فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1393)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی حیدری صفحات 7-42
    سنایی با بهره گیری از کیفیت های تصویری و ترکیبی حروف الفبا در دیوان خود اشعار بسیار زیبایی سروده است. به کارگیری نظریه ای فراگیر در مطالعه این سروده ها که زمینه های فرهنگی هنر سنایی را پوشش دهد و نتیجه ای فراخور یک پژوهش را در بر داشته باشد، نیازی است آشکار. در مقاله حاضر، نگارنده بر پایه آرای چارلز سندرس پیرس به نشانه شناسی نگرش های الفبایی سنایی می پردازد و همه سروده های حروفی او را گزارش می کند. نظریه نشانه شناسی پیرس با دانش نقد بلاغی رایج در زبان فارسی پیوند تنگاتنگی دارد، اما از توانش تفسیری بالاتری در مقایسه با آن برخوردار است و رسیدن به نتیجه ای علمی تر را میسر می کند. در این پژوهش، سه گانه های مشهور شمایل، نمایه و نماد پیرس و فرآیند تکامل نشانگی آن ها در دیوان سنایی پژوهیده شده است. فرآیندهای نشانگی متفرد، خطی و متداخل، سه گونه سیر نشانگی حروف الفبا در دیوان سنایی هستند که نگارنده آن ها را از یکدیگر بازشناخته است. نگارنده در پایان نتیجه می گیرد که نشانگی حروف الفبا در دیوان سنایی، دارای نسبت بسیار آسان با موضوع و تفسیر خود است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، چارلز سندرس پیرس، سنایی، حروف الفبا
  • سید مهدی زرقانی، مریم آیاد * صفحات 43-80

    در این نوشتار بر آنیم تا طرز تلقی سنائی، عطار و مولانا، به عنوان سه نقطه عطف در تاریخ شعر عرفانی، را از مفهوم کلیدی عشق بررسی کنیم. مبنای نظری مقاله نظریه استعاره های شناختی است. ابتدا به پیشینه تحقیق پرداخته ایم و سپس بحث را در چهار بخش اصلی گزارش استعاره ها، بررسی سابقه استعاره ها در منابع پیش از سنائی، تحلیل شناختی استعاره ها و سیر تطور استعاره های مفهومی عشق از سنائی تا مولانا دنبال کنیم. این تحقیق هم میزان نوآوری و تقلید سه چهره مذکور را در استفاده یا ساختن استعاره های عشق را نشان می دهد و هم در عین نشان می دهد که مفهوم عشق به عنوان کلیدی ترین اصطلاح عرفان در طول تاریخ چه تغییراتی را از سر گذرانده است. سه چهره مذکور سه شخصیت اصلی در تاریخ شعر عرفانی هستند، عشق کلیدی ترین اصطلاح عرفانی است و نظریه استعاره های شناختی یا مفهومی در میان نظریات مربوط به استعاره برای تحلیل چنین متونی مناسب تر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: عشق، استعاره های مفهومی، سنائی، مولانا، عطار، شعر عرفانی
  • سونا سلیمیان، احمد گلی * صفحات 81-122

    روایت در همه داستان های ادب فارسی حضور دارد؛ از این رو، مطالعه و بررسی آثار داستانی از منظر شکل خاص روایی آن ها، ارزش ها و هنرهای نهفته در این آثار را بهتر نمایان می سازد و براساس آن می توان توانمندی های داستان پرداز را در شکل دهی به نظام روایی اثر در راستای محتوای آن سنجید.
    مصیبت نامه آخرین مثنوی از مثنوی های سه گانه ی داستانی عطار است. روایت لحظه های سلوک سالک فکرت در این مثنوی با داشتن شگردهای خاص روایی و ژرف ساختی که از عرفان و آموزه های عرفانی نشات گرفته است، قابلیت مطالعه از نظر نقش «راوی» و چگونگی پیوند آن با مفاهیم عرفانی را داراست.
    در این مقاله نقش راوی در مصیبت نامه از سه منظر دامنه مشارکت راوی، پنهان یا آشکار بودن او و قابل اعتماد بودن یا نبودن وی به همراه تعیین شکل های جهت گیری ادراکی و ایدئولوژیک راوی، مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. آنگاه چرایی و چگونگی پیوند این ویژگی های روایی با مفاهیم و درونمایه عرفانی اثر تبیین می گردد. این بررسی ها نشان دهنده آن است که عطار در پردازش مصیبت نامه گذشته از آنکه ناخودآگاه از ویژگی های یک روایت مدرن بهره برده است، از نقش راوی و جهت گیری های او نیز در راستای جهان بینی و اهداف عرفانی خود استفاده های هدف مندی نموده است.
    استفاده از سه راوی در دو سطح متفاوت داستانی برای انتقال حس حیرت و سرگردانی که غایت سلوک عرفانی است به روایت-شنو، تاکید بر شهودی بودن قلمرو معرفت عرفانی، نمایش فاصله میان حقیقت نمایی (جستجوی حقیقت در عالم) و حقیقت (جست وجوی حقیقت در جان خود)، تاکید بر اهمیت چشم انداز در نگاه عرفانی عطار، جهت گیری درزمانی راوی سالک در تناسب با مفهوم وقت صوفیانه، بخشی از مهمترین دستاوردهای پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: عطار، مصیبت نامه، نقش راوی، انواع جهت گیری، مفاهیم عرفانی
  • الهام سیدان صفحات 123-152
    روزبهان بقلی در مشرب الارواح طرحی جامع در باب منازل سیر الی الله ارائه می دهد. هرچند که او در دیگر آثار خود به صورت پراکنده مطالبی را در باب مراحل سیر و سلوک عرفانی مطرح کرده است، اما در این کتاب به آراء پراکنده خود در این زمینه نظم و سامانی می بخشد. روزبهان بین بنده و حق هزار مقام در نظر می گیرد و به تشریح جزئیات آن می پردازد. تمامی مقام هایی که وی در مشرب الارواح از آن یاد می کند از یک نوع نیست. مقام از منظر او معنایی گسترده و فراگیر دارد و منحصر به منازل سیر الی الله نیست. پیش از روزبهان نیز این دیدگاه در بین عرفا مطرح بوده است که بین بنده و حق هزار مقام وجود دارد؛ اما روزبهان برای نخستین بار به نامگذاری و شرح جزئیات این مراحل می پردازد. طبقه بندی روزبهان از مراحل سیر الی الله وجوه اهمیت بسیاری دارد که آن را از دیگر تقسیم بندی هایی که در این زمینه صورت گرفته متمایز می کند؛ از جمله این که در این طرح بین مراحل سیر و سلوک و مراتب اولیا سازگاری و هماهنگی ایجاد شده است. روزبهان طبقات اولیا را به بیست گروه تقسیم می کند و جزئیات مقامات هر طبقه را به تفصیل بیان می کند. بین طبقات مختلف عرفا و مقامات هر طبقه در این طرح ارتباط معناداری برقرار است. با توجه به سیر کلی مقامات، هدف از مقاله حاضر بررسی مبانی نظری دیدگاه های روزبهان در باب مراحل سیر و سلوک عرفانی است.
    کلیدواژگان: روزبهان بقلی، سیر و سلوک، مشرب الارواح، مقام، هزار مقام
  • منیره فرضی شوب، فائزه عرب یوسف آبادی صفحات 153-176
    روایت تمثیلی «پیل در شهر کوران» از کتاب حدیقه الحقیقه سنایی، بر اساس روایتی از کیمیای سعادت غزالی نوشته شده است. هدف اصلی این پژوهش کشف رابطه فزون متنیت این دو روایت است. بدین منظور برپایه نظریه فزون متنیت ژرار ژنت، ارتباط روایت سنایی با روایت غزالی بررسی و این نتایج حاصل شد که در روایت سنایی تغییر حجم متن و دلالت های معناشناسی جدیدی وجود دارد که در دو بخش گشتار کمی و گشتار کاربردی قابل بررسی است. در بخش گشتارهای کمی، دریافتیم که سنایی با گسترش روایت از 21 گزاره روایت غزالی به 42 گزاره در روایت خویش از «گشتار کمی افزایش» استفاده کرده است. در بخش گشتارهای کاربردی، روایت سنایی در دو لایه معنایی بررسی شد. گشتارهای لایه معنایی اول، شامل تغییراتی بود که سنایی در اشخاص و حوادث ایجاد کرده بود. گشتارهای لایه معنایی دوم نشان می داد که درباره موضوع ناتوانی عقل در شناخت خدا، آنچه را که گذشتگان او فقط در مورد عقل و نفس آدمی بیان کرده اند، سنایی به عقل و نفس کلی تعمیم داده و معتقد است که عقل و نفس انسان و جهان، پایین تر از آن هستند که به تنهایی یا با هم قادر به درک اسرار الهی باشند.
    کلیدواژگان: سنایی، غزالی، فزون متنیت، گشتار کمی، گشتار کاربردی
  • سید مهدی مسبوق، شهرام دلشاد صفحات 177-206
    عرفا و فلاسفه اسلامی در بیان افکار و اندیشه های خود همواره از رمز و نماد بهره می گرفتند؛ به گونه ای که در آثار شیخ اشراق سهرودی عارف و فیلسوف ایرانی رمز و نمادگرایی عرصه گسترده ای را اشغال کرده است. در این که رمز خاص زبان عرفا است شکی نیست. این امر در برگزیدن سبک تمثیلی مثنوی معنوی مشهود است و در آثار عرفایی چون سنایی و عطار نیشابوری دیده می شود؛ اما رمزگرایی در میان فلاسفه کم تر استفاده شده است. در این میان داستان «حی بن یقظان» به عنوان یکی از معدود داستان-های رمزی- فلسفی، مورد توجه فلاسفه ای چون ابن طفیل، شیخ اشراق و ابن سینا و پیش از این ها افلاطون قرار گرفته است. ابن طفیل و مولانا با به نمایش گذاشتن شخصیت های «نی» و «حی» ذات جستجوگر انسان در پی حقیقت گمشده را به تصویر کشیده اند. بدین سان مولانا و در مقابل، ابن طفیل دو شخصیت جداگانه یکی در حوزه عرفان و دیگری در حوزه فلسفه و اندیشه پدید آورده اند. نوشتار حاضر می کوشد تا در چشم اندازی تطبیقی و با روش توصیفی- تحلیلی، همگونی ها و ناهمگونی ها و ابعاد و وجوه این دو شخصیت را بر پایه مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی بررسی کند تا هم اندیشی های فلاسفه و عرفا و میزان قرابت و نزدیکی آن دو را نشان دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نی، حی، مولوی، ابن طفیل
|
  • Morteza Heidari Pages 7-42
    Sanaei versifies exquisite poems by applying pictorial and compound qualities of alphabetic letters in his Divan. A comprehensive theory that may cover the cultural background of Sanaei’s art and which is able to enfold an inclusive understanding، is an obvious need for studying these qualities. In the present article، the author deals with semiotics of Sanaei’s literal attitude and explains all of his literal poems. The Pierce semiotics theory has a very close relationship with the prevalent rhetorical criticism in Persian language، while it also encompasses a higher interpretative potentiality and helps us reach a more intricate conclusion. In this research، Pierce’s icon، index، symbol، and well known triad and their semiotic transformative process in Sanaei’s Divan are explored. The singular، lineal and involved semiotic processes are the three forms that the author differentiates. The findings show that semiosis of letters of the alphabet in Sanaei’s Divan، has a very easy attribute to its object and interpretation. Keywords: semiotics، Charles Sanders Pierce، Sanaei، letters of alphabet. [1] Assistant Professor، Persian language and literature; Payam-e-Noor University. Mortezaheydari. 58@gmail. com Keywords
    Keywords: Semiotics, Charles Sanders Peirce, Sansyi, Letters of Alphabet
  • S. Mahdi Zarghani, Maryam Ayad Pages 43-80

    In this paper، we are trying to scrutinize the attitudes of Sanai، Attar and Rumi، as the three milestones in the history of mystical poem، toward the critical concept of Love. The theoretical base of this article is the theory of cognitive metaphors. Firstly، we have mentioned the record of the research and then we have continued the discussion in the four sections of specifying the metaphors، examining the history of metaphors in the resources before Sanaie، analyzing the metaphors cognitively and scrutinizing the process of transformation of conceptual metaphors of love from Sanai to Rumi. This study shows the extent of innovation and imitation of these three figures in utilization or creation of love metaphors. It demonstrates، in addition، the concept of love''s changes، as the most critical term of mysticism، during history. The three personages are the three notables in history of mystical poem، love is the most critical mystical term and the theory of cognitive or conceptual metaphors، between the theories about metaphors، seems to be the most suitable one for analyzing opuses like those which have been reviewed in this paper.

    Keywords: Love, conceptual metaphors, Sanai, Attar, Rumi, Mystical poem
  • Soona Salimian, Ahmad Goli Pages 81-122

    Since narration is included in all Persian literature stories، studying fictional works from their specific narrative method point of view would illustrate values and arts lying in these works better، and according to the findings one is able to assay the story teller’s abilities in forming narrative structure along with content. Mossibat-Nameh is the last of Attar’s triple narrative story mathnavies. Having specific narrative methods and deep structure originated from mysticism and mystical teachings، wayfarer’s process narrative in Mossibat-Nameh is capable of studying and analyzing the role of “narrator” and the way it is connected to mystical concepts. Narrator role in Mossibat-Nameh is studied in this paper by means of three point of views، narrator’s level of participation، visibility and reliability; along with determining narrator’s various forms of cognitive and ideological orientations. Then it is explained why and how these narrative features connect with mystical theme of the work، through which it is displayed Attar not only benefited from the characteristics of a modern narrative in his work unawares، but also applied narrator’s role and orientation purposefully in order to achieve his mystical goals. Attar’s applying of three narrators in two various levels of fiction، in order to convey a sense of distance and wondering which is the goal of wayfarer’s process to his audience، to emphasize on intuitive nature of spiritual knowledge، to represent the distance between truth and false، to put emphasis on importance of viewpoint، and to apply narrator’s simultaneity orientation in proportion to meaning of time in mysticism، are of most important achievements in present study.

    Keywords: Attar, Mossibat, Nameh, narrator's role, orientation forms, mystical conepts
  • Elham Sayyedan Pages 123-152
    Roozbahan has offered a completed plan about Mystical Journey in Mashrab-Al-Arvah and has organized his spread ideas in it. He believed that there are thousand stages between traveler and God. All stages he mentioned in this book are not the same. In his idea The Stage had a wide meaning and wasn’t merely limited to stages of journey to God. Before Roozbahan this view has been common among Mystics that there are thousand stages between traveler and God but Roozbahan for the first time has named and described details of these stages. In addition، he has characterized the stairs of mystics in this plan. He divided the travelers to twenty groups. This division has important aspects that distinguish it from other divisions. In this plan Roozbahan has assimilated between stages of Mystical Journey and Stairs of Saints. Despite of important views of Roozbahan about the Foundations of Islamic mysticism، his ideas has not surveyed as well yet. In this paper we will survey theoretical foundations of Roozbahan views about stages of Journey to God in Mashrab-Al-Arvah.
    Keywords: Roozbahan Baghli, Mashrab, Al, Arvah, Journey to God, Stage, thousand stages
  • Monireh Farzishob, Faezeh Arab Yousefabadi Pages 153-176
    The allegorical narratives of \ «Elephant in the city of the blind\» written by Sanei in his book Hadigh al-Hadigheh are based on Kimiyaye Sa’adat penned by Ghazali. The aim of this study was to explore the hypertextual relationship of these two versions. To this purpose، using Gerard Genette’ theory of hypertextuality، the link between Sanaei and Ghazali’s versions was investigated with the results suggesting the presence of some text size variations and new semantic implications that could be analyzed based on quantitative transformation and pragmatic transformation. The former revealed that Sanaei had employed augmentation in his version by expanding the number of proportions from 21 in Ghazali’s version to 42 in his narrative. The latter was examined in two semantic layers. Transformations in the first layer consisted of changes in characters and events made by Sanaei. In the second layer، transformations indicated that with respect to the inability of the intellect in knowing God، Sanaei had just extended what his ancestors had stated about intellect and ego of man to the common intellect and soul، positing that the human and world intellect and ego are incapable of construing the divine mysteries either individually or collectively.
    Keywords: Sanaei, Al, Ghazali, hypertextuality, quantitative transformation, pragmatic transformation
  • Seyyed Mehdi Masboogh, Shahram Delshad Pages 177-206
    Express their thoughts and ideas، recognizing Islam has always been a symbol of mystery and interest Getting there. So that the works of Shaykh al-Ishraq Sohrevardi mystic and philosopher، has occupied a vast field Iranian mystery and symbolism. There is no doubt that the secret is in the special language of the mystics. This allegorical style selection Masnavi is evident in works such as Sanai and Attar nishabori seen. But among philosophers Rmzgrayy underused. Meanwhile، the story of \ «Hayy ibn Yaqzan\» as one of the few stories Ramsay - philosophy، the philosophers such as Ibn Tufayl، Ibn Shaykh al-Ishraq and Plato before it is placed. Ibn Rumi''s sake and to showcase the characters in \ «ney\» and \ «Hayy\» the essence of the human searcher seeking the lost reality portrayed. Thus، in contrast Rumi and Ibn sake of a separate entity within the realm of philosophy and thought، mysticism، and others have created. Outlook tries to comparative and analytical methods Homogeneity and heterogeneity، and the dimensions and facets of the character based on his study of the American schoo The thinking of philosophers and mystics، and the close proximity of the two would not open.
    Keywords: Comparative Literature, nay, hayy, Character, Molana, Abn Tofyl