فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 15 (تابستان 1394)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 15 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عین الله کشاورز ترک صفحات 1-19
    ضعف کارکردی مولفه فرهنگ در سطوح مختلف یکی از مباحث چالش انگیز در آینده می باشد و منشا این ضعف در نظام برنامه ریزی دیده می شود، در این میان اجماع در عدم کارکرد مناسب این نظام در میان صاحب نظران بر مبنای وضع موجود حاصل گردیده، اما در خصوص راهکار پیشنهادی اختلاف نظراتی وجود دارد. باوجود فرهنگ غنی ایرانی اسلامی بازهم این بستر با تهدیداتی روبه رو است، بر همین اساس فرهنگ باید برای دیگر افراد و جوامع جذابیت داشته باشد و اسلام در این زمینه دارای پتانسیل بسیار بالایی می باشد. بر همین اساس در این مقاله به طراحی سناریوهای تهدیدات نوظهور فرهنگی انقلاب اسلامی می پردازیم، پس از شناخت روندهای کلان، پیشران های راهبردی درزمینهٔ موضوع پژوهش، جایگاه پیشران هایی با عدم قطعیت بالا که درعین حال بااهمیت ترین آن ها نیز هستند، با استفاده از پنل خبرگان و استفاده از نرم افزاری تخصصی میک مک مشخص گردید و عدم قطعیت های تغییر در سبک زندگی، تغییر عقاید و ارزش های جامعه و همگرایی فناوری و فرهنگ به عنوان بااهمیت ترین عدم قطعیت ها شناخته شدند، همچنین با توجه به ارتباط معنادار این سه عدم قطعیت فضای سه بعدی شکل گرفته است. با در نظر گرفتن ترکیب مناسب برای فضای مطرح شده فضای سناریوی تهدیدات نوظهور فرهنگی انقلاب اسلامی در آینده پیش رو تبیین شده است.
    کلیدواژگان: سناریونویسی، عدم قطعیت، انقلاب اسلامی، تهدیدات نوظهور فرهنگی
  • رضا سلیمانی صفحات 21-43
    انقلاب در فناوری اطلاعات و ارتباطات، مفهوم قدرت و امنیت را تحت تاثیر قرار داده است. عمده تحلیل های صورت گرفته که رابطه علی- معلولی میان انقلاب اطلاعات و مفاهیم قدرت یا امنیت برقرار می نمایند معتقدند که مفاهیم و تئوری های مدرن امنیت (در چارچوب رویکرد امنیتی دولت محور یا امنیت سخت) دیگر نمی توانند به پرسش های مهم مرتبط با مرجع امنیت، موضوع امنیت، سرشت تهدیدات و جغرافیای تهدیدات پاسخ دهند. مقاله فعلی می کوشد نشان دهد ظهور و توسعه ICT و مظاهر اصلی آن شامل رسانه های دیجیتالی فرامرزی به ویژه اینترنت چگونه در ایجاد تحولات جدید امنیتی در عصر پسامدرن (امنیت نرم) در سه حوزه موضوع امنیت، مرجع امنیت و سرشت و ماهیت تهدیدات تاثیرگذار بوده است. پرسش اساسی این است که انقلاب ICT چه تاثیری بر تطور مفهوم امنیت (گذار از امنیت سخت افزاری به امنیت نرم) و ظهور موج چهارم مطالعات امنیتی داشته است و این مساله چگونه می تواند از حیث نظری در دهه چهارم انقلاب اسلامی خود را بروز و ظهور دهد؟ فرضیه اصلی آن است که انقلاب ICT سه مقوله مرجع امنیت، موضوع امنیت و جغرافیای تهدید را به نفع شهروندان در ارتباط با حاکمیت ملی تغییر بنیادین داده که بالقوه می تواند تهدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران به شمار آید. نتیجه حاصل این نوشتار آن است که پدیده هایی مانند مهارت در مدیریت کنش جمعی، فزاینده شده مطالبات ذهنی و اجتماعی در جامعه، گذار از مرجعیت حاکمیت ملی به مرجعیت فراملی و فرو ملی از مصادیق بارز و برجسته ظهور مسائل امنیت نرم و تاثیرگذار بر امنیت جمهوری اسلامی در دهه چهارم انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: موضوع امنیت، مرجع امنیت، سرشت تهدید، جغرافیای تهدید، انقلاب اطلاعات و ارتباطات، امنیت نرم، امنیت سخت، انقلاب مهارت ها، کنش جمعی، انقلاب فزاینده انتظارات روانی و اجتماعی، دهه چهارم انقلاب اسلامی
  • حمدالله اکوانی، محسن شفیعی سیف آبادی صفحات 45-64
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اسلام سیاسی با ورود به عرصه عملی سیاست، با مسائل جدید و مفاهیم بازتفسیر شده از سوی برخی از خرده گفتمان های سیاسی روبه رو شد. آزادی، ازجمله مفاهیمی بود که در منازعه خرده گفتمان های مختلف معنایی متفاوت بر آن حمل می شد و در همین فضا نیز نظریه پردازان گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی در مفصل بندی گفتمانی خود، معنای این دال شناور را با تکیه بر نظم معرفتی دینی تثبیت کردند. امام خمینی(ره) اندیشمند برجسته این جریان فکری، در این شرایط، با تاکید بر روش فقاهتی، سعی در تعریف و ترسیم حدود آزادی می نماید. در این نوشتار این فرض به آزمون گذاشته می شود که به دلیل معرفت شناسی دین محور امام(ره)، با وجود زمانه و زمینه متحول «هم مفهوم آزادی و هم حدود آن در اندیشه امام خمینی(ره)، همواره ثابت بوده است». امام(ره) با تکیه بر معرفت دینی با تعریفی همسو با مفهوم «آزادی مثبت»، آزادی را «حقی الهی و ذاتی برای انسان» که به سعادت و تعالی حقیقی انسان کمک می کند تعریف و آزادی مورد نظر گفتمان لیبرال غربی را رد کردند. در این نوشتار با استفاده از روش شناسی کوئنتین اسکینر، ضمن واکاوی فضای بیان آراء فقهی-سیاسی امام خمینی(ره)، تفسیر دین و تاثیر آن بر مفهوم آزادی در آراء سیاسی ایشان تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: تفسیر دین، زمینه سیاسی و اجتماعی، آزادی، امام خمینی(ره)
  • سید مجتبی امامی، مسعود بخشی صفحات 65-94
    بر اساس گفتمان «حکومت جهانی اسلام» که توسط امام خمینی (ره) مطرح شده است، منازعه ی اساسی نه میان دولت ها با منافع و اهداف متفاوت، بلکه میان مستکبرین ازیک طرف و مستضعفین جهان از طرف دیگر است. این گفتمان مرزهای سنتی اندیشه ی تقابل «اسلام و کفر» را توسعه داده و به جای آن اندیشه ی «اسلام ناب محمدی(ص) و اسلام آمریکایی» را طرح می کند. در این گفتمان، جبهه ی جهانی مستضعفین عالم -که اعم از امت مسلمان است- با برقراری وحدت در میان خود، در برابر جبهه ی جهانی مستکبرین که آن هم اعم از دنیای کفر بوده و حتی برخی از سران مرتجع کشورهای اسلامی را هم دربر می گیرد مطرح می شود.
    این مقاله درصدد است تا چگونگی تبیین جهان شمول نظام ولایی («اصل ولایت») برای تمامی جوامع اعم از مسلمان و غیرمسلمان را ارائه کند. بدین منظور تلاش شده است تا گفتمان «حکومت جهانی اسلام» و ویژگی های آن، از فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) استخراج شود. بر اساس مدل به دست آمده «اصل ولایت» در سطوح مختلف قابل تحقق است: ولایت امام معصوم(ع) علیه السلام، ولایت فقیه و ولایت حاکم عادل؛ هرچند شکل کامل آن فقط در جامعه ای که مبتنی بر اصول جهان بینی اسلامی است محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: اصل ولایت، گفتمان حکومت جهانی اسلام، اسلام ناب محمدی (ص)، وحدت، استضعاف و استکبار، ام القری، اسلام آمریکایی
  • عباس کشاورز شکری، فریبا صدیقی صفحات 95-117
    پژوهش حاضر درصدد مطالعه عدالت اجتماعی در خطبه های نماز جمعه تهران در دوران دفاع مقدس و سازندگی است. ازآنجاکه از میان خطبای نماز جمعه تهران، تنها حضرت آیت الله خامنه ای و آیت الله رفسنجانی به طور نظام مند مباحثی را به عدالت اجتماعی اختصاص داده اند، لذا فقط خطبه های این دو خطیب بررسی می شود. برای چارچوب نظری از نظریات متفکران مسلمان ازجمله امام خمینی(ره)، شهید مطهری، دکتر شریعتی، سید قطب، شهید صدر و السباعی بهره گرفته شده است. داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تحلیل شده و عدالت اجتماعی به چهار مقوله اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حقوقی تقسیم شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسش نامه معکوس است به این ترتیب که ابتدا اطلاعات با پرسشنامه معکوس جمع آوری شد و در مرحله بعد برای تحلیل، داده ها وارد نرم افزارspss گردید. یافته ها بیانگر آن است که عدالت اقتصادی در این دوره مهم ترین مقوله عدالت در نظر خطبای نماز جمعه است و مسوولان مشکلات کشور را در حوزه عدالت اقتصادی می دانستند.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، دفاع مقدس، سازندگی، نماز جمعه، تحلیل محتوا
  • امیر رضایی پناه، نگین نعمت اللهی صفحات 119-145
    انقلاب اسلامی، زمینه ساز تحولی بنیادین در امر حکومت داری و زمامداری سیاسی در ایران بود که با تحولات جدی در بافتار اجتماعی نیز همراه گردید. در پی این انقلاب اجتماعی، که بیش از هر چیز متاثر از اندیشه امام خمینی(ره) به عنوان رهبر انقلاب و بنیان گذار نظام جمهوری اسلامی بود، کیفیت تعریف امور در حوزه های گوناگون دستخوش دگرگونی های جدی شد. یکی از این موارد در حوزه سیاست خارجی رخ داد که می توان از آن به منزله «شیفت پارادایمی» یادکرد. این نوشتار با به پرسش گرفتن مبانی پارادایم سیاست خارجی ایران در دوران پیش و پس از انقلاب اسلامی، به دنبال نشان دادن فراگرد، برآیندها و نتایج این صیرورت است. بر پایه فرضیه مقدماتی، در پی انقلاب اسلامی در ایران، سیاست خارجی این ملت- دولت، شاهد گونه ای از شیفت پارادایمی بود که خود را در سه حوزه ایدئولوژی، استراتژی و دیپلماسی نشان داده است. درنتیجه این شیفت پارادایمی، اجماع نخبگان حاکم در سیاست خارجی ایران درزمینهٔ تعریف و بازتعریف اصول این عرصه و کیفیت اندرکنش آن با حوزه باور ملی، امنیت ملی، اقتصاد ملی و منافع ملی به نحوی اساسی دستخوش دگرگونی شد. ایده «تعامل گرایی ضدنظام سلطه» که از سوی آیت الله خامنه ای مطرح شده، حلقه متاخر از سیر درون پارادایمی، اندیشه اسلام گرایی در سیاست خارجی ایران است. خرده پارادایم های سیاست خارجی ایران، همواره در نسبت یابی خود با این منبع پارادایمی هستند. ایستار اعتدال گرایی که در پی انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 به جایگاه هژمون در سیاست خارجی ایران دست یافته واپسین فقره ازاین دست است که کوشیده تا از ظرفیت های موجود در ایده تعامل گرایی ضدنظام سلطه در راستای بهبود وضعیت ایران در سطح منطقه ای و بین المللی، به ویژه از رهگذر موضوع هسته ای بهره بگیرد.
    کلیدواژگان: شیفت پارادایمی، سیاست خارجی ایران، عصر پهلوی، جمهوری اسلامی ایران، تعامل گرایی ضدنظام سلطه
  • سید شمس الدین صادقی، سامان محمدی صفحات 147-167
    جریان چپ از دوران مشروطه تا انقلاب اسلامی به عنوان جریانی مطرح در عرصه ی سیاسی- اجتماعی ایران حضور داشت. این جریان در دوران حکومت پهلوی ها که به عنوان «دگر» محسوب می شد، تحت سرکوب و فشار شدید نظام سیاسی حاکم بود و در سال های منتهی به رخداد انقلاب 1357 نیز به رغم پیشینه ی طولانی مبارزاتی نتوانست خود را به گفتمانی غالب تبدیل نماید. دیالکتیک روشنفکران ایرانی و نقش آنان در انتقال دال های شناور از یک سو و قدرت استیلای گفتمان اسلام انقلابی و توانایی بالای آن در جذب دال های شناور گفتمان چپ ایرانی از مهم ترین علل ناکامی جریان چپ در جریان پیروزی انقلاب اسلامی ایران تلقی می شود. ازآنجاکه در این پژوهش از دو گفتمان چپ و اسلام گرایی سخن به میان می آید، چارچوب نظری تحلیل گفتمان به دلیل قابلیت بالای آن جهت تبیین موضوع پژوهش انتخاب گردید. برای رسیدن به این هدف، این پژوهش در پی آن است که برای پرسش ذیل، پاسخی مناسب بیابد: چرا جریان چپ به رغم حضور طولانی در عرصه ی مبارزاتی تحولات سیاسی ایران پس از مشروطه، نتوانست به گفتمانی غالب در رخداد انقلاب اسلامی ایران تبدیل شود؟ برای پاسخ به پرسش مذکور، این پژوهش، انگاره ذیل را به سنجش می گذارد: «قدرت استیلای گفتمان اسلامی با پتانسیلی که در خود داشت، دال های شناور گفتمان چپ را در خود جذب و مانع از ظهور گفتمان چپ به عنوان گفتمان برتر در جریان انقلاب1357 گردید».
    کلیدواژگان: چپ، دیالکتیک، گفتمان، انقلاب اسلامی
|
  • Einollah Keshavarzturk Pages 1-19
    Functional weakness of cultural component at multiple levels is one of the challenging topics of the future and the origin of this weakness seen in the planning system. The consensus among experts on the basis of lack of proper functioning of this system has achieved the status quo، but there are differences in opinions about the proposed solution. In spite of these rich cultural context still faces threats، thus the need for other people''s cultures and societies is attractive and Islam in this context of high has the potential too. Accordingly، in this paper we design the Islamic Revolution Cultural emerging threat scenarios، after identifying macro trends، the strategic thrust of this study، the driving position with high uncertainty، yet they are also the most important Using a panel of experts and the use of specialized software for Mick Mac was determined and Uncertainties of changing lifestyles، changing beliefs and values of the society and the convergence of technology and culture as the most important uncertainties identified، Also، due to the significant uncertainty in the three dimensional space is formed. In considering the appropriate mix of emerging threats to the cultural scenario of the proposed Islamic Revolution، the future ahead is presented. Also، due to the significant uncertainty in the three dimensional space is formed.
    Keywords: Scenario, Uncertainty, Islamic Revolution, Cultural emerging threats
  • Reza Soleimani Pages 21-43
    Revolution in ICT (Information & Communication Technology)، which itself should be analyzed in wider context of Globalization، has affected transformation of several concepts in Politics، specially “Power” and “Security”. Main analyses concern about globalization and Specially ICT revolution as the main factor influencing Security & power، believe that modern concepts and theories about security (sate-centric approach to security which is named “hard security in the article)، no longer could answer properly important questions about: “security reference”، “security target”، “essence of threats” and “geography of threats”. Accordingly، this article is going to investigate theoretically some impacts of ICT and its main emergences especially Meta territorial digital media such as Internet on security in era of Globalization (which is named “hard security in the article soft security). Therefore، the main concern of the article is to indicate theoretically some impacts of revolution in Information & Communication Technology which in some texts is named Third Industrial Revolution، on evolution of concept and application of security (that is transition from hard security to soft security) and emergence of fourth wave of security studies which theoretically has itself some huge consequences on citizens relation with government، in the fourth decade of Islamic Revolution of Iran. Hence، the main hypothesis of the article is that: ICT revolution has affected: “security reference”، “security target” and “geography of threats” in favor of citizens and even in contrast with national sovereignty which potential regards as an threat against IRI. The main result of this text is that some phenomena such as skills in manage Collective Action، increasing mental and social demands in society، transition from reference of national sovereignty to reference of transnational and sub national sovereignty are some dominant examples of emergence of soft security issues which would affect security of Islamic system of Iran in fourth decade of Islamic Revolution.
    Keywords: Security target, security reference, essence of threats, geography of threats, ICT revolution, soft security, hard security, skills revolution, collective action, increasing mental, social demands, fourth decade of Islamic Revolution
  • Hamdallah Akvani, Mohsen Shafiei Saifabadi Pages 45-64
    After the Islamic Revolution in Iran، political Islam to enter the realm of practical politics، face with new issues and concepts interpreted by some other political discourses. Freedom one of the most important concepts in the discourse of conflict، it carried a different meaning. The Imam Khomeini as intellectual scholar of this discourse، in these conditions، with emphasis on jurisprudents method، trying to define and delineate the limits of freedom. In this paper، the assumption will be tested: that imam Khomeini''s religious epistemology، The concept of freedom and its framework، has been fixed in his thought’’. In this paper، using Quentin Skinner methodology، we analyzed the expression of political and religious views of Imam Khomeini، the interpretation of the concept of freedom of religion and its impact on his political views. Imam relying on religious knowledge defines the concept of freedom as «positive freedom». He defines the concept of freedom as «divine and natural right» that helps the true happiness of human.
    Keywords: interpretation of religion, political, social context, freedom, Imam Khomeini
  • Seyed Mojtaba Emami, Masoud Bakhshi Pages 65-94
    According to «universal Islamic governance» discourse proposed by Imam Khomeini، Today، the main struggle is not occurred between states with different interests and goals، but between arrogates and oppressed people all over the world. The discourse has developed traditional boundaries of the contrast between «Islam and atheism» and substitutes it for the concepts of «Pure Islam vs. American Islam». In accordance to it، all oppressed people all over the world، including non-Muslim communities too، with unification among themselves، conflict arrogant communities all over the world، even including the reactionary leaders of Islamic countries. This article tries to propone an explanation of the universality of Velayat Governmental system («Velayat Principle») for all Muslims and non-Muslim communities. In this regard، it tries to extract «universal Islamic governance» discourse and its characteristics form Imam Khomeini''s thought. Such a model is practical in three levels: The Velayat of Infallible Imams، Velayat-e-Faqih and the Velayat of a just ruler.
    Keywords: Velayat Principle, Universal Islamic Governance Discourse, Pure Islam, Unification, Oppression, Arrogance
  • Abbas Keshavarz Shokri, Fariba Sedighi Pages 95-117
    This study seeks in Tehran Friday prayers sermon in the holy war and reconstruction. Where as، Ayatollah Khamenei and Ayatollah Rafsanjani have systematically topics of social justice، among the other preachers، then، only two preacher''s sermon will be reviewed. It has been used muslim secholars such as Imam Khomeini (RA)، Motahri the martyr،Dr shariati، seyed Qotb، Sadr the martyr، Alsabaee for the theoretical ideas. Data were analyzed using content analysis techniques and social justice are divided into four categories such as economic، social،cultural and legal. The data gathering tool was a reverse questionnaire in this study، so that at the first، the data were collected by the reverse questionnaire and then، these entered into software SPSS for the analysis of the data. The findings suggested the economic justice is the most important issues of the justice in the sight of the Friday prayer preachers. Authoritries knew the problems of the country in the economic justice.
    Keywords: social justice, holy war, construction, the Friday prayers, Content analysis
  • Amir Rezaeipanah, Negin Nematollahi Pages 119-145
    The Islamic revolution paved the way for a basic evolution in Iran’s governance and statesmanship، which has been accompanied with some serious changes in the social context. As a result of this social revolution، which has been mostly affected by Imam Khomeini’s thought، as the founder and leader of the Islamic republic of Iran، the manner of defining different issues in various fields experienced some serious evolutions. One of which took place in the foreign policy، that can be regarded as the “paradigm shift”. This study is about to investigate the bases of Iran’s foreign policy in the pre- and post- revolution eras in the Islamic republic in order to show the process، consequences and results of this evolution. According to the primary hypothesis، as a result of Iran’s Islamic revolution، the foreign policy of this nation-state observed a kind of paradigm shift which represented itself in three fields of ideology، strategy and diplomacy. Because of this paradigm shift، the consensus of the ruling elites on the foreign policy in defining and redefining the principles of this area and the manner of its interaction with the field of national belief، national security، national economy and national interests has been fundamentally affected by this change. The idea of interactionism against the dominating system، which has been presented by ayatollah Khamenei، the recent chain of the interparadigmic process، is the thought of Islamism in the foreign policy of Iran. The sub-paradigms of Iran’s foreign policy are always in the process of finding their relation with these paradigmatic sources. The idea of moderation، which has gained a hegemon place in Iran’s foreign policy since the presidential elections of 2013، is the last factor in this relation that has been trying to use the existing capacities in the idea of interactionism against the dominating system in order to improve Iran’ situation، regionally and internationally، especially through the nuclear issue.
    Keywords: Paradigm Shift, the Foreign Policy of Iran, the Pahlavi Era, Islamic Republic Of Iran, Interactionism against the Dominating System
  • Seyyed Shamsoddin Sadeghi, Saman Mohammadi Pages 147-167
    The left has been presented in the Iran Social political from Constitutional to Revolution of Iran. This current has been failed through its conflicts. In the Pahlavi regime، that was considered as an other case، it was under suppression and pressure of the political system and it couldn’t convert it self as a dominant arguments. In the years before 1357 revolution، in spite of long background of conflicts، couldn’t convert its argument a to dominant one. But، this non- ability is the most important concern that this research reveals، it. Considering to we argon about Islam and Marxism، we selected theoretical framework of arguments analysis for reviewing that considering to its high capacity، we can conducts meaningful، wide and scientific work to reviewing subject. We study reason of the failing the left in spite of long background especially on 1320-1357 and examine important problems of the Left، including lack of shaping of class structure، internal dominance resulting of thinking custom Stalinism and custom of Iranian dominance. On the other hand، Hegemony of Islamic discourse Dominance with its potential، could attract floating cases of the left argument and prohibited appearance of the left argument as excellent argument in the 1979 Revolution، mentioned cases are most important cases in this research.
    Keywords: Left Stream, Dialectic, Islamic Revolution