنری در ساخت جلد برای نسخه های هنری این دوره چندان مرسوم نبوده و در موارد معدودی از روکش پارچه درجلدها استفاده شده است که به جهت استحکام کمتر پارچه و احتمال فرسودگی و پارگی بیشتر آن نسبت به چرم و رنگ و روغن است.

زبان:
فارسی
صفحات:
5 تا 23
لینک کوتاه:
magiran.com/p2525440 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!