تهیه نقشه روشنه تاجی در جنگل کاری های سوزنی برگان با استفاده از تصاویر پهپادی (مطالعه موردی: منطقه عرب داغ گلستان)
روشنه های تاج پوشش جنگلی نقش مهمی در پویایی جنگل دارند. داده های پهپاد ظرفیت خوبی را برای شناسایی و استخراج اطلاعات نظیر روشنه ها در مناطق جنگلی ارایه نموده و به عنوان یک منبع جایگزین وکم هزینه برای کسب اطلاعات ساختار جنگل مطرح شده است. هدف این تحقیق، بررسی و مقایسه روش های استخراج روشنه در تهیه نقشه روشنه های تاجی با استفاده از داده های پهپاد در بخشی از جنگل کاری های عرب داغ استان گلستان می باشد.
پس از اخذ تصاویر مناسب و انجام پیش پردازش های لازم، ارتوموزاییک، مدل رقومی ارتفاع زمین (DTM)، مدل رقومی سطح (DSM) و مدل رقومی ارتفاع تاج پوشش (CHM) تهیه شد. شناسایی و تهیه روشنه ها با روش های آستانه ارتفاعی ثابت، آستانه شیب مدل ارتفاعی تاج پوشش جنگل و
طبقه بندی شی ء پایه انجام شد. به منظور بررسی کارایی روش های مختلف و انجام ارزیابی صحت و دقت نقشه ها، مراکز و محدوده تعدادی از روشنه ها با استفاده از سامانه GPS تفاضلی برداشت شد. صحت روشنه ها به صورت نقطه ای و تطابق هندسه محدوده ای روشنه های استخراجی با نقشه واقیت زمینی ارزیابی شد.
نتایج ارزیابی صحت نقطه ای نشان داد که روش طبقه بندی شی ء پایه با الگوریتم ماشین بردارپشتیبان با صحت کلی 99 درصد و ضریب کاپا 0/98 دارای بهترین عملکرد نسبت به سایر روش ها و الگوریتم ها بوده است. در ارزیابی تطابق محدوده ای، بیشترین تطابق روشنه های استخراج شده با روشنه های واقعیت زمینی در آستانه ارتفاع سه متر به دست آمد.
نتایج نشان داد که می توان با تصاویر هوایی پهپاد و خروجی های حاصل از آن و همچنین کار گرفتن روش های خودکار، نقشه روشنه های تاجی را با دقت خوبی استخراج کرد. البته میزان دقت به عوامل متعددی مانند نوع پهپاد و دوربین های استفاده شده، پارامترهای پرواز و غیره بستگی دارد. با توجه به دقت نتایج به دست آمده، استفاده از این روش برای آماربرداری جنگل توصیه می شود.
آستانه گذاری ، پهپاد ، تطابق محدوده ای ، روشنه ، شی ء پایه
-
مقایسه شاخص سطح برگ و مشخصه های کمی جنگل در توده های جنگلی مدیریت شده و مدیریت نشده جنگل های شصت کلاته گرگان
یاسر محمدی، جهانگیر محمدی*، حمیدرضا ریاحی بختیاری، شعبان شتایی، رامین رحمانی
فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل، زمستان 1403 -
بررسی ارتباط احتمالی سوختگی برگ ناشی از تنش گرمایی و کاهش سطح تراز آب های زیرزمینی با سرخشکیدگی و مرگ ومیر درختان انجیلی (Parrotia persica) پارک جنگلی دلند
محمدحسن ناصری، *، هاشم حبشی
فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل، زمستان 1403