فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1394)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی دادگر، فاطمه غلامعلی نژاد، جمال عاشوری*، زهرا عرب سالاری صفحات 5-14
    مقدمه

    رضایت شغلی متاثر از متغیرهای زیادی است. از مهمترین آنها می توان به سبک های رهبری، تعهد سازمانی و شادکامی اشاره کرد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سبک های رهبری، تعهد سازمانی و شادکامی با رضایت شغلی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش همه پرستاران بیمارستان های 15 خرداد و شهید مفتح شهرستان ورامین بود. در کل 110 پرستار به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های رهبری چند عاملی، تعهد سازمانی، شادکامی آکسفورد و رضایت شغلی را تکمیل کردند. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و با استفاده از نرم افزار SPSS/19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    سبک رهبری تحول آفرین (0/001> p و 0/44 r=)، سبک رهبری تبادلی (0/001> p و 0/36 r=)، تعهد عاطفی (0/001> p و 0/39 r=)، تعهد مستمر (0/001> p و 0/27 r=)، تعهد هنجاری (005/0> p و 21/0 r=) و شادکامی (001/0> p و 53/0 r=) با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار داشتند. در یک مدل پیش بین شادکامی، سبک رهبری تبادلی، تعهد عاطفی و سبک رهبری تحول آفرین توانستند 44 درصد از واریانس رضایت شغلی را پیش بینی کنند. سهم شادکامی در پیش بینی رضایت شغلی بیش از سایر متغیرها بود (0/48= Standrdised Beta).
    نتیجه نهایی: یافته ها نشان داد شادکامی، سبک رهبری تبادلی، تعهد عاطفی و سبک رهبری تحول آفرین مهمترین پیش بینی کننده های رضایت شغلی بودند. بنابراین به مدیران، ب رنامه ریزان و مشاوران پیشنهاد می شود تا به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه هایی برای بهبود رضایت شغلی پرستاران طراحی کنند.

    کلیدواژگان: پرستاران، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، سبک های رهبری، شادکامی
  • سمانه مظفری، محسن شمسی، نسرین روزبهانی، مهدی رنجبران صفحات 15-23
    مقدمه
    خود درمانی می تواند معضلات مهمی را برای فرد و جامعه ایجاد نماید و به ویژه در کودکان به دلیل واقع شدن در سنین رشد و تکامل از اهمیت مضاعفی برخوردار می باشد، پژوهش حاضر به سنجش سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در این زمینه پرداخته است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی – تحلیلی بروی 231 مادر دارای کودک زیر6 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری، شهرستان آزادشهر به صورت نمونه گیری خوشه ایدر سال 1393 انجام پذیرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته، شامل آگاهی و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود که نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری و عملکرد را در بر می گرفت؛ روایی و پایایی پرسشنامه، قبل از مطالعه بررسی شد و در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS/22 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی (16/82 ± 61/31/)، نگرش (11/23 ± 74/13)، هنجار ذهنی (9/10 ± 72/74)، کنترل رفتار درک شده (0/09 ± 75/74)، قصد رفتاری (11/82 ± 85/32)، عملکرد (12/89 ± 85/84) بودند. بین متغیر نگرش با عملکرد همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شد (0/019= p و 0/15= r) ولی بین عملکرد و سایر سازه ها ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/05< p).
    نتیجه نهایی: با توجه به نتایج مطالعه حاضر و همبستگی مستقیم متغیر نگرش با عملکرد مادران پیشنهاد می شود در زمان طراحی مداخلات اصلاح مصرف خودسرانه دارو تاکید بر ایجاد نگرش مثبت در مادران از پیامدهای رفتار و عواقب منفی ناشی از مصرف خودسرانه داروها در کودکان در نظر گرفته شوند
    کلیدواژگان: آگاهی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، عملکرد، نگرش
  • نازیلا وثوقی، قاسم ابوطالبی، منصوره کریم الهی صفحات 24-31
    مقدمه
    خودمراقبتی نقش مهمی در مدیریت مراقبت بیماران نارسایی مزمن کلیه دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین توان خودمراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت درمان با همودیالیز است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است 139 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیزدر بیمارستان بوعلی اردبیل (در تیرماه سال 1392) واجد شرایط لازم برای شرکت در مطالعه، بصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها به روش مصاحبه و با استفاده از شکل تعدیل یافته نسخه چینی ابزار ارزیابی توان مراقبت از خود Chinese modified version of appraisal self-care agency)) جمع آوری گردید. این ابزار دارای 11گویه درباره مشخصات جمعیت شناختی و 28 گویه برای سنجش توان خودمراقبتی است. تحلیل داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و آزمونهای آماری تی مستقل و تحلیل واریانس انجام گرفت.
    یافته ها
    توان خودمراقبتی واحدهای پژوهش با میانگین و انحراف معیار 2/8 ± 46/61 در حد متوسط بود. عواملی از قبیل سن (0/001 P>)، وضعیت تحصیلات (0/000 P>) وضعیت تاهل (0/02 P=) و محل سکونت (0/009 P=) ارتباط معناداری با توان خودمراقبتی واحدهای پژوهش داشتند. نتیجه نهایی: در این پژوهش بیماران نارسایی مزمن کلیه از وضعیت حودمراقبتی مطلوبی برخوردار نبودند. در راستای حفظ و ارتقای زندگی و پیشگیری از عوارض بیماری، ضروری است مسئولیت مراقبت از خود، به بیماران واگذار گردد. نتایج این پژوهش می تواند به برنامه ریزان بهداشتی و پرستاران در طراحی برنامه های آموزش خودمراقبتی برای بیماران نارسایی مزمن کلیه بصورت هدفمند و متناسب با نیاز و سطح توان خودمراقبتی بیماران کمک نماید
    کلیدواژگان: بیماران، بیمارستان، خودمراقبتی، همودیالیز
  • معصومه کاویانی، آرزو شایانی، سزانه حق پناه، سعید غلامزاده، محمد زارع نژاد، سیده زهرا معصومی صفحات 32-41
    مقدمه
    اختلالات عملکرد جنسی سبب بروز مشکلات جدی در زندگی خانوادگی و کیفیت زندگی می گردد. فاکتورهای متعددی بر عملکرد جنسی اثر دارند. در این راستا، تحقیق حاضر نیز با هدف بررسی اختلالات جنسی و عوامل موثر بر آن در زنان با خشونت خانگی ارجاع شده به مرکز پزشکی قانونی شهر شیراز انجام شده است.
    روش کار
    تحقیق حاضر، یک مطالعه توصیفی - مقطعی است، که از بین زنان با خشونت خانگی ارجاع شده به مرکز پزشکی قانونی، 197 نفر به روش تصادفی ساده در مدت سه ماه در سال 1392 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد سنجش خشونت علیه زنان،پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (28- GHQ) و پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی (FSFI) بود،داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS/18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و از آزمون های آماری تی تست،مجذور کای،پیرسونورگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی زنان 72/6 ± 42/30 سال بود. از مجموع 197 زن دچار خشونت خانگی، 9/91 درصد دارای اختلال عملکرد جنسی و 3/85 درصد دارای اختلال روانی بودند. ابعاد علائم جسمانی (027/0 p=) و اضطراب و بی خوابی (004/0 p=) و سلامت عمومی کل (041/0 p=) با اختلال عملکرد جنسی کل،ارتباط معکوس داشتند.اختلال عملکرد جنسی با دخالت خانواده همسر و سن همسر رابطه معنادار ومستقیم داشت.
    نتیجه نهایی: اختلالات عملکرد جنسی نقش غیرقابل انکاری برسلامت روانی و زندگی زناشویی زوجین دارند و عوامل متعددی برآن تاثیر می گذارد.بنابر این توجه به این اختلالات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، پزشکی قانونی، خشونت خانگی، سلامت عمومی
  • مسعود خداویسی، مرضیه رحمتی، غلامحسین فلاحی نیا، منوچهر کرمی صفحات 42-51
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری پیش رونده سیستم عصبی مرکزی است و تاثیرات منفی روی کیفیت زندگی بیماران دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بکارگیری الگوی خود مراقبتی اورم بر ابعاد روانی کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 74 نفر از بیماران مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام اس شهر همدان در سال 1393 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه ابعاد روانی کیفیت زندگی بیماران توسط هر دو گروه تکمیل گردید. 4-2 جلسه برنامه آموزشی بر اساس نیازهای بیماران برای گروه آزمون اجرا شد. بعد از دو ماه در گروه آزمون مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی توسط دو گروه تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های کای دو، تی زوجی و مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی در همه ابعاد روانی در گروه آزمون قبل از آموزش 21/8± 55/3 بود و بعد از آموزش به 15/5 ± 66/9 افزایش یافت که از نظر آماری معنی دار بود (0/001 p <)، ولی در گروه کنترل این میانگین قبل از مداخله 20/6± 3/56 و بعد از مداخله 19/6 ± 4/57 بود که تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/2 p=).
    نتیجه نهایی: نتایج نشان داد که آموزش برنامه خود مراقبتی اورم موجب بهبود ابعاد روانی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود. این مداخله ی غیر تهاجمی، کم هزینه و مکمل مداخلات طبی می تواند مورد توجه مراکز حمایت کننده بیماران مولتیپل اسکلروزیس قرار گرفته و بکار رود.
    کلیدواژگان: ابعاد روانی، الگوی خود مراقبتی اورم، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مریم یوسفی، فلور خیاطان صفحات 52-62
    مقدمه
    پرستاران بخاطر ماهیت کار خود و شرایط بخشهای مختلف بیمارستان تنشهای متعددی را تجربه می کنند. بنابراین توجه به سلامت روانی آنان بعنوان حافظ سلامت بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف مقایسه شادکامی، بهزیستی روانشناختی وکمال گرایی شغلی بین سه گروه پرستاران زن در بخشهای سرطان، زنان و زایمان و داخلی بیمارستانهای اصفهان اجرا شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی بود. جامعه آماری، کلیه پرستاران زن بیمارستان های اصفهان در سال 1393 بودند. 300 پرستارزن (100 نفر در بخش سرطان، 100 نفر در بخش زنان و زایمان و 100 نفر در بخش داخلی) به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های شادکامی Munsh، بهزیستی روانشناختی Ryff و کمال گرایی شغلی Hewitt & Flett بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS/18 تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه بین شادکامی و بهزیستی روانشناختی، تفاوت معنی داری (05/0 p >) بین سه گروه وجود ندارد. همچنین در زیرمقیاس کمال گرایی مبتنی بر دیگران در پرستاران بخش زنان و زایمان و داخلی و در زیرمقیاس کمال گرایی مبتنی بر اجتماع در پرستاران بخش سرطان و داخلی تفاوت معنی داری (05/0 p <) وجود دارد. نتیجه نهایی: از آنجایی که کمال گرایی شغلی در بخشهای مختلف بیمارستان، متفاوت است، بنابراین اشتغال در هریک از این بخشها می تواندبرروی تجارب، حالات و رفتار پرستاران تاثیر گذار باشد. درنتیجه باعث تفاوت کمال گرایی آنها می گردد
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، پرستار، شادکامی، کمال گرایی شغلی
  • فاطمه حیدری، ناهید رژه، مجیده هروی کریموی، کامران قدس، مهرداد کریمی، سید داوود تدریسی صفحات 63-73
    مقدمه
    کاتتریزاسیون قلبی از معتبرترین آزمونهای تشخیصی قلبی است که باعث اضطراب و ترس زیادی در بیماران می شود. سطوح بالای اضطراب می تواند سبب ایجاد تغییراتی در پارامترهای همودینامیک بیماران گردد. بازتاب درمانی نقاط استرس کف پا یکی از روش های طب مکمل است که می تواند در کاهش اضطراب موثر باشد. هدف از مطالعه تاثیر این روش بر میزان اضطراب و پارامتر های همودینامیک بیماران در انتظار کاتتریسم قلبی می باشد.
    روش کار
    مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که بر روی 90 بیمار زن در انتظار کاتتریسم قلبی مراجعه کننده به بیمارستان کوثر سمنان در سال 1393 انجام یافت. نمونه ها به روش تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. در گروه آزمون به مدت20 دقیقه بازتاب درمانی نقاط استرس کف پا انجام شد. در گروه کنترل، مراقبت های معمول را دریافت می کردند. اضطراب با استفاده از پرسشنامه اشپیل برگر و پارامتر های همودینامیک قبل و بعد از مداخله اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده آزمون تی مستقل و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سنی در گروه آزمون 10/737± 56/89 و در گروه کنترل 10/405 ± 59/33سال بود. میانگین اضطراب بعد از مداخله در گروه آزمون 6/929 ± 34/89 و در گروه کنترل 5/874 ± 36/36 بود که تفاوت معنی داری نشان نداد (0/282p=). بعد از مداخله تعداد نبض، تنفس و فشار خون سیستولیک تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0 p <).
    نتیجه گیری
    . بازتاب درمانی نقاط استرس کف پا به عنوان یک مداخله غیر دارویی ایمن، موثر در کاهش و تعدیل برخی پارامترهای همودینامیک ناشی از اضطراب قبل از کاتتریسم قلبی موثر است.
    کلیدواژگان: بازتاب درمانی نقاط استرس کف پا، کاتتریسم قلبی، اضطراب، پارامترهای همودینامیک
  • بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان
    افسر امیدی، ندا کاظمی، مهناز خطیبان، منوچهر کرمی صفحات 74-84
    مقدمه
    بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) یک علت مهم مرگ و میر در جهان بوده و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده شناخته می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد بر روی 60 بیمار مبتلا به COPD مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی بعثت و شهید بهشتی همدان در سال 1393 انجام شد. داده های پژوهش از طریق فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه خودکارآمدی بیماران مبتلا به COPD جمع آوری گردید. بیماران به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. ابتدا پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل شد و سپس بیماران گروه آزمون در 3 جلسه 45 دقیقه ای و با فاصله 3 روز تحت آموزش چهره به چهره قرار گرفتند، در حالی که بیماران گروه کنترل فقط مراقبت های روتین را دریافت کردند. بلافاصله و 1 ماه بعد از اتمام مداخله از بیماران هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها بوسیله نرم افزار SPSS/20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    درگروه آزمون بین قبل و بلافاصله و یک ماه بعد از پایان مداخله تفاوت معناداری در جهت افزایش نمره کل خودکارآمدی و تمام زیر گروه های آن مشاهده شد(0/05>P) اما این اختلاف در گروه شاهد معنادار نبود(0/05P).
    نتیجه گیری
    آموزش خود مراقبتی به بیماران توسط پرسنل بهداشتی و درمانی می تواند به عنوان یک روش کم هزینه و موثر باعث افزایش خودکارآمدی و ارتقاء سطح سلامت بیماران شوند.
    کلیدواژگان: آموزش خود مراقبتی، خودکارآمدی، بیماری انسدادی مزمن ریه
|
  • Hadi Dadghar, Fatemeh Gholamalinejad, Jamal Ashoori, Zahra Arabsalari Pages 5-14
    Background

    Job satisfaction is affected by several variables. Among these most important variables could be considered leadership styles، organizational commitment and happiness. This study aimed to examine the relationship of leadership styles، organizational commitment and happiness with job satisfaction among nurses.

    Methods

    This research is descriptive–analysis from type of cross-sectinal. The statistical population all nurses of 15 Khordad and Shahid Mofatteh hospitals in Varamin suburb. Totally 110 nursing were selected through simple random sampling. All of them completed the questionnaires include multiple leadership، organizational commitment، Oxford happiness and job satisfaction. Data was analyzed using Pearson correlation and stepwise regression and with using of SPSS/19.

    Result

    Transformational leadership (r=0. 44 & p<0. 001)، transactional leadership (r=0. 36 & p<0. 001)، affective commitment (r=0. 39 & p<0. 001)، continuance commitment (r=0. 27 & p<0. 001)، normative commitment (r=0. 21 & p<0. 005) and happiness (r=0. 53 & p<0. 001) showed a significantly positive relationship with job satisfaction. In a predictor model، happiness، transactional leadership، affective commitment and transformational leadership predicted about 44 percent of variance of job satisfaction. The share of happiness in prediction job satisfaction was higher compared to other variables (Beta=0. 48).

    Conclusion

    findings showed، happiness، transactional leadership، affective commitment and transformational leadership was the most important predictor of job satisfaction. Therefore، managers، programmers and counselor regarded to symptoms of mention variables and based those design programs for promote job satisfaction among nurses.

    Keywords: Happiness, Leadership Styles, Nurses, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  • Samaneh Mozafari, Mohsen Shamsi, Nasrin Roozbehani, Mehdi Ranjbaran Pages 15-23
    Background
    Since the self -medication it can make an important problem for the individual and society. Especially in young children due to the fact that the development were double importance، the aim of this study was to measure the theoretical constructs theory of planned behavior model in behavior has been investigated.
    Methods
    This is an analytical and cross-sectional study that was carried out on 231 mothers of children under 6 years of attending urban health centers، city Azadshahr. Sampling performed as cluster in 2014. Data collection، via questionnaire، including information and construct theory of planned behavior is that attitudes، subjective norms، perceived behavioral control and behavioral intention and performance was reliability، validity and reliability، before the study was conducted and data finallay analyzed through SPSS/22.
    Result
    Based on finding the mean and standard deviation of knowledge (61. 31±16. 82)، attitude (74. 13±11. 23)، subjective norm (72. 74±9. 1)، perceived behavioral control (75. 74±9. 9)، behavioral intention (85. 32±11. 82)، practice (85. 84±12. 89) observed. The direct and significant correlation was observed between practice and attitude (p=0. 019، r-0. 15). Between attitudes and other constructs were significantly correlated with performance (p<0. 05).
    Conclusion
    The results of this study the direct correlation between attitude and behavior it is proposed to amend the design of self- medication interventions emphasizing positive attitude and the consequences of maternal behavior and negative consequences caused by self-medication in children be considered.
    Keywords: Attitude, Knowledge, Performance, Program, Theory of Planned Behavior
  • Nazila Vosoughi, Ghasem Aboutalebi, Mansoureh Karimollahi Pages 24-31
    Background
    Self- care has an important role in management of patients with chronic renal failure. The present study was implemented to determine self-care agency among patients with chronic renal failure undergoing hemodialysis.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، 139 End stage renal disease patients undergoing hemodialysis in Boali hospital of Ardebil (22 June -22 July 2013)، were included in the study with census. The necessary data was collected through interview by using the modified form of Chinese version of appraisal Self-Care agency Scale (ASA). This scale has 11 items about demographic characteristic and 28 items were used to measure self-care agency. Data were analyzed with descriptive statistics and independent T-Test and ANOVA.
    Result
    The overall Self-care agency of research units was moderate (61. 46 ± 8. 2). Factors such as age (P=0. 0 0 1)، education status (P=0. 0 0 0)، marital status (P=0. 02) and living place (P=0. 009) had a significant relationships with self-care agency.
    Conclusion
    In This study Self-care agency of End stage renal disease patients was undesirable، therefore given the crucial role of self-care behaviors in maintaining life and health and prevention the effect of the disease، it is required to patients care responsibility transferred. The results can help health planners and nurses in designing self-care training programs for End stage renal disease patients، with respect to needs and level of self-care agency of patients.
    Keywords: Hemodialysis, Hospital, Self, Care, Patients
  • Pages 32-41
    Background
    Sexual dysfunction caused serious problems in family life and the quality of life. Many factors effect on sexual function. In this context، the present study was to Evaluation of sexual dysfunctions and its related factors in women experiencing domestic violence had been referred to Forensic Medicine Center of Shirazis written.
    Methods
    This cross-sectional، descriptive study was conducted on victims of domestic violence had referred to Forensic Medicine Center of Shiraz with a three month period، 197 patients randomly selected in 2014. The study data were collected using demographic information questionnaire، a questionnaire assessing violence against women، General Health Questionnaire (GHQ-28)، and Female Sexual Function Index (FSFI). The data were entered into the SPSS/18 statistical software and analyzed using T-test، chi-square test، Pearson’s correlation coefficient and regression analysis.
    Result
    Mean age was 30. 42 ± 6. 72 and mean score of sexual function in women 77. 9 ± 80. 15 mean general health of the 07. 18 ± 31. 43 were reported. A total of 197 women suffering from domestic violence، 91. 9% impaired sexual function، and 85، 3% with mental disorders. Physical symptoms (p=0. 027)، anxiety and insomnia (p =0. 004) and total public health (p =0. 041) with the dependent variable of sexual dysfunction in women، and the relationship was significant Also reverse the negative findings indicate that sexual dysfunction is a direct relationship with family involvement and Age of husband.
    Conclusion
    Sexual dysfunction have the undeniable role on mental health and marital life and Several factors affect on it. consideration these disorders is particular importance.
    Keywords: Domestic Violence, Forensic Medicine, General Health, Sexual Dysfunction
  • Pages 42-51
    Background
    Multiple sclerosis is a progressive disease of the central nervous system، that for a reason a variety of symptoms can cause destructive effects on quality of life. The aim of this study was to determine the effect of applying Orem’s self-care model on mental aspect of quality of life in patients with multiple sclerosis.
    Methods
    In this quasi-experimental study، 74 patients with multiple sclerosis were selected by convenience sampling referred to the Hamadan MS Society office in 1393 and randomly divided into experimental and control groups. At first، demographic information and Multiple Sclerosis، Mental Quality of Life (MSMQOL-54) questionnaire were completed by experimental and control groups. 2-4 educational sessions for the experimental group were performed according to the patient needs. Two months after the self care performance by experimental group MSMQOL-54 questionnaires were completed by two groups. Data were analyzed by using Chi-Square، paired and independent t-tests.
    Result
    In the experimental group، the mean of all mental aspect QOL was 57. 2±20. 5 before and 67. 5±15. 3 after intervention، that showed statistically significant difference before and after intervention (P<0. 001). In the control group there was no significant difference in mental aspect QOL between before and after intervention.
    Conclusion
    This study revealed that applying Orem’s Self-care Model could improve the mental aspect quality of life in patients with multiple sclerosis. It is recommended that this model be used to improve the mental aspect quality of life in these patients.
    Keywords: Mental Aspect, Multiple Sclerosis, Orem's Self, care Model, Quality of life
  • Maryam Yosefi Pages 52-62
    Background
    Nurses experience several occupational stresses because of the nature of their jobs. Paying attention to nurses’ mental health and keeping them healthy is of great importance. This study implemented with the aim to compare happiness، Psychological well- being and job perfectionism among 3 groups of women’s nurses of the cancer، dostetrics and internal wards.
    Methods
    This was comparative - cross sectional study. population was all nurses who have worked at Isfahan hospitals in 2014. 300 women’s nurses that were selected by convenience sampling. (100 nurses in cancer ward، 100 nurses in dostetrics ward and 100 nurses in internal ward). Data were collected by MUNSH happiness، Ryff’s Psychological Well - Being and Hewitt’s & Flett Job Perfectionism Questionnaires. Data were analyzed by using in SPSS/18 software.
    Result
    The findings of study showed that in happiness and psychological well being there is not a significant difference among 3 groups (p>0. 05). And also in subscales of other- oriented perfectionism there is a significant diffrences between nurses of internal and dostetrics and in the subscales of socially- prescribed perfectionism in cancer and internal ward (p<0. 05).
    Conclusion
    Since Job perfectionism is different in Hospital various wards. Therefore، working in each of wards can be effective on nurses experience، states and behaviors. As a result of، it decrease in their Job perfectionism. Also، some stressful factors are inevitable in cancer، dostetrics wards.
    Keywords: Happiness, Job perfectionism, Nurses, Psychological Well Being
  • Fatemeh Heidari, Nahid Rejeh, Majideh Heravi, Karimooi, Kamran Ghodes, Mehrdad Karimi, Davood Tadrissi Pages 63-73
    Background
    Cardiac catheterization as a cardiac diagnostic test may lead to anxiety and fear in patients. High levels of anxiety can cause changes in the hemodynamic parameters of patients. Foot reflex zone massage is a method of alternative medicine may be useful in the reduction of anxiety. The aim of this study was to investigate the effect of foot reflex zone massage on anxiety and hemodynamic parameters in patients waiting for cardiac catheterization.
    Methods
    In this randomized clinical trial conducted in 2014، 90 patients waiting for cardiac catheterization were randomly divided into control and experimental groups. Patients in the experimental group received foot reflex zone massage 20 minutes for each patient، while the control group received routine care. Levels of anxiety using the Spielburger questionnaire and hemodynamic parameters were measured before and after cardiac catheterization in both groups. The collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics. The data were analyzed by independent t-test using SPSS (v. 16).
    Results
    The mean age of patients in the intervention and control groups was 56. 89±10. 737 59. 33± 10. 405 years، respectively. The mean score of anxiety of patients in the experimental and control groups was 34. 89±6. 929 and 36. 36±5. 874، respectively (p =0. 282) In terms of physiologic parameters، pulse rate، respiratory rate، systolic blood pressure in the experimental group showed a significant reduction after the intervention (p < 0. 05)
    Conclusion
    According to this study’s findings، foot reflex zone massage as a non-pharmacologic، safe، and effective method helped in stabling and reducing patients'' hemodynamic parameters in patients who waited for cardiac catheterization.
    Keywords: Anxiety, Cardiac Catheterization, Foot Reflex Zone massage, Hemodynamic Parameters
  • Effect of self-care education on self-efficacy in patients with chronic obstructive pulmonary disease in the Educational and Medical Centers of Hamadan University of Medical Sciences
    Afsar Omidi, Neda Kazemi, Mahnaz Khatiban, Maoonchehr Karami Pages 74-84
    Background
    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is an important cause of morbidity and mortality in the modern world and has been labeled a debilitating disease. This study aimed to assess the effect of self-care education on self-efficacy in patients with COPD.
    Method
    This quasi-experimental study with pre- post test design was conducted on 60 patients with COPD on Hemadan Shahid Behsti and Beast centers in 2013. Data was collected with demographical check list and COPD self-efficacy scale. Patients were selected randomly and were divided into control and intervention groups. At first، both groups fulfilled the questionnaire and then intervention group was trained face to face in 3 sessions (about 45 minutes in each session) with 3 days intervals، however، control group just received routine cares. Immediately and 1 month after ending the intervention، related information was collected again. Data were analyzed by SPSS20 software.
    Findings
    In test group in comparison among before، immediately after and after one month of intervention there was significant difference in increasing score of self-efficacy and all dimensions (P<0. 0001). But this difference was not significant in evidence group (P>0. 05) and independent t-test (P>0. 05) showed no significant difference in self-efficacy and all dimensions between test group، and evidence group before intervention. Immediately and after one month of intervention between two groups with independent t-test، was seen significant difference in mean score of self-efficacy and all dimensions (P<0. 05).
    Conclusion
    Self-care education as an effective method on self-efficacy of patients with COPD، this low-cost and effective method are recommended for these patients to increase their self-efficacy and consequently improve their health status.
    Keywords: Education of Self, care, Self, efficiency, Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)