مدلیابی تاب آوری خانواده براساس مولفه های اقتدار شخصی در سیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد با میانجی گری راهبردهای حل تعارض در زنان قربانی همسرآزاری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

یافتن عوامل محافظت کننده نظام خانواده که تاب آوری این سیستم را در زمان رویارویی با تغییرات و بحرانها فراهم نماید، می تواند در سازگاری نهایی، مقابله بهتر با شرایط خشونت آمیز و کاهش پیامدهای منفی بدرفتاری در خانواده موثرباشند.لذا هدف پژوهش حاضر، تدوین مدلی برای تاب آوری خانواده بر اساس مولفه های اقتدارشخصی در سیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد با میانجیگری راهبردهای حل تعارض در زنان قربانی همسرآزاری بود.

روش

در این مطالعه توصیفی- همبستگی با تکیه بر مدلیابی معادلات ساختاری و با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 250 نفر از زنان قربانی همسرآزاری مراجعه کننده به مراکزمشاوره و دوایرمددکاری کلانتریهای شهرتهران در سال 1400انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه تاب آوری خانواده سیکسبی (2005)،اقتدارشخصی درسیستم خانواده ویلیامسون،مالون و بری (1984)، باورهای ارتباطی ایدلسون واپستین (1981) و راهبردهای حل تعارض اشتراوس (1979) استفاده شد. مدل فرضی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای spss18 وAmos23 تحلیل شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که بین مولفه های اقتدارشخصی (0٫276β=،0٫001p=)، باورهای ارتباطی ناکارآمد (0٫255β=-،0٫000p=)، و راهبردهای حل تعارض مثبت (0٫247β= ،0٫000p=) و منفی  (0٫198β=-،0٫000p=)، با تاب آوری خانواده رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. مسیرهای غیرمستقیم مولفه های اقتدارشخصی در سیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد از طریق هردو راهبرد حل تعارض با تاب آوری خانواده نیز معنادار بود (p<0/000). شاخصهای نکویی با برازش مطلوب از الگوی پژوهش با داده های گردآوری شده حمایت کردند.

نتیجه گیری

براساس نتایج پژوهش، راهبردهای حل تعارض مثبت ومنفی در رابطه میان مولفه های اقتدارشخصی درسیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد با تاب آوری خانواده درزنان قربانی همسرآزاری نقش واسطه گردارند.مدل ساختاری نیز از برازش مطلوب برخوردار وشاخص های نیکویی برازش (مطلق،تطبیقی ومقتصد) معناداری را نشان دادند. نتایج گام مهمی درجهت شناخت عوامل موثر برتاب آوری خانواده درزنان قربانی همسرآزاری داشته و حاکی از اهمیت برنامه ریزی جهت ارتقای تاب آوری خانواده در زمان مواجهه با چالش و بحران است.

زبان:
فارسی
صفحات:
193 تا 224
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2636107 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با ثبت ایمیلتان و پرداخت حق اشتراک سالانه به مبلغ 1,490,000ريال، بلافاصله متن این مقاله را دریافت کنید.اعتبار دانلود 70 مقاله نیز در حساب کاربری شما لحاظ خواهد شد.

پرداخت حق اشتراک به معنای پذیرش "شرایط خدمات" پایگاه مگیران از سوی شماست.

اگر مقاله ای از شما در مگیران نمایه شده، برای استفاده از اعتبار اهدایی سامانه نویسندگان با ایمیل منتشرشده ثبت نام کنید. ثبت نام

اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!