رانش خاک در حالت سکون تحت اثر سربارهای تناوبی

چکیده:
بررسی رانش دینامیکی خاک به دلیل ابهاماتی که در شناخت مقدار و نحوه توزیع رانش بر دیوارهای حایل وجود دارد، هنوز جای تحقیق و بررسی زیادی دارد و تاکنون نظریه و روش دقیقی که مورد توافق اکثر محققین باشد در این موضوع توصیه نشده است. امروزه شاید یکی از مناسب ترین راه ها برای تعیین رانش دینامیکی خاک، ساخت مدل های آزمایشگاهی باشد که البته بسیار زمان بر و هزینه بر است.
اصولا در موارد عملی طراحی دیوارهای حایل (به خصوص در کناره راه ها)، به دلیل نبود تحقیقات دقیق و جامع و نیز برای سهولت کار، سربارهایی معادل به صورت سربار گسترده در نظر گرفته می شود. هر چند تحقیقات گسترده انجام شده در مورد بارهای زلزله دستاوردهای مهمی در پی داشته، در مورد سرباره های تناوبی که شایع ترین آن بارهای زنده وسایل نقلیه از قبیل اتومبیل و قطار این گونه عمل نشده است.
نوشتار حاضر نشان دهنده تلاشی است برای مدل کردن صحیح بر هم کنش خاک و دیوار حایل به وسیله یک برنامه تخصصی ژئوتکنیک (Plaxis) که از روش اجزا محدود استفاده می کند. در این برنامه، به دلیل امکان انجام تحلیل دینامیکی گسترده، سربارهایی با بزرگی متفاوت در فاصله های مختلف و با فرکانس های مختلف به صورت تناوبی (تکراری) بر خاک پشت دیوار حایل صلب وارد شده و توزیع رانش جانبی کل روی این دیوارها مشخص شده است.
در نهایت، نتایج به دست آمده با مدل آزمایشگاهی دیوار حایل در دانشگاه امیرکبیر، که تقریبا شرایط یکسانی با مدل سازی عددی داشته، مقایسه شده است و نتایجی در باب توزیع رانش جانبی و بزرگی آن در مقایسه با سربارهای استاتیکی انجام شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
23
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p342361