فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی الشریف، نصرالله جعفری خسروآبادی صفحات 1-26
    امروزه حقوق مالی همچون سرقفلی و حق اختراع در کنار اعیان و منافع، بخش قابل توجهی از اموال را تشکیل می دهند و امکان انتقال و مبادله آنان با سایر اموال از نیازهای بازار سرمایه است. عقد بیع بی گمان رایج ترین ابزار اعتباری مبادله اموال در بین مردم است. اما آیا برای نقل حقوق مالی نیز می توان از این قالب استفاده نمود؟ اغلب فقی هان بر بنیاد تعریف مشهور که بیع را تملیک عین به عوض می داند، با مبیع قرارگرفتن حق مالی مخالفت کرده اند و نقل حق را خارج از تعریف بیع شمرده اند. برخی از فقها بنا به دلایلی همچون عدم صدق مال بر حقوق و عدم تصور تملیک در باب حقوق، حتی وقوع حق مالی به عنوان ثمن در بیع را نیز ناممکن دانسته اند. اما اغلب فقهای معاصر، این دلایل را ناکافی دانسته و معتقدند نفس حق مالی یا اسقاط آن می تواند نقش ثمن را در بیع بازی کند و حتی شمار اندکی از فقها همچون مرحوم امام خمینی، وقوع حق به عنوان مبیع را نیز خالی از اشکال می دانند. به نظر می رسد درحقوق امروز ایران، وقوع حق یا اسقاط آن به عنوان ثمن با مانعی روبرو نبوده و حکم به صحت بیع حقوق نیز خالی از وجه نیست.
    کلیدواژگان: بیع، حق مالی، عین، مالکیت، ثمن، مبیع
  • بیژن عباسی، مرتضی رستمی صفحات 27-59
    مقاله حاضر که به فضای ماورای جو با رویکردی حقوق بشری نگریسته، پس از بیان مفهوم، پیشینه و عقاید مخالفان اصل میراث مشترک بشریت در فضای ماورای جو، به تحلیل عناصر پنج گانه ی آن شامل: غیرقابل تخصیص بودن، تقسیم منصفانه منافع، نفع بشریت، مدیریت بین المللی و استفاده صلح آمیز پرداخته است که مهمترین دستاورداین مقاله، پاسخ به برخی از چالش های موجود در زمینه ی شناسایی فضای ماورای جو به عنوان میراث مشترک بشریت می باشد و می تواند دستیابی هرچه بیشتر کشورهای فاقد فناوری فضایی به فضای ماورای جو را توجیه نماید. امروزه، نظریه ای که فضای ماورای جو، کره ماه و سایر اجرام آسمانی را میراث مشترک بشریت می داند، آنها را غیر قابل تصاحب و تملک دانسته و معتقد است منافع حاصل از آنها باید به نحو عادلانه میان کشورها تقسیم شود به طوری که در کنار منافع کشورهای در حال توسعه، تلاش های کشورهای توسعه یافته در زمینه اکتشافات فضایی نادیده گرفته نشود. عینیت یافتن این مفهوم منوط به ایجاد یک نظام بین المللی برای اداره آن است و تا زمان ایجاد این نظام بین المللی، این عنصر از طریق همکاری های بین المللی، در سایه ی استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو به عنوان عنصر دیگر این اصل، محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: عدم تخصیص، تقسیم منصفانه، نفع بشریت، مدیریت بین المللی، استفاده صلح آمیز، کوپوس، معاهده ماه، قلمرو همه بشریت
  • پرویز عامری، زینب همتی صفحات 61-98
    یکی از مسائل حوزه فقه و حقوق پزشکی، اخذ برائت از بیمار جهت رفع مسئولیت است. فقهای امامیه در خصوص ضمان پزشک حاذقی که با اذن بیمار به معالجه ی وی اقدام می نماید و مرتکب تقصیر و خطایی نمی گردد، اختلاف نظر دارند. گروهی به عدم ضمان حکم کرده و معتقدند اگرچه برائت نهادی مشروع است، ولی اخذ آن بی فایده می باشد. اما دیدگاه مشهور، پزشک را در این حال ضامن می داند و برای رهایی وی از چنین مسئولیت سنگینی است که لزوم اخذ برائت از بیمار را مطرح می نماید. این نوشتار به نقد مبانی فقهی و حقوقی دیدگاه اخیر می پردازد. مفاد دیدگاه مشهور قابل تامل و انتقاد به نظر می رسد؛ چرا که برائت را تنها راه معافیت پزشک حاذق، ماذون و غیر مقصر معرفی می کند و در صورت عدم تحصیل آن، پزشک را در هر حال ضامن می داند. مسئولیت بدون تقصیر پزشک بر مبنایی محکم استوار نبوده و با مصلحت اجتماعی سازگار نیست. همان ضرورت اجتماعی که به عنوان مهمترین دلیل توجیه لزوم اخذ برائت از بیمار مطرح شده است، ایجاب می کند که پزشک از همان ابتدا و بدون نیاز به تحصیل برائت، ضمانی بر عهده نداشته باشد. در نتیجه چنانچه پزشک ماهر و محتاط با رعایت موازین فنی، علمی و اخذ رضایت آگاهانه ی بیمار به معالجه اقدام کند، حتی در صورت عدم اخذ برائت از بیمار، ضمانی بر عهده نخواهد داشت. قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، نیز این دیدگاه را برگزیده و در صورت عدم تقصیر پزشک، حکم به عدم ضمان وی می کند، حتی اگر اقدام به تحصیل برائت نکرده باشد. بنابراین اخذ برائتی که در این قانون ذکر شده، در عمل تاثیری در مسئولیت مدنی پزشک ندارد.
    کلیدواژگان: ضمان پزشک، اخذ برائت، مسئولیت مدنی، حقوق پزشکی
  • محمد هادی صادقی صفحات 99-122
    اقدام یا کمک به کشتن بیماری که به رنجی غیر قابل تحمل گرفتار آمده است (اتانازی)؛ ممکن است به صورت تحمیلی یا به دنبال درخواست بیمار انجام شود. اتانازی تحمیلی، اقدام مجرمانه ای است که مشمول احکام جنایت عمدی است. لکن در اتانازی داوطلبانه، نه فقط مرتکب آن نسبت به دیه یا قصاص ضمانی نخواهد داشت؛ بلکه در مواردی، احراز شرایط اضطرار می تواند مزیل وصف مجرمانه جنایت باشد. با فقد شرایط مذکور، مرتکب در اتانازی فعال یا انفعالی که به درخواست بیمار انجام شده است صرفا نسبت به فعل ارتکابی به مجازات تعزیری محکوم می گردد. در اتانازی غیرمستقیم نیز اگر نتیجه به فعل مرتکب اسناد داده شود، ملحق به احکام اتانازی مستقیم است و در غیر این صورت با وجود شرایط، معاون در جنایت قلمداد می گردد
    کلیدواژگان: اتانازی، اتانازی فعال و غیرفعال، اتانازی مستقیم و غیرمستقیم، اتانازی داوطلبانه و تحمیلی
  • فرهاد طلایی، الهام حیدری صفحات 123-171
    یکی از چالش های سال های اخیر در حوزه ی محیط زیست، معضل آلودگی ناشی از پسماندها است. مقابله با چنین معضلی به تنهایی از سوی دولت ها امکان پذیر نمی باشد. هزینه های بسیار سنگین پروژه های زیست محیطی، نیاز به مشاوران، متخصصان و کارشناسان متبحر و ضرورت تصویب قوانین الزام آور بین المللی از عمده عواملی هستند که موجب شده است دولت ها در چارچوب سازمان های بین المللی در جهت حفاظت از محیط زیست در برابر آلودگی ناشی از پسماندها اقدام نمایند. در همین راستا این مقاله به بررسی نقش سازمان های بین المللی دارای صلاحیت جهانی در راستای حفاظت از محیط زیست در برابر پسماندهاو چالش های فراروی آنهامی پردازد. این مقالهنتیجه می گیرد که با وجود موانع و محدودیت های گوناگون، سازمان های بین المللی عملکرد قابل قبولی را در زمینه ی حفاظت از محیط زیست در برابر پسماندها داشته اند؛ به عنوان مثال می توان به برخی از نهادهای سازمان ملل متحد در حوزه ی تصویب کنوانسیون های مرتبط با پسماندها همچون کنوانسیون بازل، در خصوص حمل و نقل فرامرزی پسماندهای خطرناک و دفع آنها، مصوب 1989 میلادی و نیز فعالیت های اجرایی مدیریت پسماندها در برخیاز مناطق به وسیله ی برنامه ی محیط زیست ملل متحد (یونپ)اشاره کرد. به هر حال برای ایفای نقش موثرتری از سوی این گونه سازمان ها در مدیریت پسماندها، بایستی همکاری بیشتری میان کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه، به ویژه در زمینه های انتقال دانش و فن آوری، ارائه ی کارشناسان متخصص و تامین منابع مالی لازم در چارچوب سازمان های مزبور صورت گیرد.
    کلیدواژگان: حفاظت از محیط زیست، مقابله با آلودگی زیست محیطی، پسماندها، سازمان های بین، المللی دارای صلاحیت جهانی
  • سید امین نجات، فرهاد دبیری صفحات 173-197
    ماده 688 قانون مجازات اسلامی هر اقدامی را که از مصادیق تهدید علیه بهداشت عمومی باشد، جرم شناخته و مجازات را نیز تعیین نموده است. مصادیق تهدید علیه بهداشت عمومی مشتمل بر ممنوعیت «آلوده کردن آب آشامیدنی یا توزیع آب آشامیدنی آلوده و...» می باشد، به طوری که تمثیلها در حول محور آلودگی آب، خاک، پسماند، کشتار غیرمجاز دام، و آلودگی محصولات کشاورزی با استفاده ی غیر مجاز از فاضلاب می باشد.
    در تحلیل این ماده به بررسی عناصر روانی، مادی و قانونی جرم، مراجع و اشخاص اعلام کننده و تشخیص دهنده ی جرم، مقید بودن و عمدی بودن و دیگر مشخصه های جرم تهدید علیه بهداشت عمومی پرداخته تا درک درست از این ماده با توجه به اصول حقوق کیفری مورد ارزیابی قرار گیرد. در اجرای ماده مذکور می توان به ابهاماتی همچون عنصر معنوی اشاره نمود؛ به نحوی که عمد و آگاهی لازمه ی تحقق این عنصر است یا خطای جزایی ناشی از عدم توجه به رعایت ملاحظات زیست محیطی نیز از عوامل محقق بودن این عنصر می باشد؟ وجه تمایز تهدید بهداشت عمومی و آلودگی محیط زیست و میزان بازدارندگی مجازات تعیین شده نیز از دیگر چالش های اجرای این ماده می باشد که در این تحقیق مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بهداشت عمومی، جرم، آلودگی محیط زیست، مجازات، حبس
  • سید مجتبی واعظی صفحات 199-220
    اعمال دولت در حقوق اداری، با معیار شیوه ی عمل، به دو نوع عمل تصدی و عمل حاکمیت تقسیم شده است. تقسیم بندی مذکور درحوزه های مختلف حقوق اداری از جمله تعیین قاضی صالح، تعیین رژیم مسئولیت مدنی و کیفری دولت، رژیم مالی و سازمانی دستگاه های دولتی و بالاخره تعیین حقوق استخدامی انواع کارکنان دولت به کار رفته است. در نظام حقوق اداری ایران، از معیار عمل حاکمیت در حوزه های مذکور بهره گیری شده است، لکن در این نوشتار نشان داده ایم معیار عمل حاکمیت، به عنوان معیار تعیین صلاحیت قضایی و معیار مسئولیت مدنی دولت در سیر تحولات حقوقی منسوخ شده و درحوزه های مسئولیت کیفری و سازمانی و استخدامی نیز علیرغم اعتبار قانونی معیار مذکور، به علت ابهامات موجود در مفهوم و مصداق آن، در عمل فاقد کارایی حقوقی و قضایی بوده و اثر آن صرفا در حوزه ی سیاست گذاری محدود می شود.
    کلیدواژگان: عمل حاکمیت، عمل تصدی، صلاحیت قضایی، مسئولیت مدنی دولت، استخدام کشوری
  • اسدالله یاوری صفحات 221-258
    مسئله تسری تضمینات دادرسی کیفری به رسیدگی در مراجع شبه قضایی، می تواند به معنی عدم توجه به مبانی و اهداف در نظر گرفته شده برای ایجاد مراجع غیرقضایی دارای صلاحیتهای شبه کیفری و به عبارتی، خالی از وجه نمودن سیاست قضازدایی و کیفرزدایی باشد. با این وجود و در مقابل، نگرانی از عدم رعایت حقوق اشخاص در معرض تعقیب و مجازات نزد این مراجع، از حیث بهره مندی از یک رسیدگی منصفانه وجود خواهد داشت. بنابراین به نظر می رسد، دو ضرورت در مقابل یکدیگر قرار دارد که توجه صرف به یکی می تواند رعایت دیگری را در معرض خطر قرار دهد. لذا در تعیین گستره «قلمرو کیفری» و تسری تضمینات کیفری در این رسیدگی ها لازم است به ملاحظات و اقتضائات یاد شده توجه گردد؛ امری که می تواند به مثابه جمع میان دو ضرورت مزبور، از طریق پیش بینی معیارهای عینی، منطقی، و مبتنی بر حفظ تعادل در رعایت توامان ضرورتهای مورد اشاره، در تعیین مرزهای این قلمرو باشد.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، قلمرو کیفری، دادرسی منصفانه، قضازدایی، شبه کیفری، مجازاتهای اداری، مجازاتهای انضباطی
|
  • Pages 1-26
    Nowadays financial rights such as goodwill and patent together with tangible properties and profits constitute a significant portion of assets and possibility of their transfer and exchange is demanded by the capital market. Undoubtedly، sale is an assumptive and most common tool for transferring properties among people. But، can we use this tool for transferring financial rights? Most jurists، with the argument that sale is appropriation of a tangible property against a consideration، believe that sale is just a tool for transferring tangible properties and hold that sale may not be used for transferring financial rights. Some of them، arguing that rights may not be held properties، even believe that financial rights cannot amount to consideration in sale. However، most contemporary jurists hold these arguments insufficient and believe that financial rights or waiving them can be held consideration in a sale. Even a few jurists such as late Imam Khomeini hold that right can be sold. It seems that in contemporary Iranian law right or its waiver can amount to consideration in a transaction and sale of rights is permitted.
    Keywords: sale, financial right, tangible property, ownership, consideration, object of sale
  • Pages 27-59
    Most of lawyers have recognized five elements for common heritage of mankind in outer space. Outer space، moon and other celestial bodies couldn''t be subject to possession. Also resulting interests of them should be equitably distributed among countries، so that regard developing countries activities beside interests of developing ones. The Interest of mankind as one of another elements indicate us that economic exploitation of space should be compatible with mankind interest، shouldn''t impair area environment and results from space researches should be accessible for all to use، too. The materialization of this concept in outer space is subject to establishment of an international system for its management and until happening this، mentioned element has been come to pass with international cooperation in various dimensions. Fifth element - Peaceful use of outer space – that its interpretation in meaning of non-military use (opposite non-aggressive use) is more correspondents with thesis of common heritage of mankind، prepares the way for materialization of other elements.
    Keywords: non, appropriation, equitable distribution, interest of mankind, international management, peaceful use, copous, moon treaty, province of all mankind
  • Pages 61-98
    One of the issues in the field of medical law is physician''s acquittal of responsibility in order to negate the liability of the physician. Shi''ite jurists are disagreeing with the responsibility of a proficient and innocent physician who proceeds to treat the patient with his consent. Some have ruled not to take them responsible and believe although quittance is legitimate، it is useless. But the reputed view believes the physician is responsible and the necessity of acquitting from the patient is proposed to release him from such a heavy burden. This article follows the survey of jurisprudential and legal reasons of the latter. The details of the reputed view seem negotiable، as it proposes quittance as the only way of releasing the proficient and innocent physician; and in case it was not obtained، he is found responsible anyway. From the view point of the authors the innocent responsibility of a physician has not a stable basis and is not consistent with the social interests. As a result، if a physician، observing the theoretical and practical standards alongside achieving consent of the patient، follows the treatment، he won''t be responsible in this regard. The new Islamic criminal law acted in 1392 (2013-2014)، has preferred the same viewpoint. So the quittance which is provided by this law has not practically any effect on the physician''s civil liability.
    Keywords: responsibility of physician, acquitting, civil responsibility, medical law
  • Pages 99-122
    Killing or helping to kill a patient who is suffering from unbearable pain (Euthanasia) may be involuntary or carried out following the patient's request. Involuntary euthanasia is a type of intentional murder and follows the same rules; however, when euthanasia is voluntary, the offender is not responsible for blood money or retaliation. Under normal conditions, the offender of an active euthanasia or the passive euthanasia performed following the patient’s request, is only sentenced to the act committed (Tazir); But under necessity conditions, the action may not even be considered as a crime. In indirect euthanasia, if the consequence were attributed to offender’s action, the same rules would hold as direct euthanasia; otherwise he is considered as an accessory.
    Keywords: euthanasia, active, passive euthanasia, direct, indirect euthanasia, voluntary, involuntary euthanasia
  • Pages 123-171
    One of the challenges of recent years in the field of the environment has been environmental pollution resulting from wastes. Combating this pollution cannot be done only by States. High costs of environmental projects، the need to use advisors and experts، and the necessity of adopting internationally binding laws are among the main reasons that have persuaded States to work and act together in the framework of international organizations in order to preserve the environment against pollution resulting from wastes. It is in this context that this paper examines the role of international organizations in the preservation of t he environment against wastes and also deals with challenges facing these organizations in this regard. This paper concludes that despite barriers and limitations international organizations have been experiencing، they have reasonably acted for the protection of the environment against wastes. For example، references can be made to the adoption of conventions related to wastes، such as the Basel Convention on the Control of Transboundary Movement of Hazardous Wastes and their Disposal (1989) and activities of the United Nations Environment Programme (UNEP) in the management of wastes in certain regions. It should be noted that if international organizations are going to play a more effective role in the management of wastes، there should be more cooperation between industrial countries and developing countries، especially in transfer of knowledge and technology، exchange of experts، and allocation of financial resources within these organizations.
    Keywords: Preservation of the Environment, Combating Environmental Pollution, Wastes, International Organization
  • Pages 173-197
    The Article 688 of the Islamic criminal act that has mentioned threats against public health that is as a crime and designates its punishment. The example of threats against public health include the "polluting drinking water or the distribution of polluted drinking water", in such a way that the mentioned examples are related to water and soil pollution, solid waste, illicit livestock butchery, and agriculture crops pollution by illicit use of wastewater. In the analyses of this article the following subjects have been extensively explained to provide a correct understanding of this article according to criminal law principle: Mens rea, Actus reus, and legal factor of crime, authorities and individuals who report and recognize the crime, being conditioned to have criminal result, being deliberate, and other characteristics of the crime of the threat against public health. Then, some ambiguities have been identified in carrying out the article. One of the main ambiguities is the Mens rea within the crime of this article. To know whether the intention and awareness is essential to as certain this factor or the criminal mistake resulting from carelessness to Environmental Considerations as certain this factor. Distinction between the threats against public health and environment pollution and prison punishment other challenges in carrying out are this article that have been analyzed and studied in this research.
    Keywords: Public Health, Crime, Environmental Pollution, Punishment, Prison
  • Pages 199-220
    The acts of the State in administrative law، according the criterion of the method، are divided into act of authority and act of management. This division is used in the different areas of administrative law such as the determination of the competent judge، the rules of civil liability of the state، etc… In the system of administrative law of Iran، the criterion of the act of authority is used in the above fields. But we have shown in this writing، that the act of authority as the criterion of legal competence and the rules of civil liability of the State is canceled، and also in the areas of criminal liability and administrative organization and civil service، despite the legal credit، this criterion is without any efficiency because of vagueness in its concept، and its effect is limited in the scope of making politics.
    Keywords: Act of authority, act of management, jurisdiction, civil liability of State, civil service
  • Pages 221-258
    The application of penal guarantees before specialized administrative courts، as part of the right to a fair trial، could go against the fundaments and the practical and technical considerations of dejudicialisation current since this could lead to a kind rejudicialisation of the proceedings before these، non - judicial bodies called. Based on this observation that there are two opposing requirements، somehow، we should respect these two requirements so that the considerations of the two is added and followed a balanced way.
    Keywords: Criminal Law, criminal matters, penal guarantees, fair trial, dejudicialisation, administrative sanctions, disciplinary sanctions