تحلیل کاربرد فناوری های نوین در کنترل مرزهای شمال غربی ایران با استفاده از مدل (SWOT) و ماتریس (QSPM)
با گسترش تهدیدهای مرزی از جمله طولانی بودن مرزهای ایران، قرار داشتن در یک منطقه جغرافیایی پرتنش نیاز به کاربرد ابزارها و فناوری های نوین برای کنترل و مدیریت مرزها در کنار الگوهای سنتی به شکل قابل توجهی در سطح جهان افزایش یافته است.
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فناوری های نوین در مدیریت مرزهای بین المللی جمهوری اسلامی ایران به بررسی کاربرد فناوری های نوین، فرصت ها، تهدیدها، نقاط ضعف و قوت آن پرداخته است.
روش تحقیق:
پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی بوده و جهت شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای پیش رو با تعدادی از مرزبانان و صاحب نظران مرتبط با فناوری های مدیریت مرز به شیوه اشباع نظری مصاحبه شد و با استفاده از مدل SWOT، استراتژی های WT، WO، ST و SO تعیین گردید. برای انتخاب بهترین استراتژی جهت استفاده از فناوری های کنترل مرز، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمیQSPM)) و جهت تعیین وزن های عوامل پرسشنامه ای SWOT بر اساس مقیاس لیکرت به صورت 5 گزینه ای طراحی و توسط 120 نفر از مرزبانان و خبرگان این حوزه تکمیل شد.
یافته های پژوهش نشان می دهد با وجود نقاط قوت و فرصت، میزان تهدیدها و ضعف ها بسیار بالاست و به کارگیری ابزارها و فناوری های جدید در کنار دیگر روش های کنترل مرز در ناحیه امری الزامی است.
با توجه به مقتضیات و ضرورت های جغرافیایی و شیوه های کاربرد فناوری های نوین در کنترل مرزهای بین المللی ایران گزینه مطلوب تکیه بر رویکردهای تدافعی است تا ضمن تقویت نقاط قوت به برطرف سازی ضعف ها و مقابله با تهدیدات موجود در زمینه مدیریت مرز پرداخته و در نهایت فرصت های جدیدی را برای بهبود مدیریت و امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران فراهم کنند.
-
پیش بینی مساحت منابع آبی حوضه رود دجله وفرات در سال 2040 و اثرات کاهش آب برتنش های ژئوپلیتیکی
رسول افضلی*، میثم ارگانی، ، زهرا انصاری
نشریه بحران پژوهی جهان اسلام، زمستان 1403 -
مقایسه تطبیقی رقابت ژئوپلیتیکی در ابتکار کمربند و جاده چین و طرح دروازه جهانی اتحادیه اروپا
*، جواد غلامی
نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی، زمستان 1402