بررسی پراکنش مکانی بارش های تندری شمال غرب ایران

چکیده:

بارش تندری به دلیل اثرات مهم و نتایج فاجعه باری که بر مردم و محیط طبیعی در منطقه شمال غرب ایران دارد، عامل اقلیمی بسیار مهمی محسوب می شود. نتایج قبلی محققان نشان داده که باران های مذکور اغلب در فصل های بهار و تابستان و طی ساعات بعد از ظهر و اوایل شب نازل می شوند. بر این اساس در مقاله حاضر پراکنش مکانی بارش های تندری شمال غرب ایران با استفاده از توزیع گاما در مقیاس سالانه و فصلی (بهار و تابستان) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور داده های بارش تندری 16 ایستگاه سینوپتیک منطقه شمال غرب ایران در طول دوره آماری استخراج شد. از روش تحلیل خوشه ایبرای طبقه بندی ایستگاه ها، از توزیع گاما برای توصیف و خلاصه نمودن بارش ها و از آرک ویو برای ترسیم نقشه نحوه پراکنش جغرافیایی بارش های تندری استفاده شد. نقشه های پراکنش فضایی بارش های تندری نشان داده اند که به طور کلی از غرب به شرق و از جنوب غرب به شمال شرق منطقه مورد مطالعه به دلیل اثرات همزمان یا تک تک فیزیوگرافی ناحیه، سامانه های سینوپتیک و عوامل اقلیمی از میزان فعالیت سامانه های تندری کاسته شده و در نتیجه، میزان بارش های ناشی از آن به طور قابل ملاحظه ای کم شده است.

زبان:
فارسی
در صفحه:
35
لینک کوتاه:
magiran.com/p639968 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!