بررسی اثر ضد سرطانی عصاره زنجبیل (Zingiber officinale) و سیر(Allium sativum) بر مهار رشد تومور در سرطان پستان در موش Balb/c
سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در زنان است. سیر و زنجبیل به عنوان عوامل ضد التهاب و آنتی اکسیدان شناخته شده اند. همچنین در بعضی از انواع سرطان نیز بررسی شده اند. در این مطالعه ما اثر سیر و زنجبیل را به طور همزمان بر سرطان پستان موش سوریBALB/c بررسی کردیم.
مواد و روش ها:
در این تحقیق موش های ماده با وزن 20-18 گرم در 7 گروه تقسیم شدند. شامل گروه سرطانی دریافت کننده نرمال سالین، گروه های سرطانی دریافت کننده دوزهای مختلف عصاره زنجبیل (100 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم)، سیر (50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) ، تاموکسیفن (10 میلی گرم بر کیلوگرم) و گروه سرطانی دریافت کننده همزمان سیر (100 میلی گرم بر کیلوگرم) و زنجبیل (500 میلی گرم بر کیلوگرم) که به مدت سه هفته به صورت درون صفاقی دریافت کردند. بعد ازاین مدت موش ها را بیهوش نموده تومور را جدا کرده و اندازه آن را تعیین کردیم. میزان آنزیم گلوتاتون ترانسفراز و بیان ژنهای ABCG2 و SPARC اندازه گیری شدند.
یافته ها نشان دادند که اندازه تومور در تمامی گروه ها شامل دوزهای مختلف عصاره زنجبیل (100 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم)، سیر (50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) ، تاموکسیفن (10 میلی گرم بر کیلوگرم) و گروه سرطانی دریافت کننده سیر (100 میلی گرم بر کیلوگرم) و زنجبیل (500 میلی گرم بر کیلوگرم) کاهش معنی داری نشان داد. میزان آنزیم گلوتاتیون ترانسفراز به عنوان آنتی اکسیدان در تمامی گروه ها افزایش نشان داد و این افزایش در تمامی گروه ها بجز گروه سیر و گروه زنجبیل در دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم معنی دار بود. بیان ژن SPARC به عنوان نشانگر زیستی برای سرطان در تمامی گروه ها کاهش معنی دار یافت. بیان ژن ABCG2 به عنوان عامل مقاوم به سرطان در تمامی گروه ها کاهش یافت و این کاهش در گروه سیر 50 میلی گرم بر کیلوگرم و تاموکسیفن معنی دار بود.
استفاده سیر و زنجبیل در درمان سرطان می تواند مفید باشد. این عمل احتمالا از طریق مکانیسم آنتی اکسیدانی و مهار بیان ژنهای مقاوم به سرطان می باشد. استفاده همزمان سیر و زنجبیل باعث تغییرات بیشتری در این زمینه نشد. بنابراین بررسی های بیشتری جهت تعیین میزان دوزهای لازم و همچنین مکانیسم این امر لازم می باشد.