بررسی تاثیرمداخلات کلینیک ترک دخانیات امام شهریزد برروی مراجعه کنندگان به این کلینیک

چکیده:
سیگار از علل اصلی بیماری های قلبی- عروقی، تنفسی و انواع سرطانها و شایعترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان است. بنابراین ضروری است که برنامه ریزی کلانی در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد به سیگار انجام شود. در همین راستا در ایران علاوه بر برنامه های آموزشی، برنامه های درمانی نیز در قالب کلینیکهای ترک دخانیات به مرحله اجرا در آمده است. این پژوهش به منظور بررسی میزان تاثیر گذاری کلینیک ترک دخانیات امام شهر بر روی مراجعه کنندگان به این کلینیک طراحی شده است.
این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و بصورت مقطعی صورت گرفته و به منظور بررسی تاثیر مداخلات کلینیک ترک دخانیات امام شهریزد، از مجموع مراجعه کنندگان به کلینیک در سال 83 و 84 افرادی که حداقل شش ماه از تاریخ ترک آنها گذشته بود به صورت سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند(156=n) از پرسشنامه محقق ساخته شامل 66 سوال که اعتبار آن توسط سه نفر از متخصصین روانشناسی و روانپزشکی مورد تائید قرار گرفته بود و روایی آن از طریق آزمون – آزمون مجدد به فاصله دو هفته (775/0=r) بدست آمده بود، استفاده شد. تکمیل پرسشنامه بصورت فردی و توسط پرسشگر درمورد افراد نمونه اجرا گردید. اطلاعات جمع آوری شده پس از ثبت در کامپیوتر، بوسیله نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج بدست آمده نشان داد که 37 نفر (7/23درصد) از مراجعین در زمان انجام تحقیق در ترک کامل بودند که از این تعداد 11 نفر(7/29درصد) از افراد موفق، بعد از مراجعه به کلینیک، سیگار کشیدن را شروع و مجددا در گروه های خودیاری به ترک سیگار اقدام نمودند، به عبارتی 66/16 درصد مراجعین بعد از دریافت خدمات و مداخلات کلینیک بطور کامل در ترک بودند. از دیگر نتایج پژوهش این بود که افراد موفق درترک در مقایسه با افراد ناموفق وابستگی کمتر به نیکوتین داشته و بعد از ترک کمتر دچار عوارض ترک بوده و بیشتر توصیه های رفتاری را مورد استفاده قرار داده و بیشتر مبتلا به بیماری های مرتبط با سیگار کشیدن (بیماری های قلبی، عروقی و ریوی) بودند.
با توجه به اینکه اکثر مراجعین (6/75 درصد) بین یک تا دو جلسه به کلینیک مراجعه کرده بودند و اکثر آنها (8/87 درصد) در دوره های مشاوره ترک شرکت نکرده بودند و نظر به اینکه مداخلات بیشتر منجر به افزایش میزان ترک می گردد لذا نظارت و پیگیری مستمر و مداخلات بیشتر و موثر تر مراجعین، بررسی دقیق تر وضعیت روانشناختی آنان. همچنین اضافه نمودن برنامه های مهارت های زندگی به مجموعه فعالیتهای کلینک های ترک دخانیات برای افزایش میزان ترک پیشنهاد می گردد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
47
لینک کوتاه:
magiran.com/p730861 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!