دیدگاه امام علی (ع) در خطبه متقین در ارتباط با ارتقای سلامت روانی
پژوهش پیش رو، به دنبال استخراج و گردآوری مولفه ها و راهکار های ارتقا و بهبود سلامت روانی با تکیه بر خطبه متقین نهج البلاغه می باشد.
این پژوهش با روش مطالعه کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته که با مراجعه به کتاب نهج البلاغه مواد و داده های لازم به دست آمده و مورد واکاوی و بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر، نوعی پژوهش میان رشته ای از ترکیب آموزه های اسلامی در جهت توسعه و گسترش علوم انسانی است.
خطبه متقین نهج البلاغه چهار راهکار کلی جهت ارتقاء سلامت روانی معرفی می نماید: 1. راهکار های بینشی: بی نیازی خداوند، رزاقیت خداوند، ایمان و یقین به خدا، صبوری در مصائب، ایمان به معاد. 2. راهکار های منشی: راستگویی، حریص بودن در کسب دانش، نرم خویی و دور اندیشی، انس با دعا و ادعیه، کنترل خشم، یکی بودن قول و فعل، سعه صدر، عفو گذشت. 3. راهکار های انگیزشی: امیدواری، درک حضور خالق، ایمان به وعده های خداوند. 4. راهکار های کنشی: پرهیز از ایذا دیگران، دوری از گناه، ، پرهیز از افاظ ناپسند، امانت داری، امنیت و آسایش مردم.
نهج البلاغه در حوزه سلامت روان به صورت کلی چهار راهکار و مولفه فوق جهت تامین امنیت و ارتقا سلامت روانی معرفی می نماید که هر یک از آنان ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با یکدیگر دارند.