مقایسه خودکارآمدی خودآزمایی پستان و رضایت از آموزش در دو شیوه آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند: یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

خودکارآمدی و رضایت افراد از شیوه آموزش خودآزمایی پستان در ایجاد و تداوم این رفتار غربالگری سرطان پستان، اهمیت زیادی دارد. از این رو انتخاب مناسب‏ ترین رویکرد آموزشی مهم است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه خودکارآمدی خودآزمایی پستان و رضایت از آموزش در دو شیوه آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند انجام شد.

روش بررسی

در این کارآزمایی کنترل شده تصادفی 70 خانم مراجعه ‏کننده به کلینیک پستان شهرستان رفسنجان به روش در دسترس انتخاب و با قرعه‏ کشی به دو گروه آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند تخصیص یافتند. آموزش در هر دو گروه به صورت تک به تک انجام شد. در گروه حضوری، آموزش از طریق سخنرانی با پاورپوینت و برای گروه مبتنی بر تلفن هوشمند از طریق بارگذاری فیلم آموزشی در واتس‏اپ بود. اطلاعات قبل و بلافاصله بعد از مداخله، از طریق چک لیست ویژگی‏های فردی، پرسش‏نامه رضایتمندی و پرسش‏نامه خود کارآمدی جمع‏آوری شده و با نرم افزار spss22 و آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، کای دو، تحلیل کوواریانس و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

میانگین نمره خودکارآمدی در دو گروه آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند قبل از مداخله به ‏ترتیب 68/4±57/22 و 08/5±68/20 و بلافاصله بعد از مداخله به‏ ترتیب 47/4±57/33 و 14/6±59/29 بود. رضایت از آموزش در دو گروه آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند به ‏ترتیب 18/7±78/173 و 86/17±46/166 بود. نتایج آزمون کوواریانس نشان داد بین دو گروه در میزان نمره خود کارآمدی تفاوت معنی دار وجود دارد (007/0=p).

نتیجه گیری

هر دو روش آموزش حضوری و مبتنی بر تلفن هوشمند با برتری آموزش حضوری موجب تامین رضایت از آموزش و ایجاد خودکارآمدی مناسب برای خودآزمایی پستان می‏ شوند. از این رو استفاده متناسب با شرایط فردی و اجتماعی از هر دو رویکرد مناسب به‏ نظر می‏رسد.

زبان:
فارسی
صفحات:
4 تا 17
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2529157