تاثیر خستگی عملکردی هوازی و بی هوازی بر پایداری پاسچر پویا در فوتبالیست های جوان غیر نخبه

چکیده:
از آن جا که در اکثر فعالیت ها، بیشترین میزان کاهش نیرو به خاطر تغییرات درونی عضله یا سیستم عصب مرکزی یا هر دو اتفاق می افتد، می توان بین تغییر در کنترل عصبی- عضلانی و خستگی عضله که از آن به عنوان هر گونه کاهش در ظرفیت تولید نیرو توسط کل سیستم عصبی- عضلانی یاد می شود ارتباط آشکاری یافت. هدف این پژوهش بررسی اثر پروتکل خستگی عملکردی هوازی و بی هوازی (AAFFP) بر پایداری پاسچر پویای بازیکنان جوان فوتبالیست بود. نمونه آماری را 12 نفر از بازیکنان جوان دسته یک باشگاه های فوتبال تهران (سن: 51/0 ± 42/17 سال، وزن: 58/6 ± 65/67 کیلوگرم، قد: 09/3 ± 33/173 سانتیمتر) تشکیل دادند که همگی از سلامت کامل برخوردار بودند و داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. قبل از شروع هر یک از پروتکل های AAFFP، شاخص پایداری پاسچر پویا (DPSI) با اجرای حرکت پرش- فرود تک پا (که از حرکات آسیب زای ورزشی می باشد) روی صفحه نیرو با فرکانس نمونه برداری -Hz200 در 3 ثانیه ثبت و شاخص پایداری در سه راستای جانبی (MLSI)، قدامی- خلفی (APSI)، و عمودی (VSI) محاسبه شد. بلافاصله پس از اتمام AAFFP پس آزمون DPSI به عمل آمد. از روش های آماری توصیفی، طرح تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر (ANOVA) و رگرسیون چند متغیره (05/0 p <) استفاده شد. نتایج آزمون بن فرونی نشان داد که بعد از اعمال خستگی عملکردی هوازی و بی هوازی در شاخص های MLSI، VSI و DPSI تفاوت معنی دار بود ولی در عامل APSI فقط بعد از اعمال خستگی بی هوازی تفاوت معنی دار به دست آمد. با توجه به پروتکل های خستگی احتمالا انقباض اسنتریکی عضله همسترینگ برای کاهش سرعت رو به جلو ران و ساق پای افراد در مرحله نوسان گام برداری برای برخورد پا با زمین، باعث به هم خوردن نسبت قدرت همسترینگ به چهار سر ران شده و پایداری زانو را کمتر می کند. ضمن این که به نظر می رسد آزمودنی ها برای کاهش سرعت شتاب در هنگام پایین آمدن و کم کردن نیروی برخورد با افزایش فلکشن مفاصل پایین تنه، سازوکار مکانیکی مهارت فرود را تغییر می دهند. با توجه به یافته های این تحقیق، هر دو پروتکل خستگی عملکردی هوازی و بی هوازی خصوصا خستگی هوازی بر شاخص کنترل پاسچرال پویا تاثیر دارند که این مسئله می تواند به عنوان یکی از شاخص های اصلی در تعیین سازوکار بروز آسیب (در حرکت های پرش و فرود) استفاده شود. لذا به مربیان، ورزشکاران و درمانگران ورزشی توصیه می شود به منظور پیشگیری از آسیب های ناشی از خستگی به خطرات بالقوه کاهش کنترل پاسچرال در اثر هر دو نوع خستگی توجه کنند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
165
لینک کوتاه:
magiran.com/p976790 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!