کتامین: از بی هوشی تا درمان اختلالات طیف افسردگی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله مروری (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه

کتامین، یک آنتاگونیست گیرنده NMDA) N-methyl-D-aspartate) گلوتامات، به درمانی امیدوارکننده برای افسردگی مقاوم به درمان تبدیل شده است. اثرات ضدافسردگی سریع آن طی چند ساعت پس از مصرف مشاهده می شود. افشانه بینی اسکتامین برای استفاده همراه با داروهای ضدافسردگی خوراکی تایید شده است. همچنان چالش هایی مانند حفظ پاسخ درمانی و عوارض جانبی بالقوه و احتمال سوء مصرف این دارو وجود دارد. این مقاله به بررسی تک دوز کتامین وریدی و اسکتامین داخل بینی برای درمان اختلال افسردگی اساسی و افسردگی مقاوم به درمان می پردازد و همچنین استفاده از آنها برای سایر شرایط روانپزشکی، عوارض جانبی، درمان ترکیبی و دستورالعمل های درمانی را مورد بحث قرار می دهد.

روش کار

یک جستجوی جامع در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ،Scopus و Google Scholar برای مطالعات انگلیسی با استفاده از کلمات کلیدی انتخاب شده بر اساس مدل MeSH، از جمله “اسکتامین، افسردگی، بیهوشی، درمان و کتامین” انجام شد. تحقیقات بر اثرات ضدافسردگی کتامین در مطالعات اولیه و ثانویه از سال 1995 تا اگست 2024 متمرکز شده است.

یافته ها

کتامین، دارویی است که در ابتدا به عنوان یک القاکننده بیهوشی ساخته شد، اخیرا به عنوان یک درمان بالقوه برای افسردگی ظهور کرده و زمینه سلامت روان را متحول کرده است. مطالعات نشان داده اند که برخلاف داروهای ضدافسردگی رایج که هفته ها یا حتی ماه ها طول می کشد تا نتایج درمانی شان حاصل شود، کتامین می تواند یک اثر ضدافسردگی سریع با ماندگاری طولانی تر و بهبود قابل توجه در علائم ایجاد نماید. این پیشرفت ممکن است گزینه جدیدی برای افرادی که با افسردگی مقاوم به درمان دست و پنجه نرم می کنند باشد و امیدی برای بهبود سلامت روان و کیفیت زندگی بهتر را ارائه دهد.

نتیجه گیری

تحقیقات حمایت قوی از اثرات سریع اما موقت ضدافسردگی و ضدخودکشی یک تزریق وریدی کتامین برای افسردگی مقاوم به درمان و افسردگی دوقطبی را نشان می دهد. مطالعات بیشتری برای بررسی اثربخشی کتامین برای سایر اختلالات، اشکال دارویی مختلف و درمان ترکیبی مورد نیاز است. مهم است که خطرات و عوارض جانبی بالقوه مرتبط با درمان کتامین، از جمله علائم انفکاکی، توهم و احتمال سوء مصرف در نظر گرفته شود. علاوه بر این، دوز بهینه و روش های تجویز باید به دقت ارزیابی شود تا اثرات نامطلوب به حداقل برسد. با وجود این چالش ها، کتامین یک رویکرد جدید و نوآورانه برای درمان افسردگی است. مکانیسم اثر منحصر به فرد و کینتیک سریع الاثر آن، امیدی را برای افرادی که به داروهای ضدافسردگی سنتی پاسخ نداده اند ایجاد کرده است. ماهیت تغییر چهارچوب پاسخ ضدافسردگی کتامین بر اهمیت آن در درمان انواع افسردگی تاکید می کند و نیاز به دستورالعمل های درمانی استاندارد را مورد توجه قرار می دهد تا به طور بالقوه زندگی افرادی را که از این وضعیت ناتوان کننده رنج می برند بهبود بخشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
24 تا 37
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2831840 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)