ارزیابی و مقایسه پرتفوی های تشکیل شده بر اساس استراتژی های مبتنی بر PE، PEG، PERG-SD، PERG-Beta در بورس اوراق بهادار تهران

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

تصمیم گیری جهت انتخاب سهام و تشکیل پرتفوی مناسب همواره یکی از دغدغه های سرمایه گذاران بوده است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و مقایسه پرتفوی های تشکیل شده بر اساس استراتژی های بنیادی PE، PEG، PERG-SD و PERG-Beta و یافتن بهترین استراتژی برای سرمایه گذاری است. همچنین یکی دیگر از اهداف پژوهش این است که آیا استراتژی های مذکور نسبت به شاخص  TEDPXمی توانند در بلندمدت برتری داشته باشند.

روش شناسی پژوهش:

 جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 362 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 الی 1402 است که از میان این شرکت ها 110 شرکت نمونه انتخاب شده اند. افق سرمایه گذاری در این پژوهش 3 ساله (1402-1400) است که سرمایه گذاری به صورت فصلی و در قالب 12 فصل بر اساس استراتژی های مذکور صورت می گیرد. برای هر استراتژی در ابتدای هر فصل مقدار متغیر (استراتژی) محاسبه شده سپس کل شرکت ها براساس متغیر محاسبه شده (استراتژی) از بالا به پایین مرتب شده و شرکت ها به 5 دسته مساوی تقسیم شده اند. سپس برای هر دسته پرتفوی، سرمایه گذاری در ابتدای فصل انجام گرفته و در انتهای هر فصل میزان بازدهی و ریسک سیستماتیک هر دسته از پرتفوی ها محاسبه شده است. درنهایت با توجه به ریسک و بازدهی های کسب شده هر پرتفوی، فرضیه های پژوهش از طریق آزمون های آماری (ویلکاکسون و فریدمن) و با استفاده از نرم افزار  SPSSمورد آزمون قرار گرفتند.

یافته ها

نتایج تحقیق نشان داد که بازده پرتفوی های تشکیل شده با ضرایب پایین بیش تر از بازده پرتفوی های تشکیل شده با ضرایب بالا و شاخص TEDPX، در هر 4 استراتژی PE، PEG، PERG-SD و PERG-Beta می باشد. همچنین با توجه به آزمون به عمل آمده فریدمن، مشخص شده که استراتژی LOW PE بهترین عملکرد را نسبت به سایر استراتژی ها به همراه داشته است.

اصالت/ارزش افزوده علمی: 

اعمال دسته بندی شرکت ها به پنج دسته پرتفوی برای هر استراتژی و همچنین موازنه پرتفوی ها به صورت فصلی و بررسی استراتژی  PERG از نظر ماهیت تعدیل ریسک (ریسک سیستماتیک یا ریسک کل) تاکنون در پژوهش های داخلی انجام نشده بود. نحوه محاسبه نرخ رشد و ریسک سیستماتیک برای بررسی این استراتژی ها در سایر تحقیقات انجام شده داخلی متفاوت از پژوهش حاضر است. همچنین در سال های اخیر مخصوصا در بازه افق سرمایه گذاری پژوهش (1402-1400) پژوهش داخلی در خصوص این استراتژی ها صورت نگرفته است، لذا با توجه تغییر و تحولات پیوسته سیاسی و اقتصادی کشورمان (نظیر تورم، نرخ بهره، پاندمی کرونا و ریزش بورس در سال 1399) پژوهشی که برای تایید یا رد یافته های گذشته باشد، نیاز آن در محیط سرمایه گذاری که از پویایی بالایی نیز برخوردار است، کاملا مشهود است.

زبان:
فارسی
صفحات:
725 تا 746
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2814524