فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا پاداش برمچی، امیرحسین حمیدیان*، نعمت الله خراسانی، محمود کاظم زاد صفحات 165-178

    این روزها به باتری های لیتیوم یونی به دلیل شدت انرژی بالاتر و آثار زیست محیطی کمتر نسبت به باتری های استفاده شده دیگر، بسیار توجه شده است. مواد استفاده شده در آند، یکی از بخش های مهم تاثیرگذار بر شدت انرژی و آثار زیست محیطی باتری ها هستند. هدف از این مطالعه بررسی چگونگی اثرپذیری میزان انتشار آثار زیست محیطی ناشی از مواد مختلف استفاده شده در آند باتری های لیتیوم یونی با افزایش میزان انرژی تولیدی در واحد جرم ماده فعال و نیز چگونگی اثر بازیافت مواد بر میزان آثار زیست محیطی بالقوه ناشی از این باتری هاست. در این مطالعه میزان وزنی اولیه اجزای مورد نیاز برای سناریوهای مختلف بر اساس تجربیات آزمایشگاهی، منابع و گزارش های مستند شده تعیین شد. سپس بر اساس واحد عملکردی تعیین شده که در این مطالعه 1000 میلی آمپر ساعت انرژی تولیدی توسط ماده فعال آند باتری در نظر گرفته شده است، داده های وزنی اولیه نرمال شدند و پس از آن همه آثار زیست محیطی و مصرف انرژی مربوط به تمام اجزای تشکیل دهنده و استفاده شده در باتری شامل ماده فعال (همان ماده آند سنتزی)، مواد الکترولیت شامل LiPF6 در حلال NMP، اتیلن کربنات، دی متیل کربنات و بایندر توسط داده های به دست آمده از مدل GREET2 سیاهه نویسی شدند. پس از طبقه بندی، ویژگی سازی بر اساس فاکتورهای ویژگی سازی روش CML و در نهایت وزن دهی آثار زیست محیطی مختلف بر اساس روش مدل سازی MET صورت گرفت. بررسی نتایج ارزیابی آثار زیست محیطی باتری های با آند گرافیت و اکسید کبالت نشان می دهد که باتری های با آند اکسید کبالت آثار گازهای گلخانه ای، گازهای اسیدی، مه دود فتوشیمیایی و مصرف انرژی بیشتری نسبت به باتری های با آند گرافیت دارند. در مقابل، آثار باتری های با آند اکسید کبالت در صورت بازیافت می تواند به شکل قابل توجهی کاهش یابد و در نتیجه می توان به باتری های کوچک تر با وزن کمتر و شدت انرژی بیشتر با آثار زیست محیطی کمتر دست یافت.

    کلیدواژگان: آندهای باتری، ارزیابی چرخه حیات، انرژی، باتری لیتیوم یونی، بازیافت
  • حمید جلیلوند، زینب جعفریان*، مجید یوسفی صفحات 179-190

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر جنگل کاری بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک به ویژه ذخیره کربن خاک در جنگل برنجستانک انجام شده است. جنگل کاری ها شامل افرا پلت (Acer velotinum Boiss.)، زبان گنجشک (Fraxinus excelsior L.)، صنوبر تبریزی (Populus nigra L.) و کاج بروسیا (Pinus brutia Ten.) بودند. یک جنگل شاهد با گونه های آمیخته نیز به منزله پتانسیل منطقه انتخاب شد. چهار پروفیل خاک در هر تیپ جنگل کاری و جنگل شاهد به طور تصادفی حفر و از هر پروفیل سه نمونه خاک از عمق های 0-10، 10-20 و 20-30 سانتی متری برداشت شد. در آزمایشگاه عوامل خاکی شامل وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت اشباع خاک، اسیدیته، نیتروژن، پتاسیم قابل جذب، کلسیم و منیزیم قابل جذب، کربن آلی و ذخیره کربن خاک اندازه گیری شدند. برای بررسی اثر تیپ جنگل و عمق خاک بر ویژگی ها و توان ذخیره کربن خاک، تجزیه واریانس دو طرفه انجام شد. از آنجا که اثر متقابل رویشگاه در عمق خاک در هیچ ویژگی معنادار نشد، مقایسه میانگین ویژگی های خاکی بین پنج رویشگاه و سه عمق خاک به طور جداگانه به کمک آزمون دانکن انجام گرفت. برای بررسی دقیق تر توان ذخیره کربن، همبستگی بین میزان ذخیره کربن با دیگر ویژگی های خاک در هر رویشگاه جداگانه محاسبه و سپس الگوی رگرسیونی ذخیره کربن پنج رویشگاه با روش گام به گام پس رونده تعیین شد. در رویشگاه شاهد ذخیره کربن خاک با نیتروژن، در رویشگاه افرا و زبان گنجشک با کربن آلی و وزن مخصوص ظاهری، در رویشگاه کاج با کربن آلی و در رویشگاه صنوبر تبریزی با منیزیم همبستگی بیشتری داشته است. نتایج نشان داد که رویشگاه و عمق اثر معنا داری بر میزان ذخیره کربن خاک داشتند. همچنین عمق اول بیشترین میزان ذخیره را داشت و دو عمق دیگر خاک ذخیره کمتری داشتند و با یکدیگر تفاوت معنا داری نداشتند. میزان ذخیره کربن در رویشگاه زبان گنجشک بیشترین و صنوبر تبریزی کمترین بوده است.

    کلیدواژگان: پهن برگ، جنگل کاری، ذخیره کربن، سوزنی برگ، ویژگی های خاک
  • حامد جنیدی جعفری، احمد صادقی پور، نادیا کمالی، شیما نیکو صفحات 191-200
    با توجه به اینکه کاربری های متفاوت اراضی در میزان ذخیره و تصاعد کربن تاثیر زیادی دارند، در این پژوهش چهار تیمار شامل درمنه زار به منزله شاهد، درمنه زار تبدیل شده به تاغ زار، درمنه زار تبدیل شده به زیتون کاری و درمنه زار تبدیل شده به مناطق مسکونی، با هدف بررسی اثر تغییر کاربری اراضی مرتعی بر ذخایر کربن در مراتع ایوانکی استان سمنان انتخاب شدند. ذخایر کربن در بخش پوشش گیاهی و خاک در هر تیمار اندازه گیری شد و نتایج نشان داد که تبدیل اراضی مرتعی به کشت گیاهان مختلف موجب افزایش ذخایر کربن در اجزای گیاهی می شود؛ در بخش خاک، مقدار کربن در تیمار اراضی مسکونی کمتر و در تاغ زار بیشتر از شاهد است و در تیمار زیتون کاری تفاوت معنا داری با شاهد مشاهده نمی شود. از سوی دیگر بیشترین میزان تصاعد کربن سالانه در مناطق مسکونی (4526 کیلوگرم در هکتار در سال) صورت گرفته و کمترین مربوط به تاغ زار (1606 کیلوگرم در هکتار در سال) است. بیشترین میزان تصاعد کربن از خاک در مرداد ماه (32/3 گرم کربن در متر مربع در روز) در اراضی مسکونی اتفاق افتاده است و کمترین میزان تصاعد کربن در بهمن ماه در تاغ زار (05/0 گرم بر متر مربع در روز) صورت گرفته است. با توجه به نتایج حاصل از مقادیر ذخیره و تصاعد کربن در مناطق مطالعه شده توصیه می شود در اجرای پروژه های اجرایی و توسعه ای اول اینکه تا حد ممکن کمترین دخالت و دستکاری در طبیعت صورت گیرد و دوم اینکه متناسب با نرخ افزایش تصاعد کربن ناشی از تغییر کاربری مراتع به مناطق مسکونی، اقدام به ایجاد پوشش گیاهی دایمی و پایدار در مناطق مورد نظر شود.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، تصاعد کربن، تغییر کاربری، مراتع ایوانکی
  • فاطمه جهانی شکیب، افشین دانه کار، مهدی عالی پور، الهام یوسفی صفحات 201-212
    سازمان های آموزشی به دلیل ورود رقبای جدید در این حیطه، در اندیشه ترسیم افق بلند مدتی برای خود هستند. برای رسیدن به نقطه ای قابل قبول در این عرصه، باید عوامل درونی و بیرونی سازمان اعم از چالش ها و عوامل کندکننده و همچنین پتانسیل های شتاب دهنده و فرصت ها را بررسی و سپس استراتژی های بهینه را تدوین کرد. در این مقاله اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه، مصاحبه با هیئت علمی و کارشناسان گروه آموزشی و بررسی گزارش ها و مستندات موجود تهیه شد. این پژوهش با بررسی محیط درونی و محیط بیرونی، گروه محیط زیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران را با استفاده از تحلیل سوات بررسی کرده است. بر اساس نتایج حاصل نمره نهایی سازمان در ماتریس ارزیابی عوامل درونی برابر با 093/0- و در ماتریس عوامل بیرونی برابر با 035/0 تعیین شد. به این ترتیب گروه آموزشی بررسی شده در موقعیت استراتژیک محافظه کارانه قرار دارد. در ادامه برای مشخص کردن جذابیت و اولویت نسبی استراتژی ها اقدام به تشکیل ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی شد که بر اساس نتایج آن، به ترتیب استراتژی های راه اندازی قطب علمی محیط زیست و راه اندازی رشته های جدید پاسخ گوی نیازهای اجرایی به منزله استراتژی های برتر مشخص شدند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، برنامه ریزی استراتژیک کمی، تحلیل سوات، تدوین استراتژی، محیط زیست
  • سحر حیدری مستعلی، بهمن جباریان امیری، افشین علیزاده شعبانی صفحات 213-223
    تجربه پیامدهای ناشی از توسعه بی قید و شرط و توجه نکردن به محیط زیست در گذشته، سبب شده است که امروزه بشر دریابد یگانه راه حفظ منابع طبیعی در بلند مدت، توجه به محدودیت ها و توان طبیعی محیط زیست است. یکی از اقدامات مهم برای در نظر گرفتن این محدودیت ها در برنامه ریزی های مدیریتی و توسعه، تعیین آسیب پذیری اکولوژیکی اکوسیستم ها است تا با شناسایی مناطق حساس و آسیب پذیر، از انجام پروژه های عمرانی و توسعه فراتر از حد توان در این مناطق، جلوگیری کرد و آن ها را به سمت مناطق مقاوم و دارای آسیب پذیری کمتر هدایت کرد. موقعیت طبیعی مناسب شهرستان طرقبه شاندیز در استان خراسان رضوی، سبب شده است که این منطقه در سال های اخیر بستر انواع توسعه و ساخت و سازهایی مانند شهرک سازی و ویلا سازی که عمدتا با هدف توسعه گردشگری صورت می گیرد، شود. هدف از این پژوهش تعیین و طبقه بندی آسیب پذیری اکولوژیکی در این منطقه با استفاده از روش عینیت گراست. برای این منظور کل شهرستان به 94 شبکه 1600 هکتاری تقسیم شد و آسیب پذیری اکولوژیکی با استفاده از نقشه های شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، عمق خاک، تراکم پوشش گیاهی، اقلیم و زمین شناسی، تعیین و طبقه بندی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در مجموع 21/19 درصد از مساحت شهرستان در طبقه آسیب پذیر، 35/53 درصد در طبقه حساس، 14/18 درصد در طبقه نیمه حساس و 28/9 درصد از منطقه نیز در طبقه مقاوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، توسعه، روش عینی آسیب پذیری، شهرستان طرقبه شاندیز
  • سید صادق دژکام، بهمن جباریان امیری*، علی اصغر درویش صفت صفحات 225-238

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روند تغییرات ترکیب و پیکربندی عناصر ساختاری سیمای سرزمین شهرستان رشت طی سال های 1366 تا 1390 طراحی و با استفاده از شیوه تحلیل سینوپتیک سیمای سرزمین انجام شد. از این رو نقشه های سیمای سرزمین از سه فریم تصویر ماهواره ای سنجنده TM سال های 1366، 1378 و 1390 با استفاده از روش تفسیر تلفیقی تهیه شدند. سپس تعدادی از سنجه های ترکیب و پیکربندی سیمای سرزمین شامل تعداد تکه (NP)، تراکم تکه (PD)، سنجه شکل سیمای سرزمین (LSI)، سنجه بزرگ ترین تکه (LPI)، سنجه تنوع شانون (SHDI)، پیوستگی (CONTAG)، تراکم حاشیه (ED)، درصد پوشش سیمای سرزمین (PLAND) در دو سطح سیمای سرزمین و کلاس کاربری و پوشش محاسبه و تغییرات آن ها بررسی شد. نتایج نشان داد اگرچه سیمای سرزمین شهرستان رشت در بازه زمانی دوم (1378 تا1390) روند و شیب تغییراتی متفاوت از بازه زمانی اول (1366 تا 1378) را تجربه کرده است، ولی به طور کلی، در انتهای بازه زمانی (1366 تا 1390)، سیمای سرزمین تکه تکه تر، از نظر شکلی پیچیده تر و نامنظم تر، از نظر پیوستگی تکه ها، ناپیوسته تر و از نظر نوع کاربری و پوشش موجود متنوع تر شده است. همچنین نتایج نشان داد گسترش مناطق انسان ساخت موجب افزایش از هم گسیختگی، بی نظمی و پیچیدگی تکه ها و کاهش سطح کلاس کشاورزی منطقه شده است و ادامه این روند در آینده ممکن است سبب فروافت شدید کارکرد ها و خدمات اکوسیستم ها، به ویژه کشاورزی شود.

    کلیدواژگان: پایش تغییرات، تحلیل سینوپتیک، تصاویر ماهواره ای، سیمای سرزمین، شهرستان رشت
  • سمیه سادات علویان پطرودی، امیرحسین حمیدیان*، سهیل ایگدری، سهراب اشرفی صفحات 239-246

    باتوجه به اینکه وجود منابع آلودگی گوناگون، آثار نامطلوبی بر سلامت بوم سامانه یک منطقه دارد، برآورد میزان آلودگی در منطقه بسیار مهم است. در این مطالعه، غلظت فلزات نیکل، کادمیوم و سرب در بافت نرم دوکفه ای Saccostreacucullata در 4 رده سنی و 3 رده طولی در سواحل بندر لافت و به روش ICP-OES بررسی شد.
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلزات نیکل، کادمیوم و سرب در 4 رده سنی به ترتیب نیکل (55/78، 77/36، 65/34 و 61/25)، کادمیوم (73/5، 55/4، 70/5 و 03/5)، سرب (74/21، 53/9، 26/8 و 10/8) میکروگرم بر گرم وزن خشک و میانگین غلظت فلزات نیکل، کادمیوم و سرب در 3 رده طولی به ترتیب نیکل (68/74، 61/35 و 67/30)، کادمیوم (65/5، 36/5 و 76/4)، سرب (65/18، 52/9 و 19/9) است که میزان فلزات سرب و کادمیوم در 4 رده سنی و 3 رده طولی براساس استاندارد EPA و FDA بیشتر از حد مجاز بود، اما میزان نیکل در 4 رده سنی و 3 رده طولی کمتر از حد استاندارد بود. ازآنجا که این صدف خوراکی است، مصرف آن در هر اندازه ممکن است خطرهای بسیاری برای انسان و سایر موجودات مصرف کننده داشته باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی، بندر لافت، دوکفه ای Saccostrea cucullata، فلزات سنگین
  • وفا فرهمندی، امیر توکمه چی*، نصرالله احمدی فرد، کورش سروی مغانلویی، رضا ملک زاده ویایه صفحات 247-255

    قزل آلای رنگین کمان یکی از گونه های اصلی تولید آبزیان کشور است. پساب های غنی از مواد آلی حوضچه های پرورشی این نوع ماهی وارد محیط و سبب تغییر در اکوسیستم های طبیعی می شود. با فناوری بیوفلوک و متعادل کردن نسبت کربن به نیتروژن، می توان به کمک میکروارگانیسم های هتروتروف مواد دفعی آبزی را تجزیه و از آلودگی های زیست محیطی جلوگیری کرد. در این مطالعه تولید بیوفلوک برای تبدیل فضولات و کاهش آلودگی، بررسی شد. چهار تیمار مختلف شامل تیمارهای شاهد (بدون منبع کربنی)، ملاس، شکر و ترکیب ملاس و شکر (به نسبت مساوی) هر کدام با سه تکرار طراحی شد. میزان 200 گرم فضولات ماهی قزل آلای رنگین کمان به همراه 6 لیتر از آب خروجی استخرهای پرورشی به داخل زوک های شیشه ای 6 لیتری منتقل شد. سپس زوک ها در محلی با دمای ثابت (C25) و هوادهی مداوم قرار داده شدند. سپس با اندازه گیری ترکیبات نیتروژنی فضولات، مقادیر لازم از کربوهیدرات ها محاسبه و به تیمارها اضافه شدند. طول مدت مطالعه 72 ساعت بود و طی آن ترکیبات نیتروژنی به همراه pH تیمارهای مختلف روزانه اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد که در تیمار شاهد ترکیبات نیتروژنی به شکل نهایی نیترات تجمع می یابد که میزان آن از نظر آماری با سایر تیمارها اختلاف معنادار داشت (05/0P<). همچنین، در سایر تیمارها، نیترات توسط باکتری های هتروتروف جذب و به بیوفلوک تبدیل شد. بر اساس این نتایج می توان نتیجه گرفت که در فناوری بیوفلوک با تبدیل ترکیبات نیتروژنی به بیوفلوک و خارج کردن آن از محیط، آلودگی ترکیبات نیتروژنی پساب ها به صورت چشمگیری کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: بیوفلوک، پساب، ترکیبات نیتروژنی، قزل آلای رنگین کمان
  • غلامعباس قنبریان، علیمراد حسن لی، وحیده رجبی صفحات 257-265
    با توجه به وجود سطح قابل توجهی از جنگل های طبیعی و دست کاشت با غالبیت بادام کوهی و همچنین اراضی دیم موکاری، این مطالعه با هدف ارزیابی توان ترسیب کربن دو گونه درختچه ای مو (Vitis vinifera L.) و بادام کوهی (Amygdalus scoparia Spach.) در استان فارس انجام شد. اندام های هوایی و زیرزمینی دو گیاه مطالعه شده نمونه گیری و ضریب تبدیل ترسیب کربن هر اندام توسط روش احتراق در آزمایشگاه تعیین شد. همچنین مقدار کربن ترسیب شده در زیست توده (هوایی و زیر زمینی)، لاشبرگ و سه عمق خاک (0 15، 15 30، 30 50 سانتی متر) اندازه گیری شد. داده های مربوط به اندام های گیاهی، خاک زیر و خارج سایه انداز و همچنین عمق های مختلف خاک به روش تحلیل واریانس یکطرفه (One-way ANOVA) و آزمون دانکن در محیط نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که ترسیب کربن در بین اندام های پنج گانه دو گیاه (برگ، ساقه، تنه، ریشه، لاشبرگ) تفاوت دارد (p<0.05). نتایج بیانگر آن بود که تجمع کربن در خاک زیر اشکوب بادام کوهی بیشتر از خاک زیر اشکوب مو است. از طرف دیگر نتایج نشان داد که هر یک از توده های مو و بادام کوهی به ترتیب قادر به نگهداشتن میانگین سالانه کربن به مقدار 55/30 و 88/5 کیلوگرم در هکتار هستند. توان ترسیب کربن در خاک رویشگاه مو و بادام کوهی نیز به ترتیب 4/271 و 1/354 تن در هکتار در طول مدت 33 سال و 20 سال است.
    کلیدواژگان: بادام کوهی، ترسیب کربن، زیست توده، کربن خاک، مو
  • سیده زهرا گو شه گیر، جهانگیر فقهی، محمدرضا مروی مهاجر، مجید مخدوم، Christian Rosset صفحات 267-276
    پایش پایداری کارکردهای جنگل، مستلزم تعیین کارکردها و شاخص های مناسب است و در نتیجه برای دستیابی به پایداری جنگل باید مجموعه مناسبی از شاخص های اجرایی برای کمک به تصمیم گیری، تجزیه و تحلیل و ارزیابی پایداری کارکردهای جنگل تعیین شوند. در این مطالعه برای اولین بار مجموعه شاخص های اجرایی مناسب پایش پایداری کارکردهای جنگل به صورت مطالعه موردی برای جنگل خیرود واقع در شرق نوشهر تعیین شده است. روش مطالعه برای تعیین این مجموعه به سه مرحله تقسیم می شود. ابتدا با استفاده از روش دلفی تعداد 77 شاخص در زمینه چهارکارکرد تولیدی، محیط زیستی، حفاظتی حمایتی و تفرجی تعیین و سپس با استفاده از آزمون آماری دو جمله ای بر اساس درجه اهمیت اولویت بندی شدند. در مرحله بعدی اولویت بندی این شاخص ها از نظر درجه سختی برداشت داده و اندازه گیری در عرصه با استفاده از روش بالا انجام شد. نتایج این مطالعه، شاخص ها را از نظر اهمیت به دو گروه «شاخص های با اهمیت زیاد» به منزله شاخص های اصلی برای پایش پایداری کارکردهای جنگل و «شاخص های با اهمیت کمتر» به منزله شاخص های جایگزین یا کمکی برای شاخص های گروه اول تفکیک کرده است. همچنین این شاخص ها از نظر اجرایی بودن به دو گروه کمتر اجرایی و اجرایی تقسیم شدند. در مرحله نهایی، اهمیت و اجرایی بودن شاخص ها با هم ترکیب شد و شاخص ها در چهار گروه «کمتر اجرایی و کمتر با اهمیت»، «اجرایی و کمتر با اهمیت»، «کمتر اجرایی و با اهمیت» و «اجرایی و با اهمیت» تقسیم شدند. فهرست نهایی بر اساس شاخص های اجرایی و با اهمیت به دست آمد که کارایی لازم در جهت پایش پایداری کارکردهای جنگل های شمال ایران را داراست.
    کلیدواژگان: روش دلفی، شاخص های اجرایی پایش پایداری کارکردها، کارکردهای جنگل های شمال
  • نصرالله محبوبی صوفیانی، حسین مرادی، زهرا رضوی*، عباس حیدری خسرو، نورالله میرغفاری صفحات 277-292

    جنگل های مانگرو از جمله بوم سامان های شکننده ساحلی نسبت به آلودگی های نفتی به ویژه تجمع فلزات سنگین نیکل و وانادیوم به شمار می آیند. مهم ترین هدف این پژوهش مقایسه غلظت فلزات سنگین نیکل و وانادیوم در رسوبات، ریشه و برگ درختان مانگرو در دو رویشگاه پارک ملی دریایی نایبند و منطقه حفاظت شده حرا در جزیره قشم، و بررسی علل تفاوت احتمالی میزان آن ها از دیدگاه عوامل فیزیکی و شیمیایی محیط است. بدین منظور همبستگی غلظت فلزات یاد شده در رسوبات، ریشه و برگ درختان با عواملی همچون بافت رسوبات، pH، EC و مواد آلی موجود در رسوبات بررسی شد. نتایج نشان داد که متوسط غلظت نیکل در رسوبات و برگ بیش از متوسط میزان وانادیوم در رویشگاه های حرا و نایبند بود. همچنین مشخص شد که متوسط غلظت فلزات سنگین نیکل و وانادیوم در رسوبات سطحی و نیز ریشه درختان رویشگاه حرا بیشتر از متوسط غلظت این فلزات در رویشگاه نایبند است که می توان آن را به ریزدانه تر بودن بافت بستر رویشگاه حرا نسبت داد. اما میزان تجمع فلز وانادیوم در برگ درختان مانگرو در منطقه نایبند حدود 3/2 برابر منطقه حرا ست. پایین بودن میزان شوری در سمت دریا در منطقه نایبند نسبت به حرا و درنتیجه افزایش بیشتر حلالیت فلز وانادیوم و انتقال بیشتر آن به گیاه، و همچنین هوای آلوده منطقه نایبند و تماس و جذب بیشتر توسط برگ درختان نیز می تواند دلایل احتمالی این افزایش تجمع در برگ باشد. این یافته بسیار نگران کننده است، زیرا معمولا برنامه های حفاظتی،کنترلی و پایشی بر روی مناطق مجاور یا نزدیک به فعالیت های نفتی متمرکز شده؛ در حالی که این پژوهش نشان داد عواملی جز فاصله رویشگاه تا منبع آلودگی نیز وجود دارد که در میزان تجمع نیکل و وانادیوم تعیین کننده هستند.

    کلیدواژگان: پارک ملی، دریایی نایبند، جنگل های مانگرو، منطقه حفاظت شده حرا، نیکل، وانادیوم
  • الهام نورانی، محمد کابلی، بن کالن صفحات 293-303
    به منظور پیش بینی خطر انقراض گونه ها برای تهیه فهرست سرخ جهانی و ملی، فاکتورهای مکانی مربوط به گستره جغرافیایی اهمیت زیادی دارند. معیار B فهرست سرخ IUCN بر اساس همین فاکتورها و به خصوص دو فاکتور گستره حضور (EOO) و مساحت اشغال شده (AOO) طراحی شده است. برداشت های متفاوت از مفهوم و چگونگی محاسبه این دو فاکتور سبب بروز ابهام در کاربرد معیار B شده است. در این مطالعه به منظور معرفی یک روش ساده و کاربردی برای محاسبه EOO و AOO، این دو فاکتور برای گونه های راسته غاز شکلان در کشور محاسبه شد. فاکتور EOO بدون کسر زیستگاه های نامناسب از گستره پراکنش گونه ها محاسبه شد. با توجه به تفاوت مقیاس نقشه های پراکنش استفاده شده (اندازه سلول 25 کیلومتر) با مقیاس مرجع IUCN (اندازه سلول 2 کیلومتر)، برای تعیین فاکتور AOO در مقیاس مرجع، از فاکتورهای تصحیح مقیاس (C) استفاده شد. نتایج نشان داد که از 29 گونه غیر جوجه آور و 14 گونه جوجه آور بررسی شده، 3 گونه جوجه آور بر اساس EOO و 27 گونه غیرجوجه آور و 14 گونه جوجه آور بر اساس AOO امکان طبقه بندی تهدیدشده را دارند که البته طبقه بندی نهایی به ارزیابی های بخش دوم معیار B وابسته است. روش به کار گرفته شده در این مطالعه به خوبی تفاوت میان دو فاکتور EOO و AOO را نشان می دهد. با توجه به کمبود اطلاعات جمعیتی گونه های حیات وحش کشور که به کارگیری سایر معیارهای فهرست سرخ را مشکل می کند، محاسبه فاکتورهای مکانی و استفاده از معیار B می تواند تهیه فهرست های سرخ ملی را در کشور امکان پذیر کند.
    کلیدواژگان: تعیین درجه تهدید، راسته غازشکلان، فاکتور تصحیح مقیاس، فهرست سرخ، گستره حضور (EOO)، مساحت اشغال شده (AOO)
  • انسیه نیکوبذل راد، عبدالرسول سلمان ماهینی، امیر سعدالدین صفحات 305-319
    تهیه کمپوست یکی از استراتژی های مدیریت مواد زاید جامد شهری است که با هدف کاهش حجم و وزن موادی که باید دفع شوند، کاهش انتشار بو و شیرابه، بازیافت منابع و کاهش هزینه های دفع زباله استفاده می شود. برای رعایت قوانین محیط زیستی در چارچوب سازگاری پروژه های توسعه ای ب حساسیت های محیطی، اجرای طرح های ارزیابی تاثیرات محیط زیستی کارخانه های کمپوست الزامی شده است. ارزیابی تاثیرات محیط زیستی یکی از روش های موثر در راستای حفظ محیط زیست و مقابله با تخریب آن است. توجه به روش های نوین ارزیابی آثار توسعه، گام مفیدی در راستای بهبود محیط زیست محسوب می شود. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی آثار محیط زیستی پنج گزینه مکانی احداث کارخانه کمپوست در دو بخش شرقی و غربی استان گلستان است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از بازدیدهای میدانی و سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام شد. سپس پتانسیل آلودگی های موجود در پنج منطقه نقشه سازی شد. اطلاعات لازم از نقشه ها استخراج و نتایج آن برای تعیین جد ول های احتمال شرطی وارد شبکه بیزین شد. روش استفاده شده در شبکه بیزین بر پایه تئوری بیز استوار است. نتایج به دست آمده از شبکه بیزین در هر یک از گزینه ها با استفاده از وزن دهی به آلودگی ها با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره و نیز با استفاده از روش Topsis برای اولویت بندی گزینه های پیشنهادی به کار رفت. نتایج این پژوهش نشان دادند که در بخش شرقی، گزینه دو و در بخش غربی، گزینه چهار مناسب هستند که نتایج حاصل از روش ماتریس ریاضی فازی سازی شده با فاکتور جبران را تایید می کند. با توجه به امکان نمایش عدم قطعیت در مدل شبکه بیزین و واردکردن نظریه های کارشناسی در صورت کمبود داده ها یا دسترسی نداشتن به نتایج مدل ها، این روش تبدیل به یک روش کارآمد در ارزیابی آثار توسعه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار محیط زیستی، تصمیم گیری چند معیاره، شبکه بیزین، عدم قطعیت، کمپوست، نظریه های کارشناسی
  • زهرا یعقوب زاده، رضا صفری صفحات 321-330
    رودخانه هراز از دامنه های شمالی البرز مرکزی سرچشمه گرفته است و در یک دره به نسبت پهن به طرف شمال جریان می یابد و در مسیر آن چندین روستا، محله، حداقل 20 کارخانه شن و ماسه و مزارع پرورش ماهی وجود دارد. علاوه بر آن با احداث رستوران ها و محل های استراحت برای مسافران به منزله تفرج گاه نیز استفاده می شود. این مطالعه به منظور بررسی آلودگی میکروبی کلیفرمی آب های زیر زمینی منطقه رودخانه هراز انجام گرفت. در این مطالعه 60 نمونه آب های زیر زمینی رودخانه هراز، از 5 ایستگاه طی یک سال برداشته و در آن تعداد کل کلیفرم ها و کلیفرم مدفوعی ارزیابی شد. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین میانگین لگاریتم تعداد توتال کلیفرم های آب زیرزمینی به ترتیب متعلق به ایستگاه های آب اسک (CFU/100ml 0/4) و هلوم سر (CFU/100ml 9/1) بوده است. همچنین بیشترین و کمترین میانگین لگاریتم تعداد کلیفرم مدفوعی به ترتیب در ایستگاه آب اسک (CFU/100ml 2/1) و کلوده، هلوم سر و لاریجان (CFU/100ml1/1) تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که آب های زیر زمینی رودخانه هراز آلودگی میکروبی دارد و از نظر کیفیت در سطح پایین قرار دارد و برای شرب و مصارف انسانی مناسب نیست.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، آلودگی میکروبی، رودخانه هراز، کلیفرم
|
  • Zahra Padashbarmchi, Amir Hossein Hamidian, Nematolah Khorasani, Mahmood Kazemzad Pages 165-178

    Lithium-ion batteries due to their higher energy density and lower associated environmental impacts comparing to the other batteries، recently have been highly considered. The materials used in anode، are one of the most important parts affecting batteries’ energy density and environmental impacts. The aim of this study is to investigate how environmental emissions of different materials as anode for li-ion batteries can be influenced by increasing the produced energy per mass unit of active material and also how battery recycling can change the potential environmental impacts caused by batteries. In this study، the primary weight of components needed for different scenarios was identified according to the laboratory experiences، resources and literatures. Then، the primary weight data were normalized based on the identified functional unit which in this study proposed to be 1000 mAh energy produced by anode active material of battery and the inventories of all the environmental impacts and energy use related to the all components used in battery including active material (synthesized anode material)، electrolyte materials (LiPF6 in NMP، ethylene carbonate، dimethyl carbonate) and binder were prepared using GREET2 model’s data. After classification، characterization was done based on characterization factors of CML method and finally weighting of different environmental impacts was done based on MET modeling method. The investigation of environmental impacts of batteries with graphite and cobalt oxide anode shows that batteries with cobalt oxide anode have higher greenhouse gas effects، acid gases، photochemical smog and energy use comparing to the batteries with graphite anode. On the other hand، the impacts of batteries with cobalt oxide anode when recycled can significantly decreased and therefore، it can be possible to achieve batteries with smaller size، lower weight and higher energy density with lower environmental impacts.

    Keywords: LCA, Lithium, ion battery, battery anodes, Energy, recycling
  • Hamid Jalilvand, Zeinab Jafarian, Majid Yusefi Pages 179-190

    The aim of this study was to investigate the effect of reforestation on physical and chemical soil properties particularly soil carbon storage in the Berenjastanak forest. Forestations were including Acer velotinum Boiss.، Fraxinus excelsior L.، Populus nigra L. and Pinus brutia Ten. A witness forest with mixed species was selected as region potential. Four soil profiles were drilled in each forestation types randomly and were gathered three soil samples from 0-10، 10-20 and 20-30 cm soil depth in each profile. Soil properties including bulk density، percent of saturated moisture، pH، nitrogen، absorbed potassium، calcium and magnesium، organic carbon and soil carbon storage. Two way analysis of variance was applied for investigation of effect forest type on soil properties and carbon storage. Since interaction habitat with soil depth were not significant about soil properties. Mean comparison of soil properties between five habitats and three depths were performed separately. Correlation between carbon storage and other soil properties were calculated in each habitat separately. Then regression models of carbon storage were determined with step by step method. Soil carbon storage had more correlation with nitrogen، (organic carbon and bulk density)، organic carbon، magnesium in the witness، Acer velotinum Boiss.، Fraxinus excelsior L.، Pinus brutia Ten.، and Populus nigra L. habitats respectively. The results show that habitat and soil depth had significant effect on carbon storage. Also first depth had most of carbon storage than two other depth but they have not significant different. Carbon storage was most in Acer velotinum Boiss.، habitat and low in Populus nigra L.، habitat

    Keywords: Forestation, Hardwood, Softwood, Soil Properties, Carbon Storage
  • Hamed Joneidi, Ahmad Sadeghipour, Nadia Kamali, Shima Nikoo Pages 191-200
    Due to the notable role of different land uses in carbon sequestration and emission، four treatments including rangeland as control، Haloxylon plantation area، Olea plantation (olive garden)، and Residential lands، were selected to study the effects of land use change on soil carbon sequestration and emissions in Eivanakei rangelands، Semnan province. Carbon stocks in vegetation and soil of each treatment were measured and the results showed that the conversion of rangelands to plant cultivation will increase the carbon stocks in vegetal parts of ecosystem. Residential Land soil carbon content is fewer than control، but olive garden and Haloxylon planted area is not significantly different from control. On the other hand، the highest annual carbon emission was observed in residential area (4526 kg/ ha/year) and the lowest in Haloxylon plantation (1606 kg/ ha/year). Most of the carbon emission from soil has occurred in August (3. 32 g C/m2/day) in residential areas and the lowest in February in Haloxylon plantation (0. 05 g C/m2/day). According to the results of carbon sequestration and emission in​​ the study area، it is recommended to exert minimal intervention and manipulation in natural regimes during the rehabilitation projects; also proportional to the rate of increase in carbon emissions resulting from change of rangelands to residential areas، establishment of permanent sustainable and indigenous vegetation should be prioritized
    Keywords: Carbon sequestration, Carbon émission, Eivanakei rangelands, Land use change
  • Fateme Jahani Shakib, Afshin Danehkar, Mahdi Alipour, Elham Yousefi Pages 201-212
    Educational organizations due to entry new competitors in this field، they are drawing a long-term vision for them. In order to achieve an acceptable point in this field، should be internal and external factors including of the challenges and potentials of the accelerator and the opportunities، and also examines the opportunities and then attempt to formulate the optimum strategies. In this paper required information investigation through filling the questionnaires، interviews with faculty and department experts and reviewing reports and documents were prepared. This research survey the internal (strengths and weaknesses) and external environment (opportunities and threats)، Department of environment of natural resources faculty of Tehran university، it has studied using SWOT analysis. Based on the results of the final score in the Internal Factor Evaluation of matrix was 0. 035 and external factors Evaluation of matrix was -0. 093 determined. In order to، the Department mentioned in the strategic position is conservative. To determine the attractiveness and relative priority strategies was formed quantitative strategic planning matrix that based on those results، as the best strategies was determined Environmental Excellence launched and set up new fields operational needs respectively.
    Keywords: strategy formulation, SWOT analysis, Quantitative Strategic Planning, educational planning, environment
  • Sahar Heidari Masteali, Bahman Jabbarian Amiri, Afshin Alizade Shabani Pages 213-223
    Recent experiences on disregarding the environment and continuous development have caused human to conclude that the only way to protect nature in long-term is to pay attention to environmental abilities and limitations. One of the most actions taken in this regard in management and development planning is to determine ecosystem vulnerabilities. In this way، by identifying vulnerable and sensitive areas، one will be able to prevent developments beyond the ecological abilities. Torghabeh-Shandiz Township is one of the regions in Razavi Khorasan province that was under constant developments such as buildings، establishing new residential complexes (apartments and villas) during the recent years، mostly for tourism. The objective of this study is to determine and to classify the ecological vulnerability in this area using the “objective method”. For this، the region was transformed into 94 cells، 1600 ha each، and the vulnerability and classification of each cell were calculated based on different environmental gradients such as: slope، aspect، elevation، soil depth، vegetation density، climate، and geology. The results show that 19. 21% of the total area was vulnerable، 53. 35% sensitive، 18. 4 % susceptible، and 9. 28% of it was classified in resistant category
    Keywords: development, Vulnerability, objective vulnerability method, Torghabeh, Shandiz Township
  • Seyed Sadeq Dezhkam, Bahman Jabbarian Amiri Pages 225-238

    This study is designed، aiming to detect changes in the composition and configuration of landscape in Rasht township between 1989 and 2011. It has been conducted applying synoptic analysis. Hence، landscape maps have been generated from three TM satellite images at 1987، 1999 and 2011 applying hybrid classification method. Some composition and configuration-based metrics including NP، PD، LSI، LPI، SHDI، CONTAG، ED and PLAND were then calculated at two class and landscape levels and their changes is detected. The results indicated that، in general، the landscape has been more fragmented، more complex and irregular in shape، more disconnected in continuity of patches and more diversified in the term of land use/ land cover types. It was in spite of the differences between trend and gradient of changes in Rasht county landscape at two period of time (1987- 1999 and 1999- 2011). Moreover، the results revealed that sprawl of the manmade areas have caused increase in fragmentation، irregularity and complexity of agriculture patches and decrease in total area of agriculture class. Hence، an intense degradation of ecosystems might be resulted if the current trend continues in future in the study area.

    Keywords: Monitoring of changes, Landscape, Synoptic analysis, Satellite images, Rasht township
  • Somayye Sadat Alavian Petroody, Amir Hossein Hamidian, Soheil Eagderi, Sohrab Ashrafi Pages 239-246

    According to various pollution sources، have adverse effects on the health of ecosystems in a region، It is important to estimate the amount of contamination in the area. In this study، Concentrations of Ni، Cd and Pb in the soft tissues of the bivalve Saccostrea cucullata were examined at 4 ages categories and 3 longth categories in beaches Loft Port by ICP-OES. The results showed that the mean concentrations of Ni، Cd and Pb were in the 4 age categories Respectively: Nickel (78. 55، 36. 77، 34. 65 and 25. 61)، cadmium (5. 73، 4. 55، 5. 70 and 5. 03)، lead (21. 74، 9. 53، 8. 26 and 8. 10) micrograms per gram dry weight and The results showed that the mean concentrations of Ni، Cd and Pb were in the 3 longth group Respectively: Nickel (74. 68، 35. 61، 30. 67)، cadmium (5. 65، 5. 36، 4. 76)، lead (18. 65، 9. 52، 9. 19) micrograms per gram dry weight that Lead and cadmium levels in 3 length categories and 4 age categorieswere higher than the standard limit EPA and FDA but The nickel content in 3 length categories and 4 age categories are less than standard. Since Saccostrea cucllata is oyster، Eating it in any size can be dangerous to humans and other creatures of the consumer

    Keywords: Heavy metals, Loft Port, pollution, S.cucullata
  • Vafa Farahmandi, Amir Tukmechi, Nasroallah Ahmadifard, Korosh Sarvi Moghanlooi, Reza Malehzadeh Vayaieh Pages 247-255

    Rainbow trout is the main spices in aquaculture production of Iran، which its effluent، containing organic materials، could alter natural situation of the ecosystem. Biofloc production could reduce the impacts of aquaculture effluent into the environment. In this study the Biofloc production was evaluate to reduce contamination of effluent to the natural resources. Four treatments each with triplicate were designed as control، molasses، sugar and equal combination of molasses and sugar. Two hundred grams of rainbow trout waste materials with six litters of ponds effluent transferred into the glass cone. Then the cones located in a place with constant temperature (25 C) and continue aeration. After measuring the content of rainbow trout waste nitrogen the desired of carbohydrate calculated and added into the cones، respectively. Study was continued for 72 hours and during this time the nitrogen compounds of different treatments with the pH were measured and recorded daily. Results showed final form of nitrogen in control was nitrate and its level significantly (P<0. 05) was higher than the other groups. Also، results indicated that in other groups the nitrate was absorbed by microorganisms and changed to Biofloc. We concluded that in Biofloc technology environmental contamination impacts of aquaculture effluent could reduce efficient by conversion of nitrogen compounds to Biofloc

    Keywords: Biofloc, effluent, nitrogen compounds, Rainbow trout
  • Gholam Abbas Ghanbarian, Alimorad Hassanli, Vahideh Rajabi Pages 257-265
    Due to widespread areas of natural or manmade woodlands of mountain almond (Amygdalus scoparia Spach.) and extensive rainfed grape (Vitis vinifera L.)، this study was conducted to compare between potential carbon sequestrations of these two shrubs in Fars province. Samples were taken from the whole biomass of both plants include above and underground parts and carbon sequestration rate of each organs was estimated using combustion method in laboratory. Also، potential carbon sequestration of the whole biomass، litter and soil at depths of 0-15، 15-30، 30-50 cm were estimated. Data of Plant parts، soils of understory and open spaces and different soil depths were analyzed using one-way ANOVA design and Duncan''s test in SPSS software (ver. 19). The results showed that there is a significant difference in carbon sink among different plant’s parts (leaf، stem، trunk، root and litter) (p<0. 05). Grape trunk and almond stem had the most potential in carbon sequestration. Almond soil showed more carbon accumulation than grape yard soil. Based on the results obtained، annual carbon sequestration capacity of mountain almond and grape was 5. 88 and 30. 55 kg ha-1 and soil carbon sequestration of mountain almond and grape yard was 354. 1 and 271. 4 tha-1 during 20 and 33 years respectively.
    Keywords: Carbon sequestration, Mountain almond, Grape, Biomass, Soil carbon
  • Seyedezahra Goushegir, Jahangir Feghhi, Mohammad Reza Marvie Mohadjer, Majid Makhdoum, Christian Rosset Pages 267-276
    Sustainable forest function monitoring needs to develop appropriate forest functions and performance indicators to assist decision making، analyses and evaluation of sustainable forest functions. This study for first time generate a set of performance indicators for monitoring forest function as a case study for kheyrud forest located on east of Nowshahr، Iran. The method of this study consists of three phases. In the first phase 77 indicators are developed for four forest functions including; forest production، forest conservation، forest protection and forest recreation، then this set of indicators are prioritized based on importance of binominal test. In second phase this set is prioritized based on difficulty of measurements on field. The result show، indicators are in two groups; more important indicators as a main indicator for sustainable forest functions and less important indicator as an alternative indicator for first group. In the last phase، all of indicators based on two aspects of importance and performance are mixed and divided in to four groups; less operational and less important، operational and less important، less operational and important، operational important. The final set is developed based on operatioanl and important indicators and is appropriate for sustainable monitoring of Northern forest functions in Iran.
    Keywords: Northern forest functions, sustainable forest functions indicators, Delphi method, Hyrcanian forest
  • Nasrolah Mahboobi Soofiani, Hossein Moradi, Zahra Razavi, Abbas Heydari Khosro, Nourollah Mirghaffari Pages 277-292

    Mangrove forests are of the most sensitive coastal ecosystems to oil pollution especially to Nickel and Vanadium bioaccumulation. The most important aim of the study was to compare the concentration of Nickel and Vanadium in sediments، mangrove roots and leaves in Nayband Marine National Park and Hara Protected Area in Qeshm Island; as well as to analyze the effects of physical and chemical parameters on these concentrations. So، the correlation between Nickel and Vanadium concentrations with sediment texture، EC، pH، and organic material were analyzed. The results showed that mean concentration of Nickel is higher than Vanadium in sediments and leaves of both habitats. It is also revealed that the mean concentration of both Nickel and Vanadium in sediments and roots in Nayband habitat are higher that those concentrations in Harra habitat which can be because of higher portion of soft texture in Harra habitat. However، the concentration of both Nickel and Vanadium in leaves in Nayband is much higher than of Harra habitat (about 2). This can have to explanations as: first، it might be because of more soluble Vanadium available for transferring to the leaves due to lower EC in Nayband sediments; second، higher exposure and absorption of vanadium from the air because of oil and gas activities in Nayband habitat. These findings are so concerning as usually the conservation، control، and monitoring plans are focused the habitats in vicinity of oil polluted areas but this research showed that also there are the other parameters more than distance-to-source controlling the accumulation of Nickel and Vanadium in mangrove habitats.

    Keywords: Nayband Marine National Park, Mangrove forests, Harra Protected Area, Nickel, Vanadium
  • Elham Nourani, Mohammad Kaboli, Ben Collen Pages 293-303
    Geographic range metrics، important predictors of extinction risk، are commonly used in international and national red listing processes. Criterion B of IUCN Red List is based on these metrics، especially the Extent of Occurrence (EOO) and the Area of Occupancy (AOO). Inconsistencies in interpreting the two metrics and methods for calculating them have caused criterion B to be the most commonly misused among the Red List criteria. With an aim to introduce a nationally practical and repeatable method for calculating EOO and AOO، in this study these metrics were calculated for Anatidae in Iran. For calculating EOOs، distribution ranges were considered without exclusion of discontinuities and areas of unsuitable habitat. For calculating AOOs، since the scale of the present distribution maps (cell size of 25 km) differed from the IUCN reference scale (cell size of 2 km)، scale correction factors (C) were used to determine AOOs in the reference scale. Of the 29 non-breeding and 14 breeding species we assessed، three breeding species have the potential to be classified under threatened categories based on EOO while 27 non-breeding and 14 breeding species have the potential to belong to threatened categories based on AOO. The methods used in this study clearly showed the differences in definition and purpose of EOO and AOO. Considering the scarcity of population data on wildlife species in Iran، which hampers the use of other Red List criteria، calculating EOOs and AOOs and assessing species based on criterion B can make the preparation of national red lists practicable.
    Keywords: IUCN Red List, threat assessment, Extent of Occurrence (EOO), Area of Occupancy (AOO), scale correction factor, Anatidae
  • Ensieh Nikoubazlrad, Abdorasool Salmak Mahini, Amir Sadoodin Pages 305-319
    Composting as one of the municipal solid waste management strategies aims to reduce size and weight of excreted substances، to abate odor and leachate، increase resource recovery and reduce the cost of disposal. Environmental impact assessment (EIA) of compost plants is required for compliance with laws and regulations. EIA is one of the effective methods to protect environment. The aim of this study is environmental impact assessment of five candidate locations for compost plant and landfill in east and west of the Golestan Province. Considering new comprehensive and more objective methods of EIA can help improve the environment. In this study، the effects of compost plants on the environment of Golestan Province are evaluated in five sites. In the first step، the sites were visited and a GIS data base was compiled. Then، the maps of the potential environmental pollutions were generated in GIS for each site and relevant data extracted. The results of this part were entered into conditional probability table (CPT) of Bayesian network. Bayesian Belief Network is used in this study and is based on Bayes theory. The result of Bayesian network in each site was weighted with analytical hierarchy process (AHP) method. Then، technique for ordered preference of similarity to ideal solution (Topsis) was used to prioritize the sites. The results of this study showed that in eastern part of Golestan Province، site 2 and in the western part site 4 are the best. The results of this study confirm those of fuzzy matrix with compensating factor. Bayesian Belief network was found useful in EIA for entry of expert knowledge and display of the uncertainty in the status.
    Keywords: Environmental impact assessment, Bayesian network, Uncertainty, Expert judgments, AHP, Compost
  • Zahra Yaghoubzadeh, Reza Safari Pages 321-330
    Haraz River originates from the northern slopes of the Alborz and is flowed in a relatively broad valley. There are several village، sector، twenty sand factories and fish culture farms alongside of this river. In addition، restaurants and rest place for travelers sometimes used as a place. This study was performed to study the coliform contamination of ground water along the Haraz River. In this study، sixty samples were collected from groundwater during one year. The samples were examinated for total coliform and fecal coliform. The results showed that maximum and minimum of total coliforms in the ground water in Abask (4 CFU/100 ml) and Holomsar (1/9 CFU/100 ml) and maximum and minimum of fecal coliforms in Abask (1/2 CFU / ml) and Klode، Holomsar and Larijan (1/1CFU/100 ml)، respectively. The results also showed that Haraz river ground water has been polluted
    Keywords: Bacteria contamination, Coliform, Groundwater, Haraz River