مقایسه سبک های مقابله ای و واکنش سوگ در مادران سرپرست خانواده ناشی از طلاق و فوت همسر
تجربه ازدست دادن چالش برانگیز است، بخصوص زمانی که به دلیل طلاق یا فوت همسر اتفاق می افتد، و این برای مادران می تواند مواجهه ای دشوار باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های مقابله ای و واکنش سوگ در مادران سرپرست خانواده ناشی از طلاق و فوت همسر بود.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران سرپرست خانواده با دامنه سنی 33 تا 52 سال ساکن در شهر کرج در سال 1402-1401بود. که شامل دو گروه از مادران مطلقه و مادرانی که همسرانشان فوت کرده بودند، بود. روش نمونه گیری از نوع در دسترس شامل دو گروه 35 نفری از مادران سرپرست خانواده (یک گروه به دلیل طلاق و گروه دوم به دلیل فوت همسر) بود، ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای لاکمن و سیاهه آثار سوگ هوگان بود. داده ها با استفاده از روش واریانس چند متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.
یافته های پژوهش نشان داد مادران سرپرست خانواده ناشی از طلاق در مقایسه با مادران سرپرست خانواده ناشی از فوت همسر از راهبرد مقابله هیجان مدارانه بیشتر استفاده می کنند (001/0= p). همچنین مادران سرپرست خانواده ناشی از طلاق در مقایسه با مادران سرپرست خانواده ناشی از فوت همسر سرزنش و خشم، انفصال و کناره گیری و درهم ریختگی بیشتری تجربه می کنند (001/0= p).
با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت، چالش هایی که مادران سرپرست خانواده پس از طلاق روبه رو می شوند، مکانیسم های مقابله ای و واکنش های سوگ متمایزی را نسبت به مادران سرپرست خانواده ناشی از فوت همسر به وجود می آورند. نتایج این پژوهش قابلیت این را دارد که مورداستفاده روان شناسان و مشاوران خانواده قرار گیرد.