فهرست مطالب

به نژادی گیاهان زراعی و باغی - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

مجله به نژادی گیاهان زراعی و باغی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میترا تقی پور، رحیم حداد، مریم قنادنیا صفحات 1-12
    به منظور بررسی اثر محیط کشت، ریزنمونه و سیتوکینین ها بر کاج مطبق آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین در سال 1392 اجرا شد. کاج مطبق (Araucaria excelsa) از خانواده آروکاریاسه[1] و بومی جزیره نورفک در استرالیا ست. این گیاه به منزله یک گیاه زینتی چوبی، ارزش تجاری زیادی دارد. از آنجا که این گیاه از طریق بذر تکثیر می شود، دستیابی به یک روش ریزازدیادی برای آن یکی از اهداف مهم در کشت بافت گیاهان چوبی به حساب می آید. به منظور بررسی تاثیر محیط کشت ها و سیتوکینین ها طی فرایند اندام زایی مستقیم برای القای جوانه های جانبی در ریزنمونه[2] ها، از 3 سیتوکینین مختلف (تیدیازرون[3]، کاینتین[4] و 2ip) و 4 محیط کشت (WPM، BE، MS1⁄2 و TE) استفاده شد. ریزنمونه ساقه میانی بهترین ریزنمونه، 2ip به منزله بهترین هورمون در القای جوانه های جانبی و همچنین محیط TE و WPM بهترین محیط ها برای صفات بررسی شده و ریزازدیادی کاج مطبق هستند. نتایج همبستگی نیز نشان دهنده همبستگی مثبت بین تعداد جوانه ها، طول جوانه ها و 3 شاخص کلروفیل بررسی شده بودند. به طورکلی، تولید ریزساقه ها به نوع هورمون به کار رفته و محیط کشت بستگی دارد. نتایج ریشه زایی نشان داد که تنها هورمون BAP قادر به تولید ریشه در ریزساقه ها بود. لازم به یادآوری است که بررسی مقدار کلروفیل و همچنین تعیین بهترین محیط کشت، برای اولین بار در کاج مطبق گزارش می شود.
  • اسماعیل عرب طاژان دره، عبدالحسین رضایی نژاد، احمد اسماعیلی، فرهاد کرمی صفحات 13-26
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، تحلیل عاملی و وراثت پذیری عملکرد و برخی ویژگی های مورفولوژیکی، آزمایشی با 20 رقم توت فرنگی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار، در مرکز پژوهش های کشاورزی کردستان در سال های 1390 و 1391 انجام شد. تمام ویژگی های اندازه گیری شده تفاوت معنا داری در سطح احتمال 1 درصد نشان دادند که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین رقم های مطالعه شده است. بیشترین ضریب تنوع ژنتیکی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد گل در بوته و عملکرد بود. بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد رانر و تعداد گل در بوته بود. بیشترین درصد وراثت پذیری عمومی مربوط به تعداد گل در بوته، تعداد میوه در بوته و عملکرد بود و کمترین مقدار وراثت پذیری به تعداد رانر و سطح برگ اختصاص داشت. نتایج تجزیه به عامل ها، 15 ویژگی مطالعه شده را در قالب 4 متغیر جدید (4 عامل) گروه بندی کرد که این عامل ها 83/83 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. نتایج تفکیک ویژگی های بررسی شده براساس بای پلات عامل اول در مقابل عامل دوم تاییدکننده توانایی موثر تجزیه به عامل ها برای تفکیک ویژگی ها بود و تفکیک رقم ها از نظر ویژگی های اندازه گیری شده به خوبی توسط تجزیه به عامل ها صورت گرفت. همچنین رقم ’کویین الیزا ‘ از نظر بیشترین ویژگی ها، نسبت به سایر رقم ها برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: آمار توصیفی، بای پلات، توت فرنگی، ضریب تنوع، گروه بندی
  • فاطمه امینی صفحات 27-37
    به منظور ارزیابی صفات زراعی و مورفولوژیکی در فامیل های نیمه خواهری (پلی کراس) گیاه فسکیوی بلند، بذور حاصل از پلی کراس 25 ژنوتیپ در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی در اصفهان، طی سال های 1390 و 1391 کشت و ارزیابی شدند. صفات ارزیابی شده شامل تعداد روز تا گرده افشانی، ارتفاع بوته، تعداد ساقه بارور، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، عملکرد بذر در هر بوته و عملکرد علوفه خشک بود. بیشترین میانگین عملکرد علوفه برابر 113 گرم و کمترین آن 53 گرم به ترتیب در فامیل های شماره 25 و 13 مشاهده شد. مقایسه های میانگین عملکرد بذر نشان داد فامیل های 12 و 2 بیشترین و فامیل 13 کمترین عملکرد بذر در واحد سطح و عملکرد تک بوته را داشتند. وراثت پذیری عمومی عملکرد بذر در بوته و عملکرد بذر در واحد سطح به ترتیب 66 و 32 درصد برآورد شد. براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای، صفات مطالعه شده فامیل های فسکیوی بلند در 4 گروه قرار گرفتند. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین فامیل ها برای صفات مختلف ژنوتیپ های برتر را مشخص کرد. برای بهبود صفت قطر یقه که وراثت پذیری عمومی کمی دارد، تلاقی ژنوتیپ هایی از گروه 1 و 3 امکان موفقیت بیشتری دارد، چون این فامیل ها میانگین نسبتا خوب برای این صفت و نیز فاصله ژنتیکی بیشتری با هم دارند که احتمال وقوع هتروزیس را بیشتر می کند. با توجه به وراثت پذیری عمومی بالای صفات ارتفاع بوته و طول خوشه که از اجزای عملکرد هستند، انتخاب فامیل های گروه سوم برای استفاده در برنامه های اصلاحی آینده سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، فامیل نیمه خواهری، فسکیوی بلند
  • زهراسادات طاهری پورفرد، علی ایزدی دربندی، حبیب الله قزوینی، محسن ابراهیمی، سید محمد مهدی مرتضویان صفحات 39-55
    تحمل به خشکی 20 ژنوتیپ جو، در دو شرایط آبیاری معمولی و تنش با قطع آبیاری در زمان 50 درصد گل دهی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دشت ورامین ارزیابی شد. هدف این آزمایش شناسایی ژنوتیپ های امیدبخش جو متجمل به تنش خشکی است. در این مطالعه، تاثیرات خشکی بر روی 2 صفت عملکرد دانه و وزن خشک کل بوته با استفاده از برخی شاخص های تحمل و حساسیت به تنش خشکی بررسی شد. شاخص های مطالعه شده شامل: شاخص حساسیت به تنش (SSI)، میانگین تولید (MP)، تحمل (TOL)، تحمل به تنش (STI)، میانگین هندسی تولید (GMP)، میانگین هارمونیک تولید (HARM)، شاخص عملکرد (YI)، شاخص حساسیت به تنش (YSI) و شاخص پایداری عملکرد (YSI) بودند. شاخص ها با استفاده از عملکرد دانه و وزن خشک کل بوته در شرایط عدم تنش (Yp) و تنش (Ys) محاسبه شدند. همبستگی مثبت و معناداری بین میانگین عملکرد دانه و وزن خشک کل بوته (در هر دو شرایط بدون تنش و تنش) با شاخص های STI، YI، MP، HARM و GMP مشاهده شد. شاخص های STI، MP، HARM، YI و GMP نسبت به شاخص های SSI، YSI و TOL معیار گزینش بهتری را برای عملکرد دانه و وزن خشک کل بوته ارائه کردند. با استفاده از روش رتبه بندی بر اساس شاخص های تحمل به تنش، ژنوتیپ های 2 و 5 به منزله متحمل ترین و ژنوتیپ 1 به منزله حساس ترین ژنوتیپ ها نسبت به تنش خشکی شناخته شدند. لاین های 9 و 8 با داشتن بیشترین عملکرد دانه، وزن خشک کل بوته و در نهایت عملکرد اقتصادی بالاتر، قابل توصیه برای کشت هستند.
    کلیدواژگان: جو، رتبه بندی، عملکرد دانه، شاخص های خشکی، وزن خشک کل بوته
  • روح الله جعفری، احمد معینی، قاسم کریم زاده، زهرا موحدی صفحات 57-67
    گیاه لیسیانتوس، یکی از 10 گل شاخه بریده برتر دنیا محسوب می شود. با توجه به محدودیت های روش های ازدیاد سنتی، کشت درون شیشه ای برای تکثیر و تولید انبوه این گیاه مطلوب است. در این پژوهش به منظور بهینه سازی ازدیاد درون شیشه ای این گیاه، آثار تنظیم کننده های رشد بر نوساقه زایی و ریشه زایی نوساقه های تولید شده از کشت ریز نمونه های گرهی بررسی شدند. در بررسی نوساقه زایی، تاثیر غلظت های مختلف هورمون های BAP و Kin با استفاده از محیط کشت پایه MS و به صورت آزمایش های جداگانه و در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شدند. غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر BAP با میانگین 4 نوساقه در هر ریزنمونه، بهترین تیمار بوده است. همچنین در این پژوهش اثر تلفیقی دو هورمون BAP و GA3 بر نوساقه زایی به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تیمار حاوی 2/0 میلی گرم در لیتر GA3 و 5/0 میلی گرم در لیتر BAP بهترین تیمار از نظر کیفیت و تعداد نوساقه ها بود (17 نوساقه در هر ریزنمونه)، ضمن اینکه حضور GA3 سبب بهبود ارتفاع نوساقه ها شد. نوساقه های تولید شده در این تیمار، به منظور بررسی ریشه زایی، به محیط کشت MS حاوی غلظت های متفاوتی از هورمون IAA (0، 2/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و زغال فعال (0 و 3 گرم در لیتر) منتقل شدند. محیط کشت MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر از IAA و بدون زغال فعال با میانگین 75/2 ریشه در هر ریزنمونه، به منزله بهترین تیمار برای ریشه زایی نوساقه ها تعیین شد.
    کلیدواژگان: پرآوری نوساقه، ریزازدیادی، ریشه زایی، لیسیانتوس (Eustoma grandiflurom)
  • سمیرا آقایی، عنایت الله توحیدی نژاد، مهدی نصراصفهانی صفحات 69-77
    به منظور بررسی برخی صفات مهم گندم دوروم، 18 لاین به همراه 2 شاهد (گندم دوروم ’دنا‘ و گندم نان ’پارسی‘)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان طی سال های زراعی 1390 1391 کشت و مقایسه شدند. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنا داری برای صفات وزن هزاردانه، تاریخ رسیدن و تعداد روز تا ظهور 50 درصد سنبله، در بین ژنوتیپ ها نشان داد. تاثیرات سال و ژنوتیپ × سال برای عملکرد معنا دار نشد که این امر نشان دهنده تشابه نسبی سال ها و وجودنداشتن اثر متقابل ژنوتیپ در سال است. به عبارت دیگر، ژنوتیپ ها در سال های مختلف مشابه عمل کرده اند. نتایج تجزیه خوشه ای، لاین ها را در 3 گروه عمده قرار داد که لاین های گروه دوم عملکرد بالایی داشتند. لاین شماره 6 (SOMAT_4/INTER_8//KUCUK) در صفت های وزن هزاردانه و ارتفاع بوته بالاترین میانگین ها را داشت. این لاین در تجزیه خوشه ایدر فاصله زیادی نسبت به سایر لاین ها قرار گرفت. با استفاده از روش تجزیه به عامل ها مشخص شد، 2 عامل بیش از 67 درصد واریانس بین لاین ها را توجیه کردند. صفت های وزن هزاردانه و ارتفاع بوته مهم ترین صفات در ایجاد تنوع بین لاین ها بودند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه عاملی، ژنوتیپ × سال، صفات کمی، عملکرد دانه
  • عصمت خاکسارنژاد، محمد ضابط، علی ایزانلو، محمدحسن سیاری صفحات 79-94
    برای بررسی آثار شوری بر جوانه زنی رازیانه[1]، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار و 2 فاکتور A شامل 10 اکوتیپ سردشت، سقز، کرمان، تبریز، سبزوار، روم، خوسف، بجنورد، مشهد و شبستر و B، 5 سطح شوری 1، 3، 5، 7 و 9 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم، در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1393 اجرا شد. صفات مدنظر شامل طول، وزن تر و خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، طول ریشه چه/ ساقه چه، شاخص بنیه بذر، درصد و سرعت جوانه زنی بود. براساس تجزیه واریانس، اکوتیپ ها در بیشتر صفات به جز وزن تر گیاهچه، وزن خشک ریشه چه و سرعت جوانه زنی در سطح 1 درصد اختلاف معنا دار داشتند. در مقایسه میانگین اکوتیپ ها، کرمان با طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، شاخص بنیه بذر، سرعت و درصد جوانه زنی نسبتا بالاتر، متحمل ترین اکوتیپ به شوری بود. در مقایسه میانگین سطوح شوری، بین سطوح در بیشتر صفات جز وزن خشک ریشه چه تفاوت معنا داری وجود داشت. تجزیه خوشه ایاکوتیپ ها، آن ها را در دو خوشه مجزا گروه بندی کرد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، دارویی، غلظت، کلریدسدیم، گیاهچه
  • علیرضا قنبری، علیرضا طلایی، جووانی می صفحات 95-105
    خودناسازگاری فندق (Corylus avellana L.) از نوع اسپوروفیتیک است که توسط یک مکان ژنی S با چندین آلل کنترل می شود. سازگاری دانه گرده با کلاله فندق در برنامه های اصلاحی برای انتخاب والدین و همچنین در گزینش ارقام گرده دهنده در باغ های تجاری، ضروری است. هدف این آزمایش بررسی و تعیین روابط سازگاری گرده کلاله و تعیین آلل های S در 24 نتاج حاصل از تلاقی دو رقم فندق ’تی جی ال‘ و ’کاسفورد‘ توسط میکروسکوپ فلورسنس بود. 4 آزمایشگر دانه گرده برای هر یک از 4 آلل مطالعه شده S2، S3، S7 وS11 انتخاب شدند. شاتون های نر آن ها در مرحله نزدیک به شکوفایی، جمع آوری و خشک شدند. زمانی که بساک ها شکفتند، دانه های گرده جمع آوری و در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. در هر درخت دانهالی، دو شاخه اخته و سپس گل های ماده آن ها پوشانده شدند. خوشه های گل ماده زمانی که خامه ها به اندازه 2 تا 6 میلی متر رشد کرده بودند، از شاخه ها برداشت شدند. 5 گل ماده (خوشه) از هر نتاج با دانه های گرده هر یک از ارقام آزمایشگر گرده افشانی شدند. حدود 20 تا 24 ساعت بعد از گرده افشانی، خامه های کلاله دار از جوانه ها جدا و در محلول آنیلین بلو دای له شدند و سپس توسط میکروسکوپ فلورسنس با بزرگ نمایی x40 و x100 مطالعه شدند. در این پژوهش، آلل های 22 نتاج به طور کامل مشخص شد و در 2 نتاج دیگر فقط یک آلل s شناسایی شد. در گرده افشانی های سازگار، دانه های گرده به خوبی جوانه زدند، لوله های گرده از سطح کلاله نفوذ کرده و توده ای از لوله های گرده موازی تولید کردند. در حالی که در واکنش های ناسازگار، دانه های گرده اغلب کمتر جوانه زدند و در صورت جوانه زنی، لوله های گرده کوتاهی تولید کردند.
    کلیدواژگان: اسپوروفیتیک، دورگه، گرده افشانی، میکروسکوپ فلورسنس
  • داود مردان زاده، بهمن زاهدی، رضا درویش زاده صفحات 107-123
    به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی توده های بومی کدوی شمال غرب ایران از نظر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، 18 توده کدو متعلق به گروه های آجیلی، تنبل و زینتی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار، در مرکز تحقیقات کشاورزی ارومیه در سال 1392 ارزیابی شدند. ویژگی های مورفولوژیکی مربوط به میوه، بذر، برگ، و گل و ویژگی های فیزیولوژیکی از قبیل فتوسنتز، TSS و اسیدیته ژنوتیپ ها بررسی شد. بالاترین ضریب تنوع ژنتیکی برای عملکرد میوه و طول بوته مشاهده شد. بیشتر ویژگی های بررسی شده توارث پذیری متوسط و بالا داشتند. برای ویژگی هایی از قبیل وزن میوه، عملکرد میوه و بذر و طول میوه به ترتیب بیشترین بازده ژنتیکی مورد انتظار و برای صفاتی از قبیل شاخه دهی اولیه، طول برگ، نسبت طول به عرض برگ، قطر میله پرچم و قطر و طول بساک کمترین بازده ژنتیکی مورد انتظار مشاهده شد. براساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، 7 مولفه اصلی در مجموع 95/86 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. در مولفه اول، اهمیت و سهم صفات وزن میوه، عرض میوه، طول میان گره، شاخه دهی اولیه، عملکرد میوه، وزن بذر و صددانه، TSS، اسیدیته، طول میوه و دم میوه، طول دم گل، طول کاسبرگ نر و ماده، ضخامت پوست، نسبت وزن میوه به دانه و فتوسنتز خالص بیشتر بود. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که بیشترین فاصله ژنتیکی در کدوی آجیلی بین توده کنار براژ و ساعت لو، در کدو تنبل میان توده زایه کندی و خوی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کدو، کلاستر، وراثت پذیری
  • بهناز سعادت جو، عبدالرحمان محمدخانی، کرامت الله سعیدی، حمزه علی شیرمردی صفحات 125-135
    این پژوهش به منظور ارزیابی تنوع و تعیین روابط بین گونه های سالویا شامل S. syriaca(5 اکوتیپ)، S. virgate (8 اکوتیپ)، S. reuterana (6 اکوتیپ)و S.multicaulis(6 اکوتیپ) در جنوب غرب ایران با توجه به صفات ریخت شناسی و میزان اسانس، در دانشگاه شهرکرد در سال 1393 انجام گرفت. بیشترین میزان اسانس در گونه S. multicaulis از اکوتیپ های M2، M1 و M3 به دست آمد. همچنین اکوتیپ R3 در بین اکوتیپ های گونه S. reuterana،اکوتیپ های S5، S3 و S4از گونه S. syriaca و اکوتیپ های V1 و V8 متعلق به گونه S. virgate بالاترین میزان اسانس را داشتند. براساس نتایج تجزیه خوشه ایاکوتیپ ها، گونه ها به 4 گروه تقسیم شدند. اکوتیپ های گونه S. multicaulisدر یک دسته جداگانه و اکوتیپ های گونه های S. syriaca، S. virgate و S. reuterana به طور پراکنده در 3 گروه دیگر قرار گرفتند. نتایج همبستگی همه صفات در 4 گونه مطالعه شده نشان داد که میزان اسانس در گونه های مطالعه شده با صفات ارتفاع گیاه، طول برگ و طول گلبرگ همبستگی منفی معنا دار و با صفات طول و قطر نهنج همبستگی مثبت معنا دار داشت. بنابراین، اکوتیپ های با نهنج های بزرگ و اسانس زیاد، برای اصلاح و اهلی سازی این گونه ها مناسب اند.
    کلیدواژگان: اسانس، تنوع، مریم گلی، مورفولوژی، نعناعیان
|
  • Mitra Taghipoor, Raheem Haddad, Maryam Ghannadnia Pages 1-12
    Norfolk Island pine (Araucaria excelsa) is belonging to Araucariaceae family and is native to Norfolk Island in Australia. This plant is a woody ornamental plant of high commercial value. Since it is propagated by seed، achieving a regeneration system is one of the most important goals in this woody plant tissue culture. To evaluate the effect of cytokinins and culture media for bud induction during the process of direct organogenesis، three concentrations of different cytokinins (TDZ، Kin and 2ip) and 4 culture media (WPM، BE، ½MS and TE) were employed. Statistical analysis was conducted in a factorial experiment based on completely randomized design. The results showed that the middle shoot explants، 2ip as the best growth regulator and WPM and TE were the best media for inducing axillary buds. The overall results illustrated that plantlet production is depending on hormone type and concentration and culture medium. BAP was the only PGRs that caused root induction in micro shoots. This is the first time to report the effect of culture media in micropropagation of Araucaria excelsa.
    Keywords: Araucaria excelsa, Chorolophyll, hormones, organogenesis, root induction
  • Esmail Arab Tajandarreh, Abdolhossein Rezaei Nejad, Ahmad Ismaili, Farhad Karami Pages 13-26
    Genetic diversity is essential in the implementation of breeding programs. In order to determine genetic diversity، factor analysis and heritability of yield and some morphological traits، 20 strawberry cultivars were studied at the Agricultural station of Kurdistan Research Center using a randomized complete block design with three replications. Morphological characteristics such as number of leaf، runner، crown، Inflorescence، flower and fruit per plant and leaf area، leaf long/wide، petiole long، number of flower per Inflorescence، fruit set، fruit size، Inflorescence long، fruit weight and yield were evaluated. Statistical parameters، including broad sense heritability، phenotypic and genotypic coefficient of variation were estimated. Results of analysis of variance showed significant differences among genotypes for all traits at 1% probability level، indicating the existence of significant differences among studied cultivars. The highest genotypic coefficient of variation was found for the number of fruit، flower per plant and yield. The highest phenotypic coefficient of variation was observed for the number of fruit، runner and flower per plant. The highest broad sense heritability was estimated for the number of flower، fruit per plant and yield suggesting low effect of environmental variation. The lowest broad sense heritability was estimated for the number of runner per plant and leaf area. Results of factor analysis revealed four factors for discrimination of studied traits and these factors distinguished 83. 83% of total variation. Results of discrimination of traits via biplot based on the 2 first factors confirmed the ability of results of factor analysis for discrimination of traits. Also، clustering of genotypes via biplot based on the 2 first factors divided studied genotypes into 4 groups. Totally، results of this research showed the existence of genetic diversity and the goodness of grouping of genotypes based on the factor analysis. Also، among the studied genotypes and for the most of the studied traits، Queen Eliza was superior.
    Keywords: Biplot, clustering, Discriminative statistics, Diversity coefficient, Strawberry
  • Fatemeh Amini Pages 27-37
    Tall fescue (Lolium arundinaceum (Schreb) SJ Darbysh.) is one of the Fescue species that widely used as forage grass. Tall fescue is self-incompatible and wind cross pollination. This study was conducted to study agronomic and morphological characteristics of 25 polycross families of tall fescue during 2011 and 2012 at Research Station farm in Isfahan. Number of days to pollination، height of plant، number of fertile tiller، length and width of flag leaf، stubble surface، spike length، seed and forage yield were evaluated. The highest and the lowest of forage yield were 107 g (family number 25) and 47 g (family number 13)، respectively. For seed yield، family numbers 2 and 12 had the highest means and the family number 13 had the lowest mean. Broad-sense heritability of seed yield per plant and seed yield per acre were 68 and 36، respectively. Based on the results of cluster analysis، all families were clustered in four groups. Analysis of variance and mean analysis showed the highest means families for evaluated traits. To improve stubble surface with low broad-sence heritability cross genotypes from first and third group with higher means and genetic distances would be successful. Due to high broad-sense heritability for plant hight and spike length select of families from third group could be useful for breeding programs in future.
    Keywords: cluster analysis, half, sib family, tall fescue
  • Zahra Sadat Taheripoorfard, Ali Izadi Darbandi, Habibollah Ghazvini, Mohsen Ebrahimi, Seyed Mohammad Mehdi Mortazavian Pages 39-55
    Evaluation of drought tolerance for 20 barley genotypes were conducted under normal irrigation and terminal stress condition by withholding irrigation at the time of 50% flowering. Drought effect on grain yield and plant total mass traits was studied and eight of stress indices including Stress Tolerance Index (STI)، stress tolerance (TOL)، Stress Susceptibility Index (SSI)، Mean Productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP)، yield index (YI)، yield stability index (YSI)، Harmonic mean (HARM) were estimated based on grain yield under stress (YS) and non-stress (YP). A significant and positive correlation was observed between grain yield and total mass (Stress and Potential) with GMP، HARM، MP، YI and STI. Stress indices such as GMP، STI، HARM، YI and MP are much better than YSI، SSI and TOL for predicting YP and YS. By using ranking method for yield and total mass traits genotype Numbers of two and five were categorized as tolerant، however line number one was detected as sensitive genotype. These genotypes can be used in crop development and breeding programs. Genotype numbers eight and nine had the highest yield and total mass and consequently highest economic yield in both stress and non-stress condition that can be introduce for cultivation in Varamin Land.
    Keywords: Barley, grain yield, Plant total mass, Ranking, Stress indices
  • Rooholah Jafari, Ahmad Moieni, Ghasem Karimzadeh, Zahra Movahedi Pages 57-67
    Lisiantus is introduced among the 10 top cutting flowers in the world. Micropropagation can be used in this plant because of some problems in traditional propagation. In this research، the effects of the growth regulators on the in vitro shoot regeneration and rooting of the shoots obtained from nodal explants were investigated. The effects of the different concentrations of BAP and Kin on shoot regeneration in MS medium were investigated according to a completely randomize design (CRD) in the independent experiments. The results indicated that the use of 0. 5 mg l-1 BAP was the best treatment for shoot regeneration (4 shoots per explant). In the next experiment، the interaction of BAP and GA3 on shoot proliferation were investigated according to a factorial experiment based on CRD. The results showed that the best shoots in terms of quality and quantity (17 shoots per explant) were obtained in MS medium supplemented with 0. 5 mg l-1 BAP and 0. 2 mg l-1 GA3. The shoots produced in this treatment were transferred to MS medium containing different concentrations of IAA (0، 0. 2، 0. 5 and 1 mg l-1) and activated charcoal (0 and 3 g l-1) to investigate the shoot rooting. MS medium supplemented with 1 mg l-1 IAA and without activated charcoal was determined as the optimum medium for shoot rooting.
    Keywords: Lisiantus (Eustoma grandiflorum), Micropropagation, Rooting, Shoot regeneration
  • Samira Aghaei, Enaiatallah Tohidi-Nejad, Mehdi Nasr-Esfahani Pages 69-77
    In order to evaluate some morphological traits of durum wheat genotypes، 18 elite lines selected from advanced regional durum wheat yield trials. These materials along، with two checks Dena (durum wheat) and Parsi (Bread wheat) were examined using RCB design with three replications at Isfahan research station in two consecutive cropping season. During the cropping season some trials such as the days to heading، days to maturity، plant height، and grain yield were measured and recorded. Analysis of variance showed that 1000 kernel weight، days to 50 percent heading and days to maturity in lines were significant. Effects of year and year × line were not significant for grain yield that indicated good yield stability for these lines. Cluster analysis indices the 20 genotypes separated into three groups، group III had the high grain yield. Number six line had the highest mean for the plant length and thousand kernel weight in comparison to the majority of the other lines. This line was separated from other lines in the dendrogram. Our factor analysis (FA) indicated that the first two factors account for more than 67% of the total variation. The most important traits that created this variation were seed weight and plant height.
    Keywords: cluster analysis_Factor Analysis_grain yield_Quantitative traits_Year × genotype
  • Esmat Khaksarnejad, Mohammad Zabet, Ali Izanlo, Mohammad Hasan Sayari Pages 79-94
    In order to the study of the salinity effects on seed germination and effecting parameter of fennel (Foeniculum Vulgare) was conducted a factorial experiment in a completely randomized design with two factors and three replications. Factor A was 10 ecotypes، including; Sardasht، Saghghez، Kerman، Tabriz،Sabzevar، Rome، Khusf، Bojnoord، Mashhad and Shabestar and factor B was five concentrations of sodium chloride، including; one، three، five، seven and nine ds/m2. The measured traits were root length، shoot length، seedling length، wet and dry weight of the root، hypocotyls and seedling، root / shoot length، seed vigor index، germination speed and germination percentage. Analysis of variance showed that the total of ecotypes had significant differences in %1 level in most traits except wet weight of seedling، dry weight of root and germination rate. The mean comparison of ecotypes indicated that the Kerman ecotype with minimal reduction in root and shoot length was the most resistant to salinity. The mean comparison of salinity levels showed that there was a significant difference between different levels of salinity in most traits except the dry weight of root. The study of different levels of salinity in the different traits showed that the most traits decreased with increasing concentration of salt and salt had a negative effect on traits. By considering all traits in all levels of salinity; cluster analysis categorized ecotypes into two clusters. In the first cluster were placed all accessions except، Khusf and Shabestar ecotypes، and in second cluster were placed Khusf and Shabestar ecotypes. The second cluster with a low root length، shoot and seedling، seed vigor، germination percentage and germination speed not good salt tolerance ecotypes.
    Keywords: Concentration, germination, Medicinal, Seedling, Sodium Chloride
  • Alireza Ghanbari, Alireza Talaii, Govani Me Pages 95-105
    Incompatibility in hazelnut (C. avellana L.) is the sporophytic type and under the control of a single S-locus with multiple alleles. Compatibility of pollen-stigma in hazelnut is an important consideration in planning crosses in breeding program and in choosing pollinizers for orchard planting. In this study، fluorescence microscopy was used to determination of S-alleles and compatibility relationships among in 24 progeny of TGL × Cosford. Four pollen testers، selected for each one of the four alleles under investigation (S2، S3، S7 and S11). When stiminate catkins elongated and were about to shed pollen، they were collected and dried. The catkins were discarded، pollen collected and stored in freezer (-20 0C). In each seedling trees، two branches emasculated، and bagged. Female clusters were detached from bagged limbs، when style protrude 2-6 mm. Five clusters from each seeding progeny pollinated with each pollen testers. About 20 to 24 hours after pollination، the stigmatic styles were detached from buds and squashed in aniline blue dye and examined with fluorescence microscope (40x and 100x). In this research، S-alleles determined in 22 progenies. However in two progenies، distinguished only one S-allele. In a compatible pollination، pollen germinates well، the pollen tubes penetrate the stigmatic surface and produce a mass parallel tubes. But in incompatible reactions، pollen germination was often reduced، and pollen grains that germinate produced short tubes.
    Keywords: Fluorescence microscope, Hybrid, pollination, Sporophytic
  • Davoud Mardanzade, Bahman Zahedi, Reza Darvishzadeh Pages 107-123
    In order to evaluate genetic diversity among squash landraces from Northwest Iran by morphological and physiological traits، 18 squash landraces belong to pumpkin، ornamental and confectionary groups were planted in completely randomized block design with three replications in Agricultural Research Center of Urmia in 2013. Morphological characteristics related of fruit، seed، leave and flower and physiological characteristics such as photosynthesis rate، TSS and pH were investigated in the studied genotypes. The highest genetic coefficient of variation was observed for fruit yield and plant length. Most of the studied traits had moderate to high heritability. For characteristics such as fruit weight، fruit length، fruit yield and seed yield، the highest expected genetic advance was observed whereas in the cases of primary branching، leaf length، ratio of leaf length to width، flagpole diameter and length and anther length the lowest expected genetic advance was seen. The seven principal components explained approximately 86. 95% of total variance. In the first component، the contribution and importance of traits such as fruit weight، fruit width، internodes، primary branching، fruit yield، seed and 100 seeds weights، TSS، pH، fruit and peduncle lengths، male and female sepals lengths، skin thickness، seed to fruit weight ratio and net photosynthesis rate was high. Based of cluster analysis، the highest genetic distance in the confectionary group was observed between Kenar Burazh and Saatlou landraces، and in the pumpkin group it was observed between Khoy and Zayeh Kandi landraces.
    Keywords: Broad sense heritability, cluster analysis, genetic diversity, Squash landraces
  • Behnaz Saadatjou, Abolrahman Mohammadkhani, Keramatollah Saeidi, Hamzeh Ali Shirmardi Pages 125-135
    Salvia is a valuable medicinal and aromatic genus belongs to the Lamiaceae family. In this study، morphological traits and essential oil content were used for the estimate of variability and to determine the relationship among different species of Salvia including S. syriaca (5 ecotypes)، S. virgate (8 ecotypes)، S. reuterana (6 ecotypes) and S. multicaulis (6 ecotypes) collected from the south-west of Iran. To determine the essential oil content، samples were taken at the full flowering stage and essential oil was measured using a Clevenger apparatus. Variance analysis of ecotypes showed that plant height and sepal length were not significant in S. multicaulis species. Style length، diameter and length of the receptacle in the S. reuterana، S. syriaca and S. virgata species didn’t show significant differences. The highest amount of essential oil was obtained in the S. multicaulis among M2، M1 and M3 ecotypes. Ecotype R3 had the highest amount of essential oil among S. reuterana ecotypes. The highest amount of essential oil in S. syriaca was observed in S5، S3 and S4 ecotypes. V1 and V8 had the highest amount of eesential oil within S. virgata ecotypes. Based on the cluster analysis of the species، they were grouped into four clusters. S. multicaulis ecotypes were placed in a separate group. S. reuterana، S. syriaca and S. virgata ecotypes distributed in the three other groups. Based on the cluster analysis، ecotypes S. syriaca and S. virgate set in one group and S. reuterana and S. multicaulisin were separated. The results of correlation analysis in four species indicated that essential oil content had significantly a negative correlation with plant length، leaf length and petal length and significantly positive correlation with diameter receptacle length and width. According to the results of this study it can be concluded that ecotypes with larg receptacle and high essential oil content are suitable for breeding and domestication of these species.
    Keywords: essential oil, lamiaceae, Morphology, Sage, Variation