مطالعه تطبیقی در مدیریت بحران بیمارستانی در زمان همه گیری (با تاکید بر دوران کووید 19)
مطالعات مدیریت بحران بیمارستانی کووید 19 نشان می دهد که سیستم های بهداشتی، متناسب با شرایط و امکانات سازمانی، استراتژی های بهداشتی را در راستای ارتقای تاب آوری سازمانی در مقابله با همه گیری ارائه داده اند. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با پنج بیمارستان منتخب از کشورهای چین، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، استرالیا و مصر می باشد. در این مطالعه علاوه بر بررسی عملکرد بیمارستان های منتخب و استراتژی های ارائه شده توسط آن ها، به مطالعه عملکرد و اقدامات کشورهای منتخب نیز پرداخته شده تا علاوه بر آگاهی از میزان توانمندی دولت ها در مهار بحران، توان علمی و مدیریتی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در کشورهایی که تحریم را تجربه نمی کردند، مورد مقایسه قرار دهیم.
مطالعه حاضر پژوهشی کاربردی است که با رویکردی کیفی و به روش تطبیقی-تحلیلی انجام شده است. در این مطالعه، روش تطبیقی «جرج اف بردی» به کار برده شده است که شامل چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه می باشد. در این پژوهش بر اساس میزان آمادگی در مدیریت بحران و نتیجه عملکرد چند کشور انتخاب و بیمارستان های منتخب از هر کشور نیز بر اساس سرعت واکنش و ارتقاء تاب آوری سازمانی در جهت تطبیق با بیمارستان دکتر مسیح دانشوری انتخاب شدند.
یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اقدامات ایران و کشورهای منتخب جهت مقابله با همه گیری بر اساس دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی است. اما در زمینه حمایت های اقتصادی از مشاغل به جهت اعمال تحریم در ایران و آسیب های اقتصادی ناشی از آن، عملکردی متفاوت مشاهده شده است. در زمینه اقدامات مدیریت بیمارستانی، عملکرد بیمارستان دکتر مسیح دانشوری و بیمارستان های منتخب در هفت محور پیشگیری و کنترل عفونت، غربالگری و تریاژ، تامین تجهیزات و منابع انسانی، پزشکی از راه دور، فناوری و اطلاعات، فرسودگی شغلی و آموزش نزدیک به هم بوده است.
بررسی کشورها و بیمارستان های منتخب در این مطالعه نشان می دهد پاسخ به همه گیری از دو بعد مجزا باید مورد بررسی قرار گیرد. بعد اول اقدامات مدیریتی بیمارستان ها که علاوه بر کمک به کاهش انتقال، مدیریت درون سازمانی و ظرفیت علمی متخصصین را نشان می دهد و بعد دوم اقدامات کشورها در مقابله و مهار همه گیری می باشد.