فهرست مطالب

حقوق تطبیقی (نامه مفید) - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد طباطبایی نژاد صفحه 3
    اوپک به عنوان مهم ترین سازمان بین المللی در حوزه نفت و گاز به منظور ایجاد هماهنگی در خط مشئ نفتی کشورهای عضو آن شکل گرفته است. به گمان عده ای برخی از بحران های جهانی در حوزه قیمت گذاری انرژی ناشی از سوء استفاده از قدرت عرضه برای افزایش درآمد بوده است. در این راستا قوانین «حقوق رقابت» در زمره مهم ترین ابزار حقوقی برای مقابله با این به اصطلاح «تروریسم اقتصادی» اوپک قرار دارد. با این حال ماهیت جزایی مقررات حقوق رقابت، اعمال آن به اقدامات و عملکرد اوپک را دشوار ساخته است. در مقابل در نظام حقوقی آمریکا بسیاری از جنبه های این مقررات با ضمانت اجرای مسئولیت مدنی همراه بوده و ماهیت حقوقی این گونه دعاوی و افزایش گرایش هایی در حقوق بین الملل مبنی بر کاهش گستره قاعده مصونیت، گمان هایی بر امکان موفقیت طرح چنین دعاوی را پررنگ ساخته است. این مقاله با اشاره ای مختصر به تاریخچه طرح این دعاوی با رویکردی تحلیلی - توصیفی به بررسی امکان و محدودیت های طرح این دعاوی و میزان انطباق آن با سیاست های عمومی در حقوق بین الملل در خصوص قاعده مصونیت می پردازد.
    کلیدواژگان: اوپک، حقوق بین الملل، مصونیت، سازمان های بین المللی
  • مصطفی دانش پژوه صفحه 29
    تفاوت ادبیات فقهی - حقوقی، در پاره ای از موارد ایجاب می کند که برای ارائه فقه و حقوق اسلامی در مجامعی غیر از حوزه های سنتی اسلامی، محتوای غنی فقه اسلامی با حفظ اصالت های آن در قالب ادبیات معاصر و رایج مطرح گردند، تا برای مخاطب بهتر قابل درک و فهم باشند.
    بدین منظور، نویسنده در این مقاله تلاش کرده است تا پس از تبیین مختصر «تعارض قوانین» در حقوق بین الملل خصوصی معاصر و رائج به یکی از مسائل مهم آن یعنی «امکان یا لزوم اجرای قانون خارجی» از منظر فقه اسلامی بپردازد تا نشان دهد که فقه اسلامی نسبت به این گونه از مسائل ساکت نیست و برای این منظور «قاعده الزام» را به مثابه یک «قاعده حل تعارض» حداقل در حوزه حقوق خصوصی و به ویژه احوال شخصیه مورد بحث قرار می دهد و تبیین می کند که قلمرو این قاعده به پایگاه اصلی آن، یعنی روابط و دعاوی حقوقی بین المذاهبی اختصاص نداشته و به طور اجمال روابط و دعاوی حقوقی بین الادیانی و بین المللی را نیز شامل می شود.
    کلیدواژگان: تعارض قوانین، قواعد حل تعارض، اتباع، بیگانگان، قاعده الزام
  • سید حسین هاشمی صفحه 51
    بر اساس مواد 37 و 40 کنوانسیون حقوق کودک کشورهای عضو باید سنی را برای مسولیت کیفری تعیین کنند که منطبق با شرایط جسمی فیزیکی روحی و عقلی کودک باشد. در این خصوص به صورت استثنایی بر اساس بند الف ماده 37 در خصوص مجازات های اعدام و حبس ابد غیر قابل عفو، تعیین هجده سال برای سن مسئولیت کیفری لازم است. البته پیش از این نیز، در ماده 6 میثاق حقوق مدنی سیاسی، که ایران بدان نیز ملحق شده است، اعدام کمتر از هجده سال ممنوع شده بود.
    قانونگذار ایرانی در راستای انطباق با کنوانسیون های یادشده، با تدوین ماده 91 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92، به نوعی موضوع لزوم احراز رشد در مسئولیت کیفری اطفال زیر هجده سال را مطرح نموده است تا از این طریق، جهت جلوگیری از اعدام کودکان زیر هجده سال برای قاضی راهی بگشاید. از این رو، بررسی فقهی و حقوقی موضوع رشد در قانون جدید و انطباق آن با اسناد بین المللی، از جایگاه مهمی برخوردار است که این تحقیق بدان پرداخته است.
    کلیدواژگان: کودکان، سن مسئولیت کیفری، رشد، قانون مجازات اسلامی سال92، اسناد بین المللی
  • سعید حبیبا، ابراهیم چاوشی لاهرود صفحه 75
    در فضای اقتصادی امروز دو نوع علامت تجاری دارای شهرت قابل تشخیص است که مستلزم حمایت های متفاوتی نیز می باشند. نوع اول، علائم معروف که در میان بخش مرتبط جامعه شناخته شده و در چارچوب حقوق سنتی علائم تجاری مورد حمایت واقع می شود. نوع دوم، علائم مشهور که برای عموم جامعه شناخته شده و در قالب تنزیل حمایت می شود. در حقوق ایران صرفا علائم تجاری معروف مورد حمایت قرار گرفته و علائم تجاری مشهور مورد شناسایی و حمایت واقع نشده است. از سوی دیگر علائم تجاری معروف تعریف نشده و معیارهای تشخیص آن مورد اشاره قرار نگرفته است. در این مقاله با رویکردی تطبیقی ضمن ارائه تعریف و معیارهای تشخیص علائم معروف، علائم مشهور نیز مورد شناسایی قرار گرفته و تفاوت ها و شباهت های این دو نوع علامت و دکترین حمایتی مختص به هر یک مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: حقوق سنتی علائم تجاری، علائم تجاری معروف، علائم تجاری مشهور، تنزیل (دایلوشن)
  • نعمت الله الفت، اکبر ذاکریان * صفحه 95

    در روابط بین داین و مدیون، گاهی مدیون از شخص ثالثی طلبکار است و امکان استیفای دین از آن طلب وجود دارد، لکن وی در وصول طلب خود اهمال نموده یا تعمدا آن را استیفا نمی نماید. عدم اقامه دعوای مدیون علیه ثالث (بدهکار خود)، باعث تضرر طلبکاران او می گردد و به اصطلاح بر وثیقه عمومی طلب طلبکاران، تاثیر می گذارد. قانونگذار برخی از کشورها از جمله مصر و لبنان، برای جلوگیری از تضرر طلبکاران و در جهت حمایت از آنان، قوانینی وضع نموده که در مواردی به طلبکاران مدیون اجازه می دهد، به نیابت از مدیون بر علیه بدهکار به مدیون، تحت عنوان دعوای غیرمستقیم اقامه دعوا نموده وگاه نیز به طلبکار، اجازه رجوع مستقیم را تحت عنوان دعوای مستقیم می دهد. دعوای مستقیم و دعوای غیرمستقیم در قوانین ایران به صورت بسیار محدود و تحت شرایطی خاص، پیش بینی شده است که باید با حفظ شرایط و در چارچوب قانون، این راهکارها شناسایی و به رسمیت شناخته شود.

    کلیدواژگان: طلبکار، مدیون، دعوای مستقیم، دعوای غیرمستقیم، وثیقه عمومی طلب
  • ستار زرکلام* صفحه 117
    حمایت از نرم افزارها نه تنها با توسل به نظام حق مولف (کپی رایت) و حق اختراع، بلکه در چارچوب اسرار تجاری نیز امکان پذیر است. در حقوق ایران ماده 65 قانون تجارت الکترونیکی سال 1382 به صراحت اطلاعات مرتبط با نرم افزارها و برنامه های رایانه ای را از مصادیق اسرار تجاری دانسته است. برای حمایت قانونی از اطلاعات نهانی نرم افزارها توسط نظام اسرار تجاری، تحقق عناصر سه گانه آن یعنی، محرمانه بودن اطلاعات، برخورداری این اطلاعات از ارزش اقتصادی و مراقبت معقول از ضرورت دارد. با این حال، نحوه اعمال این عناصر در مورد نرم افزارها دارای ویژگی هایی است که در سایر موضوعات مورد حمایت از طریق اسرار تجاری وجود ندارد. سر انجام ارزش اقتصادی فراوان برخی نرم افزارها، و رقابت فشرده در این بازار، اغلب توسل به شیوه های قراردادی جلوگیری از افشای اطلاعات را نیز ایجاب می کند که خود از اصول ویژه ای تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: اسرار تجاری، نرم افزار، برنامه های رایانه ای، ارزش اقتصادی، تدابیر فنی، حمایت قانونی، حمایت قراردادی، حق مولف، حق اختراع
  • محمد صالحی مازندرانی صفحه 147
    حاکمان به مرور متوجه شدند که رسیدن به قدرت، جز با حمایت مردم مقدور نبوده و بقای حکومت نیز در گرو پشتیبانی مردم می باشد؛ و حمایت مردم نیز حاصل نمی شود، مگر اینکه حاکمان خود را پاسخگو بدانند. از این تاریخ به بعد فرضیه مسئولیت جای مصونیت مطلق را گرفت و لذا امروزه سخن از گستره و ابعاد مسئولیت مدنی دولت و از چگونگی آن است نه از اصل آن؛ و اینکه آیا دولت نسبت به تمام اعمال و اقدامات زیان آفرین خود باید پذیرای مسئولیت باشد یا صرفا در قبال آن دسته از اقداماتی که به خاطر نقص فنی و تشکیلات اداری عاید مردم گردد؟ با این حال مبنا و ماهیت مسئولیت مدنی دولت همچنان در هاله ای از ابهام است. در این مقاله پس از بیان عوامل پیدایش مسئولیت مدنی دولت به آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت مدنی، دولت، مسئولیت مدنی دولت
  • سید مجید میرحسینی صفحه 169
    اگر در حقوق اتحادیه اروپا، قانون کشور محل وقوع زیان به عنوان قانون حاکم بر مسئولیت مدنی پذیرفته شده است، این انتخاب با تحلیل های اقتصادی خاصی همراه است که صلاحیت این قانون را در مقایسه با قانون محل وقوع فعل زیانبار یا قانون مقر دادگاه یا نظریه تحلیل منافع توجیه می کند. اعمال این قانون در دو قلمرو شبه جرم های درون سرزمینی و فرا سرزمینی و در هر قلمرو در دو مدل اقتصاد ملی و اقتصاد فراملی قابل تحلیل است. تحلیلی که در قلمرو شبه جرم های درون سرزمینی با تحلیل های قابل طرح در حقوق ایران هماهنگ است، اما در قلمرو شبه جرم های فرا سرزمینی به حاکمیت قانون محل وقع فعل زیانبار در حقوق بین الملل خصوصی ایران می انجامد.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، قانون حاکم، مسئولیت مدنی
|
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad Page 3
    Record gasoline prices and outright shortages in certain areas of American territories over the summer of 2000 and beyond have made the Organization for Petroleum Exporting Countries (“OPEC”) into the public enemies. As in the past, Congress and the public have turned to antitrust for a solution. If antitrust is unlikely to be a successful weapon against domestic and international oil companies, OPEC once again becomes an inviting target. Never a popular entity with the American public, OPEC epitomizes in the public perception a greedy rapacious international cartel preying on the American public in defiance of the tradition of market competition embodied in the Sherman Act. Then why not unleash the full power of the federal private treble damage litigation (perhaps class actions as well) against a group of foreign nations acting against American interests? In this article the aim is to scrutinize the potential actions against OPEC in American courts and how uch inciting Immunity, based on rules of international law, of OPEC member states as a defense could be effective in these courts.
    Keywords: OPEC, International Law, Immunity of States, International Organizations
  • Mustafa Daneshpajooh Page 29
    The differences between modern legal literature and Fiqh literature, in some cases, suggest that, for the purpose of presenting Fiqh & Islamic Law in some academic circles other than traditional Islamic ones, the rich content of the Islamic fiqh, while protecting its originality, should be presented in modern legal language so that it could be better digested and understood by the its intended audience.For this purpose, in this article, having briefly explained the “conflict of laws” in contemporary private international law, the author has tried to deal with one of its major issues, namely, "possibility or necessity of the application of foreign law" from Islamic jurisprudential perspective to establish that Fiqh is not silent in this regard and has "the Rule of Elzam" as a "Rule for resolving the conflicts", at least in the area of private law, especially for the personal status matters and establishes that, the scope of this rule is not limited to its main basis, namely, intra-religious legal relations and actions, and to some extent, it includes inter-faith and international legal relations and cases.
    Keywords: Conflict of Laws, Rules for Resolving Conflicts, Nationals, Foreign Nationals, the Rule for Elzam
  • Seyed Hossein Hashemi Page 51
    Based on the Articles 37 and 40 of Convention on the Rights of the Child, States Parties should determine the minimum age of criminal responsibility for children in accordance with their physical, mental and intellectual conditions. In this regard, as an exception, according to the article 37 paragraph A concerning unpardonable capital punishment and life imprisonment, setting 18 as the age for criminal responsibility is necessary. Of course, the execution of the children below eighteen years of age, had already been forbidden, according to the International Covenant on Civil and Political Rights which has been adopted by Iran, too.In accordance with the above mentioned conventions, and by codifying article 91 of the Iranian new Islamic penal code (adopted in 2013) the Iranian legislator has in a way acknowledged the necessity of criminal discernment being taking into account in execution of the children under 18 so that this could provide a possibility for the judge to avoid execution sentences for children under 18. Therefore, examining the issue from the Islamic and Iranian law perspective and its conformity with the international documents, is very important and thus it is the focus of this study.
    Keywords: Children, Age of Criminal Responsibility, Discernment, Iranian New Penal Code, International Documents
  • Saeed Habiba, Ibrabhim Chavoshi Lahrood Page 75
    In today’s economic environment, two kinds of trademarks have been acknowledged with reputation that also entails different protections. The first type concerns popular trademarks recognized by the relevant sector of the public and protected based on traditional law of trademarks. The second kind concerns famous trademarks recognized by the general society and protected under the dilution entity. In Iranian law, only popular trademarks are protected and the famous trademarks are not recognized and protected. However, popular trademarks are not defined and their distinguishing criteria are not mentioned. This article, applying comparative approach presents a definition and identifies criteria for popular marks, meanwhile famous marks are recognized and differences and similarities between these two types of marks and supporting doctrine specific to each case will be examined.
    Keywords: Traditional Law of Trademarks, Popular Trademarks, Famous Trademarks, Dilution
  • Nematollah Olfat, Akbar Zakerian Page 95

    In the relations between the indebted and debtor, sometimes a third person is indebted to the debtor and the debtor can claim his debt but he fails to do so or intentionally refuses to do so. The debtor’s failure to file a case against the third person causes loss for his (the debtor’s) creditors. To prevent the loss for the creditors’ loss and to protect them in this regard, the legislators in some countries including Egypt and Lebanon have made some laws which provides the possibility for the creditors to vicariously take a legal action against the debtor (third person) sometimes indirectly and sometimes directly. In Iranian legal system direct and indirect actions have been provided for in a very limited way and under special circumstances which have to be taken into account and recognized within the framework of law.

    Keywords: Creditor, Debtor, Direct, Indirect Action, General Collateral of Debt
  • Sattar Zarkalam* Page 117
    Software protection is provided not only through droit dauteur (copyright) and patent system but also by the trade secrets system. In Iranian legal system, article 65 of electronic trade law 2003 considers the software information as trade secret. This protection needs the observation of three elements: secrecy of information, economic value and reasonable information protection. The method of application of these three elements to software has the particularities that cannot be found in other areas protected by trade secrets. Finally, the vast economic value of the same software necessitates contractual mechanisms that follow the special principles to avoid disclosure of information.
    Keywords: Trade Secret, Software, Computer Program, Economic Value, Technical Measures, Legal Protection, Contractual Protection, Copyright, Patent Law
  • Mohammad Salehi Mazandarani Page 147
    With the passage of time, rulers came to realize that coming into power, is not possible without the people’s support and a state cannot survive without popular support and people’s support cannot be obtained unless the rulers hold themselves accountable to the people. It was then that the theory of responsibility replaced the theory of absolute immunity. Therefore, today we speak of the scope and different aspects of civil liability and how it has to be addressed not it’s necessity or whether the state is responsible for all its harmful actions or it is only responsible for losses resulting from technical problems and administrative procedures. In this article, after explaining what let to the emergence of the civil responsibility of states, we will discuss it.
    Keywords: Liability, Civil liability, State, Civil Liability of State
  • Seyed Majid Mirhosseini Page 169
    In European Union law, if lex loci damni has been accepted as the governing law to civil liability, such a choice is associated with specific economic analysis which justifies the competency of the law with respect to lex loci delicti or lex fori or interests analysis theories. The mentioned law enforcement could be analyzed in two different areas, cross-border and interstate torts both of which could be further discussed based on national and international economic aspects. In Iranian law, economic analysis related to the choice of governing law in inter-state torts, matches with the European law. But in cross-border torts, lex loci delicti is confirmed as a general rule because of necessities of an internal economy.
    Keywords: Economic Analysis, Applicable Law, Civil Liability