بررسی وضعیت طراحی داخلی مراکز توانبخشی برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و اهداف

 عوامل فیزیکی و طراحی محیط های داخلی توانبخشی مناسب براساس شناخت محرک های حسی اوتیسم و با بررسی نوع واکنش حسی نسبت به محیط می تواند درکیفیت ارائه خدمات توانبخشی موثر واقع شود. هدف از این تحقیق بررسی و شناسایی وضعیت موجود و با شناخت محرکات حسی نسبت به آستانه عصبی بالاو پایین اوتیسم به منظور بهسازی و ارتقای فضاهای توانبخشی در راستای کیفیت بخشی خدمات توانبخشی بوده است.  

مواد و روش ها

 پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است که از پرسش نامه سنجش کیفیت معماری تنظیم شده توسط محقق جهت بررسی کیفیت معماری داخلی نسبت فضای آموزشی و درمانی استفاده شد. در بررسی عوامل موثر بر کیفیت فضاهای معماری، 9 مولفه سازماندهی فضا، انعطاف پذیری فضا، امنیت و ایمنی، بافت، مصالح و مبلمان، تهویه مطبوع، رنگ، نور، آکوستیک و فضای سبز، دید و منظر مورد مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش مقطعی 32 نفر از کاردرمانگران مراکز درمانی دانشگاهی و بیمارستانی، مراکز بهزیستی، کلینیک های خصوصی مشارکت کردند. برای تبیین وضعیت موجود از آزمون t تک نمونه ای و برای بررسی میزان مقبولیت هریک از ابعاد و اولویت بندی آنان از آزمون فریدمن استفاده شده است.

یافته ها

 نتایج حاکی از آن است که t مشاهده شده در مولفه های بافت و مصالح، نور، آکوستیک بالاتر از t جدول بوده و معنی دار می باشد بنابراین از دیدگاه پاسخگویان میزان تاثیر مولفه بافت و مصالح، نور، آکوستیک بر کیفیت معماری فضاهای اوتیسم در حد مطلوبی قرار دارد. نتایج حاکی از آن است که میانگین رتبه محاسبه شده برای مولفه سازماندهی فضا 3/72، انعطاف پذیری فضا 3/95، امنیت و ایمنی 4/75، بافت، مصالح و مبلمان 6/63، تهویه مطبوع 5/50، رنگ 5/69، نور 6/08، آکوستیک 6/45 و فضای سبز، دید و منظر 2/23 است. چون سطح معنی داری کمتر از مقدار می باشد، بنابر اطلاعات موجود فرضیه صفر رد می شود. همچنین مقدار آماره خی دو برابر با 75/863 و سطح معنی داری مطلوب برآورد شده است.

نتیجه گیری

 نتایج برای تبیین وضعیت موجود با رعایت مفروضات پارامتریک از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. همان گونه که نتایج در سطح معنی داری 0/05 با درجات آزادی بیان شده بررسی شد. میزان مطلوبیت از مولفه های کیفیت معماری فضاهای اوتیسم، متفاوت است. برای مولفه سازماندهی فضا، انعطاف پذیری فضا، امنیت و ایمنی، بافت، مصالح و مبلمان مناسب، تهویه مطبوع، رنگ، نور مناسب، آکوستیک به بهسازی نیاز است و فضای سبز، دید و منظر نامناسب بوده است. درنتیجه با باسازی و طراحی فضاهای توانبخشی برای کودکان که مبتنی بر شرایط حسی و حساسیت های آن ها باشد حائز اهمیت است.

زبان:
فارسی
صفحات:
734 تا 743
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2815314 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)