زمینه و هدف
این کار به منظور پی بردن به نحوه آرایش موتاسیون های هتروزیگوت مکشوفه در حین آنالیز ژن CYP3A4 (جایگزینی 9 bp در موقعیت 845-، جابجایی A?G در موقعیت 392 – و G?A در موقعیت 14269+) در allele های احتمالی انجام گرفته است.
روش ها
در ابتدا ناحیه پرومتور نزدیک ژن CYP3A4 (61-/1201-) که دو تا از سه موتاسیون در آنجا قرار داشتند با PCR تکثیر، سپس با استفاده از پلاسمید pSEAP2 – Basic (Clontech) کلون و در مرحله بعد توالی آن (با PCR قطعه مزبور و تعیین توالی آن در پلاسمید) مشخص گردید. برای تعیین ارتباط این موتاسیون ها با موتاسیون سوم که در فاصله 15 kb از آنها و در اکسون 6 ناحیه کد کننده ژن قرار داشت از تکنیک long – range allele – specific استفاده شد. دو محصول بلند PCR بدست آمده (از bp 858 – در ناحیه پروموتور تا انتهای اکسون 6) که یکی از حامل موتاسیون ها و دیگری فاقد آنها بود پس از استخراج از ژل و خالص سازی، به عنوان الگو برای PCR مجدد اکسون 6 بکار گرفته شد. با تعیین توالی محصولات PCR نهایی، این مساله که موتاسیون اکسون 6 در کدام allele واقع است، معلوم گردید.
یافته ها
در مرحله اول با انجام PCR و کلون کردن ناحیه پروموتور معلوم گردید که دو موتاسیون مربوط به این ناحیه در ارتباط با یکدیگر و در روی یک allele قرار دارند. در مرحله بعدی نیز ارتباط و وابستگی این موتاسیون ها با موتاسیون اکسون 6 ژن مشخص شد و در نتیجه allele جدیدی از ژن CYP3A4 تحت عنوان CYP3A4*158 معرفی گردید.
نتیجه گیری
این تجربیات امکان استفاده از تکنیک long – range allele – specific PCR برای تعیین ارتباط allelic موتاسیون های هتروزیگوت با فواصل طولانی از هم را بخوبی نشان داده و توسعه آنالیز وسیعتر و دقیقتر ژنتیکی را نوید می دهد.