تاثیر تمرینات ترکیبی شناختی پیشرونده و جسمانی بر قیود ساختاری و عملکردی زنان سالمند فعال
افزایش سن و سالمندی با تغییرات جسمانی و شناختی همراه است که می تواند بر کیفیت زندگی و استقلال افراد تاثیر بگذارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات ترکیبی شناختی پیشرونده و جسمانی بر قیود ساختاری و عملکردی زنان سالمند فعال است.
پژوهش حاضر، به لحاظ هدف، از نوع نیمه تجربی و کاربردی می باشد شرکت کنندگان در این پژوهش، 50 سالمند فعال، با دامنه سنی60 تا 80 سال بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و پس از تکمیل فرم رضایت نامه، به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 12 جلسه، سه روز در هفته به تمرینات پیلاتس و شناختی پرداختند، در حالی که گروه کنترل در این دوره تمرینی شرکت نداشتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج نشان داد در فاکتور چابکی (001/0 =p)، از قیود ساختاری و همچنین انگیزه شرکت در فعالیت بدنی (001/0 =P) از قیود عملکردی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد. اما در فاکتور تعادل (01/0˃P) از قیود ساختاری و تقویت ذهن (01/0˃P) از قیود عملکردی تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده نشد.
تمرینات ترکیبی پیلاتس و شناختی می تواند به بهبود چابکی (قیود ساختاری) و همچنین افزایش انگیزه به فعالیت های بدنی (قیود عملکردی) در سالمندان کمک کند. این نوع تمرینات به عنوان روشی موثر برای بهبود سلامت جسمانی و روانی سالمندان و ارتقای کیفیت زندگی آنان پیشنهاد می شود.