فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

فصلنامه سیاست
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، امران کیانی صفحات 269-278
    گفتمان اسلام سیاسی، در طول حیات خود تجربیات متفاوتی را در کشورهای اسلامی رقم زده که مهم ترین آنها پیروزی انقلاب اسلامی در ایران 1979 و تلاش جنبش اخوان المسلمین مصر برای به دست گیری قدرت به گونه ای دموکراتیک در سال 2012 بوده است. انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 به پیروزی رسید و توانست خود را بر ذهن و زبان مردم هژمون سازد؛ اما اخوان المسلمین که سابقه بیشتری در مبارزه دارد، در طول فعالیت خود برای کسب قدرت در مصر و دیگر کشورهای عربی، همواره ناکام بوده است. بررسی چرایی موفقیت انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 و ناکامی جنبش اخوان المسلمین مابین سال های 2012-2014 در مصر، دو قرائت همسان از اسلام سیاسی است که هدف این مقاله است. پرسشی که در این زمینه مطرح می شود این است که تجربه گفتمان اسلام سیاسی در ایران چه نقاط قوتی داشته که جنبش اخوان المسلمین به دلیل نداشتن آنها طی فعالیت سیاسی خود، در دستیابی به قدرت ناکام بوده است. یافته های این مقاله که بر اساس روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه به دست آمده، گویای آن است که جنبش اخوان المسلمین به دلیل تاکید بر دانش التقاطی، نداشتن دال برتری همچون رهبری امام خمینی (ره)، نشانه ای چون ولایت فقیه و ناتوانی در کنترل مراکز ساختاری قدرت همانند ارتش و نیروهای امنیتی پیشین نتوانست در جریان تحولات سیاسی مصر 2012-2013 حاکمیت خود را در عرصه سیاسی مصر حفظ کند و در نتیجه، در مواجهه با بحران های سیاسی و مداخله نظامیان در سیاست ناکام مانده، به حاشیه رفت.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، اسلام سیاسی، انقلاب اسلامی ایران، تحلیل گفتمان، مصر
  • کیامرث جهانگیر، حسن ملکی صفحات 289-310
    بروز نخستین نشانه های خیزش مردم مسلمان در کشورهای تونس، مصر، لیبی، بحرین، یمن و در شکلی محدودتر در عربستان و اردن علیه استبداد داخلی و استعمار خارجی، قدرت های بزرگ و کشورهای توسعه طلب غربی را بر آن داشت تا این حرکت های مردمی را به نفع خود مصادره کرده، آنها را از مسیر اصلی خود منحرف کنند. بحث فرایند یا پروژه بودن این حوادث از همین جا رقم خورد؛ زیرا از همان ابتدا، قدرت های توسعه طلب تلاش بسیاری کردند تا به هر نحو ممکن قیام های مردمی را ناشی از خواست همزمان غرب و مردم این کشورها برای گسترش تفکرات لیبرال دموکراسی قلمداد کنند. از این رو، در این مقاله کوشش شده است تا با به دست دادن برخی ادله از جمله ریشه های تاریخی بیداری اسلامی و نیز تاثیر اوضاع داخلی این کشورها به ویژه از جنبه خشم مردم از استبداد داخلی و استعمار خارجی و همین طور اتفاق هایی که پس از پیروزی انقلاب ها رخ داده است، ثابت شود که خیزش مردم در این کشورها خواسته ای است که مسلمانان این منطقه از چندین دهه پیش در انتظار آن بوده اند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، پروژه، پیامدها، ریشه ها، زمینه ها، فرایند
  • مجید بهستانی صفحات 313-333
    دشمنان خارجی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه جدید خود پس از وقوع انقلاب اسلامی، بر مسئله هسته ای ایران تمرکز کرده اند. تداوم دوازده ساله این پرونده، در کنار فرسایشی شدن آن و احتمال درگیری نظامی بین دو طرف، فهم رفتار کنونی بازیگران این پرونده و پیش بینی رفتارهای احتمالی ایشان در آینده را ضروری کرده است. در این مقاله، تلاش شده است با استفاده ترکیبی از روش های تحلیل رمزگان عملیاتی و نظریه بازی ها (نظریه حرکت و بازی فزایش) علاوه بر نوآوری های نظری آن، وضعیت احتمالی آینده پرونده هسته ای ایران در پرتو درگیری با گروه 5+1 بررسی شود. نتیجه این بررسی اینکه ایران در نظام بین الملل کنونی آموخته است که بدبینانه وضعیت فعلی خود را حفظ کند و کمتر خطرپذیری کند. رقیب نیز با برخورداری از چنین موضعی، باید ابتکار عمل را به دست گیرد و روند پرونده را از وضعیت کنونی بن بست به سوی وضعیت حل و فصل هدایت کند.
    کلیدواژگان: تحلیل رمزگان عملیاتی، پرونده هسته ای ایران، سیاست خارجی ایران، گروه 5+1، نظریه بازی ها
  • حمیرا مشیرزاده، مجید کافی صفحات 337-355
    با رویت اولین طلیعه های شکل گیری ادبیاتی درباره نظریه پردازی ایرانی در زمینه روابط بین الملل، نویسندگان این مقاله درصدد آن اند به ارزیابی زمینه های ساختاری تحقق بومی سازی نظریه پردازی روابط بین الملل بپردازند. در این چارچوب، نویسندگان برای رسیدن به درکی واقع بینانه از امکان یا امتناع نظریه(های) ایرانی در روابط بین الملل، اساسی ترین این عوامل ساختاری را ذیل پنج عنوان بررسی کردند که عبارت اند از: موقعیتبین المللی؛ منابع پایه؛ پویایی جامعه دانشگاهی؛ زمینه های سیاسی؛ استقلال فکری. با بررسی و ارزیابی این زمینه های ساختاری در ایران، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که اگرچه ایرانی کردن نظریه روابط بین الملل ممکن و مطلوب است، نخستین گام در این راه، به رسمیت شناختن جایگاه و تاثیر موانع ساختاری در شکل گیری هر نظریه محتمل ایرانی است.
    کلیدواژگان: ایران، بومی سازی، روابط بین الملل، نظریه ایرانی روابط بین الملل، نظریه پردازی بین المللی
  • بهاره سازمند، مریم اسلامی یزدی صفحات 357-374
    هدف اصلی مقاله، بررسی اقدام های سازمان ملل متحد برای مقابله با تروریسم بین المللی با توجه به تحولات پس از جنگ سرد است؛ بنابراین در این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شده است که سازمان ملل متحد چه اقدام های عملی موثری برای مقابله با تروریسم بین المللی انجام داده و آیا در این زمینه موفق بوده است یا خیر. به منظور پاسخ به این پرسش، مطالب به چهار مبحث تقسیم شده است. در مبحث نخست، تحولات تروریسم پس از جنگ سرد و ویژگی های جدید آن بررسی شده است. در مبحث دوم، اقدام های سازمان ملل متحد برای برخورد و مقابله با آن تحولات بیان شده و در مبحث سوم، موفقیت یا ناکامی این اقدام ها بررسی شده است. مبحث چهارم نیز به چالش های پیش روی سازمان ملل در زمینه مقابله با تروریسم اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: اقدام های سازمان ملل متحد، تحولات تروریسم، تروریسم بین المللی، شورای امنیت، مجمع عمومی
  • حسین زحمت کش، یغما کعبی صفحات 375-392
    منطقه آلزاس و لورن در فرانسه به دلیل موقعیت خاص خود و قرار داشتن در مرز دو کشور مهم اروپایی، یعنی فرانسه و آلمان، در کانون حوادث سرنوست سازی مانند دو جنگ جهانی قرار داشته است. هویت ساکنان این منطقه به دلیل عوامل جغرافیایی، زبانی و تاریخی، با هویت آلمانی پیوند یافته است و دو کشور فرانسه و آلمان، در طول تاریخ همواره برای تحکیم سلطه خود بر این منطقه کوشیده اند. هدف این مقاله، بررسی رویدادهای تاریخی موثر بر شکل گیری هویت ساکنان منطقه آلزاس و لورن و عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دخیل در آنهاست تا بتوان هویت منحصر به فرد این منطقه و مطالبات ساکنان آن را درک کرد.
    کلیدواژگان: آلزاس، لورن، تاریخ، خصوصیات زبانی، فرهنگی، مطالبات سیاسی، هویت
  • علی صباغیان صفحات 393-412
    نظام تجاری چندجانبه جهان به مثابه یکی از نظام های فرعی نظام بین الملل کنونی از زمانی که در دوران پس از جنگ جهانی دوم در سال 1947 در شکل موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت (گات) ظهور کرد، انتقاد کشورهای مختلف را در پی داشته است. با تبدیل گات به سازمان جهانی تجارت در سال 1994، نه تنها نارضایتی کشورها از عملکرد این نظام از بین نرفته، بلکه در بسیاری از موارد افزایش هم یافته است. افزون بر آن، در کنار دولت ها، جامعه مدنی نیز به مخالفت با عملکرد ناعادلانه این نظام برخاسته است. این وضعیت سبب طرح این پرسش شده که چه عواملی موجب عملکرد ناعادلانه نظام تجاری چندجانبه جهان شده است و تردید در مشروعیت این نظام و نهاد مدیریت کننده آن یعنی سازمان جهانی تجارت وارد کرده است؟ این مقاله با این فرض به بررسی این موضوع می پردازد که عوامل ساختاری همچون فقدان عضویت فراگیر، غیردموکراتیک بودن فرایند تصمیم گیری، توزیع ناعادلانه منافع و نبود شیوه های کارامد احقاق حق از علل اصلی عملکرد ناعادلانه نظام تجاری چندجانبه است.
    کلیدواژگان: بحران مشروعیت، سازمان جهانی تجارت، شفافیت، عضویت فراگیر، گات، نظام تجاری جهان
  • علیرضا کوهکن صفحات 415-434
    سیاست آمریکا در قبال کوبا از سال 1962 تا 2014 ثابت مانده و این امر با وجود تغییرات متعددی است که سیاست این کشور و همچنین نظام سیاسی بین الملل در طول این سال ها داشته است. صاحب نظران یکی از مهم ترین علل این امر را قدرت لابی کوبا در آمریکا می دانند. منابع قدرت لابی کوبا و نحوه شکل گیری آن، سیاست های اتخاذ شده توسط لابی کوبا و مهم ترین موفقیت های عملی این لابی در عرصه سیاست خارجی آمریکا، علت اهمیت لابی کوبا و کوبایی تباران در سیاست داخلی آمریکا، سیاست های کنونی آمریکا در خصوص کوبا و همچنین چشم انداز لابی کوبا، مطالبی است که در این نوشتار بررسی می شود. در انتها نیز نتیجه این بررسی ها به صورت خلاصه بیان می شود. واقعیت این است که گروه کوچک کوبایی تباران با انسجام درونی و پیگیری هدفی واحد توانسته اند بر سیاست آمریکا در قبال کوبا اثر چشمگیری بگذارند و آن را به سمت منافع خود هدایت کنند.
    کلیدواژگان: آمریکاییان کوبایی تبار، سیاست خارجی آمریکا، کوبا، لابی کوبا
  • ابراهیم عباسی صفحات 435-455
    سیاست به مفهوم جدید در ایران مقوله ای است که طبقات، شئون و قشرهای مختلف اجتماعی در آن دخیل بوده اند. گستردگی موضوع سیاست و حضور بیش از حد آن در زندگی مردم، حوزه های مختلف زندگی آنها را در نوردیده است. از آنجا که ادبیات موجود، طبقات، ایلات یا برخی شئون خاص را در جامعه شناسی سیاسی ایران بررسی کرده است، این تحقیق به سمت قشرهایی رفته است که یا در ادبیات سیاسی به آنها توجه نمی شود یا چون متعلق به تاریخ اجتماعی اند، کاوش در زمینه رفتار سیاسی آنها در ابتدا مشکل می نماید. بنابراین، پرسش اصلی خوانش رفتار سیاسی پزشکان در ایران معاصر و حضور آنها به مثابه گروهی صاحب نفوذ بر و در سیاست است. به نظر می رسد حضور پزشکان در سپهر سیاستایران، ناشی از لوازم سیاست جدید، تغییر در شان اجتماعی و اقبال جامعه به آنها و برخی نیزبه بخت و صدفه های زمانه پیوند داشته است. عصر قاجار، آغاز تربیت پزشکان در ایران است. مهم ترین ویژگی این دوره استفاده از مفاهیم عمومی پزشکی برای همه فهم کردن سیاست و مفاهیم آن در ایران است. در دوره پهلوی اول، پزشکان سعی در اثرگذاری بر حوزه سیاست تا حضور در آن داشتند؛ چرا که آنها ابزار تجدد شمرده می شدند و می خواستند حرفه خود را که در ایران، جدید و منفی محسوب می شد، به شغلی با شان اجتماعی بالا تبدیل کنند. دهه بیست تا چهل و به ویژه در دهه پنجاه، آنها به عنوان وزیر، نخست وزیر، نماینده مجلس و به ویژه اپوزسیون، سیاست را نشانه رفتند. در این پژوهش سعی شده است این فرضیه ها با شاخص های آماری نشان داده شود تا اثرگذاری و اثرپذیری سلامت و سیاست مشخص شود. در مجموع، در ایران تا پایان دوره پهلوی، پزشکان نتوانستند حضور خود را در سیاست همپای مهندسان پیش ببرند.
    کلیدواژگان: پزشکان، پهلوی، حزب، سیاست، مجلس، مشروطه
  • احمد رشیدی صفحات 457-474
    جریان اصلی جامعه شناسی تحت نفوذ پوزیتویسم عرضه تئوری های جهان شمول و جریان تاریخ نگاری شرح روایی رویدادها را در دستور کار خود داشته است. در آسیب شناسی جریان های مذکور باید گفت هر دو دچار عارضه افراط گرایی بوده اند؛ به طوری که جریان اصلی جامعه شناسی از بررسی ویژه بودها و جریان تاریخی از پردازش و عرضه تعمیم های نظری بازمانده اند. در این میان، ترکیب جامعه شناسی و تاریخ، رهیافتی روش شناختی را به دست می دهد که با دوری از افراط گرایی دو جریان پژوهشی یادشده، چارچوب مناسبی را برای بررسی پدیده های سیاسی و اجتماعی به ویژه با رویکرد مقایسه ای فراهم می آورد. در این مقاله، ضمن پرداختن به مراحل تحول رهیافت جامعه شناسی تاریخی، استدلال می شود که دستاوردهای نسل جدید دانش پژوهان این حوزه به دلیل تاکید بر جایگاه فرهنگ و پذیرش چندگانگی فرایندها و برایندهای نوسازی، الگوی مناسبی را برای بررسی پدیده های سیاسی و اجتماعی فراهم آورده اند.
    کلیدواژگان: پژوهش های تطبیقی، جامعه شناسی تاریخی، چرخش فرهنگی، روش شناسی، مدرنیته های چندگانه
  • علیرضا صدرا، سید محمدرضا محمودپناهی صفحات 477-494
    چیستی نسبت دین و تجدد به ویژه از اواخر سلطنت قاجار، همواره مورد تامل اندیشمندان بوده و پاسخ به آن، رویکردهای مختلفی را شکل داده است. رویکرد روشنفکری در پی اصالت بخشی به تجدد و گذار از سنت است؛ در مقابل، رویکرد سنتی معتقد به تبعیت از سنت سلف و بی نیازی دین از دنیای مدرن است. رویکرد دیگری نیز در میان روحانیت حوزه با عنوان «نواندیشی حوزوی» وجود دارد که ضمن اعتباربخشی به مبانی سنتی حوزه، بر بازسازی این سنت فکری در پرتو مفاهیم، پرسش ها و نیازهای جدید، نقد اجتماعی و دینی، جمع بین سنت و تجدد و جایگاه سیاسی و اجتماعی دین و علما در دنیای جدید تاکید دارد. این مقاله با روش تفسیری قصدگرا،اندیشه سیاسی- مذهبی روحانیت نواندیش حوزه به ویژه آیت الله مرتضی مطهری رامتاثر از تحولات سیاسی تاریخ معاصر ایران بررسی می کند. بر اساس دستاوردهای این تحقیق، نواندیشی در اجتهاد، رهبری روحانیت، فلسفه الهی، احیاگری دینی و دموکراسی دینی مهمترین شاخص های جریان نواندیشی حوزوی است.
    کلیدواژگان: اجتهاد، احیاگری دینی، دموکراسی دینی، فلسفه الهی، نواندیشی حوزوی، ولایت فقیه
  • عارف برخورداری صفحات 495-512
    مدینه فاضله، جامعه ای است که انسان همواره در پی تاسیس آن بوده، جامعه ای برین و امیدی و مطابق میل و بر وفق مراد انسان ها، جامعه ای که در آن همه انسان ها با خوشبختی و سلامت و به دور از فقر و نادانی در کنار همدیگر زندگی می کنند. این کمال یابی، به طور دایم فکر عده ای از متفکران را مشغول داشته است تا حکومتی فاضله و آرمانی طراحی کنند که برآورنده این آرمان ها باشد. در فلسفه اسلامی، اندیشمندان مسلمان برای دستیابی به این شهر آرمانی، تلاش های زیادی کرده اند. فارابی و خواجه نصیرالدین طوسی از جمله اندیشمندانی اند که در این زمینه نظریه پردازی کرده و زمینه ساز تحولات زیادی -چه در بعد فلسفی، تشریعی و نظری و چه در بعد عملی و حکومتی- بوده اند. فارابی عمدتا فلسفه را مبنای کار خود قرار داده و در طرح ریزی مدینه فاضله خود، بر استدلال های فلسفی و نظری تاکید کرده است. خواجه نصیرالدین طوسی مدینه فاضله خود را با ابعاد عملی و تشریعی طرح ریزی کرده و نظریه نظام امامت شیعی را در قالب مسائل فلسفی- کلامی در مدینه فاضله خود بسط داده است. بنابراین، این نوشته به این موضوع می پردازد که با اینکه خواجه نصرالدین طوسی در طرح ریزی مدینه فاضله خود از همان ذهنیتی برخوردار بوده که فارابی داشته و از مدینه فاضله فارابی الگو برداری کرده است، فلسفی و نظری اندیشیدن فارابی درباره مدینه فاضله، او را از عملی و تشریعی اندیشیدن خواجه نصیر الدین طوسی جدا کرده است.
    کلیدواژگان: امامت شیعی، تشریعی، فلسفه اسلامی، فلسفی، فلسفی، کلامی، مدینه فاضله
  • محمد عابدی اردکانی، غلامرضا محب زاده نوبندگانی صفحات 513-532
    در میان اندیشمندان علم سیاست، درباره اندیشه سیاسی ماکیاولی (ماکیاولیسم) و ارتباط آن با شخصیت واقعی وی، اتفاق نظر وجود ندارد. عده ای ماکیاولی را طرفدار میلیتاریسم، اقتدارگرایی، پراگماتیسم و... دانسته اند و عده ای نیز او را واقع گرا، مصلحت اندیش، طرفدار خیر عمومی و... برشمرده اند. در این مقاله، تلاش شده است که اثرگذاری افکار ماکیاولی، با تاکید بر دو کتاب شهریار و نبرد من، بر یکی از مکتب های توتالیتاریستی سده بیستم، یعنی فاشیسم، مشخص شود. بنابراین، پژوهش پیش رو در پاسخ به این پرسش شکل گرفته است که «آیا مبانی و اصول فاشیسم ریشه در مکتب ماکیاولیسم دارد؟». با توجه به این پرسش، فرضیه مقاله عبارت است از: «مفاهیم نظری ماکیاولیسم گرچه به صراحت زمینه ساز مبانی و اصول مکتب فاشیسم نبوده است، نشانه هایی از اثرگذاری اندیشه ماکیاولی بر این مکتب را می توان یافت». این تحقیق از نوع توصیفی– تحلیلی است که می کوشد با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، در پرتو واکاوی دو اثر مذکور، برای پرسش ذکرشده، پاسخ علمی بیابد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که امکان بازگشت به «افسانه» در حوزه سیاست در عصر حاضر که ریشه در تاریخ اندیشه های سیاسی گذشته دارد، منتفی نیست.
    کلیدواژگان: شهریار، فاشیسم، ماکیاولیسم، نبرد من، هیتلر
|
  • Alireza Samiee Esfahani, Emran Kiani Pages 269-278
    Political Islam is the only active religion discourse in the world claiming to have program for Religion and the Muslim world and to achieve this goal it must gain political power. From its existence the dialogue has triggered different experiences in Islamic countries. The most important victory of the Islamic Revolution in Iran in 1979 and Egypt''s Muslim Brotherhood movement was to seize power in 2011 in a democratic way. Islamic Revolution in Iran could have been hegemon in the minds and language of people، But Muslim Brotherhood has a history of more combat power during activity which always has failed. To find the reason of success for Islamic Revolution in 1979 and the failure of the Muslim Brotherhood movement between the years 2011-2013as two identical understanding of political Islam، is the purpose of the present paper. The question raised in this situation is: what are the advantages of political Islam dialogue in Iran that lack of them for The Muslim Brotherhood movement has caused a failure to gain political power? The findings of the present paper، gained based on Laclau، and Mouffe''s discourse analysis، indicate that since the Muslim Brotherhood movement emphasizes on eclectic knowledge، has no evidence of superior leader like Imam Khomeini، and has no signs of the supreme leadership and the inability to control structural power centers، Failed to gain political developments in Egypt during the 2011-2013، and failed to maintain its sovereignty in the political arena facing with military crises and ultimately has pushed into margin.
    Keywords: Discourse analysis, Egypt, Iran, Laclau, Mouffe, Muslim Brotherhood government, Political Islam
  • Kiamars Jahangir, Hassan Maleki Pages 289-310
    Emergence of primary signs of Muslims uprising in Tunisia، Egypt، Libya، Bahrain، Yemen، and، in a somehow limited form، in Arabia and Jordan against local tyranny and foreign colonization، made big powers and western expansionist countries to expropriate public movements to their own benefit and to deviate such movements from their true path. In fact، the matter of process or project nature of such incidents was pointed out in this point. Because، since the very beginning، expansionist countries launched vast efforts to assume such public movements being arisen from simultaneous will of west and people of these countries for development of liberal democratic thoughts. Therefore، in this article، presenting some evidences including historical roots of Islamic wake up as well as impact of local situation of such countries، especially in terms of public anger against local tyranny and foreign colonization and incidents occurred after victory of revolutions، it is tries to prove that public movement in above countries has been the will of previous decade Muslims of this territory who have been waiting for such an uprising.
    Keywords: Islamic wake up, Islamic revolution, Process, Project, Roots, Bases, Outcomes
  • Majid Behestani Pages 313-333
    The enemies of I.R of Iran have problematized its nuke activities as a new allegation against it. Because the case took 10 years and the probability of war against Iran, it necessitates understanding the behaviors of the parties and foreseeing their future deeds. In this article, combining Operational Code Analysis and Games Theory (theory of move and acceleratory game), we would evaluate the possible future of the conflict between Iran and the group 5+1. Also we added some innovations to the game theory under the shadow of the method of operational code analysis. It concludes that historically Iran has learned to keep the status quo pessimistically and to risk less. Although the rival has the same attitude, it ought to take initiative, to pave the way and to lead the current deadlock state to solution (the improvement of the conditions of negotiations), because it is more powerful and potentially more risky.
    Keywords: foreign policy of Iran, the group 5+1, operational code analysis, games theory, nuke case of Iran
  • Homeira Moshizadeh, Majid Kafi Pages 337-355
    During the last few years، IR scholars in Iran have been called to develop International Relations theories from an Iranian point of view. This article seeks to examine the structural context within which such an attempt is going to be made. The five components of this context have been recognized: the international position of Iran، basic Islamic/Iranian sources، dynamism of IR community in Iran، political context، and intellectual autonomy. An evaluation of this structural context suggests that even if theorizing IR from an Iranian point of view is both possible and preferable، this cannot be done unless structural constraints are overcome.
    Keywords: International Relations, IR theory, Iran, endogenous theorizing, Iranian theory of IR
  • Bahareh Sazmand, Maryam Eslami Yazdi Pages 357-374
    The main purpose of this article is studing UN’s actions to counter International Terrorism giving to development of it after cold war. We are going to answer the question in descriptive-analtical way That what was UN’s practical actions to counter IT and weather it was successful. To answer the main question of this article first we will diccuss the development of Terrorism after cold war and new features and caracterstics it gets، second we will diccuss the UN’s actions to counter Terrorism and then we will evaluate weather these actions are successful or not and then we will revise the challenges that this organization face and eventually we come to conclution.
    Keywords: International Terrorism, Development of Terrorism, United Nation's actions, Genaral Assembly, Security Council
  • Hossein Zahmatkesh, Yaghma Kaabi Pages 375-392
    The Alsace-Lorraine region in France has been at the center of many fateful events، such as two World Wars، due to its distinct geographical placement between two important European countries – that is، France and Germany. The identity of the Alsace-Lorraine population has had many links with Germany because of geographical، linguistic and historical features that the two share. Moreover، throughout history، France and Germany have attempted to reinforce their sovereignty over this region. Therefore، the aim of this paper is to examine historical events that have had an impact on the formation of a distinct identity in Alsace-Lorraine، as well as relevant political، social and cultural elements that have been influential in the formation of such an identity in order to understand the position of this region and the demands of its population.
    Keywords: Alsace, Lorraine, Identity, History, Cultural, Linguistic Features, Political Demands
  • Ali Sabbaghian Pages 393-412
    The multilateral trading system as a sub-system of the present international system from Its beginning as GATT in 1947، after Scond World War، until now have been criticized by different countries. With the conversion of GATT into the WTO in 1994، not only dissatisfaction of the countries with the performance of multilateral trading system have not gone away، but in many cases also have increased. Furthermore، alongside governments، civil society criticized the unjust performance of the system. This has raised the question of what factors have led to unfair performance of the multilateral trading system and questioned legitimacy of WTO as its management entity? This paper Given that the structural factors such as the lack of universal membership، the undemocratic nature of the decision making process، Unfair distribution of benefits & lack of efficient methods for adjudication are the main causes of unfair performance of the multilateral trading system، deal with this issue.
    Keywords: The world trading system, GATT, WTO, the crisis of legitimacy, universal membership, transparency
  • Alireza Koohkan Pages 415-434
    Since 1962 and despite a lot of changes in American policies and international political system during these years، U. S foreign policy toward Cuba was fixed and based on containment and pressuring on its government. Power of Cuban lobby is one of the most important reasons of this matter. Sources of power and the way this lobby was formed، its political agenda and considerable successes in U. S foreign policy، the reason of importance of Cuban lobby and Cuban-American in domestic politics of the United States، current U. S politics toward Cuba and prospect on Cuban lobby in U. S politics are mentioned in this essay. Actually، a small group of Cuban-American with internal solidarity and specific objects effects U. S foreign policy toward Cuba and conducts it in favorite direct.
    Keywords: Cuban Lobby, Cuban, American, U.S Foreign Policy, Cuba
  • Ebrahim Abbassi Pages 435-455
    Politics as a new concept in Iran is a subject that has involved various classes، statifications & groups. It has embraced different areas of Iranians’ living. For existing researches have studied classes، Iilat & some groups in Iran’s political sociology، this research studies a group that political literature don’t give pay attention to that or belong on social history and very hard to study its political behavior. However the main question of the present essay is studding of political behavior of doctors of medicine & presence of them as interest group in & on Iran’s politics. Generally، the presence of medicine (doctors) in politics environment have been because of new developments in politics، social status، attention of society to them & some accidents، the luck of the game. The presence in new politics of Iran has been started in Qajar era. The most feature of the period was use of medical concepts for general understanding of political concepts in Iran. In the first Pahlavid، medicine tried to influence on politics & did not participate in that. In the time، medicine was a new job and an instrument for modernization. Medicine tried to introduce itself as necessary job with a high level in the society of Iran. In the 1940- 1980 decade، they participated in politics as prime minister، minister، MP & opposition. The essay tries to explain the hypothesis with statistical indicators to show relationship between medicine & politics. On the whole، medicine couldn’t affect politics similar to engineers.
    Keywords: Doctors of medicine, Politics, the Constitutionalism, Pahlavi, Parliament, Party
  • Ahmad Rashidi Pages 457-474
    Mainstream sociology under positivism has sought to provide universal theory، in one hand، and the historiography has attempted to Narrative description of Events، in the other hand. Pathological studies show that both are suffering from extremism; so that mainstream sociology have neglected to study of special affairs and historiography has not been able to build and provide theoretical generalization. In The passing of the problems، combining sociology and historiography can provides an appropriate methodological approach to study of social and political phenomena، especially in comparative studies. In this paper، along with addressing the development of historical sociology approach، It is argued that the achievements of the new generation of historical sociology scholars، because of emphasis on the role of culture and diversity of modernization processes and outcomes، provides an appropriate model for the study of the socio-political phenomena
    Keywords: Comparative Studies, Cultural Turn, Historical Sociology, Methodology, Multi, modernity
  • Alireza Sadra, Seyed Mohammad Reza Mahmoudpanahi Pages 477-494
    Asking about the relation of religion and modernity has been always reflected by scholars، and answering it has formed different approaches، especially from the last parts of Qajar monarchy. The intellectual approach follows originality of modernity and complete transition from tradition. In contrast، The traditional approach believes in following the tradition of predecessors and independence of religion from the modern world. There is another approach among the clergy of seminary which is called “The new thought of Seminary”، meanwhile، accreditation to traditional principles of the seminary، emphasizes on the reconstruction of this tradition of thought in the light of concepts، questions and new requirements، social and religious criticism،combination of tradition and modernity، The social role of religion and political position of seminary scholars in the the modern world. This article examined the political - religious thought of new thought clergy by intentional hermeneutic method، particularly the case study of Ayatollah Morteza Motahari، that affected by political changes in contemporary history of iran. Based on the achievements of research، new thought in Ijtihad، clergy leadership، divine philosophy، religious revivalism and the Religious Democracy are most important indicators of the current of new thought of Seminary.
    Keywords: New thought of Seminary, Ijtihad, Rule of Faqih, Divine Philosophy, Religious revivalism, Religious Democracy
  • Aref Barkhordari Pages 495-512
    Utopia is the society that man has always sought to establish; an ideal، hoped-for society that any human would desire and long for; a place where all people live together happily، in health، and free from paucity or ignorance. The idealism in seeking the establishment of the utopian، ideal government that corresponds such idealistic prospects has ceaselessly occupied thinkers’ minds. Muslim thinkers of the Islamic philosophy have made great attempts to bring about Utopia. Farabi and Nasir al-Din Tusi are among the thinkers that theorized Utopia and paved the way for major developments either in philosophy، legislation، and theory، or in practical and governmental areas. Farabi mainly rests on philosophy and brings philosophical and theoretical discussions in his sketches of Utopia. Nasir al-Din، on the other hand، depicts a Utopia with practical، legislative features; in his theory of Utopia، he has developed a Shiite theory of Imamat through some philosophical-theological debates. The present study discusses that، despite the commonality that stems from the dissemination of Farabi’s model of Utopia to that of Tusi، the two thinkers remain distinct; one in his philosophical and theoretical approach and the other in his practical، legislative thinking.
    Keywords: Utopia, Islamic philosophy, philosophy, legislation, Shiite Imam, Philosophical theology
  • Mohammad Abedi Ardakani, Qolamreza Mohebzadeh Nobandegani Pages 513-532
    There is no consensus، among scholars of political science، about political thought of Machiavelli (Machiavellianism) andits relationship to his real character. Some have considered him، pro-militarism، pro-authoritarianism and pro-pragmatism while others believe him to be realistic، pragmatic and a public-good pro. In this paper، Machiavelli''s political philosophy has been initially studied، to be cleared whether he intended to present a general theory or a particular theory of his time-specific. Impact of these thoughts on one of the twentieth century’s totalitarian movements has also been examined. Now this study is formed around the question; 1) If bases and principles of Fascism، one of the totalitarianisms، are rooted in the Machiavellianism? The purpose of this paper is to assess the impact of Machiavellianism on the formation of Fascism by looking at the books «The Prince» and «Mein Kampf»، It has been tried to take steps towards analyzing the issue by analyzing these two works according to the qualitative content analysis method. Article assumption is; Machiavellianism theoretical concepts underlie the principles and bases of Fascism. Though could not be explicitly said that Machiavellianism implications and Fascism concepts are the same، but there are signs of the influence of Machiavellianism on the concepts of Fascism.
    Keywords: Machiavellism, Hitler, fascism, prince, Mein Kampf