بررسی بیماران مسموم با قرص برنج

چکیده:
مقدمه
فسفید آلومینیوم (AlP) یا قرص برنج یکی از شایع ترین آفت کش های دنیاست. این ماده در حضور آب، بخار آب یا اسید معده، گاز فسفین (PH3) آزاد می کند که موجب مسمومیت می شود. مسمومیت ناشی از فسفین بیشتر به قصد خودکشی است و روز به روز بر تعداد آن افزوده می شود. دو سوم مسمومین جان خود را از دست می دهند.
هدف
هدف از انجام این پژوهش، بررسی اطلاعاتی در مورد همه گیر شناسی بالینی و تغییرات آزمایشگاهی در بیماران مسموم با قرص می باشد.
مواد و روش ها
در یک مطالعه مقطعی (Cross-sectional) پرونده بالینی تمامی بیماران مسموم با قرص برنج که از فروردین 79 لغایت آذر 82 جهت درمان به مرکز آموزشی درمانی رازی رشت مراجعه نموده یا ارجاع شده بودند، بررسی گردید و متغیرهایی از قبیل سن، جنس، محل سکونت، تعداد قرص مصرف شده، فاصله زمانی مراجعه به مرکز درمانی، علایم بدو ورود و تغییرات آزمایشگاهی از قبیل الکترولیت ها و وضعیت گازهای خون شریانی مورد ارزیابی قرار گرفته و داده ها در فرم جمع آوری داده که از قبل طراحی شده بود، وارد شد.
نتایج
در بررسی انجام شده 54.3% از بیماران مذکر و بقیه مونث بودند و میانگین سنی آنان 14.79 ± 29.47 سال بود. بیشتر بیماران با یک قرص مسموم شده بودند (41.2%). 78.4 % علایم گوارشی داشتند و میانگین فشار سیستولیک آنها 28.66 ± 87.48 میلی متر جیوه بود. 95.7 % اسیدوز و 80.2% HCO3 پایین داشتند. در این مطالعه 68 نفر (58.61%) از موارد فوت نمودند. همچنین مرگ و میر ناشی از مسمومیت با قرص برنج با مدت زمان بین مسمومیت تا رسیدن بیمار به مرکز درمانی، تعداد قرص مصرف شده، فشار خون سیستولی، PH، غلظت HCO3 و درصد اشباع اکسیژن رابطه معنی دار داشت. (P<0.05)
نتیجه گیری
با توجه به اثبات رابطه و همراهی مرگ و میر با مدت زمان بین مسمومیت تا رسیدن بیمار به مرکز درمانی، تعداد قرص مصرف شده، فشار خون سیستولی، PH، HCO3 و درصد اشباع اکسیژن، می توان با انجام مطالعات دقیق تر از این معیارها به عنوان تخمین پیش آگهی در این مسمومیت استفاده کرد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
42
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p339605