چالش های پلیس راهور فراجا در پیشگیری از تصادف ناشی از عوامل انسانی
حوادث جاده ای و تلفات ناشی از آن یکی از چالش های کنونی جوامع بشری است که هزینه های اقتصادی زیادی را به اقتصاد کشورها تحمیل کرده است. در ایران به طور میانگین در هر سال 17 هزار نفر براثر تصادفات جاده ای فوت می کنند. در این بین، عامل انسانی را به عنوان اصلی ترین عامل تصادفات ذکر کرده اند و شرایط بسیاری همچون خستگی، خواب آلودگی، عدم مهارت، مصرف نوشیدنی الکلی، مواد مخدر و... بر عامل انسانی تاثیرگذار است. در این پژوهش، هدف یافتن چالش ها و ارائه راه کار به منظور پیشگیری از تصادفات و کاهش تلفات بوده است.
این پژوهش از نوع کاربردی است و روش گردآوری اطلاعات در آن، آمیخته اکتشافی است. در این تحقیق با استفاده از مرور پیشینه پژوهش، مبانی نظری و مصاحبه با افراد صاحب نظر و خبره در این زمینه، پرسش نامه ای با 24 سوال که شامل عوامل انسانی موثر بر تصادفات، تدوین گردید و به جامعه آماری 63 نفره که شامل صاحب نظران و خبرگان این حوزه، داده شد. سپس داده های به دست آمده در این مرحله با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد و نتایج توصیف کمی به دست آمد. سپس با استفاده از روش SWOT نقش های چهارگانه این عوامل مشخص شد که پس از تحلیل نتایج (تجزیه و تحلیل لازم در این زمینه با استفاده از روش های تشکیل ماتریس IFEو EFE انجام و به محیط شناسی لازم نیز پرداخته شد) به دست آمد؛ امکان شناخت چالش ها و ارائه راه کارهای مختلف به منظور پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی به وجود آمد.
ارکان جهت ساز در پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی به روش داده بنیاد به دست آمد و 24 عامل اثرگذار در پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی به روش تحلیل محتوا مشخص گردید؛ با استفاده از روش SWOT نقش های چهارگانه احصا شد که 3 عامل ضعف، 7 عامل قوت، 6 عامل فرصت و 7 عامل تهدید بودند (یک عامل بی اثر بود و حذف شد). با مشخص شدن چالش ها در این خصوص با کمک نظرات خبرگی، امکان ارائه راه کارهایی به منظور پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی به وجود آمد. با توجه به مراحلی که در این تحقیق طی شد، چالش های پلیس راهور فراجا در پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی در قالب ضعف ها و تهدیدها شناسایی شدند و در نهایت پس از مطرح شدن در جلسه خبرگی و بحث و گفت وگو در این زمینه، تعداد 19 راه کار جهت رفع این چالش ها احصا و ارائه گردید.
نتایج این پژوهش نشان دهنده طرحی با 19 راه کار است که هدف اصلی آن پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی است و با توجه به اینکه عامل انسانی مهم ترین و تاثیرگذارترین عامل در وقوع تصادفات رانندگی می باشد، با اجرایی کردن 19 راه کار برشمرده شده توسط پلیس راهور فراجا می توان قدم موثری در جهت کاهش تلفات انسانی ناشی از تصادفات جاده ای برداشت.
-
ارزیابی و پیش بینی تاثیرات مدیریت ریسک در زنجیره تامین و لجستیک با رویکرد بلندمدت
محمدامین ابراهیم زاده، *، آرمین نوروزی
پژوهشنامه حمل و نقل، بهار 1404 -
تاثیر قیمت های عوارض طرح ترافیک بر رفتار خرید مشتریان (مطالعه موردی: طرح ترافیک تهران)
، حمید میرزاحسین*، مهدی فریدزاد، ابراهیم امیری
فصلنامه مهندسی حمل و نقل، زمستان 1402 -
بررسی مدیریت زنجیره تامین و توزیع سرد دارویی نیروهای مسلح در امدادرسانی در حین بحران ها و بلایای طبیعی
*، اکبر غفارلو
نشریه مدیریت بحران، پاییز 1403 -
بررسی تطبیقی الگوی آموزش رانندگی ایران با کشورهای پیشرفته مدل
داود دعاگویان*، ، داود شکیبایی فر، روح الله سالار
مجله راهور، تابستان 1403 -
راهکارهای اولویت بندی شده پدافند الکترونیک و پدافند سایبری در شناسایی و مقابله با تهدیدات پهپادی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی
مجتبی عراقی زاده*، غلامرضا جلالی فراهانی،
نشریه شهر ایمن، تابستان 1403 -
ارائه راهبردهای پلیس راهور فراجا برای پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی
محمد پورشمس*، ، ، اسکندر مومنی
فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک، تابستان 1403