تحلیل اهمیت شاخص های توسعه پایدار شهری در ایران و مقایسه آن با شاخص های جهانی
امروزه گسترش شهرنشینی مسایل بسیاری را برای کشورهای جهان و به خصوص کشورهای در حال توسعه به وجود آورده است. ایران یکی از کشورهای در حال توسعه است که در سال های اخیر، به دلیل افزایش جمعیت، به خصوص در مناطق شهری، گرفتار آسیبهای فراوان شده است. در سالهای اخیر کشورهای جهان تلاش کردهاند با استفاده از توسعه پایدار شهری بر مشکلات ناشی از شهرنشینی ناپایدار چیره شوند. در این زمینه، محققان مطالعه پیش رو را با هدف تعیین تفاوتها و شباهتهای سیستمهای ارزیابی پایداری موجود در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته و تبیین نیازهای کشورهای در حال توسعه، مانند ایران، برای بهبود مدیریت مناطق شهری انجام دادهاند. بنابراین، در تحقیق حاضر شاخصهای پایداری شهری جهانی نظیر BREEAM Community، CASBEE-UD، GBI Township، LEED-ND، IGBC Green Townships، GRIHA-LD، Green Star، و IUSAF بررسی و با سامانه مورد نظر در کشور ایران (IUSI) مقایسه شد. در این فرایند، تفاوتها و شباهتهای سامانههای ارزیابی منتخب از نظر نوع و میزان اهمیت شاخص با یک دیگر مقایسه شد. بر پایه نتایج تحقیق، چالشهای شهرنشینی در کشورهای مختلف جهان بر اساس سطح توسعه یافتگی و وضعیت محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی، و ژیوپلیتیک با یک دیگر متفاوت است. به علاوه، مهمترین شاخصهای سنجش پایداری شهرها در کشورهای توسعه یافته شامل انرژی، منابع و رفاه اجتماعی، محیط مصنوعی، هوشمندسازی، و محیط زیست شناسایی شد؛ درحالی که شاخصهای با ارجحیت بالا در کشورهای در حال توسعه شامل برنامهریزی و توسعه جامعه، مدیریت منابع زیرساخت، حمل ونقل، امنیت و اقتصاد محلی، اشتغال، و مهمتر از همه دسترسی به آب سالم تعیین شد. همچنین، یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن است که با بومیسازی سامانه ها و شاخصهای مربوط به ارزیابی پایداری برای هر کشور یا منطقه یا استان میتوان به ارزیابی دقیقتری دست یافت که کمک شایانی در جهت برنامه ریزی های آتی با هدف پیشبرد اهداف توسعه پایدار به شمار میرود.
ایران ، توسعه پایدار ، سامانه ارزیابی ، شاخص ، مناطق شهری
-
بررسی توزیع گونه های گیاهی به منظورنقشه سازی روشمند زی جاهای شهری با رویکرد اکولوژیکی (مطالعه موردی: منطقه های 9 و 11 شهر مشهد)
راضیه دنیوی، *، ، آزاده کریمی
فصلنامه محیط شناسی، زمستان 1403 -
پیش بینی شاخص تنش تامین آب (WaSSI) تحت سناریوهای ترکیبی تغییر اقلیم، تغییرکاربری اراضی و رشد جمعیت در حوضه رودخانه گرگانرود، استان گلستان
دیبا غنچه پور، امیر سعدالدین*، عبدالرضا بهره مند، آنتونی جیکمن، ، بری کروک
مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، زمستان 1403 -
ارزیابی توان سرزمین برای توسعه طبیعت گردی با استفاده از مدل های TOPSIS و ZLS - مطالعه موردی: حوضه آبخیز نور - نوشهر
زهرا ملکی*، ، حمیدرضا کامیاب
نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)، پاییز 1403