شناسایی مولفه های ساماندهی رویه های شبه قانونی کوله بری و ته لنجی در راستای پیشگیری از قاچاق کالا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

امروزه عدم ساماندهی رویه های شبه قانونی کوله بری و ته لنجی، اقتصاد کشور و نظام عدالت کیفری را با چالش روبرو کرده است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های ساماندهی رویه های شبه قانونی کوله بری و ته لنجی در راستای پیشگیری از قاچاق کالا انجام شده است.

روش

پژوهش پیش رو از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و نحوه گردآوری داده ها کیفی از نوع اکتشافی است. جمع آوری داده ها با استفاده از ابزار فیش برداری و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. مشارکت کنندگان شامل خبرگان قضایی و انتظامی بودند که از میان آن ها به صورت هدفمند انتخاب و بعد از مصاحبه، داده ها در نفر دوازدهم به اشباع نظری رسید که برای تایید مولفه ها در سه مرحله از فن دلفی استفاده شد. همچنین تحلیل داده ها به شیوه تحلیل محتوا و تحلیل مضمون، انجام شد. برای اعتبارسنجی داده ها از راهبرد کنترل و بازبینی بیرونی استفاده شد.

یافته های پژوهش: 

طبق یافته های پژوهش، تعداد 19 شاخص در قالب مولفه «تدوین فرایند و چگونگی کوله بری و ته لنج بری»؛ تعداد 12 شاخص در قالب مولفه «ویژگی مناطق مرزی»؛ تعداد 13 شاخص در قالب مولفه «ویژگی کالاهای کوله بری و ته لنجی» و تعداد 11 شاخص در قالب مولفه «ویژگی کوله بران و ته لنج بران» مورد شناسایی قرار گرفت.

نتیجه گیری

به منظور پیشگیری از قاچاق بی رویه کالا و پایداری امنیت مرزها ناگزیر از سامان دهی رویه های شبه قانونی کوله بری و ته لنجی است. در این راستا لازم است هیئت دولت در ارتباط با «کوله بر و ته لنج بر»، «مناطق مرزی»، «کالاهای کوله بری و ته لنجی» و نیز «فرایند کوله بری و ته لنج بری» آیین نامه ای را در قالب «ساماندهی رویه های شبه قانونی کوله بری و ته لنجی» به تصویب برساند تا در آینده پدیده کوله بری و ته لنج بری، اقتصاد کشور را با چالش مواجه نسازد.

زبان:
فارسی
صفحات:
89 تا 110
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2768315 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)