فهرست مطالب

علوم حدیث - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1388)

فصلنامه علوم حدیث
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1388)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • مهدی مهریزی صفحه 3
  • محمد محمدی ری شهری صفحه 20
    روایاتی که فضیلت زیارت امام حسین(ع) را بیان داشته اند، هرچند در بیان ثواب با هم متفاوت اند، اما در یک نقطه اشتراک دارند و آن، این که آن را برتر از حج و یا عمره دانسته اند، و برخی از آنها ثواب چندین حج را برای زیارت امام حسین(ع) برشمرده اند. در این نوشتار، پس از بیان برخی از این روایات، به چرایی این برتری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: زیارت امام حسین(ع)، فضیلت زیارت، حج و عمره، فضیلت حج
  • محمد مهدی آصفی صفحه 30
    در این نوشتار، بحث بر سر صحت زیارت عاشوراست و از دو روش بررسی وثاقت راویان و بررسی صحت اسناد، برای این منظور استفاده شده است. در روش اول، با بررسی روایات المصباح شیخ طوسی، حکم به صحت این روایات شده و در روش دوم نیز همدستی راویان در ساختن متنی واحد، به دلایل مختلف، منتفی دانسته شده است.
    کلیدواژگان: زیارت عاشورا، بررسی اسناد، بررسی راویان، جعل حدیث
  • محمد اسعدی صفحه 48
    در نوشتار حاضر، ضمن بررسی لغوی و مطالعه کاربردهای قرآنی و روایی مفهوم «راسخان در علم»، بر دو وجه ایجابی و سلبی در این مفهوم تاکید شده است. رسوخ در علم، براساس وجه ایجابی، به معنای ژرف اندیشی و اتقان دانش و آگاهی است که در ابعاد مختلف فهم آیات نقش دارد؛ اما براساس وجه سلبی از رسوخ در علم، معنای پایبندی به علم و یقین و پرهیز از تزلزل فکری و تردید و تعدی به عرصه های ناپیمودنی در شناخت حقایقی چون کنه ذات الهی به ذهن می آید. این تفکیک در تفسیر آیه هفتم سوره آل عمران که دو قول عطف و استیناف در آن به نزاع سختی انجامیده و مساله تاویل متشابهات و عالمان به تاویل را دامن زده است نقش مهمی داشته و روایات گوناگون در تفسیر آیه و پیرو آن، تفاسیری را که دو وجه ساختاری و معنایی برای آیه در نظر گرفته اند، تایید می کند. در حوزه مصادیق راسخان در علم نیز این دو گونگی معنایی موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: راسخان در علم، متشابهات، تاویل، آیه هفتم سوره آل عمران
  • محمدرسول آهنگران صفحه 61
    با مسلم بودن اصل عدم جواز تنبیه بدنی اطفال، این عمل به حکم دلایل شرعی در سه صورت جایز است که عبارت اند از: 1. ولی نسبت به فرزند، 2. ولی نسبت به یتیمی که تحت سرپرستی اوست، 3. معلم نسبت به شاگرد. و در هر مورد، محدودیت هایی وجود دارد که از جمله مهم ترین آنها، رعایت هدف تادیب و تربیت و پرهیز از انگیزه های نفسانی، مانند غضب است که در صورت انجام این عمل با هدفی غیر از تادیب و تربیت، تنبیه کننده مرتکب عمل حرام شده و قابل مجازات تعزیری است.
    علاوه بر این محدودیت، محدودیت سنی هم مطرح است و آن، این که کودک در سنی باشد که این عمل بر روی او اثر تربیتی داشته باشد و اگر در سنینی باشد که قدرت تشخیص او کامل نشده، تنبیه بدنی با هدف تربیتی صورت نمی گیرد و از این رو، حرام خواهد بود و اما نسبت به معلم نیز این محدودیت مطرح است که حداکثر تنبیه بدنی مجاز از سوی او به مقدار سه ضربه است و بیشتر از آن، جایز نیست. با توجه به این که تنبیه بدنی مجاز، فقط با هدف تادیب و تربیت است، این مساله شکل، نحوه و دفعات را نیز با محدویت مواجه کرده؛ چنان که در این خصوص رعایت شرایط ویژه هم الزامی است.
    کلیدواژگان: زدن کودک، تادیب، تنبیه بدنی، تعزیر، حد
  • حسن نقی زاده، سعیده سادات موسوی نیا صفحه 72
    با آن که اعتقاد به رجعت از باورهای مورد اتفاق شیعیان به شمار می آید، درباره جزئیات آن، سخن بسیار است. در این میان، از خروج «دابه الارض» می توان یاد نمود که قرآن کریم، آن را مطرح فرموده و در متن برخی از احادیث شیعه بر امیرمومنان علی منطبق گردیده است. این مقاله ضمن بررسی و نقد سند و دلالت این گونه روایات، کوشیده است که مستندات حدیثی در تطبیق یاد شده را مورد تامل قرار دهد.
    کلیدواژگان: تفسیر، دابه الارض، رجعت، فقه الحدیث، آخرالزمان
  • عبدالهادی فقهی زاده، زهرا خرمی اجلالی صفحه 90
    ضرورت حل تعارض در روایات منقول از معصومان با توجه به نقش آن در شبهه زدایی و پیراستن دین از شائبه نقص و ناکارآمدی، گروهی از عالمان را بر آن داشته است که در آثار خود، ذیل مباحث فقه الحدیثی یا به صورت مستقل، از شیوه های حل تعارض سخن به میان آورند. علامه محمد باقر مجلسی، ضمن توضیحات فقه الحدیثی خود، ذیل بعضی از روایات بحار الانوار به تعارض اخبار و راه های حل آن پرداخته است. او در تعارض بدوی اخبار، بیشتر می کوشد از طرق متعدد به جمع مفاد و مضمون روایات «مختلف» بپردازد که حمل لفظ بر مجاز، تخصیص عام، اختلاف سطح مخاطبان معصومان، حمل مطلق بر مقید، تبیین مجمل، قول به توسعه معنایی، احتمال وقوع تصحیف و تحریف از طرف راویان، حمل بر اختلاف زمان، حمل بر موارد نادر، حمل بر استحباب، جواز و اضطرار، حمل بر تقیه و تاویلات مبتنی بر سایر روایات از جمله مهم ترین این روش هاست. احتیاط و دقت فراوان مجلسی در پرهیز از طرح و رد روایات و اهتمام شایان او به جمع روایات متعارض وی را بر آن داشته است تا در این راه، از ارائه احتمالات گوناگون دریغ نورزد؛ حتی اگر در مواردی، خود از عهده تقویت آنها با دلایل قابل اعتنا برنیاید. گرایش او در حل تعارض اخبار به علاج ثبوتی و علاج اثباتی، در کنار یکدیگر است؛ به این معنا که گاه، احتمالاتی را با استناد به دلایل علمی و قابل قبول مطرح کرده و گاه، فقط با طرح احتمالات غیر مدلل، از دیدگاه خود، تعارض اخبار را حل کرده است.
    کلیدواژگان: تعارض روایات، جمع عرفی، جمع تبرعی، تعارض بدوی، علاج اثباتی، علاج ثبوتی
  • نهله غروی نایینی، حامد شیواپور صفحه 108
    تفسیر الدر المنثور سیوطی از تفاسیر ماثور اهل تسنن در قرن دهم هجری است که تفسیر آیات را به صورت نقل روایی ذیل آنها ذکر کرده و به سبب عدم اظهار نظر مفسر درباره روایات آن، چنین برداشت می شود که این اخبار مورد تایید او بوده است، لکن در این تفسیر، گاهی اسراییلیات و روایاتی نامقبول به چشم می خورد و مفسر تنها در موارد معدودی در قوت یا عدم قوت حدیث نظر داده است.
    سیوطی این تفسیر را از راویان گوناگون، از جمله امیرالمومنین علی نقل کرده است. در این پژوهش، بررسی روایات منقول از آن حضرت مورد توجه بوده تا ببینیم چه میزان از روایات منقول از آن حضرت ناپذیرفتنی و مردود است.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین، الدر المنثور، سیوطی، روایات، نقد روایت
  • یحیی عبدالحسین دوخی صفحه 132
    هشام بن حکم – که از اصحاب امام صادق(ع) و پایه گذاران علم کلام به شمار می رود-، به خاطر روایاتی که به وی منسوب است، از سوی برخی به تجسیم و تشبیه خداوند تعالی به مخلوقات متهم شده است.
    در این پژوهش، هشام بن حکم از منظر تاریخی معرفی خواهد شد و پس از بیان دیدگاه رجالیان درباره وی، با بررسی سندی و دلالی روایات یاد شده، و نیز دلایل و قراین دیگر، همچون مدایح امامان معصوم(ع)، به اثبات نادرستی این اتهام پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: هشام بن حکم، ناصر القفاری، تجسیم، بررسی روایات
  • حمیدرضا صراف صفحه 152
    نهج البلاغه یکی از کتب مهم حوزه معارف اسلامی است که سیدرضی، نویسنده آن، برخی از کلمات حضرت علی را در آن جمع آوری کرده است. این کتاب که از زمان نگارش آن تا کنون مورد توجه قرار داشته با کاستی هایی نیز روبه روست که آورده شدن برخی از کلام ها به صورت تقطیع شده در این کتاب، یکی از آنهاست. در این مقاله به معرفی نامه ای از حضرت علی که قسمت هایی از آن به صورت قطعه قطعه در نهج البلاغه آمده است پرداخته شده و پس از شناسایی قطعه های آورده شده در نهج البلاغه، به برخی از پیامدهای این تقطیع اشاره شده است.
    کلیدواژگان: علی (ع)، نهج البلاغه، سیدرضی، استناد، تقطیع
  • مهدی غلامعلی صفحه 161
    مساله امکان غیبت امام عصر(عج) و پیشگویی این غیبت توسط دیگر حجج الهی از جمله شبهاتی است که در عصر حاضر، از جانب مخالفان مطرح شده است.آنان با زیر سوال بردن صحت اسناد روایات غیبت، بر طبق مبانی شیعیان، مساله غیبت امام دوازدهم را ساخته اندیشه عالمان شیعی و محدثانی چون نعمانی و شیخ مفید می دانند.
    برای پاسخ گویی به این گونه شبهات، روایات معصومان مورد پژوهش قرار گرفت و روشن شد که صدور روایات صحیح در مساله غیبت از سده اول تا سوم به گونه های مختلف نشانگر پیشگویی های معصومان است. البته در قرن اول، روایات معدودی به صورت اجمالی برای افراد ویژه ای بیان شده که نشان از اسرار بودن آن دارد، ولی در قرن دوم گسترش یافته که نشانگر شیوع این روایات است.
    با بررسی اسناد روایات غیبت، می توان، به ضرس قاطع، به پیشگویی غیبت، سال ها پیش از وقوع آن اطمینان داشت و روایات صحیح آن را برای قائم آل محمد(ص) اثبات کرده اند.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج) قائم، غیبت، غیبت امام عصر، شبهات غیبت، مهدویت، غیبت نگاری
  • محمدعلی چلونگر، سید اصغر محمودآبادی، منصور داداش نژاد صفحه 186
    یکی از آثار مفقود اهل سنت در زمینه زندگانی ائمه که منابع شیعی از آن استفاده کرده اند کتاب الخصائص العلویه نطنزی، دانشمند سنی قرن ششم هجری است. این کتاب هر چند اینک باقی نمانده، اما معاصران نطنزی، مانند ابن شهر آشوب، از آن بهره برده اند. معرفی این نویسنده کمتر شناخته شده و بررسی جایگاه نوشته وی در منابع بعدی و بیان دیدگاه های نویسنده آن که نزدیک به دیدگاه های شیعی است در این نوشته پی گیری شده است.
    کلیدواژگان: نطنزی، الخصائص العلویه، فضایل نگاری، امام علی (ع)، منابع شیعی
|
  • Medi Mehrizi Page 3
    Authenticity of hadith or sunna as the second source of Islamic knowledge is unanimously accepted by the entire world of Islam except a few sects. The author of the present paper deals not with the principle of authenticity but with its different aspects and holds that we should, first of all, distinguish practical authenticity from theoretical one. In this way all fallacies and errors would be removed.
    Keywords: Hadith, Authenticity of Hadith, Practice, Theory
  • Mohammad Mohammadi Rayshahri Page 20
    Those traditions which have mentioned the virtue of pilgrimage to Imam Hussayn's Shrine, though different in explanation, the have one point in common: they regard its virtue more than hajj and `umrih and some of them equal its virtue to several hajjs. The author of this article, after mentioning a few hadiths in this regard for instance, tries to explain the reason of this superiority.
    Keywords: Pilgrimage to Imam Hussayn's Shrine, Virtue of Pilgrimage, Hajj, Umrih, Virtue of Hajj
  • Mohammad Mahdi Asefi Page 30
    Nowadays some scientific circles are involved in discussion about the documentation of Ashura's Ziyyara and authenticity of existing curses in it. Some time ago a book was published on this issue and its auther believed that there was no trace of existing curses in original copies and has been added to it later. The author of the present paper, regardless of these cases tries to investigate the documents of the ziyyara and evaluate its narrators.
    Keywords: Investigation of Documents, Evaluation of Narrators, Supplication
  • Mohammad Asadi Page 48
    While investigating the literal meaning and the Quranic and hadith application of the concept of Rasikhun fi al-Ilm, the author of the present paper underscores two aspects of this concept: positive aspect and negative one.Based on positive aspect, this concept means being knowledgeable and enlightened which plays a great role in understanding the holy verses of the Quran. On the other hand based on negative aspect it means avoid being doubtful and undecided. This approach is a great help with interpreting the seventh verse of chapter three of the holy Quran. Many hadiths utilized to interpret this verse, also substantiate interpretations which are based on syntax and semantics.
    Keywords: The Holy Quran, Chapter Three, Verse Seven, Interpretation
  • Mohammad Rasool Ahangaran Page 61
    Having accepted that corporeal punishment of children is a wrong act, we find three cases in religious instructions which allow it to be done: 1- parent to his/her child,2 - step parent to his/her adopted child, 3- teacher to his/her student. In every case there are some limits and conditions. Of the most important ones are: It must be done for disciplinary reasons and it should not be done on personnal emotions such as anger and etc.In addition to the above mentioned conditions and limits there is one more limit and that is age limit.
    Keywords: Child Beating, Discipline, Corporeal Punishment, Penance
  • Hassan Naqi Zadeh, Saeedeh Sadat Musavi Nia Page 72
    In spite of the fact that faith in raj`at (returning) is unanimously accepted by Shia people but a lot of things about its details has been unspoken. Meanwhile it could be remembered the Dabbat al-Ard (The Retile of the earth) which has been mentioned in the holy Quran and coincided with Imam Ali, according to some Shiite hadiths. While investigating the documents of these hadiths, the author tries to ponder upon hadith documents of the above mentioned coincidence.
    Keywords: Interpretation, Dabbat al Ard (The Retile of the earth), Imam Mahadi's Returning, Hadith Scholarship, End Time
  • Abdul Hadi Fiqhi Zadeh, Zahra Khorami Ejlali Page 90
    The necessity of removing conflicts and inconsistencies among hadiths issued by Infallible Imams and its role in removing doubts and labels of deficiency and inefficiency from the face of Islam, has motivated some scholars to deal, in their works and under hadith scholarship discussions, with the methods of removing inconsistencies. Allama Mohammad Baqir Majlisi, in Bihar al-Anwar under his hadith scholarship explanations, comes up with some inconsistencies and tries to find solutions in order to remove them. His precision in verification of hadiths caused him not to reject inconsistent hadiths at first sight and look for different probabilities. In this way he has utilized theoretical solution as well as practical one that is he has mentioned some probabilities referring to scientific and reliable evidences and some times with lack of evidence he himself has found a solution for its justification.
    Keywords: Inconsistency, Common Conclusion, Primary Inconsistency, Theoretical Solution, Practical Solution
  • Nahlih Gharawi Naeeni, Hamed Shivapur Page 108
    Al-Durr al-Manthur, compiled by soyuti, is a sunni hadith-oriented tafsir in the 10th century. In this tafsir every verse of the holy Quran is followed by some hadiths beneath it as an interpretation. Since there is no annotation about these hadiths, so it is understood that he has confirmed them. However, in this tafsir, we sometimes encounter fabricated or unreliable hadiths and we have a few instances in which the author has given his opinion about the strength of weakness of a hadith. In addition to Imam Ali, peace be upon him, he has transmitted hadith from a wide variety of hadith transmitters. The author of the present paper only deals with those hadiths which have been reported from Imam Ali and tries to find out how much of them are reliable.
    Keywords: Imam Ali, peace be upon him, Al, Durr al Manthur, Soyuti, Hadiths, Hadith Criticism
  • Yahya Abdul Hussayn Dukhi Page 132
    This research is conserned with Hisham bn Hikam, a great scholar of the world of Shia. Shia literature is full of traditions ascribed to him. These hadiths are mostly concerned with incarnation and embodiment of the Deity which has brought about many false accusations against Shia people by Sunni scholars. Dr. Naser al-Qaffari is one of them. He has related this shubha (religious doubt) from his teachers such as Ibn Taymiya, Abdul Qahir Baghdadi.To throw light on this issue and clarify the whole point, the author has scholarly come up with this issue and analyzed it utilizing logical induction.
    Keywords: Hisham bn Hikam, Nasir al Qaffari, Incarnation, Embodiment, Hadith Scholarship
  • Hamid Reza Sarraf Page 152
    Nahj al-Balaghah is one of the important books in the field of Islamic knowledge. Sayyid Radi has compiled some sayings of Imam Ali, peace be upon him in it. This book has been very well received from the beginning. It has also some deficiencies such as writing scanned form of some sayings. The writer of the present paper first introduces one of the letters of Imam Ali in Nahj al-Balaghah which has been written in pieces. He then points to some outcomes of this scansion.
    Keywords: Imam Ali, peace be upon him, Nahj al Balagha, Sayyid Radi, Authenticity, Documentation, Scansion
  • Mahdi Gholamali Page 161
    The possibility of Imam Mahdi's Occultation and its forecast by some other Divine proofs, has been challenged by opponents at the present era. Challenging the reliability of documents, they try to ascribe it to shia scholars such as Numani and Sheikh Mofid. To remove these doubts, the author of the present paper has made an investigation of some hadiths issued by Infallible Imams and concluded that occultation is found in Infallible Imams forecast from the first century to the third one. There is little body of hadiths from the first century which also indicate that occultation had been regarded as a secret. The author finally concludes that the issue of occultation had been forecasted years before its occurrence and there are reliable hadiths in this regard.
    Keywords: Imam Mahdi, peace be upon him, The Qaem, Occultation, Religious Questions Concerning Occultation
  • Mohammad Ali Chelongar, Sayyed Asghar Mahmudabadi, Mansur Dadash Nezhad Page 186
    Al-Khasais al-Alawiya, written by Natanzi a Sunni scholar of the 6th century AH, is one of the lost works of Sunnis dealing with the life of Imams also used by Shia sources. There is no trace of book at present, but Natanzi's contemporaries such as Ibn Shar Ashub have benefited from it. This text is concerned with introducing this less known writer and studying his book and its status in next sources and mentioning his view points which are similar to Shia ones.
    Keywords: Natanzi, Al, Khasais al Alawiya, Virtues, Imam Ali, peace be upon him, Shia Sources