بررسی شیوع صدمات و ناراحتی های اسکلتی عضلانی (از دیدگاه ارگونومی) در بین رانندگان وسایل نقلیه عمومی اصفهان

چکیده:
مقدمه
ناراحتی های اسکلتی عضلانی، صدماتی هستند که در افرادی که وضعیت بدنی نامناسب حین انجام کارها و وظایف شغلی به مدت طولانی دارند، به وجود می آیند و سبب ایجاد درد و عدم توانایی یا مشکل در انجام دادن برخی حرکات و وظایف شغلی می شوند به طوری که شرکت کردن فرد در فعالیتهای اجتماعی کاهش می یابد. در ضمن در فرد باعث بروز عوارضی از قبیل درد در اعضای فوقانی بدن و کاهش ظرفیت کاری و نیز افزایش حوادث ناشی از کار می گردد. هدف از این پژوهش شناخت عواملی است که در بروز این عوارض نقش بارز تری دارند و بیان میزان فراوانی آنها می باشد تا بتوان بر اساس اولویت و ارتباط بین عوارض و عوامل به وجود آورنده آن هر چه بهتر در جهت پیشگیری آنها اقدام نمود.
مواد و روش ها
نوع مطالعه در این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد و جامعه آماری را رانندگان اتوبوس شرکت واحد شهرستان اصفهان تشکیل می دهند. تعدادنمونه انتخابی 178 نفر بوده است. داده ها به وسیله پرسشنامه ای که توسط کارشناس بهداشت حرفه ای تکمیل گردیده گردآوری شده است. اطلاعاتی از قبیل مشخصات فردی، خصوصیات جسمانی، سوابق کاری و سوابق بیماری های شغلی و غیر شغلی توسط پرسشنامه بررسی مشکلات اسکلتی عضلانی (NMQ) برای اطلاعات مربوط به عوارض اسکلتی عضلانی آنها گرد آوری شده است.
نتایج
در فراوانی های بدست آمده بیشترین عوارض در ناحیه تحتانی پشت، شانه ها، گردن، زانو و همچنین ناحیه فوقانی پشت می باشد که به ترتیب در 130، 115، 112، 91 و 80 مورد از نمونه ها مشاهده شده ضمنا از بررسی هریک از متغیرهای وابسته با متغیرهای مستقل می توان دریافت که با افزایش ساعات کار هفتگی، سنوات خدمت و نارضایتی از صندلی میزان فراوانی عوارض افزایش می یابد.
بحث و نتیجه گیری
عوارض اسکلتی عضلانی، ناشی از کار تکراری و شرایط نامناسب وضعیت بدنی حین کار می باشد که تحت تاثیر عوامل متعددی است از جمله ساعات کاری که شخص در آن شرایط به کار می پردازد، مدت زمانی که شخص در طول مدت کار خود تحت آن شرایط کار نموده است، وضعیت بدنی شخص حین کار مانند صندلی شخص که نقش عمده ای در وضعیت بدن او حین کار دارد و همچنین اعمالی که شخص در حین انجام وظایف خود انجام می دهد می باشد. لازم است باتوجه به موارد یاد شده اقداماتی از قبیل:1 بررسی وضعیت های نامناسب شخص که موجب بروز عوارض شده است 2 اقدامات اصلاحی مانند انتخاب صندلی مناسب، تقلیل ساعات کار، تغییر در نحوه انجام وظایف کاری، انجام معاینات به منظور تشخیص و پیشگیری از بروز عوارض به صورت حاد تر در آینده را انجام داد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
23
لینک کوتاه:
magiran.com/p552386 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!