فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 21 (تابستان 1394)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 21 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقایسه ارقام و لاین های امید بخش گندم در مناطق شور استان یزد
    غلامحسن رنجبر، مجید نیکخواه صفحات 1-10
    یک آزمایش تحقیقی-تطبیقی به منظور به ارزیابی عملکرد دانه ارقام و لاینهای امیدبخش گندم (Triticum aestivum L.) در مناطق شور شهرستانهای ابرکوه و خاتم استان یزد، در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. آزمایش درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار بود. شوری آب آبیاری در شهرستان های ابرکوه و خاتم به ترتیب 3/ 8 و 5/ 4 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که بین مکان های آزمایشی از نظر عملکرد دانه، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله اختلاف معنی دار وجود داشت. تفاوت عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله ارقام بدون توجه به مکان آزمایش نیز معنی دار بود. رقم شیرودی به میزان معنی داری عملکرد دانه کمتری نسبت به بقیه تولید کرد. بالاترین عملکرد دانه در ابرکوه مربوط به لاین امید بخش (MS-85-17 (2/4597 کیلوگرم در هکتار و در خاتم مربوط به رقم ارگ (3 /6149 کیلوگرم در هکتار) بود. با اینحال عملکردهای دانه MS-85-17، M-83-17، ارگ، بم و شیرودی در دو مکان به ترتیب 8/ 5053، 5/ 4496، 6/ 4982، 3 /4208 و 5/ 2838 کیلوگرم در هکتار بود. بر اساس این نتایج لاین امید بخشMS-85-17 می تواند به عنوان رقمی جدید برای مناطق شور استان یزد توصیه شود.
    کلیدواژگان: شوری، عملکرد دانه، ابرکوه، خاتم
  • اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم کلزای پاییزه (Brassica napus L.) در استان فارس
    مهتا حق جو، عبدالله بحرانی صفحات 11-19
    به منظور بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم کلزا پژوهشی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 91-1390 در منطقه سیاخ دارنگون فارس اجرا شد. تیمار ها شامل چهار تاریخ کاشت 15 شهریور، 1 مهر، 15 مهر و 1 آبان و سه رقم کلزا شامل طلایه، اکاپی و لیکورد بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 5% بین ارقام، در صفات تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه و تاریخ های مختلف کاشت بر تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه وجود داشت. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 2006 کیلو گرم در هکتار به رقم طلایه تعلق داشت. در بین تاریخ های کاشت بررسی شده تاریخ کاشت 1 مهر برای کلیه ارقام عملکرد مطلوبی داشت. همچنین مشاعده شد که تاخیر در کاشت موجب کاهش تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت گردید. با توجه به نتایج بدست آمده می توان بیان کرد که، تاریخ کاشت 1 مهر و رقم طلایه مناسب ترین تاریخ کاشت و رقم در شرایط آب و هوایی منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه می باشند.
    کلیدواژگان: ارقام کلزا، خصوصیات زراعی، عملکرد دانه، شاخص برداشت، زمان کاشت
  • تاثیر منابع کودهای نیتروژنه و مقادیر مختلف روی بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه در شرایط شور
    محمد آرمین، جواد اسماعیل نیا صفحات 20-33
    به منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد پنبه رقم ورامین به نوع کود نیتروژن و مقادیر مختلف کود روی در شرایط شور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه آستان قدس رضوی شهرستان بردسکن در سال 390 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل: نوع منبع کود نیتروژن از منبع سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم و اوره و مقادیر مختلف کود روی از منبع سولفات روی (به میزان صفر، 20، 40 و 60 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد تعداد شاخه زایشی، تعداد قوزه در بوته، وزن قوزه و عملکرد وش تحت تاثیر نوع کود مصرفی و مقادیر مختلف کود روی قرار گرفت. نوع کود نیتروژنه اثری بر درصد کیل نداشت. از نظر شاخص های مورد بررسی مصرف نیتروژن از منبع نیترات آمونیوم نسبت به سایر منابع مناسب تر بود. استفاده از کود روی تا 60 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش تعداد شاخه زایشی (29/ 27 درصد)، تعداد قوزه در بوته (01/ 17 درصد)، وزن قوزه (74/ 4 درصد)، عملکرد وش (88/ 26 درصد) و کیل (11/ 27 درصد) نسبت به تیمار عدم مصرف روی شد. در مجموع نتایج نشان داد که در شرایط شوری خاک استفاده از کود روی سبب کاهش اثرات شوری گردید و استفاده از 40 کیلوگرم در هکتار روی از منبع سولفات روی و نیتروژن از منبع نیترات آمونیوم سبب تولید حداکثر عملکرد وش پنبه شد.
    کلیدواژگان: پنبه، تنش شوری، روی، عملکرد وش، نیتروژن
  • اثر سطوح مختلف تنش آبی، نیتروژن و تراکم بذر بر عملکرد دانه گیاه ماریتیغال (Silybum marianum)
    سید مرتضی ابطحی، حسین زینلی صفحات 34-47
    ماریتیغال یکی از گیاهان مهم دارویی به شمار می رود که در صنایع مدرن داروسازی اهمیت خاصی دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی سطوح مختلف تنش آبیاری، نیتروژن و تراکم بر عملکرد ماریتیغال بود. این تحقیق در قالب طرح کرت های دوبار خرده شده با 3 تکرار انجام شد. تیمار اصلی تنش آبیاری شامل 3 سطح 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر، فاکتور فرعی شامل 3 سطح مصرف شاهد، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و فاکتور فرعی فرعی تراکم کاشت شامل فاصله بین ردیف های 20، 40 و 60 سانتی متر در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سطوح مختلف تنش آبیاری، نیتروژن و تراکم، تاثیر بسیار معنی داری روی عملکرد دانه در متر مربع، عملکرد دانه در هر بوته و شاخص برداشت دارد. حداکثر عملکرد دانه (75/ 476 گرم در متر مربع) مربوط به تنش 50 میلی متر، تراکم 20 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار بود. بیشترین عملکرد دانه در هر بوته (35/ 26 گرم) در تنش آبیاری 50 میلی متر، تراکم 60 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار حاصل شد. حداکثر شاخص برداشت (146/ 0) نیز در سطح تنش 50 میلی متر، تراکم 60 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار حاصل شد. حداقل میزان عملکرد دانه در متر مربع(47/ 64 گرم) در تنش آبیاری 150 میلی متر، تراکم 60 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار، کمترین عملکرد دانه در هر بوته (42/ 6 گرم) در تنش آبیاری 150 میلی متر، تراکم 40 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار و حداقل شاخص برداشت (042/ 0) در تنش آبیاری 150 میلی متر، تراکم 40 سانتی متر و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: تیره کاسنی، خار مریم، شاخص برداشت، عملکرد دانه در متر مربع
  • اثر تنش کم آبی بر عملکرد دانه و صفات موثر بر عملکرد چند هیبرید ذرت علوفه ای
    مریم حاجی بابایی، فرهاد عزیزی صفحات 48-65
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر عملکرد دانه و صفات موثر بر عملکرد چند هیبرید جدید ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1388 اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری معمولی، تنش ملایم و تنش شدید و فاکتور فرعی نیز شامل 14 هیبرید ذرت بود. نتایج نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی به جز تعداد ردیف دانه در بلال به رژیم های آبیاری واکنش نشان داده و اختلاف آنها در رژیم های مختلف آبیاری در سطح احتمال 1% معنی دار شد. اثر متقابل رژیم های آبیاری و هیبرید های ذرت فقط در صفت طول بلال در سطح احتمال 1% معنی دار بود. هیبرید KSC700 دارای عملکرد دانه بالایی (12961 کیلوگرم در هکتار) بود که به عنوان برترین هیبرید شناسایی شد و هیبرید K 2/47-2-1-2-2-1-1-1×K 1/3544 دارای کمترین میزان عملکرد دانه بود که کاهش معنی دار عملکرد دانه در شرایط تنش کم آبی به علت کاهش تعداد کل دانه در بلال و وزن هزار دانه بود. با افزایش میزان تنش از تیمار آبیاری نرمال به تنش شدید عملکرد دانه به میزان 31% درصد کاهش یافت. با توجه به همبستگی صفات می توان نتیجه گرفت که صفات طول بلال، قطر بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف در بلال، وزن هزار دانه در تغییرات عملکرد دانه در شرایط کمبود رطوبت خاک می توانند تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشند. نتایج حاصل از بررسی همبستگی با توجه به شرایط نرمال و تنش ملایم شاخص های بهره وری متوسط، میانگین هندسی بهره وری و تحمل به تنش و با در نظر گرفتن شرایط نرمال و تنش شدید شاخص های تحمل و حساسیت به تنش را به عنوان بهترین شاخص ها برای تعیین ارقام متحمل به تنش کم آبی میان هیبریدهای مختلف ذرت معرفی نمود. هیبریدهای KSC700،KLM77 8/029-1-2-3-2-3×MO17 و K 47/ 2-2-1-4-1-1-1×MO17نیز توسط شاخص های مختلف به عنوان متحمل ترین هیبریدها به تنش کم آبی شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: رژیم های آبیاری، هیبرید، ذرت، عملکرد، شاخص های تحمل به خشکی
  • تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر برخی صفات کمی و کیفی ذرت و سویا در کشت مخلوط
    یوسف قاضی خانلو ثانی، خلیل جمشیدی، محمدرضا عظیمی مقدم صفحات 66-77
    به منظور بررسی عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت و سویا در کشت مخلوط در شرایط مختلف آبیاری، آزمایشی در مزرعه دانشگاه زنجان به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح مختلف آبیاری در کرت های اصلی در سه سطح (7 روز یکبار (شاهد)، 9 روز یکبار و 11 روز یکبار) و الگوی کشت در کرت های فرعی به صورت تک کشتی ذرت، تک کشتی سویا، کشت مخلوط افزایشی (100% ذرت + 20% سویا)، کشت مخلوط جایگزینی با نسبت 2:2 (50%ذرت + 50% سویا) در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه ذرت بعد از تیمار شاهد از دور آبیاری 9 روز یکبار به دست آمد که با تیمار شاهد اختلاف معنی داری نداشت. همچنین بیشترین عملکرد دانه ذرت از الگوی کشت مخلوط افزایشی به دست آمد. سطوح مختلف آبیاری تاثیری بر میزان عملکرد دانه سویا نداشت و بیشترین میزان عملکرد دانه از الگوی کشت خالص سویا به دست آمد هرچند این میزان با کشت مخلوط جایگزینی تفاوت معنی داری نشان نداد. اثر متقابل دور آبیاری و الگوی کشت نیز در هیچ کدام از صفات مورد مطالعه در ذرت و سویا از نظر آماری معنی دار نشد. به طور کلی می توان گفت که کشت مخلوط نسبت به تک کشتی برتری نشان داد که در این سیستم، آبیاری هر 9 روز یکبار، بهترین روش کم آبیاری برای تولید دانه در کشت مخلوط بود.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کشت مخلوط جایگزینی، کشت مخلوط افزایشی، کمبود آب، زنجان
  • اثر خشکی موضعی ریشه و کاربرد سولفات روی و پتاسیم برکارآیی مصرف آب درذرت
    حمید رضا ابراهیمی، حسین حیدری شریف آباد، شهرام لک، احمد نادری، عادل مدحج صفحات 78-88
    نوآوری در ذخیره آب در کشاورزی فاریاب، همراه با بهبود کارایی مصرف آب دو موضوع مهم در مناطقی است که با خشکی مواجه می باشند. از این رو برای درک کارکرد روش های با آبیاری محدود همراه با کاربرد مقادیر مختلف کود پتاسیم وکود روی و تاثیر آن بر عملکرد دانه و کارایی مصرف آب در ذرت، آزمایشی در شمال غرب فارس در سال زراعی 92-1391 انجام شد. طرح آزمایشی، اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. کرت های اصلی شامل دو شیوه آبیاری کامل و کم آبیاری(خشکی موضعی ریشه،PRD) و کرت های فرعی شامل سولوپتاس در سطوح صفر، 5/ 2 و 5 کیلوگرم در هکتار وسولفات روی درسطوح صفر، 5/ 2 و 5 کیلوگرم در هکتاربه صورت محلول پاشی بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه درتیمارآبیاری کامل9368 کیلوگرم در هکتار بود که نسبت به تیمارکم آبیاری، دارای 19 درصد عملکرد دانه بالاتری بود. بالاترین کارایی مصرف آب با متوسط 51/ 1 کیلوگرم در متر مکعب در تیمارکم آبیاری و کمترین آن در تیمار آبیاری کامل با متوسط 11/ 1 کیلوگرم در متر مکعب به دست آمد. در تیمارهای اثر متقابل بیشترین میزان کارایی مصرف آب در تیمار کم آبیاری و کاربرد 5 کیلو گرم سولو پتاس و سولفات روی برابر با 78/ 1 کیلوگرم در متر مکعب و کمترین آن در تیمارآبیاری کامل و عدم استفاده از کود پتاسیم و کود روی و برابر با 1/1 کیلوگرم در متر مکعب مشاهده شد.سولفات روی وپتاسیم نیز در تمام تیمارها کارآیی مصرف آب را افزایش دادند. به طور کلی در این آزمایش، شیوه کم آبیاری به طور موثری آب مصرفی را تا 40% کاهش داده و منجر به ذخیره آب گردید.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد، تبخیر و تعرق، آب مصرفی، کم آبیاری، سولوپتاس
  • ارزیابی واکنش ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) به تنش قطع آبیاری در مراحل متفاوت رشد
    عباس فلاح، فریده نوری، سیروس منصوری فر صفحات 89-102
    تنش قطع آبیاری در مراحل مختلف اثرات متفاوتی بر عملکرد گیاهان زراعی می گذارد و ارقام گلرنگ دارای سطوح متفاوتی از تحمل به تنش خشکی در مراحل مختلف رشدی می باشند. به منظور بررسی و تعیین تحمل به تنش قطع آبیاری در مراحل متفاوت رشد در بین ارقام ایرانی گلرنگ در سال زراعی 93-1392 آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. در این پژوهش تاثیر تنش قطع آبیاری در مراحل مختلف (تکمه زنی، گل دهی، دانه بندی، تکمه زنی+دانه بندی و مرحله تکمه زنی+گلدهی) همراه با شاهد (آبیاری مطلوب در سرتاسر طول فصل رشد) بر رشد و عملکرد چهار رقم گلرنگ (ارومیه 3147، زرقان 279، آذربایجان 3148 و ورامین 295) بررسی شد. نتایج نشان داد تنش قطع آبیاری، بسته به مرحله اعمال آن، سبب کاهش روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد دانه در غوزه، عملکرد دانه و بیولوژیک گردید. رقم آذربایجان 3418 دارای عملکرد بالاتر و رقم ورامین 279 دارای تحمل بیشتری به خشکی بود. بیشترین تاثیر منفی تنش بر عملکرد دانه مربوط به قطع آبیاری در مراحل تکمه بندی+گلدهی (6/ 24%)، تکمه بندی+دانه بندی (1/ 23%) و کمترین آن در مرحله دانه بندی (7/ 19%) بود. به طورکلی، کاشت رقم ورامین 279 و قطع آبیاری در مرحله دانه بندی برای استفاده در شرایط محدودیت رطوبت قابلیت بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: دانه روغنی، قطع آبیاری، عملکرد، اجزای عملکرد
  • برهمکنش نیتروژن و تلقیح بذر با باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن بر فیلوکرون و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی و سهم آن ها در عملکرد دانه گندم
    رئوف سید شریفی، پریسا قنبری، حسین کمری صفحات 103-122
    به منظور ارزیابی برهمکنش نیتروژن و تلقیح بذر با باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن بر فیلوکرون و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی و سهم آن ها در عملکرد دانه گندم، آزمایشی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل تلقیح بذر با باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن در پنج سطح (عدم تلقیح، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلیوم لیپوفروم استرین OF و سودوموناس پوتیدا با دو سویه 4 و 11) و مقادیر کود نیتروژنه در چهار سطح (صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره بود. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد (5/ 3829 کیلوگرم در هکتار)، اجزای عملکرد و سرعت ظهور برگ به ترکیب تیماری تلقیح بذر با ازتوباکتر × مصرف 180 کیلوگرم کود نیتروژنه در هکتار و کم ترین آن ها در عدم تلقیح بذر با باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن × عدم مصرف کود نیتروژنه به دست آمد. بیشترین مشارکت ذخایر ساقه و اندام هوایی در عملکرد دانه در ترکیب تیماری عدم تلقیح بذر با باکتری ها × عدم مصرف کود نیتروژنه به دست آمد. در نتیجه به منظور افزایش عملکرد و افزایش سرعت ظهور برگ گندم می توان کاربرد 180 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار در تلقیح بذر با ازتوباکتر را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: انتقال ماده خشک، باکتری های محرک رشد، سرعت ظهور برگ، عملکرد، گندم
  • اثر کودهای بیولوژیک بر برخی صفات کمی و کیفی گلرنگ بهاره تحت شرایط کم آبیاری
    مهدی آقاعلیخانی، آرش روزبهانی صفحات 123-135
    به منظوربررسی اثر کودهای بیولوژیک بر صفات کمی و کیفی گلرنگ بهاره تحت شرایط کم آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 91 - 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن اجرا شد. در این آزمایش تیمار رژیم آبیاری با 4 سطح (آبیاری مطلوب، کم آبیاری در مرحله گلدهی، کم آبیاری در مرحله دانه بندی و کم آبیاری در هر دو مرحله گلدهی و دانه بندی) و تیمار کودهای بیولوژیک شامل 4 سطح (عدم مصرف کود، نیتراژین، عصاره جلبک دریایی و کاربرد هر دو کود) به ترتیب به عنوان کرت های اصلی و فرعی بودند. نتایج نشان دادکه تیمار رژیم آبیاری و مصرف کودهای بیولوژیک تاثیر معنی داری بر همه صفات داشتند. در بین سطوح تیمار رژیم آبیاری، بیشترین تلفات عملکرد و اجزای عملکرد برای اکثر صفات در کم آبیاری در هر دو مرحله گلدهی و دانه بندی مشاهده شد و بیشترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به شاهد (آبیاری مطلوب) بود، همچنین در بین سطوح تیمار کودهای بیولوژیک نیز کاربرد نیتراژین به همراه عصاره جلبک دریایی بیشترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد را تولید نمود و مصرف نیتراژین نسبت به عصاره جلبک برتری داشت و در این میان تیمار شاهد دارای کمترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد بود. بنابراین در این منطقه و مناطق مشابه می توان با کاربرد کودهای بیولوژیک تاثیرات نامطلوب تنش کمبودرطوبت را کاهش داد.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، نیتراژین، عصاره جلبک دریایی، عملکرد و درصد روغن
  • اثر کاربرد آمینو اسید و عناصر ریز مغذی بر رنگدانه های فتوسنتزی و عملکرد لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris L.)
    علی شاملو، آرش روزبهانی صفحات 136-150
    به منظور بررسی اثر کاربرد آمینو اسید و عناصر ریز مغذی آهن و روی بر رنگدانه های فتوسنتزی برگ و عملکرد لوبیا قرمز رقم اختر، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی اداره منابع طبیعی گیلاوند از توابع شهرستان دماوند، در سال 1392 انجام شد. در این آزمایش تیمار کاربرد آمینواسید با سطوح شاهد، محلول پاشی آمینواسید (1درهزار)، کاربرد خاکی آمینواسید (محلول دهی با غلظت 3درصد) و تیمار کاربرد عناصرریز مغذی با سطوح شاهد، محلول پاشی نانو ذرات آهن و روی (2درهزار)، کاربرد خاکی نانو ذرات آهن و روی (5کیلو گرم در هکتار محلول در آبیاری)، محلول پاشی کلات آهن و روی(2درهزار)، کاربرد خاکی کلات آهن و روی (5کیلوگرم در هکتار محلول در آبیاری)، به ترتیب به عنوان عامل های اصلی و فرعی در نظر گرفته شده اند. تیمارها در سه مرحله هشت برگی، قبل از گلدهی و غلاف دهی گیاه اعمال شدند. نتایج نشان داد کاربرد آمینو اسید به صورت خاکی باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا می شود. همچنین با کاربرد عناصر ریز مغذی آهن و روی مشاهده گردید محلول پاشی کلات آهن و روی باعث افزایش رنگدانه های فتوسنتزی و عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا شد. کاربردآمینو اسید و عناصر ریزمغذی آهن و روی تاثیر بسزایی در افزایش میزان مجموع کلروفیل ها و کاروتنوئید داشت، ضمن اینکه کاربرد خاکی اسید آمینه و محلول پاشی کلات عناصر ریز مغذی آهن و روی نسبت به سطوح دیگر آنها در این محصول موثر تر بود.
    کلیدواژگان: آهن، روی، کلروفیل، اجزای عملکرد
  • اثر تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد چند رقم آفتابگردان (Helianthus annuus) در شرایط آب و هوایی سیستان
    زینب علی پور، سهراب محمودی، محمد گلوی، زهره مهدیانی صفحات 151-165
    برای ارزیابی تاثیر تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار ژنوتیپ آفتابگردان، تحقیقی در سال 1389 با استفاده از آزمایش کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل در شرایط محیطی سیستان انجام شد. تراکم بوته در چهار سطح 7، 5/ 9، 12 و 5/ 14 بوته در مترمربع و چهار ژنوتیپ آفتابگردان به نام های هایسان33، آلستر، CMC-R43 و چرنیانکا در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر نوع رقم بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق و تعداد برگ معنی دار بود. همچنین تراکم های مختلف در عملکرد دانه، قطر طبق، ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق و تعداد برگ تغییر معنی داری ایجاد کرد. اثرمتقابل رقم و تراکم بر ارتفاع بوته و وزن هزار دانه آفتابگردان معنی دار بود به طوری که که ارتفاع ارقام آلستر، هایسان33 و CMS-R43 با افزایش تراکم بوته افزایش یافت ولی ارتفاع رقم چرنیانکا تحت تاثیر تراکم بوته قرار نگرفت. رقم هایسان 33 با عملکرد دانه 6500 کیلوگرم در هکتار به عنوان رقم پرتولید و رقم چرنیانکا با عملکرد دانه 5240 کیلوگرم در هکتار به دلیل عملکرد قابل قبول و ارتفاع مناسب برای کشت در این منطقه پیشنهاد شد. همچنین تراکم 5 /14 بوته در متر مربع با متوسط عملکرد 6903 کیلوگرم در هکتار به عنوان مناسب ترین تراکم برای کشت آفتابگردان تعیین شد.
    کلیدواژگان: ارتفاع، چرنیانکا، عملکرد دانه، هایسان33، تعداد برگ
  • بررسی سازگاری اکوتیپ های کاسنی (Cichorium intybus L.) تحت تاثیر تنش آبی در منطقه باجگاه شیراز
    محمدجواد عباسی، مریم جهانی دوقزلو، هادی پیرسته انوشه، سیدعبدالرضا کاظمینی، مسعود تقوایی صفحات 166-175
    کمبود آب از عوامل مهم محدودکننده رشد و تولید گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. در این پژوهش تاثیر چهار فاصله آبیاری (5، 8، 11 و 14 روز) بر رشد و مقدار اسانس چهار اکوتیپ کاسنی (سفید شیراز، سیاه شیراز، سفید اصفهان و سیاه اصفهان) بررسی شد. آزمایش حاضر به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1392 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه) اجرا گردید. بر اساس نتایج این پژوهش، تنش آبی ناشی از افزایش فاصله آبیاری موجب کاهش سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه و وزن خشک کل بوته شد. از سوی دیگر، افزایش فاصله آبیاری از 5 یا 8 به 11 و 14 روز با افزایش میزان اسانس در همه اکوتیپ ها همراه بود. سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه و وزن خشک کل بوته در تیمار شدیدترین تنش به ترتیب به مقادیر 3/ 40، 2/ 46، 8/ 37 و 8/ 45 درصد کمتر از تیمار بدون تنش بودند. افزایش فاصله آبیاری از 5 به 14 روز سبب کاهش 9/ 47، 1/ 56، 4/ 22 و 6/ 53 درصدی وزن خشک کل بوته به ترتیب در اکوتیپ های سفید شیراز، سیاه شیراز، سفید اصفهان و سیاه اصفهان شد. اگرچه رشد و اسانس اکوتیپ های سیاه و سفید شیراز بیشتر بود، ولی اکوتیپ های سیاه و سفید اصفهان حساسیت کمتری به تنش آبی نشان دادند. بنابراین، در شرایط اقلیمی مشابه با منطقه باجگاه، اکوتیپ های شیراز و اصفهان به ترتیب برای کشت در شرایط آبیاری مطلوب و کم آبیاری نیازمند بررسی بیشتر هستند.
    کلیدواژگان: اسانس، سطح برگ، گیاهان مرتعی، وزن خشک
  • اثر غلظت کلسیم محلول غذایی بر رشد و عمر پس از برداشت سوسن رقم سبدازول درکشت هیدروپونیک
    ریحانه رنجبر شیخانی، علی محمدی ترکاشوند، علی محبوب خمامی صفحات 176-188
    تولید بسیاری از گل های شاخه بریده از جمله سوسن (لیلیوم)، در ایران رواج دارد. در فرآیند تولید گل لیلیوم، کیفیت گل اهمیت ویژه ای دارد که یکی از مهم ترین عوامل موثر بر آن، تغذیه صحیح می باشد. بدین منظور، یک آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با غلظت های مختلف کلسیم در سه سطح صفر، 3 و 6 میلی مولار در محلول غذایی هوگلند با شش تکرار در بستر کاشت پرلیت 30% و ماسه 70% بر شاخص های رشد، جذب کلسیم و عمر پس از برداشت لیلیوم رقم سبدازل انجام گرفت. سه ماه پس از رشد گیاه، ارتفاع ساقه، قطر ساقه، تعداد برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، تعداد غنچه، تعداد گل، ارتفاع زایشی، قطر گل، عمر پس از برداشت و جذب کلسیم توسط اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد غلظت 6 میلی مولار کلسیم بیشترین و مطلوب ترین تاثیر را بر ارتفاع رویشی به میزان 3 /71 سانتی متر، ارتفاع زایشی به میزان2/ 55 سانتی متر، وزن تر و خشک اندام هوایی به ترتیب به میزان 79/ 83 و 4 /7 گرم و بر تعداد گل به میزان 3 /4 داشته است. همچنین بیشترین عمر پس از برداشت در غلظت 3 میلی مولار کلسیم به میزان 6 /15 روز به دست آمد. بیشترین جذب کلسیم توسط اندام هوایی در تیمار سه میلی مول کلسیم با 1/ 114 میلی گرم در گلدان مشاهده شد. در کل طبق نتایج، افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی سبب افزایش قطر و ارتفاع ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و افزایش عمر پس از برداشت گل های شاخه بریده شد.
    کلیدواژگان: تغذیه، عناصر غذایی، گل شاخه بریده، ماندگاری
  • اثر شوری آب و کودهای آلی و شیمیایی روی خصوصیات ریخت شناسی و زراعی گاوزبان اروپایی
    پرویز یداللهی، محمد رضا اصغری پور صفحات 189-204
    به منظور بررسی اثرات شوری آب آبیاری توام با کودهای آلی و شیمیایی بر خصوصیات ریخت شناسی و زراعی گاوزبان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارها شامل کیفیت آب در دو سطح (آب رودخانه و آب چاه با هدایت الکتریکی 18/ 4 دسی زیمنس بر متر) به عنوان عامل اصلی و تیمار های مختلف کودی شامل NPK (به مقدار80:40:30 کیلوگرم در هکتار)، کود دامی (40 تن در هکتار)، ترکیب کود شیمیایی و دامی (نصف مقادیر یاد شده) و تیمار عدم کود به عنوان عامل فرعی بود. کاربرد آب شور تمام صفات به استثنای تعداد برگ در بوته را به طور معنی دار و بیش از 20 درصد کاهش داد. تیمارهای مختلف کودی موجب افزایش معنی دار تمامی صفات مورد مطالعه در مقایسه با شاهد گردید؛ کاربرد تلفیقی کود شیمیایی و دامی در افزایش این صفات اثر بخش تر بود و ارتفاع گل آذین، تعداد شاخه جانبی، تعداد گل در گل آذین، کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید را به ترتیب به میزان 4/ 19، 9/ 30، 5/ 31، 6/ 25، 8/ 24 و 3/ 25 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. برهمکنش تیمارهای آزمایش بر ارتفاع بوته، ارتفاع گل آذین، کلروفیلb، عملکرد کل بوته و عملکرد خشک سرشاخه گلدار معنی دار شد و استفاده از کود توانست کاهش عملکرد اقتصادی را در اثر آب شور را جبران کند. با توجه به این بررسی می توان کوددهی به خصوص تلفیق کود آلی و شیمیایی را برای تولید اقتصادی گاوزبان تحت شرایط تنش شوری در زابل پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، صفات کمی، گیاهان دارویی، منطقه سیستان
  • شناسایی بوته های بردبار به نمک (NaCl) منداب (Eruca sativa MILL.) طی رشد
    عذرا عطایی عظیمی، معصومه واشانی، بابک دلنواز هاشملویان صفحات 205-220
    منداب (Eruca sativa MILL.) گیاهی با تنوع زیستی و ریختی بالا می باشد و مصارف پزشکی، صنعتی و اقتصادی گسترده ای دارد. این گیاه قادر به رشد در کناره های مزارع و زمین های بایر می باشد و بردبار به شوری و خشکی است. در این تحقیق گیاهان 3-4 برگی کشت شده در گلدان، در سه مرحله با فاصله 15 روزه، تحت تنش شوری با کلرید سدیم قرار گرفتند. بررسی تعداد گیاهان باقی مانده از نظر ریختی بعد از هر تنش، نشان داد بوته های باقی مانده و بردبار به شوری، دارای برگ های پربرش و میوه های کوتاه کرکدار هستند. برای مطالعات بیوشیمی مقدار فنل نمونه های گیاهی تعیین گردید که نتایج حاکی از کاهش فنل طی مراحل تنش شوری بود. رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیلa و b، و کاروتنوئیدها، نیز مورد بررسی قرار گرفتند که با افزایش تنش، کاهشی در میزان رنگیزه ها مشاهده نشد. یافته های این پژوهش نشان داد که بوته های باقی مانده بردبار به شوری در این غربالگری، دارای برگ های پربریدگی با میوه های کوتاه کرکدار هستند که با تنش شوری محتوای فنل آنها کاهش ولی رنگیزه های فتوسنتزی آنها تغییر نمی کند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تنوع زیستی، فنل، رنگیزه های فتوسنتزی
  • اثر سطوح متفاوت نیتروپروساید سدیم و آرسنیک بر عملکرد میوه و برخی ویژگی های بیوشیمایی خیار تلخ (Momordica charantia L.)
    پرویز یداللهی، محمد رضا اصغری پور، سجاد شیخ پور، بهنام جباری، حامد قاسمی صفحات 221-234
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف نیتروپروساید سدیم (SNP) و آرسنیک بر ویژگی های بیوشیمیایی خیار تلخ (Momordica charantia L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1391 در گلخانه دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش سه سطح محلول پاشی SNP شامل مقادیر صفر، 50 و 100 میکرو مولار به عنوان عامل اول و چهار سطح آرسنیک شامل صفر، 30، 60 و 90 میلی گرم در کیلوگرم خاک به عنوان عامل دوم لحاظ گردید. کاربرد مقادیر مختلف آرسنیک سبب کاهش معنی دار رنگدانه های فتوسنتزی، فلورسانس، محتوای آب نسبی برگ و عملکرد میوه گردید. همچنین سمیت آرسنیک در بالاترین سطح منجر به کاهش 57/ 47 و25 /31 درصدی به ترتیب در غلظت عناصر P و K در میوه گردید. درصد پروتئین میوه در اثر سمیت آرسنیک افزایش یافت و در بیشترین مقدار آرسنیک با 68/ 34 درصد افزایش به حداکثر خود رسید. تیمار SNP نیز بر تمامی صفات مورد بررسی به غیر از فسفر میوه اثر معنی داری داشت و این تاثیر در محلول پاشی با 100 میکرومولار SNP به حداکثر مقدار خود رسید. اثر متقابل آرسنیک و SNP تنها بر عملکرد میوه و فلورسانس معنی دار بود. در شرایط سمیت آرسنیک، محلول پاشی با 100 میکرومولار SNP موجب افزایش 12/ 54 درصدی در عملکرد میوه و کاهش 66/ 41 درصدی در فلورسانس نسبت به عدم محلول پاشی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد می توان اعمال سدیم نیتروپروساید به صورت محلول پاشی را در صورت انجام آزمایش های تکمیلی جهت کاهش اثرات سوء تنش فلز سنگین آرسنیک توصیه کرد.
    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، فلزات سنگین، عناصر غذایی پر مصرف، گیاهان دارویی
  • تاثیر اسیدهیومیک و کود حاوی کلسیم و بور (کلبرون) بر ویژگی های رویشی و زایشی توت فرنگی در کشت بدون خاک
    مهدی حسینی فرهی، رضا امیری فهلیانی، فریما یوسفی صفحات 235-250
    به منظور بررسی تاثیر اسیدهیومیک و کلبرون بر ویژگی های رویشی و زایشی توت فرنگی رقم آروماس، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در یک گلخانه هیدروپونیک با محیط کشت کوکوپیت و پرلایت به نسبت (1:1) انجام گرفت. فاکتور اول کلبرون در غلظت های 0، 5 /1، 3 و 5/ 4 گرم در لیتر و فاکتور دوم اسیدهیومیک در غلظت های صفر، 5/ 1، 3 و 5/ 4 گرم در لیتر از منبع گرین هام(13% اسیدهیومیک) بود. بر اساس نتایج، کاربرد کلبرون و اسیدهیومیک بر عملکرد، تعداد میوه در بوته، نسبت طول به قطر میوه، شاخص سبزینگی، مواد جامد محلول و سفتی بافت میوه موثر بود. بیشترین تعداد میوه در بوته، عملکرد، شاخص سبزینگی و سفتی بافت میوه در گیاهان تیمار شده با کلبرون 5/ 4 و اسیدهیومیک 3 گرم در لیتر مشاهده گردید. محلول پاشی کلبرون و اسیدهیومیک تاثیر معنی داری بر شدت فتوسنتز نشان نداد. به طور کلی کاربرد کلبرون و اسیدهیومیک برای افزایش ویژگی های کمی و کیفی توت فرنگی رقم اروماس در کشت بدون خاک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آروماس، توت فرنگی، فتوسنتز، سفتی بافت میوه و عملکرد
  • تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه و روند تغییرات شاخص های فیزیولوژیک رشد کتان روغنی (Linum usitatissimum L.)
    مریم بدوی، محمد محمودی سورستانی صفحات 251-263
    به منظور بررسی امکان کشت گیاه دارویی کتان روغنی در شرایط آب و هوایی اهواز و تعیین بهترین تاریخ کشت جهت دستیابی به عملکرد بالا، تحقیقی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 92-1391 به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی شامل 4 تاریخ کاشت (15 آذر، 5 دی، 25 دی و 15 بهمن) بودند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت، تمامی صفات مورد بررسی به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین ارتفاع گیاه (33 /79 سانتی متر)، تعداد شاخه جانبی (33 /3)، وزن هزار دانه (30/ 5 گرم)، تعداد کپسول در گیاه (66/ 33)، تعداد دانه در کپسول (96/ 8)، شاخص برداشت (33 /37 درصد)، عملکرد دانه (67/1349 کیلوگرم در هکتار)، درصد روغن (37%)، عملکرد روغن (77/ 497 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کشت اول مشاهده شد. همچنین نتایج آنالیز رشد نشان داد که با تاخیر در کاشت، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی گیاه کتان روغنی کاهش پیدا کرد. در مجموع، با توجه به نتایج این پژوهش، کشت کتان روغنی در 15 آذر در شرایط آب و هوایی اهواز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کتان، تاریخ کاشت، شاخص های فیزیولوژیک، درجه روز رشد
  • تاثیر آللوپاتیک عصاره اندام های ارقام گندم (Triticum aestivum) روی مولفه های جوانه زنی و رشد چاودار (Secale cereal. L)
    محمد نگهداری، روح الله حسینی منفرد، مریم صفرپورشورباخلو، مستانه شریفی، سولماز پایدار، ندا کریمی صفحات 264-276
    به منظور ارزیابی عصاره های اندام های مختلف ارقام گندم برخصوصیات رشدی علف هرز چاودار با مطالعه اثر اللوپاتی، آزمایشی با استفاده از 20 رقم گندم در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان در سال 1388 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عصاره حاصل از سه اندام (برگ، ریشه و ساقه) به تفکیک از 20 رقم گندم در چهار غلظت مختلف (0، 25، 50 و 100درصد) روی چاودار اعمال و صفات مربوط به درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه و وزن تر ساقه چه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد در کلیه ارقام با افزایش غلظت عصاره، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه و وزن تر ساقه چه کاهش یافت، به طوری که در غلظت های 100درصد حجمی عصاره های مختلف ارقام، جوانه زنی و رشد در چاودار مشاهده نشد. همچنین بازدارندگی برای عصاره بافت های مختلف، متفاوت بود به طوری که عصاره برگ و ساقه در مقایسه با عصاره ریشه بازدارندگی بیشتری داشتند. ارقام مختلف، تفاوت قابل توجهی از نظر میزان بازدارندگی نشان دادند. بیشترین میزان بازدارندگی جوانه زنی چاودار در بین ارقام مختلف از عصاره سبلان و مغان1و2 و کمترین بازدارندگی در رقم کویر ایجاد شد. لذا به نظر می رسد در مناطقی که مشکل عمده مزارع گندم، علف هرز چاودار باشد می توان رقم سبلان و مغان را جهت مدیریت این علف هرز توصیه کرد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، چاودار، عصاره آبی، مدیریت علف هرز
|
  • Yield trials of wheat cultivars and elite lines in saline regions of Yazd province
    G.H. Ranjbar, M. Nikkhah Pages 1-10
    A farm experiment was conducted to evaluate grain yield of wheat (Triticum aestivum L.) cultivars and elite lines in saline regions of Abarkuh and Khatam towns of Yazd province, Iran, in 2010-2011. The experiment was conducted as randomized complete blocks design with four replicates. Electrical conductivity for irrigation water in Abarkuh and Khatam towns were 8.3 and 4.5 dS m-1, respectively. Results showed that there were significant differences between two locations in grain yield, spike length and the grains per spike. The grain yield and the grains per spike for the cultivars were significantly different, regardless to locations. Shirodi cv. significantly produced lower grain yield than the others. Arg cv. and elite line MS-85-17 produced the highest grain yield in Abarkuh (4597.2 Kg ha-1) and Khatam (6149.3 Kg ha-1) towns, respectively. However, the grain yields for MS-85-17, M-83-17, Arg, Bam and Shirodi in both locations were 5053.8, 4496.5, 4982.6, 4208.3 and 2838.5 Kg ha-1, respectively. Based on the results, elite line MS-85-17 could be considered as new wheat cultivar for saline regions of Yazd province.
    Keywords: Salinity, Grain yield, Abarkuh, Khatam
  • Effect of planting date on grain yield and yield components of three winter oilseed rape (Brassica napus L.) cultivars in Fars province
    M. Haghjoo, A. Bahrani Pages 11-19
    In order to investigate the effect of different planting dates on yield and yield components of three canola cultivars a factorial arranged field experiment was conducted on the basis of randomized complete block design with three replications at Siyakh Darengoon region of Fars province during 2011-2012. Treatments included of four planting dates (6 Sep. 21 Sep. 6 Oct. and 21 Oct.) and three winter oilseed rape cultivars (Talaye, Likord and Okapi). The results showed that the effect of cultivars on number of silique per plant, number of seed per silique, 1000-kernel weight and grain yield was significant. The highest grain yield obtained in Talaye cultivar and 21 Sep. with the average of 2006 kg ha-1. Also, delay in planting date led to decreasing of number of silique per plant, number of seed per silique, 1000- kernel weight, grain yield and harvest index. In general, it appeared that planting date in 21 Sep. and Talaye cultivar were the most suitable planting date and cultivar in this area and similar regions.
    Keywords: Rapeseed cultivars, agronomic characteristics, Grain yield, harvest index, planting date
  • Effect of different form of nitrogen fertilizer and Zn amount on yield and yield components of cotton under saline conditions
    M. Armin, J. Ismaelnia Pages 20-33
    The response of yield and yield components of cotton to nitrogen source and zinc amount application under saline condition was examined as a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Bardaskan's Astan-e-Ghods-e-Razavi Research Farm in 2012. Factors were nitrogen source: ammonium sulfate, ammonium nitrate and urea and different levels of zinc: 0, 20, 40 and 60 kg.ha-1 as zinc sulfate. The results showed that nitrogen sources and zinc amount had significant effect on number of sympodial reproductive branches, number of boll, boll weight, seed cotton yield. However, lint percentage was not affected by nitrogen source. Application of nitrogen as ammonium nitrate was better than other sources for all traits. Increasing of zinc level to 60 kg.ha-1 increased number of sympodial reproductive branches(27.29%), number of boll (17.01%), boll weight (4.74%), seed cotton yield (26.88%) and lint percentage (27.11%) compared with the control. There was no significant difference between 40 and 60 kg.ha-1zinc application. Overall, zinc improved plant growth under salt-affected soil conditions and 40 Kg.ha-1 zinc application and nitrogen as ammonium nitrate enhanced yield and yield components of cotton.
    Keywords: Cotton, nitrogen, Salinity, seed cotton yield, zinc
  • Investigation the effect of different levels of water stress, nitrogen and seed density on the Silybum marianum seed yield
    S.M. Abtahi, H. Zainali Pages 34-47
    Silybum marianum is one of the important medical plants used in pharmaceutical industry. The purpose of this research was to investigate the effect of different levels of water stress, nitrogen and plant density on seed yield. Irrigation treatments included three levels: 50, 100 and 150 mm evaporation from evaporation pan. The second factor was included 0, 75 and 150 kg nitrogen per hectare, and the third factor was plant density included 20, 40 and 60 cm distance between rows. The results showed that the different levels of irrigation treatments, nitrogen and plant density had a significant effect on number of seed per m2, seed yield in each plant and harvest index. The highest plant height was to 50 mm evaporation, plant density 20 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The maximum number of seed per m2 (476.75 g) was related to 50 mm evaporation, density 20 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The maximum seed yield in each plant (26.35 g) was measured on 50 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen. The maximum harvest index was achieved by 50 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The lowest seed yield per square meter (64.47 g) was achieved by 150 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The lowest seed yield per plant (6.42 g) was achieved by 150 mm evaporation, density 40 cm and 150 kg nitrogen per hectare and minimum harvest index (0.042) was achieved by 150 mm evaporation, density 40 cm and 150 kg nitrogen per ha. Silybum marianum is one of the important medical plants used in pharmaceutical industry. The purpose of this research was to investigate the effect of different levels of water stress, nitrogen and plant density on seed yield. Irrigation treatments included three levels: 50, 100 and 150 mm evaporation from evaporation pan. The second factor was included 0, 75 and 150 kg nitrogen per hectare, and the third factor was plant density included 20, 40 and 60 cm distance between rows. The results showed that the different levels of irrigation treatments, nitrogen and plant density had a significant effect on number of seed per m2, seed yield in each plant and harvest index. The highest plant height was to 50 mm evaporation, plant density 20 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The maximum number of seed per m2 (476.75 g) was related to 50 mm evaporation, density 20 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The maximum seed yield in each plant (26.35 g) was measured on 50 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen. The maximum harvest index was achieved by 50 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The lowest seed yield per square meter (64.47 g) was achieved by 150 mm evaporation, density 60 cm and 150 kg nitrogen per hectare. The lowest seed yield per plant (6.42 g) was achieved by 150 mm evaporation, density 40 cm and 150 kg nitrogen per hectare and minimum harvest index (0.042) was achieved by 150 mm evaporation, density 40 cm and 150 kg nitrogen per ha.
    Keywords: Silybum marianum, compositae, Grain yield, harvest index
  • Effect of drought stress on grain yield and yield components on forage corn hybrids
    M. Hajibabaei, F. Azizi Pages 48-65
    In order to study the effect of drought stress on grain yield and yield components on some forage corn hybrids, an experiment was conducted at the experimental field of Seed and Plant Improvement Institute of Karaj, in 2009. The experiment was carried out using split-plot in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Main plots consisted of three levels of irrigation regimes (irrigation after 70, 100 and 130 mm evaporation from evaporation pan class A) and sub-plots included 14 new corn hybrids. The results showed that different between hybrids were significant for 1000-kernel weight, number of kernel per row, number of kernel row per ear and ear length. No significance differences were observed between hybrids for kernel yield, total number of kernels per ear and ear diameter. Also, all of the traits except number of row per ear decreased under drought stress conditions. Interaction between irrigation regimes and hybrid were significant for ear length. Increasing in drought stress resulted in decreasing of kernel yield in 31%. Regarding to the correlation of traits can be concluded that the ear length, ear diameter, number of grain per row, number of row per ear, grain weight, grain yield could have a significant impact in with changing in soil moisture deficiency. In addition to significant correlation under normal and mild drought stress conditions MP, GMP, STI were determined as the best indices. Under normal and drought stress TOL and SSI were the best indices for introduce drought tolerant maize hybrids. Hybrids KSC700, KLM77029/8-1-2-3-2-3×MO17 and K47/2-2-1-4-1-1-1×MO17 also identified as tolerant hybrids under drought stress conditions.
    Keywords: Irrigation regimes, hybrid, Corn, yield, drought tolerance indices
  • Effect of different irrigation levels on some quantitative and qualitative traits of maize and soybean in intercropping
    Y. Ghazi, Khanlou Sani*, Kh. Jamshidi, M.R. Azimi Moghadam Pages 66-77
    In order to evaluation of yield and yield components of corn and soybean intercropping under different irrigation condition, a field experiment was conducted in research field of University of Zanjan as split plot based on randomized complete block design with three replications. The levels of irrigation containing 7days, as control, 9 days and 11 days were the main factors and pattern cropping as sub factors included sole cropping of corn, sole cropping of soybean, additive intercropping and replacement intercropping. The results showed that the highest yield obtained in control and 9 days irrigation regimens. There were not any significant differences in yield components between the control and 9 days irrigation regimen. The highest grain yield was obtained from the additive intercropping pattern. Irrigation levels had no effect on yield of soybean, and the highest yield was obtained in sole cropping of soybean, but, it did not show significant difference with intercropping. The interaction between irrigation and cropping pattern was not significant in any of the parameters in soybean and corn. In general, intercropping had significant advantages compared to monoculture. Nine days irrigation regimen was the best irrigation method for grain yield in intercropping system.
    Keywords: Corn, soybean, Grain yield, replacement intercropping, additive intercropping, water shortage
  • Effect of partial rootzone drying (PRD) and application potassium and zinc fertilizer on water use efficiency on corn
    H.R. Ebrahimi, H. Heydari Sharifabad, Sh. Lak, A. Naderi, A. Modhej Pages 78-88
    Innovations for saving water in irrigated agriculture and thereby improving water use efficiency are of paramount importance in water-scarce regions. Therefore, to see how restricted irrigation systems and different potassium and zinc fertilizer affect water use efficiency and yield of corn, an experiment was conducted in an arid area in Marvdasht, Iran in 2012. A split-Factorial experimental design was used based on a complete randomized block design with three replications. The main plots consisted of two irrigation
    Methods
    FI (full irrigation) and partial rootzoon drying (PRD). Each subplot received three rates of K fertilizer application: 0, 2.5 or 5 kg ha-1 and three rates of Zn fertilizer application: 0, 2.5 or 5 kg ha-1. The results showed that the plots receiving the full irrigation resulted in significantly higher grain yields, 1000-kernel weight and grain number per cob than PRD treatment. However, the highest WUE and IWUE were obtained in PRD, 5 kg K ha-1 and 5 kg ZN ha-1 and the lowest one was found in the FI treatment. In general, PRD irrigation method at high level of potassium and zinc fertilizer improved WUE and decreased WU in corn to 40% in an arid region.
    Keywords: Corn, Grain yield, Water use efficiency, PRD irrigation, Potassium, zinc
  • Evaluation the reaction of safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars to irrigation cutting stress at different growth stages
    A. Fallah, F. Nouri, C. Mansourifar Pages 89-102
    Safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars had different tolerance to drought stress at different growth stages. Current study was conducted to evaluate and determine differences in drought tolerance at different stages of growth of Iranian safflower cultivars during 2013-2014 growing season as a factorial experiment based on randomized complete block design. The effect of drought stress as irrigation cut in different stages included blooming, flowering, seed filling, blooming + seed filling and blooming + flowering with control was examined on growth and yield of four Iranian safflower cultivars (Uremia3147, Zarghan279, Azarbaijan3148 and Varamin295). The results showed that irrigation cut, depending to growth stage, reduced day to flowering and maturity, plant height, grain number per head, biological yield and grain yield. Azarbaijan 3418 cultivar had higher grain yield and Varamin 295 cultivar had higher drought tolerance. The highest negative impact of stress on yield related to irrigation cut was observed at blooming + flowering (24.6%), blooming + seed setting (23.1%) stages and the lowest one was obtained at seed setting stage (19.7%). Generally, Varamin 279 with irrigation cut at seed setting stage could be recommended for more investigation under limited moisture conditions.
    Keywords: Grain yield, irrigation cutting, oilseed, yield components
  • Interaction effects of nitrogen and seed inoculation by free living nitrogen fixing bacteria on phyllochron, dry matter remobilization and their contribution to grain yield of wheat
    R. Seied Sharifi, P. Ghanbari, H. Kamari Pages 103-122
    In order to study the interaction effects of nitrogen and seed inoculation by free living nitrogen fixing bacteria on phyllochron, dry matter remobilization and their contribution to yield of wheat, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in experimental field of Mohaghegh Ardabili University in 2012. Factors were: nitrogen rates in three levels (0, 60, 120 and 180 kg N ha-1) from urea and seed inoculation with free living nitrogen fixing bacteria in five levels containing: without inoculation (as control), seed inoculation with Azotobacter chroococcum strain 5, Azospirillum lipoferum strain OF, Psedomunas putida strains of 4 and 11. Results showed that maximum of grain yield (3829.5 kg/ha), yield components and leaf appearance rate belonged to application of N180×seed inoculation with Azotobacter and minimum was obtained from N0 × control. Maximum dry matter remobilization from stem and shoot organs was obtained from N0× control. In conclusion, to increase grain yield and decrease phyllochron, application of N180 × seed inoculation with Azotobacter can be recommended.
    Keywords: Dry matter remobilization, leaf appearance rate, PGPR, yield, wheat
  • Effect of biological fertilizer application on quantitative and qualitative traits of spring safflower under deficit irrigation
    M. Aghaalikhani, A. Roozbahani Pages 123-135
    In order to study the effect of biological fertilizer application on quantitative and qualitative traits of Goldasht spring safflower cultivar (Carthamus tinctorius L.) under low irrigation, an experiment as split plot in randomized complete blocks design with three replications was conducted in 2012 at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University of Roudehen branch. Main plots were irrigation regime treatment consisted of four levels (optimum irrigation, low irrigation at flowering, low irrigation at seed formation, low irrigation at two stages of flowering and seed formation and biological fertilizer treatment as subplot consists of four levels: no biological fertilizer application, application of nitragin, application of seaweed extract and application both of seaweed extract and nitragin, respectively. The results showed that the effect of irrigation regime and biological fertilizer treatments on all traits were significant. The highest grain yield and yield component losses was observed in low irrigation at two stages of flowering and seed formation and the highest ones was observed in control. Also, between biological fertilizer levels, nitragin with seaweed extract produced the highest yield and yield component and application of nitragin was better than seaweed extract and the lowest treats rates were found in control treatment. In general, in this area and similar areas biological fertilizer can be used in order to reduce the side effects of low irrigation,
    Keywords: Oil seed plant, irrigation regime, nitragin, seaweed extract, yield, oil percentage
  • Effect of amino acids and microelements on the rate of photosynthetic pigments content and yield of red bean (Phaseolus Vulgaris L.)
    A. Shamloo, A. Roozbahani Pages 136-150
    To evaluate the effect of amino acid application and micronutrient elements of iron and zinc on yield and yield components of red bean cultivar, a split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University Roudehen branch in Damavand in 2013 was conducted. Main plots were amino acid levels including: control (non-application of amino acid), foliar application of amino acid (1 per ml), soil application of amino acids (3 kg.ha-1 by irrigation solution) and sub plot treatment was micronutrients applications including: control(non-application of micronutrients), foliar application of iron and zinc nano particles (2 per ml), soil application of nano particles of iron and zinc (5 kg.ha-1 dissolved in water), foliar application of chelated iron and zinc (2 per mil) and soil application of chelate iron and zinc (5 kg.ha-1 dissolved in water),Treatments were applied in three stages including: eight-leaf stage, before flowering stage and pods producing of plant. Total chlorophyll, carotenoide and chlorophyll ratio, number of pod per plant, number of seed per pod, 1000-seed weight and grain yield were majored. The results indicated that amino acids in the soil increase grain yield of bean. Also micronutrients chelated iron and spray application of iron and zinc increased pigment of photosynthesis, grain yield and yield components of bean.
    Keywords: Iron, zinc, chlorophyll, yield components
  • Effects of plant density on yield and yield components of some sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars in Sistan climate
    Z. Alipoor, S. Mahmoodi, M. Galvi, Z. Mahdiani Pages 151-165
    In order to determine the effect of plant density on yield and yield components of four genotypes of sunflower an experiment was conducted in Research Farm of Zabol University in 2011. The statistical design was split plot in randomized complete block with three replications. Four plant densities (7, 9.5, 12 and 14.5 plant/m2) and four genotypes of sunflower (Hysuun33, Alester, CMS-R43 and Chernianca) were considered. The results showed that there was a significant difference between cultivars on seed yield, 1000 grain weight, plant height, number of seed on head and number of leaf. Also effect of different densities was significant on seed yield, head diameter, plant height, number of seed on head and number of leaf. Interaction effect of plant density and cultivar was significant on plant height. Plant height of Alester, Hysuun33 and CMS-R43 cultivars enhanced with increasing number of plant, but plant height of Chernianca cultivar had not significant variation under different plant density. Also, interaction effect of cultivars and plant densities was significant on 1000 grain weight. In general, Hysuun33 with average grain yield of 6500 kg/ha and Chernianca with average grain yield of 5240 kg/ha and suitable plant height was suggested for Sistan region. Also 14.5 plant/m2 density with average grain yield of 6903 kg/ha was suitable for this condition.
    Keywords: Chernianca, height, Hyssun 33, yield, number of leaf
  • Study the acclimation of chicory (cichorium intybus L.) ecotypes under water stress in Badjgah region of Shiraz
    M.J. Abbasi, M. Jahani Doghozloo, H. Pirasteh, Anosheh, S.A. Kazemeini, M. Taghvaei Pages 166-175
    Water deficit is one of the most important limiting factor affecting plant growth and productivity in arid and semi-arid regions in crop plants. In this field research, the effect of four irrigation intervals including 5, 8, 11 and 14 days were examined on growth, yield and essential oil of four chicory ecotypes including Shiraz White, Shiraz Black, Isfahan White and Isfahan Black. The experiment was carried out as split plot arranged in complete randomized block design at College of Agriculture, Shiraz University (Badjgah) in 2013. The results showed that water stress, due to enhanced irrigation interval, decreased leaf area, leaf dry weight, root dry weight and total plant dry weight. Leaf area and dry weight, root dry weight and total plant dry weight in sever water stress were decreased by 40.3, 46.2, 37.8 and 45.8% compared to no stress conditions, respectively. Besides, increased irrigation intervals from 5 or 8 to 11 and 14 days increased amount of essential oil content in all ecotypes. Increased irrigation interval from 5 to 14 days reduced total dry weight of Shiraz White, Shiraz Black, Isfahan White and Isfahan Black ecotypes by 47.9, 56.1, 22.4 and 53.6%, respectively. Although growth and essential oil of Shiraz White and Shiraz Black ecotypes were greater; however, Isfahan White and Isfahan Black ecotypes had the lower sensitivity to water stress. Therefore, in conditions similar to the study, planting of Shiraz and Isfahan ecotypes under normal irrigation and water deficit conditions, are needed to more attentions, respectively.
    Keywords: Dry weight, essential oil, leaf area, pasture plants
  • The effect of calcium concentration in nutrient solution on growth and postharvest of lilium in hydroponic cultivation
    R. Ranjbar Shiekhani, A. Mohammadi Torkashvand, A. Mahboub Khomami Pages 176-188
    The production of many cut flowers such as Lilium is common in Iran. The flower quality is especially important in Lilium flower production processes which one of the most important factors is appropriate nutrition. For this purpose, a completely randomized design experiment with calcium concentrations including 0, 3 and 6 mM in Hogland solution on growth indices, calcium uptake and postharvest of Lilium with six replications was conducted. The seed bed contained 30% v/v perlite and 70% v/v sand. After three months, stem height, stem diameter, leaf number, fresh and dry weight of shoot, bud number, reproductive height, flower diameter, postharvest and calcium uptake were measured. The results showed that the concentration of 6 mM Ca had the most effect on vegetative height (71.3 cm), reproductive height (23.5 cm), fresh and dry weight of shoot (83.8 and 7.1 cm, respectively) and the number of flowers (4.4). The maximum postharvest life of flowers obtained in 3 mM calcium concentration amounted 15.6 days. The greatest uptake of calcium by shoot was observed in 3 mM Ca treatment (114.1 mg/pot). In general, increasing Ca concentration in nutrient solution led to increase in stem diameter and height, fresh and dry weight of shoot and postharvest life of cut flowers.
    Keywords: Cut flower, flower postharvest, nutrients, nutrition
  • Effect of water salinity and organic and chemical fertilizer on morphological and agronomic characteristics of borage (Borago officinalis)
    P. Yadollahi*, M. R. Asgharipour Pages 189-204
    In this study, the effect of water salinity accompanied by organic and inorganic fertilizer was examined on the growth, quantitative characteristics and photosynthetic pigments in borage plants. The experimental was split plot based on complete block design with three replicates. Treatments were two irrigation sources: irrigation with fresh and saline water (EC: 4.18 dS m-1) as the main plots, and four fertilization systems: application of NPK at 80:40:30 kg ha-1, 40 t ha-1 of manure, NPK at 40:20:15 kg ha-1 plus 20 ton of manure ha-1 and no soil fertility as sub-plot. The experiment was conducted in 2012 at the Zabol University Research Farm, Zabol, Iran. The results showed that irrigation with saline water significantly reduced plant height, flowering stem height, inflorescence height, number of flowers per inflorescence, number of branches, content of chlorophyll and carotenoid. Application of fertilizer significantly increased all studied traits compared with the control. Combination of organic and inorganic fertilizer was more effective than sole application and increased inflorescence height, number of lateral branches, number of flowers per inflorescence, chlorophyll a, total chlorophyll and carotenoids by 19.4, 30.9, 31.5, 25.6, 24.8 and 25.3 percent over control, respectively. Interaction of water quality and fertilization was significant on plant height, inflorescence height, chlorophyll b, plant dry weight and flowering shoot weight and fertilization protect economic yield against saline water. It is concluded that fertilization, especially combination of organic and inorganic fertilizer, could be recommended for economical production of borage under saline condition in Zabol.
    Keywords: Salt stress, Quantitative characteristics, medicinal plants, Sistan region
  • Identification of salt (NaCl) tolerant plants of Eruca sativa Mill., during growth
    O. Attaei, M. Vashani, B. Delnavaz Has Pages 205-220
    Rocket (Eruca sativa MILL.) with high biological and morphological diversity, is an important plant because of health promoting agents and consumption in medical, industrial and economic. It can grow in areas where rainfall and soil fertility are low with drought and salt tolerant characteristic. In this research, for screening the salt tolerant plants, 3-4 leaves plants were cultivated in pots in three replications and were treated by different amounts of salt (NaCl) in three phases by 15-day intervals. After each salt treatment, the morphology of remaining plants was studied. The results revealed that the remaining salt tolerant plants had numerous cuts in leaves and short fuzzy fruits. To study the biochemical changes in each salt treatment, the total phenol and photosynthetic pigments of plant parts of each treatment were measured. The phenol content of treated plants decreased considerably with increase of salt. Photosynthetic pigments were chlorophyll a, b and carotenoids and the results showed that with the salt increase, the amount of pigments did not change. Tolerant plants have cutoff leaves and short fuzzy fruits. In general, salt resistant plants or remained plants are cutoff leaves with short fuzzy fruits plants that their phenol content decreased, but photosynthetic pigments did not change by increasing of salt.
    Keywords: Salinity, biodiversity, Phenol, photosynthetic pigments
  • Effects of different levels of sodium nitroprusside and arsenic on fruit yield and some biochemical characteristics of bitter melon (Momordica charantia L.)
    P. Yadollahi*, M.R. Asgharipour, S. Sheikhpour, B. Jabbari, H. Ghasemi Pages 221-234
    Application of plant growth regulators as antioxidant has been proposed to reduce the negative impacts of different stress. Sodium nitroprusside is an antioxidant which makes plants resistant to biotic and abiotic stresses. In this research the effects of arsenic contamination and sodium nitroprusside foliar sprays was examined on the quantitative characteristics in bitter melonplants (Momordica charantia L.). The experimental design was as factorial on the basis of completely randomized block design with 3 replications in 2012 at the Zabol University greenhouse. Sodium nitroprusside in 3 levels; 0, 50 and 100 μM and arsenic contamination in four levels 0, 30, 60 and 90 mg kg-1. Resuts showed that arsenic application significantly reduced chlorophyll a, b ​​and total chlorophyll, chlorophyll fluorescence, relative water content of leaves,and fruit yield. Arsenic at 90 mg kg-1 reduced P and K in fruits by, 47.57 and 31.25 %, respectively. Protein concentration in fruits increased with increasing arsenic and the greatest protein was observed at the highest arsenic toxicity with 34.68%. Sodium nitroprusside had significant effect on all traits except phosphorus content in fruit and the maximum quantity of this trait was observed at spraying with 100 μM sodium nitroprusside. In general, spraying sodium nitroprusside could be recommended in arsenic contaminated area to reduce heavy metal toxicity.
    Keywords: heavy metals, macro, nutrients, medicinal plants, photosynthetic pigments
  • Effects of humic acid and fertilizer containing calcium and boron (Calboron) on vegetative and reproductive properties of strawberry in soil-less culture system
    M. Hosseini Farahi, R. Ameri Fahliani, F. Yosefi Pages 235-250
    In order to evaluate the effects of foliar application of Calboron (Cal) and Humic Acid (HA) on vegetative and reproductive growth of strawberry (Fragaria ananasa Duch.) cv ‘Aromas’ a factorial experiment was carried out in a completely randomized block design in hydroponic greenhouse. Treatments were included Cal in 0, 1.5, 3 and 4.5 and HA in 0, 1.5, 3 and 4.5 gl-1 concentrations. Chlorophyll index, plant yield, number of fruit per plant, length to diameter ratio (L/D) of fruit, total soluble solid (TSS), photosynthesis rate and fruit firmness were measured. Results indicated that application of Cal and HA were effective of yield, number of fruit, L/D, SPAD, TSS and fruit firmness. The highest yield, number of fruit and fruit firmness were obtained in interaction of Cal 4.5 and HA 3gL-1. The plants sprayed with Cal and HA had not significantly effect on photosynthesis rate. In general, application of Cal and HA for increasing quantitative and qualitative of strawberry cv ‘Aromas’ is recommended.
    Keywords: Clboron, humic acid, photosynthesis rate, yield, fruit firmness
  • Effect of sowing date on seed yield and physiological indices changes of flax (Linum usitatisimum L.)
    M. Badwi, M. Mahmoodi Soorestani Pages 251-263
    In order to investigate the effects of sowing date on yield, yield components and oil yield of flax (Linum usitatissimum), an experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at Shahid Chamran University of Ahwaz, Iran during 2012- 2013. Sowing dates were 5 December, 25 December, 14 January and 3 February. The results showed that all traits decreased with delay in cultivation. The highest plant height (79.33 cm), number of main branches in plant (3.33), number of capsule in plant (33.66), number of seed in each capsule (8.96), 1000 seed weight (5.30 g), seed yield (1349.67 kg. ha-1), harvest index (37.33), oil percent (37%) and oil yield (497.77 kg. ha-1) obtained in first sowing date. The growth analysis showed that leaf area index, total dry mater, relative growth rate (RGR) and crop growth rate (CGR) declined delaying in cultivation. Generally, cultivation of falx is recommended on 5 December under Ahvaz condition.
    Keywords: Flax, sowing date, physiological indices, growth degree day
  • The allelopatic effect of extract of different organ of wheat cultivars (Triticum aestivum L.(on germination and growth characteristics of rye (Secale cereal L.)
    M. Negahdari, R. Hosseini Monfared, M. Safarpoor, M. Sharifi*, S. Paydar, N. Karimi Pages 264-276
    In order to evaluation of extract in different organs of wheat cultivars (Triticum aestivum L.) on growth characteristics of rye (Secale cereal. L), an experiment was conducted in Islamic Azad University of Arsenjan using twenty wheat cultivars in 2010. The research was conducted in a factorial experiment on the basis of randomized complete design with three replications. Extracts from the three organs (leaves, roots and stems) of twenty wheat varieties separately in four different concentrations (0, 25, 50 and 100%) applied on rye and germination percentage, radicle and hypocotyle length, radicle and hypocotyle fresh weight. The results showed that root extract had lower potential in germination inhabitation compared with stem and leaf. With increasing extract concentration reduced germination percentage, radicle and hypocotyle length, radicle and hypocotyle fresh weight, as 100% concentration were not observed on germination and growth in rye. Also inhibitory among the different parts of wheat extract was different and leaf and stem had higher allelopthic effects compared with root. Considerable variation was observed in inhibitory of wheat cultivars. The most inhabitation between cultivars observed in Sabalan and Moghan1, 2 and the lowest inhabitation observed in Kavir cultivar. It seems in regions where the problem of wheat field is rye weed, Sabalan and Moghan cultivar could be recommended to control the weed.
    Keywords: Allelopathic, germination, rye, water extraction, weed management