فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 10 (تابستان 1394)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 10 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل شاه آبادی، زینب زرین نعل صفحات 1-22
    به دلیل اهمیتی که جایگاه مدیریت در پیشرفت جوامع به خود اختصاص داده؛ تمامی مکاتب اعم از اسلامی و غیر اسلامی درباره راهکارهای تحقق صحیح، اصول و ضرورت آن سخن گفته اند. از آنجا که مکتب اسلامی نسبت به سایر مکاتب از قابلیت بالاتری در جهت پاسخگویی به این قبیل موارد را داراست، لذا لازم است با نگرشی جدید و عنایتی ویژه به سیره حکومتی امام علی (ع)، اصول مدیریتی آن به روشنی تبیین شده تا بتواند نقشه راه کشورهای اسلامی قرار گیرد. طبق سیره عملی امام علی (ع) رعایت اصولی همچون انتخاب مسوولین و کارگزاران، مشورت در امور، مردمی بودن اهداف و حمایت از مردم، اخلاق اسلامی، پاداش و تنبیه، تقسیم کار، رعایت اعتدال و عدالت، علم و شناخت و آگاهی نسبت به امور و در نهایت کنترل و نظارت می تواند منجر به تحقق اهداف حکومت علوی همچون احیای عدالت، تعلیم و تربیت، تامین آزادی و استقلال و بهبود وضع معیشتی مردم (توسعه اقتصادی) و در نهایت قرب الهی گردد. لذا جهت تحقق توسعه و تعالی در کشورهای اسلامی ضروری است حاکمان کشورهای اسلامی کلیه اصول حکومت علوی را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اصول حکومت علوی، توسعه
  • علی فتح اللهی، علی نظری صفحات 23-42
    نهج البلاغه و متون روایی شیعه از مهم ترین منابع و آبشخورهای متون عرفانی و صوفیانه به شمار می آید. در موضوع هستی شناسی و مولفه های آفرینش بدیع از «لا من شیء» در دیدگاه امامان شیعه(ع)، آفرینش ابداعی عالم هستی از ناچیز توسط خداوند، ایجاد نظام مند آسمان و زمین، هدفمندی اجزای آفریدگان و انقیاد همه هستی از اوامر الهی، از جمله مباحثی است که هم در متون روایی شیعه و هم متون منظوم و منثور صوفیانه به چشم می خورد. هدف این تحقیق به روش توصیفی و تحلیل محتوا، مطالعه و بازجست دیدگاه و نظام هستی شناسی مکتب شیعه مبتنی بر روایات مندرج در نهج البلاغه و پاره ای از مصادر شیعی و مقایسه و ارزیابی هستی شناسی متون صوفیانه با منابع مذکور است.
    مطابقت و ریشه یابی چگونگی ارتباط آینه وار و رابطه ی سایه وار هستی با هستی بخش از دیدگاه علوی با متون ادبی- عرفانی از نتایج این نوشتار است. بررسی و بازشناسی تعابیر مشابه در نهج البلاغه و متون روایی، این نتیجه نیز به دست می دهد که عارفان مسلمان و اندیشه های آنان، از آبشخور نهج البلاغه و متون روایی متاثر شده است.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، عرفان، نهج البلاغه، خلق ابداعی، آفرینش از عدم
  • ریحانه عالم، محمود واثق صفحات 43-62
    نهج البلاغه پس از قرآن کریم و سیره سیاسی پیامبر اکرم (ص)، بنیادگذار فلسفه سیاسی اسلام است که راهبردهای روشنگرانه ای در زمینه سیاست و حکومت ارائه نموده است. حضرت علی (ع) در بسیاری از خطبه ها، نامه ها و حکمت های این کتاب، علاوه بر روشن ساختن نوع معرفت شناسی، هستی شناسی و رویکرد فلسفی خود به جهان، به موضوع نحوه سیاست و مدیریت جامعه و سرزمین از ابعاد مختلف می پردازد.
    از آنجا که هر نظام سیاسی در جهان دارای چارچوبی ایدئولوژیک است، لذا ایدئولوژی ها نقشی مهم در شیوه سازماندهی سیاسی فضا به عنوان مهمترین وظیفه جغرافیای سیاسی دارند. پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، به دنبال شناسایی ریشه های جغرافیای سیاسی در نهج البلاغه بوده و در پی ترسیم چارچوب جغرافیای سیاسی از دیدگاه امام علی (ع) است.
    به علت گستره وسیع موضوعات در جغرافیای سیاسی، این پژوهش به چهار موضوع که بیشتر جنبه بنیادین دارد می پردازد. به عبارت دقیق تر، نوع رویکرد فلسفی و هستی شناسانه حضرت به جهان (جغرافیای طبیعی و جغرافیای انسانی)، چگونگی ساختار معرفت شناسی و هستی شناسی از نگاه امیرالمومنین، الگوی مطلوب حکومتی مورد نظر اسلام و همچنین نگاه حضرت به مفاهیم اساسی جغرافیای سیاسی همچون سازماندهی سیاسی فضا، ملت، قلمرو، مشروعیت و... می پردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد رویکرد فلسفی حضرت علی (ع) رئالیستی، غالب تبیین های حضرت از نوع علی و همینطور غایی و نوع ساختار حکومتی مدنظر اسلام و به تبع آن امیرالمومنین (ع)، بسیط غیرمتمرکز است.
    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، فلسفه سیاسی اسلام، نهج البلاغه، حکومت
  • فرامرز محمدی پویا(بیجنوند)، اکبر صالحی، فاطمه مومیوند صفحات 63-81
    پژوهش حاضر با هدف، تحلیل ساحتهای شش گانه تربیتی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بر مبنای نهج البلاغه و به روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاس عملی صورت پذیرفته است. جهت تحلیل ساحتها بر مبنای نهج البلاغه از فرم وارسی باز و بدون پیش سازمان یافتگی استفاده شده است که در آن چند مکان برای ثبت آدرس، متن عربی، متن فارسی، ساحت های شش گانه سند تحول بنیادین تعبیه شده بود. بدین منظور هر یک از ساحتهای تربیتی پس از بررسی، بر مبنای نهج البلاغه تحلیل شده و مولفه ها و مصادیق هر یک تبیین شد. بدین صورت که برای ساحت تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی 47 مولفه، برای ساحت تربیت اجتماعی و سیاسی 29 مولفه، برای ساحت تربیت زیستی و بدنی 8 مولفه، برای ساحت تربیت زیبایی شناختی و هنری 13 مولفه، برای ساحت تربیت اقتصادی و حرفه ای 8 مولفه، برای ساحت تربیت علمی و فناوری10 مولفه تبیین شده و برای هریک مصادیقی مستندا استخراج گردید.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، ساحتهای شش گانه تربیت
  • حسین چراغی وش، حسین فلاحی اصل، کبری حیدری صفحات 83-101
    در متن نهج البلاغه واژگانی وجود دارد که تنها یک بار به کاررفته است، ازاین رو می توان آن ها را متفرد نامید، برخی از این واژگان در حوزه ی معنایی خود مترادف دارند، ولی هیچ یک از این واژگان مترادف، نمی تواند در محور همنشینی کلام، جایگزین واژه ی متفرد شود؛ چرا که واژگان متفرد در عین اشتراکات معنایی گاه در بافت کلام بار معنایی و مفهومی منحصربه فردی هستند که سایر واژگان همان حوزه معنایی این ویژگی را ندارند و گاه استفاده از آرایه های ادبی که از میان آن ها سجع، استعاره و کنایه بیشترین کاربرد را دارد، باعث تمایز واژه ی متفرد و به کار رفتن آن در بافت کلام حضرت شده است. در این پژوهش درصدد هستیم با استخراج واژگان متفرد حوزه ی معنایی طبیعت، چه از نظر معنا و مفهوم و چه از نظر ادبی که برجستگی بیشتری در بافت جمله دارند، به بررسی معانی آن ها با توجه به کتب لغت و شروح موجود و مقایسه یهر یک از این واژگان با واژگان مترادف هم حوزه اش بپردازیم و با توجه به معانی به دست آمده، تفاوت و فروق معنایی واژگان متفرد با سایر مترادفات در حوزه معنایی خاصش را در پی بررسی روابط معنایی بین آن ها ذکر کنیم. از این رهگذر به علت استفاده ی این واژگان متفرد در بافت کلامی مخصوص خود و گستره ی مفهومی خاص و منحصر به فرد هر واژه و ابعاد زیبایی شناختی کلام حضرت دست می یابیم. از دیگر دستاوردهای این پژوهش این است که آشکار می شود. واژگان متفرد نسبت به واژگان مترادف هم حوزه ی خود، دارای بارمعنایی و مفهومی خاص و متمایزی هستند که آن ها را با سیاق و بافت کلامی خودشان در بالاترین حد هماهنگی قرار می دهد. ما در دستیابی به این اهداف از روش توصیفی تحلیلی بهره می بریم.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، معناشناسی، روابط معنایی، بافت کلام، واژگان متفرد، ترادف
  • فرزاد جهان بین، محمد نعمتی صفحات 103-122
    توجه به عدالت و تلاش برای تحقق آن از جمله کارویژه های بنیادین نظام اسلامی است.بر این اساس، تعریف عدالت و نیز معیارهای عدالت در نظام نظری عملی برآمده از مبانی شناختی هنجاری دین اسلام، جایگاه برجسته ای می یابد.بررسی نهج البلاغه نشان می دهد که سه معیار تساوی در اصل دریافت حق، ایجاد فرصت برابر برای بالفعل کردن حقوق و فقرزدایی سه معیار و کلید اصلی در تشخیص فرآیند عادلانه در نظام اقتصادی اسلامی است.معیار سوم با توجه به رابطه اقتصاد و سازندگی اخلاقی جامعه و تاثیر اقتصاد در آن، تعیین می گردد.با توجه به نظریه های اقتصادی متعارف که مبدا محور، فرآیند محور و نتیجه محورند به نظر می رسد که از منظر علی(ع) می باید معیارهای عدالت در هر سه مرحله به صورت توامان مورد توجه قرار گیرد.در مرحله مبدا توجه به ایجاد فرصت برابر، در مرحله فرآیند توجه به شفافیت در قوانین، نگاه واقع بینانه در وضع قوانین و در مرحله نتیجه، ایجاد توازن از جمله مسائلی است که می باید مورد توجه قرار گیرد.تکافل اجتماعی و تامین اجتماعی نیز در همین راستا قابل توجه است.
    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، فرصت برابر، تامین اجتماعی، تکافل اجتماعی، نهج البلاغه
  • رضا حاجیان حسین آبادی صفحات 123-148
    بررسی و روش شناختی شروح نهج البلاغه سبب آشنایی با دیدگاه ها و رویکردهای مختلف برای انتخاب و فهم بهتر نهج البلاغه است که محققان و مخاطبان دارای اهمیت زیادی است و خوانندگان را برای دستیابی به اهداف مورد نظر و شناسایی شرح بهتر هدایت می نماید. قطب راوندی از شارحان متقدم که شرح وی از اولین شروح در نهج البلاغه به شمار می رود که شارحان پس از وی خوشه چین خرمن وی بوده اند. این شرح هرچند شرحی ترتیبی و کامل است ولی با دو رویکرد مختلف به نگارش درآمده است؛ شرح خطبه اول و شرح قسمتهای دیگر نهج البلاغه. شارح در قسمت اول به طور مشروح و در دیگر قسمتها به صورت بسیار موجز به شرح می پردازد.
    راوندی هرچند شرحی ادبی، بلاغی و بیان معانی لغوی و اصطلاحی از واژه ها و عبارات نهج البلاغه ارائه می دهد لیکن مباحث تفسیری، استفاده از آیات قرآن، روایات ائمه(ع) و مباحث کلامی را در جای جای شرح خود بیان می کند.روش پژوهش کتابخانه ای است که پس از بررسی کامل منهاج البراعه و برخی شروح پس از وی-مانند شرح ابن ابی الحدید- و مخطوطاتی که درباره مولف شرح وی نوشته شده به بررسی ساختار شکلی و محتوایی آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، نهج البلاغه، منهاج البراعه، قطب راوندی، شرح ادبی، لغوی، توجه به رویکردهای مختلف
|
  • Abolfazl Shahabadi, Zeynab Zarinnal Pages 1-22
    All Islamic and Non-Islamic schools have talked about the playbooks، the principles and the necessity of the correct realization، Because of the importance of management in the progress of societies. Since the Islamic school is more complete in responding to these cases، than other schools; it is necessary to get a new look and a special attention to practical way of Imam Ali، its managerial principles be articulated clearly as the road map of Islamic countries. According to practical way of Imam Ali observing the principles like selecting officials and brokers، consulting on matters، having popular goals and supporting people، Islamic ethics، reward and punishment، the division of labor، observing moderation and justice، the science and understanding and awareness of affairs and finally controlling and monitoring can lead to improving governance principles and the achievement of Alavi’s government’s objectives such as reviving justice، instructing and breeding، supplying freedom and independence and improving people’s livelihood disposition (economic development) and finally divine adduction. So in order to improve the governance indicators and the most important in order to fulfill the development and excellence in Islamic countries it is necessary the rulers of Islamic countries to consider all the Alavi’s government principles.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, Alavi's Government's Principles, Development
  • Ali Fathollahi, Ali Nazari Pages 23-42
    This study is mainly concerned with mystical Cosmology of Shicite traditions and study of The Influence of Cosmology of Shicite on the thought of Moslems mystics. This article concernes itself with the study of Cosmology of Nahj-al-balaghe view point of his dealing with mystical Cosmology of Moslems mystics and of the relationship between man and the universe. Although we attempted to take benefit of the great and learned men''s world in Islamic mysticism، Qualification of creating the world of existence description of blameworthy and humiliating comparison in the material world، the amount of man''s production in the objective world and the safeguarding of the other world which comes from this composite world، for creating a balance between the world and religion based upon true of Nahj-al-balaghe will thoroughly be taken into consideratio.
    Keywords: Anthology, Mysticism, Nahj, al, balaghe, Invention creation, Creation of absence
  • Reyhane Alam, Mahmood Vasegh Pages 43-62
    Following the Holy Quran and the Holy Prophet (P. B. U. H.) political method، Nahj-al-balaghe is the foundation of political philosophy، which has provided an insightful strategies in the governance and policy. Imam Ali (P. B. U. H.) in many sermons and letters of this book، in addition to clarifying the type of epistemology، ontology and philosophical approach to the world، Points to the policy and manages the society and also the country from various points. Since every political system in the world has an ideological framework، therefore ideologies have an important role in the way of organizing political space as the most important task of political geography. The present study was conducted using descriptive analytical method، seeking to identify the origins of political geography in Nahj-al-balaghe and defining the framework of geopolitics from Imam Ali (PBUH) point of view. The results show that the philosophical approach of Imam Ali’s (P. B. U. H.) is a realistic one، and dominant explanations of him are causal and also conclusive، and the type of governance structure from Islam and Imam''s point of view is a decentralized comprehensive one.
    Keywords: Political geography, Islam's political philosophy, Nahj, al, balaghe, government
  • Faramarz Mohammadi Poya(Bijnavand), Akbar Salehi, Fatemeh Moumivand Pages 63-81
    Present study is aimed at Nahj-al-balaghe content analysis based on educational sixth dimensions of fundamental transformation document of education by making use of qualitative method kind of analytical - descriptive. Therefore first components of educational sixth dimensions of document fundamental transformation of education been explained، 47 components at dimensions of religious of education، worship، 29 components at dimensions of the social and political of education، 8 components at dimensions of the Biological and Physical of Education، 12 components at dimensions of the aesthetic and artic education، 8 component at dimensions of economic and professional education، 10 components at economic science and technology of education، and then extracted instances of the Nahj-al-balaghe for each component. Therefore it can be concluded that there is a high correlation between educational sixth dimensions of fundamental transformation document of education and Nahj-al-balaghe as one of the valuable Islamic texts and this kind of research can enrich the education documents by islamic and religious texts.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, Fundamental Transformation Document of Education, Educational sixth Dimensions
  • Faramarz Mohammadi Poya(Bijnavand), Akbar Salehi, Fatemeh Moumivand Pages 83-101
    Present study is aimed at Nahj-al-balaghe content analysis based on educational sixth dimensions of fundamental transformation document of education by making use of qualitative method kind of analytical - descriptive. Therefore first components of educational sixth dimensions of document fundamental transformation of education been explained، 47 components at dimensions of religious of education، worship، 29 components at dimensions of the social and political of education، 8 components at dimensions of the Biological and Physical of Education، 12 components at dimensions of the aesthetic and artic education، 8 component at dimensions of economic and professional education، 10 components at economic science and technology of education، and then extracted instances of the Nahj-al-balaghe for each component. Therefore it can be concluded that there is a high correlation between educational sixth dimensions of fundamental transformation document of education and Nahj-al-balaghe as one of the valuable Islamic texts and this kind of research can enrich the education documents by islamic and religious texts.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, Fundamental Transformation Document of Education, Educational sixth Dimensions
  • Farzad Jahanbin, Mohammad Nemati Pages 103-122
    Paying attention to justice and the effort to realize it’ is one of the fundamental working parties in Islamic system. Based on this issue، the definition of justice and its criteria in a theoretical-operational system which is raised from cognitive and normative foundation of Islam، have achieved favorable position. Examining the content of Nahj-al-balaghe shows that there are 3 main criteria in detecting just process of Islamic Economic System including: equality in the principle of having entitlement، providing equal opportunity in order to have actuality in entitlements and Poverty Elimination. The third criterion is determined by regarding the relationship between economy and creation basis for morality in the society as well as the influence of economics in that relationship. Regarding the conventional economic theories which are origin oriented، process oriented and result oriented. It seems that from Imam Ali’s (P. B. U. H.) perspective، the justice criteria should be considered jointly in all stages. In first stage، i. e. origin، we should take equal opportunity provision into account. Then، at the second one، i. e. process، having transparency in laws and regulations are of interest and at result stage، balance creation needs attention. By the same token، social takaful and social security should be given the same attention.
    Keywords: Economic Justice, Equal Opportunity, Social Security, Social Takaful, Nahj, al, balaghe
  • Reza Hajian Hosein Adadi Pages 123-148
    Menhaj-Al-barahe Description written by Qot-b-Ravandi is one of the first descriptions of Nahj-al-balaghe that is written by a very great and knowledgeable person who was master in all sciences in his own period and this dexterity and skillfulness in describing the first Sermon or sometimes in other parts of the descriptionis obvious and noticeable. In this Description، there are two different views and explanations: 1. Description of the firs Sermon، 2. Description of other parts of Nahj-al-balaghe. The writer has described the first part in details and the second part in brief. This Description (Menhaj-Al-barahe) is researched and proof-read (corrected) by AzizollahAtarodi and an introduction about 80 pages is written about it. It is published through 3 volumes that 2 volumes describe Sermons and the other one describes the letters and wisdoms. Although Ravandi’s Description is a literally and eloquence description and describes literal and idiomatic expressions and words in Nahj-al-balaghe، in some essential situations، it poses interpretive topics، Emmams’ Ahadis، Quranverses. In the surface structure، the writer divides the First Sermon، which is very long and about 80 pages، into four parts and describes each part separately. And there are different types of Sermons، Letters and wisdoms that sometimes one part of a long Sermon، and sometimes one or some Sermons، Letters and wisdoms are mentioned and described altogether.
    Keywords: Nahj, al, balaghe, Methodology, Menhaj, Al, barahe, QotbRavandi, Literally Description