پیش بینی مهارت حل مسئله و کمک طلبی تحصیلی بر اساس ابعاد پنج گانه شخصیت با نقش میانجی خودپنداره در دانش آموزان دختر
توانایی حل مسئله یکی از اهداف والا در نظام های آموزشی است. از طرفی پرورش روحیه کمک طلبی در ابعاد مختلف در اسناد بالا دستی نظام آموزش و پرورش مورد تاکید قرار گرفته است. با بررسی ادبیات این حوزه کمتر مطالعه ای را می توان یافت که زمینه را برای ارائه مدلی برای مهارت حل مسئله و کمک طلبی تحصیلی براساس ابعاد پنج گانه شخصیت با در نظر گرفتن نقش خودپنداره فراهم ساخته باشد.
هدف مطالعه حاضر، ارائه مدلی برای پیش بینی مهارت حل مسئله و کمک طلبی تحصیلی دانش آموزان دختر براساس ابعاد پنج گانه شخصیت با میانجی گری خودپنداره بود.
طرح پژوهش توصیفی همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر تهران به تعداد 98237 نفر در سال تحصیلی 1402-1401 بود. مطابق با جدول مورگان 538 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (به نسبت پایه تحصیلی دانش آموزان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شخصیت نئو (کاستا و مک کری، 1986)، حل مسئله (هپنر، 2012)، کمک طلبی تحصیلی (ریان و پنتریچ، 2007) و مقیاس خودپنداره (راجرز، 1975) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای Spss25، و Amos24 انجام شد.
نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که میان ابعاد پنج گانه شخصیت (روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی در برابر تجربه، سازگاری و توافق، وظیفه شناسی) و مهارت حل مسئله و کمک طلبی تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی داری وجود دارد، به طوری که ابعاد پنج گانه شخصیت به صورت همزمان 285/0 از واریانس مهارت حل مسئله دانش آموزان و 38/0 از کمک طلبی را تبیین می کنند (05/0 >P). همچنین نقش میانجی خودپنداره در مدل تایید شد (05/0 >P).
براساس نتایج می توان استنباط کرد که توجه دست اندرکاران نظام های آموشی به پروفایل شخصیتی دانش آموزان می تواند زمینه را برای پیش بینی مهارت حل مسئله و کمک طلبی تحصیلی آن ها فراهم آورد. برهمین اساس توصیه می شود مشاوران مدارس سعی کنند نسبت به تهیه کارنامه شخصیتی از دانش آموزان اقدام نمایند تا در پرونده تحصیلی آن ها مستند گردد.
-
Presenting a Model of Resilience Based on Individual Factors: The Mediating Role of Emotion-Focused Coping Strategy
Masoumeh Abdullahi, Amanullah Soltani *, Alireza Manzari Tavakoli,
International Journal of Education and Cognitive Sciences, Spring 2025 -
توسعه و کاربست ویژگی ها و رفتارهای یادگیری مادام العمر در برنامه های درسی دوره پزشکی عمومی: یک مطالعه دلفی
عفت شهرآبادی*، زهرا زین الدینی میمند، ، نجمه حاجی پور عبایی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دی 1403 -
Examining the Components of a Curriculum Based on Cultural Literacy in Education
Ayoub Abdulahi, *, Anahita Bahreinizadeh, Zahra Zeinaddiny Meymand
Iranian Journal of Educational Sociology, Dec 2024 -
مدل سازی معادلات ساختاری اهمال کاری تحصیلی براساس وابستگی به فضای مجازی و کارکردهای اجرایی با میانجیگری مدیریت زمان در دانش آموزان دختر متوسطه اول
فرشته فتح نجات، امان الله سلطانی*، ، علیرضا منظری توکلی
مجله مطالعات ناتوانی، اسفند 1403