نگاهی به تحولات اجتماعی ایران از منظر نظریه دوری ابن خلدون

نویسنده:
چکیده:
فهم شرائط امروز هرجامعه ای بدون درک تحولات گذشته تاریخی آن به سادگی ممکن نیست درمورد تحولات تاریخی ایران وبه عبارت دقیق تر تحولات تاریخ اجتماعی ایران نیز نظریات زیادی وجوددارد. که هریک از منظری خاص به تحولات تاریخ اجتماعی ایران پرداخته وسعی در توضیح این تحولات داشته اند.این مقاله درنظر دارد ضمن اشاره کوتاهی به اهم این نظریات واشاره به بعضی محدودیتهای آنها، اعتبار نظریه ادواری ابن خلدون در موردتحولات اجتماعی را که وی درحدود ششصد سال پیش در کتاب «العبر...» (که بخشی ازآن در فارسی معروف به مقدمه میباشد) ارائه می کند،در مورد تحولات تاریخی ایران وبراساس شواهد تاریخی،ارزیابی کند. به نظر نویسنده مقاله، نظریه ابن خلدون ضمن برابری با نظریات امروزی کسانی مانند همایون کاتوزیان واحمداشرف و برخورداری از اصالت ودقت فوق العاده وبا برخی جرح وتعدیلها الگوی نظری قابل قبولی را برای تبیین تحولات تاریخ اجتماعی ایران ومخصوصا برای دوره بعداز اسلام و به طور مشخص دوره تاریخی مورد نظر دراین مقاله یعنی دوره تاریخی (طاهریان تا صفویان) که جامعه ایران دائم دستخوش تحولات ودرگیری های اقوام وقبائل مختلف و عمدتا غیرایرانی بوده است که به لحاظ همین ناپایداری کاتوزیان آنرا جامعه کلنگی مینامد، ارائه نماید. به نظر نویسنده مقاله شناخت این تحولات میتواند به درک بهتر شرائط امروز نیز کمک کند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
75
لینک کوتاه:
magiran.com/p929364 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!