فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید پورشریفی، زینب خانجانی، جلیل باباپور، منصور بیرامی، تورج هاشمی، بهزاد شالچی * صفحه 1

    در پژوهش حاضر به روابط ساختاری محیط خانواده، موقعیت اقتصادی اجتماعی و راهبردهای شناختی تنظیم عاطفی با نشانگان درونی سازی و برونی سازی در میان نوجوانان پرداخته شده است. نمونه آماری این مطالعه را 1647 نفر نوجوان شاغل به تحصیل 18-15 ساله شهرستان تبریز (840 نفر دختر و 807 نفر پسر) که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، تشکیل می دهد. نوجوانان با تکمیل مقیاس محیط خانواده (FES)، پرسشنامه راهبردهای شناختی تنظیم عاطفی (ICARUS) و فرم خودسنجی نوجوان (YSR) از فرم های سن مدرسه مبتنی بر تجربه آخنباخ (ASEBA)، در پژوهش حاضر شرکت نمودند. شاخص های RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، X2، X2/df به منظور بررسی برازش مدل پیشنهادی با داده های گردآوری شده محاسبه گردیده اند. یافته های حاصل از پژوهش حاضر حکایت از آن دارند، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده و می توان از متغیرهای محیط خانواده، موقعیت اقتصادی اجتماعی به منظور تبیین نشانگان درونی سازی و برونی سازی استفاده کرد. علاوه بر این، مقایسه مدل ها در دو گروه دختر و پسر گویای آن است، مدل پیشنهادی در نمونه دختران از برازش مطلوبتری برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: محیط خانواده، موقعیت اقتصادی، اجتماعی، راهبردهای شناختی تنظیم عاطفی، نشانگان درونی سازی و برونی سازی، نوجوان
  • امید شکری، راحمه صالحی، مریم صفایی، معصومه عبدالخالقی صفحه 17
    مطالعه حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای مقابله مذهبی در رابطه استرس ادراک شده و بهزیستی هیجانی در بیماران سرطانی انجام شد. 155 بیمار به نسخه کوتاه مقیاس مقابله مذهبی (پارگامنت، کوینگ و پرز، 2000)، مقیاس استرس ادراک شده (کوهن، کمارک و مرملستین، 1983) و فهرست عواطف مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلگن، 1988) پاسخ دادند. به منظور آزمون نقش واسطه ای مقابله مذهبی در رابطه استرس ادراک شده و بهزیستی هیجانی از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه خودکارآمدی ادراک شده با راهبرد مقابله مذهبی مثبت، مثبت و معنادار و رابطه درماندگی آموخته شده با راهبرد مقابله مذهبی منفی، مثبت و معنادار، رابطه خودکارآمدی ادراک شده با عاطفه مثبت، مثبت و معنادار و رابطه بین درماندگی آموخته شده با عاطفه منفی، مثبت و معنادار و در نهایت، رابطه مقابله مذهبی مثبت با عاطفه مثبت، مثبت و معنادار و رابطه مقابله مذهبی منفی با عاطفه منفی، مثبت و معنادار بود. همچنین، نتایج از نقش واسطه ای راهبردهای مقابله مذهبی مثبت و منفی در رابطه بین استرس ادراک شده و بهزیستی هیجانی حمایت کردند. در نهایت، در مدل مفروض، تمامی وزن-های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند و متغیرهای پیش بین به ترتیب حدود 80 و 60 درصد از پراکندگی متغیرهای عاطفه مثبت و منفی را تبیین کردند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در بین بیماران سرطانی در مواجهه با تجارب استرس زا، بخشی از پراکندگی اندازه های منتسب به عواطف مثبت و منفی آنها، از طریق تمایز در مقادیر راهبردهای مقابله مذهبی مثبت و منفی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، راهبردهای مقابله مذهبی، عاطفه مثبت و منفی، بیماران سرطانی
  • وحیده صالح میرحسنی، نیما قربانی، احمد علی پور، ولی الله فرزاد صفحه 32
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای پنج عامل شخصیت در تنظیم رابطه بین استرس ادراک شده و عینی با اضطراب، افسردگی، و علائم جسمانی بود. 390 رئیس بانک با روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای و از دو خوشه بانک دولتی و خصوصی انتخاب شدند و مقیاس های پنج عامل شخصیت نئو (120 آیتمی)، استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، استرس عینی (محقق ساخته)، اضطراب و افسردگی کاستلو و کامری (1967)، علائم جسمانی بارتون (1995)، روی آنها اجرا شد. یافته ها نقش واسطه ای سه عامل نورزگرایی، برون گرایی، و وظیفه شناسی را در تنظیم رابطه بین استرس ادراک شده و اضطراب، افسردگی، و علائم جسمانی تایید کردند. تاثیر استرس عینی ازطریق استرس ادراک شده بود، که این امر بر اهمیت ذهنی استرس تاکید می کند. این یافته ها در سایه تعامل همزمان این سه ریخت (نورزگرایی پایین، همراه با وظیفه شناسی و برون گرایی بالا) در کاهش عوارض استرس موردبحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پنج عامل شخصیت (نورزگرایی، برون گرایی، تجربه پذیری، همسازی و وظیفه شناسی)، خودنظم دهی، استرس ادراک شده، استرس عینی، اضطراب، افسردگی و علائم جسمانی
  • نازیلا ایوانی، ربابه نوری، محمد حاتمی صفحه 45
    در دوران جوانی و انتخاب همسر روابط اجتماعی با جنس دیگر، دارای اهمیت فراوان و ویژگی های خاصی است. طرح واره های ناسازگار اولیه، نقش مهمی را در این روابط ایفا می کنند. هدف پژوهش حاضر شناسایی سهم هریک از طرح واره ها، در تبیین کیفیت رابطه دوستی با جنس دیگر در دختران دانشجو بود. 196 نفر از دختران دانشجوی دانشگاه های شهر کرج که دارای یک رابطه ی دوستی دگرجنس بودند، با پاسخ به دو پرسشنامه ی طرح واره های اولیه یانگ فرم کوتاه (یانگ 1999) و کیفیت روابط اجتماعی (ساراسون 1983) در این پژوهش شرکت کردند. رابطه ی هریک از طرح واره ها با ابعاد کیفیت رابطه ی دوستی با جنس دیگر با استفاده از روش آماری همبستگی و سپس رگرسیون گام به گام بدست آمد. برطبق یافته ها، طرح واره ی اطاعت 16% از تعارض را تبیین کرد. طرح واره ی بی اعتمادی/ بد رفتاری 36% از حمایت ادراک شده ی پایین، و طرح واره های خود انضباطی ناکافی و ایثار هر یک 5% از حمایت ادراک شده ی پایین را تبیین کردند. طرح واره ی انزوای اجتماعی 10% و خود تحول نیافته/گرفتار، 4% از عمق ادراک شده ی پایین را تبیین کردند. طبق نتایج پژوهش حاضر می توان علاوه بر تشخیص آسیب پذیری افراد در روابط بین فردی با جنس دیگر، از طریق افزایش خودآگاهی، آموزش مهارت های ارتباطی و درمان طرح واره ای به اصلاح الگوهای ناکارامد و کاهش پیامدهای روابط با جنس دیگر در دختران پرداخت.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، کیفیت رابطه، تعارض، حمایت ادراک شده، عمق رابطه
  • جواد اژه ای، معصومه حاتمی صفحه 58
    هدف مطالعه بررسی علتهای تعلل ورزی با توجه به رویکرد شناختی، عاطفی و رفتاری است. لذا مدلی با توجه به متغیرهای شناختی، عاطفی و رفتاری و تعلل ورزی مورد آزمون قرار گرفته است. و تاثیر باورهای منطقی، نامنطقی باورهای امید، ناامیدی، خودکارآمدی تحصیلی، و خودتنظیمی بر تعلل ورزی مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه ای برابر با 900 نفر (447 زن و 453 مرد) از دانشجویان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب و به پرسشنامه تعلل ورزی سولومون و روثبلوم (1984)، مقیاس ناراحتی ناکامی هرینگتون (2005) برای اندازه گیری باورهای ناامیدی، پرسشنامه یادگیری خودتنظیم گرین و میلر (2004)، پرسشنامه خودکار آمدی میدلتن و میگلی(1997)، سیاهه باورهای غیرمنطقی کوپمنز و همکاران (1994)پاسخ دادند. روش تحلیل مسیر در دو مدل یکی با متغیرهای برون زای باورهای ناامید و نامنطقی و دیگری با متغیرهای برون زای باورهای امید و منطقی انجام شد و نتایج حاکی از برازش خوب مدل بود.میزان واریانس تبیین شده تعلل ورزی توسط باورهای ناامیدی، باورهای نامنطقی، خودکارآمدی و خودتنظیمی برابر 32/ 0 و میزان واریانس تبیین شده خودتنظیمی توسط باورهای ناامیدی، باورهای نامنطقی و خودکارآمدی 27/ 0 به دست آمد. میزان واریانس تبیین شده تعلل ورزی توسط باورهای امید، باورهای منطقی، خودکارآمدی و خودتنظیمی برابر 24 /0 و میزان واریانس تبیین شده خودتنظیمی توسط باورهای امید، باورهای منطقی و خودکارآمدی 18/ 0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: باورهای منطقی، غیر منطقی، باورهای امید، ناامیدی، خودکارآمدی تحصیلی، خودتنظیمی، تعلل ورزی
  • میترا صفا، فاطمه قاسم بروجردی، سمیرا کرملو، محمدرضا مسجدی صفحه 74
    اختلالات روانپزشکی در بیماران مزمن ریوی وجود دارند. رواندرمانی این بیماران چندان مورد توجه قرار نگرفته، لذا هدف این مطالعه بررسی اثربخشی رواندرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی شامل تسهیل تجربه استرس آمیز اختلالات جسمی بر کاهش نگرش های ناکارآمد و تحمل پریشانی بیماران مورد بررسی، است.
    این پژوهش کاربردی بر30 بیمار مزمن ریوی (گروه کنترل و آزمایش) بستری در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در سال 1393انجام شد. تنها گروه آزمایش، مداخله روانشناختی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی را در قالب 13 جلسه دوساعته دریافت کرد. قبل و بعد از اجرای مداخله هر دو گروه به پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، تحمل پریشانی و نگرش های ناکارآمد پاسخ دادند. نتایج با نرم افزاری آماری SPSS-21 و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند.
    میزان تغییر نگرش های ناکارآمد، تحمل پذیری و انزجار، گرایش به جلب توجه، از هم گسیختن عملکرد، ارزیابی و قابلیت پذیرش در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. میزان تغییر تنظیم هیجانات و اجتناب در گروه کنترل بیشتر بود.
    با توجه به اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت درمانی، توجه به مسائل روانشناختی بیماران مزمن جسمی بسیار حائز اهمیت است. درمان دارویی نمی تواند به تنهایی آمادگی بیماران را برای مقابله با شرایط سخت تامین کند. لذا توجه همه جانبه تیم درمانی به بیماران، ضروری است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تحمل پریشانی و نگرش های ناکارامد، بیماری ریوی
  • جهانگیر کاشفی نیشابوری، نرگس زمانی*، محمد درویشی صفحه 83

    خانواده کودکان مبتلا به اختلال اختلال سیالی(روانی) از اختلالات بالینی و نیمه بالینی رنج می برند، لذا هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش کنترل تکانه بر رفتارهای تکانشی اختلالات نیمه بالینی خواهران کودکان اختلال سیالی(کلامی)، با استفاده از طرح مطالعه موردی است.
    دریک بررسی تک موردی آزمایشی از نوع خط پایه چندگانه فرایند درمان بر روی سه آزمودنی انجام گرفت. سه شرکت کننده مبتلا به اختلالات تکانشی با اختلالات افسردگی، اضطراب، پیش از مداخله، حین مداخله و پس از مداخله با استفاده از مقیاس تکانشگری بارات(2004)، پرسشنامه افسردگی بک ویراست دوم(2000) و پرسشنامه اضطراب بک(1988) ارزیابی شدند.
    نتایج پژوهش نشان داد، که این درمان به کاهش نشانه های تکانشگری بی برنامگی، شناختی از متغیر تکانشگری و کاهش اضطراب و افسردگی منجر شد ولی در متغیر تکانشگری حرکتی در مراجع سوم تغییر معناداری مشاهده نشد.
    نتایج بررسی این سه آزمودنی، حاکی از اثربخشی بالینی درمان کنترل تکانه بر رویکرد بر رفتارهای تکانشی و اختلالات نیمه بالینی اضطراب و افسردگی خواهران کودکان اختلال سیالی(روانی) بود. هرچند این مطالعه فاقد گروه کنترل بود، اما یافته های پژوهش حاضردلالت بر تعمیم پذیری بالای یافته های مربوط به کنترل تکانه است. در نهایت، میتوان گفت که این روش درمانی، موثر بوده و برای بررسی بیشتر اثربخشی آن، مطالعات ارزیابی کنترل شده ای در جهت رسیدن به نتیجه قطعی لازم است.

    کلیدواژگان: تکانه، آموزش کنترل تکانه، اضطراب و افسردگی، اختلال سیالی(کلامی)
|
  • Hamid Poursharifi, Zeinab Khanjani, Jalil Papapour, Mansour Beirami, Touraj Hashemi, Behzad Shalchi Page 1

    The aim of this study was to investigate the structural relationship of family environment، socioeconomic status and cognitive affect regulation strategies with externalizing and internalizing syndromes in adolescents. To explore the mentioned relations، a sample of 1647 (840 girls، 807 boys) high school students was selected by multi-stage sampling method. All participants were asked to complete the Family Environment Scale (FES)، Inventory of Cognitive Affect Regulation Strategies (ICARUS) and Youth Self-Report form of Achenbach''s ASEBA school-age forms. There were correlations between most of variables of family environment، cognitive affect regulation strategies and internalizing and externalizing syndromes. For evaluating adequacy and Goodness of fitness of the model، RMR، RMSEA، CFI، AGFI، GFI، X2، X2/df، indices were computed. Findings supported the goodness of fitness of suggested model in this study. Results of this study Show that cognitive affect regulation strategies، family environment and socioeconomic status can predict internalizing and externalizing syndromes in adolescents. For the Psychotherapy in adolescents with affective-Behavioral disorders paying attention to evaluation of adolescent''s Cognitive affect regulation strategies، family environment and socioeconomic status is suggested.

    Keywords: family environment, socioeconomic status, cognitive affect regulation strategies, internalizing, externalizing syndromes, adolescents
  • Omid Shokri, Raheme Salehi, Maryam Safaie, Masomeh Abdalkhaleghi Page 17
    This study examined the mediating role of religious coping on the relationship between perceived stress and emotional well-being among cancer patients. On a sample consisting of 155 cancer patients were administrated the Brief Religious Coping Scale (Pargament, Koenig & Perez, 2000), the Perceived Stress Scale (Cohen, Kamarck & Mermelstein, 1983) and the positive affect and negative affect schedule (Watson, Clark & Tellegen, 1988). Structural equation modeling was used to assess the mediating role of religious coping on the relationship between perceived stress and emotional well-being among cancer patients. Results indicated that there is a significant positive correlation between perceived self-efficacy with positive religious coping, significant positive correlation between perceived helplessness with negative religious coping, significant positive correlation between perceived self-efficacy with positive affect and a significant positive correlation between perceived helplessness with negative affect. Results also indicated that the relationship between perceived stress and emotional well-being by positive and negative religious coping strategies is mediated. All of the regression weights in the proposed model were statistically significant and model' predictors accounted for 80 and 60% of the variance in positive and negative affect, respectively. These findings show that in cancer patients when encountering to stressful experiences, difference in scores of positive and negative affect among patients, accounted for by difference in degree of positive and negative religious coping strategies.
    Keywords: perceived stress, religious coping strategies, positive, negative affect, cancer patients
  • Vahideh Salehmirhasani, Nima Ghorbani, Ahmad Alipour, Valiallah Farzad Page 32
    The aim of this study was to investigate the mediating role of five factors personality in regulating of relationship between perceived and objective stress and anxiety, depression, and physical symptoms. 390 bank managers responded five factors personality (NEO), perceived stress, objective stress, anxiety and depression scals and symptoms check list. The results showed the interaction between Neurotism, Extraversion, conscientiousness mediated the relationship of perceived stress with anxiety, depression and physical symptoms. Objective stress influenced by perceived stress that emphasized on importance of subjectivity of stress. Findings showed simultaneous interaction these factors (low Neurotism, high Extraversion, high conscientiousness) leads to a reduction in the effects of stress.
    Keywords: Personality Factors (Neurotism, Extraversion, Openness to experience, agreeableness, conscientiousness), perceived stress, objective stress, anxiety, depression, physical symptoms
  • Nazila Eyvani, Robabeh Noury, Mohammad Hatami Page 45
    Interpersonal relationship other sex, has an important effect in youth psychological wellness and successful marriage. This study purpose is to investigate the part of each of maladaptive schemas in determining of quality of friendship or intimate relationship with other sex. Participants were 196 single female students with a friendship with other sex. Participants were chosen by cluster sampling from Karaj universities. They answered to three questionnaires: early maladaptive schemas, short form (young, 2006); quality of relationship scale (Sarason, 1983). Statistic methods were correlation and step by step regression. Findings concealed the negative effect of maladaptive schemas on quality of relationship. "Subjugation" determined 16% of conflict. Mistrust /abuse determined 36% of low perceived support, while self-sacrifice and insufficient Self-Control/Self-Discipline determined 5% of low perceived support. Social isolation determined 10%, and enmeshed self 4% of low depth. According to the results of this study, it will be beneficial to emphasize on these discovered schemas to determine the client's vulnerability in close relationship with other sex. And also to improve their relationships with increasing self-awareness, teaching interpersonal skill and schema therapy.
  • Javad Ejei, Masomeh Hatami Page 58
    The purpose of this article is investigated the cause of procrastination according to Cognitive, emotional and behavioral approach. So the model in based on cognitive, emotional and behavioral and procrastination is tested. And the impact of rational beliefs, irrational beliefs, frustration discomfort beliefs, hope beliefs, academic self-efficacy, and self-regulation Procrastination is studied. A sample of 900 students (447 females and 453 males) selected with stratified random sampling and answered to procrastination scale, Rvsblvm and Solom (1984), frustration discomfort scale, Harrington (2005) to measure frustration discomfort beliefs, self-regulated learning questionnaire, Greene and Miller (2004), self-efficacy questionnaire, Mydltn and Midgley (1997), irrational Beliefs Inventory Kvpmnz et al (1994). Path analysis run in two models: one with exogenous variables irrational beliefs and the frustration discomfort beliefs, and other exogenous variables rational beliefs, hope beliefs. The results indicate a good fit of the model. The amount of variance explained by frustration discomfort beliefs, irrational beliefs, self-efficacy and self-regulation was 0.32 and the variance explained by frustration discomfort beliefs, irrational beliefs, and self efficacy was 0.27. The amount of variance explained by rational beliefs, hope beliefs, self-efficacy and self-regulation was 0.24 and the variance explained by rational beliefs, hope beliefs, and self efficacy was 0.18. According to the results of research Education practitioners can reduce student procrastination by increasing self-efficacy and self-regulation, rational beliefs and hopes and decrease irrational beliefs and the frustration discomfort beliefs.
    Keywords: rational, irrational beliefs, frustration discomfort, hope beliefs, academic self, efficacy, self, regulation, Procrastination
  • Mitra Safa, Fatemeh Ghassem Boroujerdi, Samira Karamlou, Mohammad Reza Masjedi Page 74
    Psychiatric disorders exhist in patients with chronic pulmonary diseases. Psychotherapy of these patients, is less considered and the goal of this study was trying to evaluate the effectiveness of psychotherapy based on mindfulness (which includes facilitation of the experience of stressful physical diseases) on reducing of dysfunctional attitudes and distress tolerance in sample patients. This applied study conducted on 30 chronic pulmonary patients (control and experimental group) hospitalized in Massih Daneshvari Hospital in the year 2013-2014. Just the experimental group received the psychological intervention of mindfulness based on cognitive therapy in 13 sessions of two hours. Members of both groups responded to questionnaires of demographic information, distress tolerance and dysfunctional attitudes before and after the intervention. Data analyzed by SPSS-21 statistical software and co-variance analysis. Dysfunctional attitudes, tolerability and aversiveness, tendency to attract the attention, evaluation and potentiality of acceptance changed more in experimental group. Emotion regulation and avoidance changed more in control group. Considering the effectiveness of mindfulness based on cognitive therapy, it is important to pay attention to psychological problems of chronic physical patients. Medical treatment does not provide mental and physical readiness in patients to confront with such difficult situations, alone. Thus, overall attention of treatment team to patients is necessary.
    Keywords: mindfulness based on cognitive therapy, dysfunctional attitudes, distress tolerance, chronic pulmonary disease
  • Jahangir Kashefi Neyshaburi, Narges Zamani, Mohammad Darvishi Page 83

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of Impulse Control Training on Impulsiveness and Anxiety and Depressions sisters of children with childhood onset fluency disorders: by using a single case design. Three consecutive chronic outpatients fulfilling DSM-5 and criteria for Impulsiveness were treated according to Core treatment manual of Impulse. Patients were assessed with a battery of measures,Including the Barrat impulsivity scale (BIS), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Beck Anxiety Inventory (BAI).The treatment was associated with large reductions in the specific measures of Impuls (BIS), reductions in general measures of anxiety (BAI), depression (BDI-II).The results of Effect of Impulse Control Training on Impulsiveness and Anxiety and Depressions sisters of children with childhood onset fluency disorders. Although this study is limited by the absence of a control group, these results clearly imply strong and generalized results for Impulse therapy. The treatment appears therefore promising, although a controlled evaluation of its effectiveness is necessary to draw a definitive conclusion.

    Keywords: Impulse, Impulse Education, Anxiety, Depressions, children with childhood onset fluency disorders