فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه شیلات
سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیا امانی دنجی، مجید رازقی منصور، شایان قبادی، رضا اکرمی، میثم صالحی صفحات 177-186
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف پربیوتیک مانان الیگوساکارید (® MOS; activeMOS) در سطوح صفر (شاهد)، 1، 5/2 و 4 گرم پربیوتیک مانان الیگوساکارید به ازای هر کیلوگرم جیره و در 3 تکرار بر برخی پیراسنجه های هماتولوژیک و بیوشیمی سرم خون بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) پس از 60 روز پرورش انجام گرفت. خون گیری با قطع ساقه دمی از 36 قطعه ماهی به ظاهر سالم در انتهای دوره پرورش به عمل آمد و نتایج با استفاده از آنالیز رگرسیون و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد. بر اساس نتایج، تفاوت معنی داری در میزان فعالیت آنزیم های سرم خون در تیمارهای آزمایشی، که تحت تاثیر سطوح متفاوت پربیوتیک مانان الیگوساکارید بودند، در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد. همچنین، اضافه کردن مانان الیگوساکارید به جیره منجر به تفاوت معنی داری در میزان گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، اسید اوریک، پروتئین تام و بیلی روبین نشد، اما جمعیت گلبول سفید در جیره حاوی 1 گرم بر کیلوگرم مانان الیگوساکارید از افزایش معنی داری نسبت به سایر تیمارها برخوردار بود. بیشترین میزان هماتوکریت، هموگلوبین و لنفوسیت بدون هیچ گونه تفاوت معنی داری در تیمار 1 گرم بر کیلوگرم مانان الیگوساکارید تعیین شد. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که استفاده از این پربیوتیک در سطح 1 گرم بر کیلوگرم جیره می تواند تاثیرات مثبتی در فاکتورهای خونی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان داشته باشد.
    کلیدواژگان: پربیوتیک، مانان الیگوساکارید، هماتولوژی، بیوشیمی، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
  • مریم باطبی نوایی، باقر مجازی امیری، رجب محمد نظری، محمدعلی نعمت الهی، مصطفی کرمی نسب صفحات 187-197
    در این بررسی چگونگی تکامل هیستوشیمی دستگاه گوارش لارو ماهی قره برون (Acipenser persicus) از مرحله یک روزگی تا 35 روزگی (زمان انگشت قد) با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام گرفت. لوله گوارش لارو تازه تفریخ شده به صورت لوله ای مستقیم و تمایزنیافته است که از دهان به سمت مخرج کشیده شده است. هفت روز پس از تفریخ لوله گوارش کمی تمایز یافته و ترشحات اندکی به علت حضور سلول های جامی شکل در اپیتلیوم دهان، حلق و مری دیده شد. در این مرحله لایه نازکی از ترکیبات موکوپلی ساکاریدی خنثی سطح اپیتلیوم لوله گوارشی را پوشاند. با شروع تغذیه فعال (نه روز پس از تفریخ) دستگاه گوارش مانند بالغان به دهان، حلق، مری، معده (غده ای و غیر غده ای)، روده ابتدایی، میانی و انتهایی تمایز یافت. ترکیبات پروتئینی به ویژه در چین های مخاطی مری و معده دیده شد که با گذشت زمان همراه با افزایش فعالیت آنزیمی معده و روده این حالت ناپدید شد. نتایج این بررسی نشان داد که تکامل آنتوژنی دستگاه گوارش ماهی قره برون مشابه با دیگر گونه های ماهیان خاویاری است.
    کلیدواژگان: ماهی قره برون، لوله گوارشی، تکامل دستگاه گوارش، شیمی بافتی
  • محبوبه جامع بزرگی، حسن صالحی، سید ولی حسینی، رضا فیض بخش، سهیلا رمضانی صفحات 199-207
    ماهیان خاویاری یکی از باارزش ترین گونه های آبزیان به شمار می روند که قدمتی بسیار طولانی دارند و به علت این سابقه فسیل زنده نام گرفته اند. پرورش گوشتی ماهیان خاویاری، به منزله پایه اساسی تکثیر و پرورش، با هدف تخصیص درآمد ارزی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل 20 پرورش دهنده، 20 عمده فروش و 20 خرده فروش است؛ به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از مزارع پرورشی استان های گیلان، مازندران، تهران، قم، اراک، خوزستان، یزد و شیراز پرسش نامه هایی توزیع شد. در این پژوهش از الگوی اضافه بها (مارک آپ) استفاده شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بین عواملی نظیر استهلاک سرمایه و کیفیت غذا و بهای تمام شده آن ها، به منزله عوامل اصلی تاثیرگذار در قیمت تمام شده و میزان سودآوری پرورش گوشتی تاس ماهیان، ارتباط برقرار است. سهم تولیدکنندگان از قیمت نهایی محصول بسیار کم و در حدود 5/42 درصد برآورد شد. نتایج نشان داد که حاشیه ها در این بازار نسبت به قیمت تولیدکننده رقم بالایی بود (P < 0.05) و حاشیه خرده فروشی بیشتر از حاشیه عمده فروشی است (P < 0.05). سهم تولیدکننده از قیمت نهایی پایین است؛ همچنین، وجود واسطه های زیاد و شفاف نبودن مسیر بازاررسانی از عوامل مهم در افزایش حاشیه بازاریابی ماهیان خاویاری پرورشی است.
    کلیدواژگان: الگوی مارک، آپ، بازاریابی، حاشیه بازاریابی، ماهیان خاویاری
  • سمیرا حق بیان، مهدی شمسایی، نیما ایلا، سید یاسر عبدالله تبار، پوریا بزرگ زاده، دبیر رضایی صفحات 209-223
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر جایگزینی آرد ماهی با پودر اصلاح شده سویا (HP310) در عملکرد رشد و ایمنی قزل آلای رنگین کمان ((Oncorhynchus mykiss بود. بنابراین، پنج تیمار آزمایشی حاوی سطوح جایگزینی 0، 25، 50، 75 و 100 درصدی HP310 با آرد ماهی جیره طراحی شدند. جیره حاوی 100 درصد آرد ماهی (0 درصد) به منزله تیمار شاهد در نظر گرفته شد. لاروهای قزل آلای رنگین کمان (میانگین وزن اولیه 03/0±17/1 گرم) طی دوره ای 60 روزه با جیره های آزمایشی، که هر یک واجد چهار تکرار بودند، تغذیه شدند. نتایج نشان داد که افزایش میزان پروتئین گیاهی تا سطح 50 درصد جیره بدون تاثیر منفی در میزان دریافت غذا سبب افزایش وزن بیشتر، افزایش نرخ رشد ویژه و کاهش ضریب تبدیل غذایی و در نتیجه عملکرد بهتر رشد در بچه ماهیان نسبت به تیمار شاهد شد (P<0.05)؛ در حالی که درصدهای جایگزینی بالاتر از 50 درصدی آرد ماهی جیره با منابع پروتئینی گیاهی، کاهش معنی دار دریافت غذا و عملکرد ضعیف تر فاکتورهای رشد بچه ماهی ها را به دنبال داشت(P<0.05). بررسی پارامترهای خونی بیان گر کاهش میزان هموگلوبین، هماتوکریت و تعداد گلبول های قرمز خون با افزایش سطح جایگزینی HP310 در جیره های غذایی بود، البته این تفاوت میان تیمار شاهد و سایر تیمارها تا سطح 75 درصدی جیره قابل توجه گزارش نشد (P>0.05) و فقط تیمار حاوی 100 درصد HP310 کاهش معنی داری را نسبت به تیمار شاهد نشان داد (P<0.05). بررسی گلبول های سفید خون بیان گر افزایش معنی دار تعداد آن ها هم زمان با افزایش درصد جایگزینی آرد ماهی جیره نسبت به تیمار شاهد بود (P<0.05). نتایج آزمایش کنونی نشان داد که می توان پودر اصلاح شده سویا (HP310) را تا سطح 50 درصد بدون تاثیرات منفی در عملکرد رشد و فاکتورهای خونی جایگزین آرد ماهی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان کرد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، پودر اصلاح شده سویا (HP310)، آرد ماهی، فاکتورهای رشد، پارامترهای خونی
  • حکیمه دوپیکر، یزدان کیوانی صفحات 225-238
    تحقیق حاضر با هدف فراهم آوردن اطلاعاتی درباره ویژگی های تغذیه ای ماهی بلیزم (Barbus lacerta) در رودخانه بی بی سیدان سمیرم در استان اصفهان انجام شد. بدین منظور، در فاصله ماه های مرداد 1389 لغایت تیر 1390، تعداد 445 قطعه ماهی با تور پره، تور گوشگیر و پرتابی صید و روی یخ به آزمایشگاه شیلات منتقل شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که اختلاف میانگین فاکتور یا ضریب وضعیت (CF) در برخی از ماه های نمونه برداری معنی داری بوده است)05/0(P<. متوسط طول روده (RLG) برای همه نمونه ها طی سال 007/0 ± 967/0به دست آمد. همچنین، مقایسه میانگین های این شاخص در گروه های طولی مختلف اختلاف معنی داری را بین آن ها نشان داد)05/0.(P< مقایسه میانگین شاخص تهی بودن دستگاه گوارش (VI) در برخی ماه ها و بین نر و ماده اختلاف معنی داری را نشان داد)05/0(P<. مقایسه میانگین های شاخص شدت تغذیه (GI) در ماهیان ماده و نیز کل ماهیان مورد مطالعه در ماه های مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد)05/0(P>، اما در نرها اختلاف آماری معنی داری در برخی ماه ها مشاهده شد)05/0.(P< بنابراین، می توان چنین نتیجه گرفت که این ماهی نسبتا پرخور با رژیم غذایی همه چیزخواری، ولی متمایل به گوشت خواری (عمدتا تغذیه از حشرات آبزی) است و طی سال تغذیه مداوم دارد.
    کلیدواژگان: بلیزم، فاکتور وضعیت، طول نسبی روده، شاخص تهی بودن لوله گوارش، کپورماهیان
  • مهدی سعادت فرد، حجت احمدی، غلامرضا رفیعی، سید سعید محتسبی صفحات 239-253
    بیشتر مطالعات انجام شده در یک دهه اخیر روش های مختلف تولید آبزیان و شرایط زیستی ماهیان را با هدف بهینه سازی بررسی کرده است. تحقیقات دیگر نیز روش های نوین مدیریتی با هدف کاهش دخالت انسانی در سامانه های تولید و پرورش ماهی از نوع نیمه متراکم و متراکم را کندوکاو کرده اند. در تحقیق حاضر سازگانی پرورشی از نوع متراکم طراحی شد. به منظور کاهش سطح دخالت انسان در این سازگان از حسگرهای آنالیز کیفیت آب و کنترل کننده خودکار منطبق بر منطق فازی استفاده شد و با سیستم مرسوم مقایسه شد. برای این منظور درون هر یک از مخازن ونیرو با ظرفیت 1000 لیتر و از جنس فایبرگلاس، 50 قطعه ماهی پاکو قرمز (Piaractus brachypomus) با وزن اولیه 74/3±05/15 و 43/3±98/14 گرم به ترتیب در سازگان مدرن مجهز به سامانه کنترلی و سازگان مرسوم (فاقد سامانه کنترلی) قرار گرفتند و تا رسیدن به حداقل دو برابر وزن اولیه پرورش یافتند. در پایان دوره آزمایش یعنی هفته چهارم، متوسط وزن ماهی درون سازگان مدرن به میزان 06/10±43/56 گرم (75/3 برابر وزن اولیه) و متوسط وزن ماهی درون سازگان مرسوم به میزان 38/7±13/40 گرم (68/2 برابر وزن اولیه) رسید. شاخص های متوسط افزایش وزن روزانه برای هر ماهی 32/1 و 65/0گرم، نرخ رشد ویژه 40/5 و 14/3 درصد و ضریب تبدیل غذایی نیز 73/0 و 21/1 به ترتیب در سازگان های مدرن و مرسوم به دست آمد که در مقام مقایسه میان دو بوم سازگان پرورشی طراحی شده به طور معنی داری)05/0(P< متفاوت بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با به کارگیری سامانه مدرن کنترلی می توان کارایی سازگان پرورشی را با تعریف دامنه مناسب برای شاخص های اصلی کیفیت آب افزایش داد و به بهینه سازی شاخص های رشد نیز رسید.
    کلیدواژگان: سازگان پرورشی متراکم، کنترل کننده فازی، ماهی پاکو قرمز، فاکتورهای رشد و بازماندگی
  • آرش شکوری، سینا معنوی شاد صفحات 255-266
    این تحقیق با هدف تعیین رژیم غذایی توتیای دریایی گونه Echinometra mathaei در نواحی بین جزر و مدی سواحل چابهار طی دوره زمانی شهریور 1391 تا فروردین 1392 در سه ایستگاه به صورت فصلی انجام گرفت. توتیای دریایی صیدشده به آزمایشگاه منتقل شد و پس از تشریح، محتویات دستگاه گوارش جانور زیر میکروسکوپ شناسایی شد. از نتایج این بررسی شناسایی جلبک ها در دستگاه گوارش توتیا و اولویت بندی آن ها بر حسب نوع (جلبک قهوه ای، قرمز، سبز) بود. نتیجه چنین بود که توتیای دریایی مورد مطالعه دارای تنوع غذایی بالایی است که تغذیه این موجود در رشد و تولید گناد آن نیز موثر واقع می شود. در مجموع، توتیای دریایی گونه E.mathaei نخست از جلبک های قهوه ای محل زندگی خود و در اولویت بعدی از جلبک های قرمز همچنین سبز و در پاره ای از اوقات از جانوران دیگر (لارو سخت پوستان و مرجان ها) تغذیه می کند.
    کلیدواژگان: توتیای دریایی، رژیم غذایی، سواحل چابهار، جلبک قهوه ای، جلبک قرمز، جلبک سبز، بین جزر و مدی، E، mathaei
  • حسن صفی یاری، عبدالعباس جعفری، محمدحسین رئوفت، سید مهدی نصیری صفحات 267-286
    امروزه علم درجه بندی و تجهیزات مربوط به آن برای انواع محصولات دریایی در جوامع پیشرفته به سرعت در حال رشد است به طوری که، در اکثر واحد های بزرگ شیلاتی یا در مجاورت آن ها انواع تجهیزات درجه بندی یافت می شود. ماشین بینایی دارای توانایی بالقوه ای است که می تواند به منزله روشی دقیق برای تشخیص و ارزیابی خصوصیات ظاهری استفاده شود. در تحقیق حاضر رقم بندی ماهی بر اساس گونه، اندازه و وزن به کمک فناوری ماشین بینایی بررسی شد. برای این تحقیق، ماهی های شوریده و حلواسفید انتخاب شدند. نخست، هر یک از نمونه ماهی ها وزن شد سپس، از همان ماهی درون اتاقک نورپردازی عکس گرفته شد. برای بخش بندی تصاویر و عملیات پردازش تصویر از محیط برنامه نویسی Matlab استفاده شد. برای تخمین وزن ماهی از روابط رگرسیون خطی و غیر خطی استفاده شد. این معادلات به کمک هفت متغیر مستخرج از پردازش تصویر (طول، ارتفاع، مساحت، محیط، قطر معادل، بزرگ ترین قطر و کوچک ترین قطر ماهی) و با استفاده از چهار روش ریاضی (خطی، لگاریتمی، نمایی و توانی) ایجاد شدند. ضرایب تبیین روابط تخمین وزن ماهی های شوریده و حلواسفید به ترتیب 4/95 و 94 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که بین وزن واقعی و وزن تخمین زده شده اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5 درصد وجود ندارد. همچنین، بر اساس واسنجی که روی سامانه ماشین بینایی به منظور تخمین طول انجام گرفت مشخص شد که این سامانه می تواند در محدوده طول ماهی های اندازه گیری شده با دقت بالا طول ماهی را اندازه گیری کند. این الگوریتم توانست گونه های شوریده و حلواسفید را با دقت 100 درصد از یکدیگر تفکیک کند.
    کلیدواژگان: رقم بندی، ماشین بینایی، ماهی شوریده (Otolithes ruber)، حلواسفید (Pampus argenteus)
  • سعید ضیایی نژاد، غلامرضا رفیعی، علیرضا میرواقفی، حمید فرحمند صفحات 287-298
    در این تحقیق تاثیر دو باکتری باسیلوس سابتیلیس (Bacillus subtilis BP6) و لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum LP3) در شاخص های رشد، بازماندگی و فلور میکروبی روده لارو ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) با شیوه های غنی سازی آرتمیا و استفاده در آب ارزیابی شد. برای هر باکتری سه تیمار در نظر گرفته شد. در تیمار اول باکتری ها تنها از طریق آرتمیای غنی سازی شده با باکتری مورد نظر در اختیار لاروها قرار گرفتند، در تیمارهای دوم و سوم باکتری ها به ترتیب با تراکم 103 و 106 سلول در میلی لیتر به آب محیط پرورش لاروها افزوده شدند. نتایج نشان داد که هر دو باکتری BP6 و LP3 توانستند شاخص های رشد و بازماندگی لارو ماهی شانک A.latus را در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری بهبود بخشند (05/0p<). هر دو باکتری توانستند با روندی تقریبا ثابت و با شیب افزایشی کمی استقرار قابل قبولی هم در آب و هم در دستگاه گوارش داشته باشند.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، باسیلوس سابتیلیس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، شانک زرد باله، فلور میکروبی
  • احسان فرخی، احسان کامرانی، هادی رئیسی، آرش اکبرزاده صفحات 299-311
    این مطالعه با هدف برآورد میزان صید ماهیان دارای اندازه غیر استاندارد (طول کمتر از LM50) در تور ترال میگو در صیدگاه های استان هرمزگان طی سال 1391 در فصل صید میگو انجام شد. عملیات نمونه برداری با کشتی های ترال کش طبس طی 55 مرتبه توراندازی انجام شد. هشت گونه از گونه های باارزش تجاری یا غالب در صید میگو شامل حلوا سفید (Pampus argenteus)، حلوا سیاه (Parastromateus niger)، گربه ماهی خاکی (Plicofollis dussumieri)، کریشو (Saurida tumbil)، گوازیم دم رشته ای (Nemipterus japonicus)، قباد (Scomberomorus guttatus)، زمین کن دم نواری (Platycephalus indicus) و شوریده (Otolithes ruber) در این مطالعه بررسی شدند. ماهیان دارای اندازه غیر استاندارد (طول کمتر از LM50) که در تور ترال میگو در صیدگاه های استان هرمزگان مشاهده شدند به ترتیب فراوانی عبارت بودند از: ماهی قباد (33/94 درصد)، حلوا سفید (19/93 درصد)، شوریده (57/91 درصد)، حلوا سیاه (86/89 درصد)، زمین کن (66/66 درصد)، ماهی کریشو (4/60 درصد)، گوازیم (38/35 درصد) و گربه ماهی خاکی (42/4 درصد). نتایج این مطالعه بیان گر تاثیرات تخریبی شدید تور ترال در گونه های مورد مطالعه بود که می تواند یکی از دلایل تغییر در ترکیب صید خلیج فارس طی سال های اخیر باشد.
    کلیدواژگان: تور ترال، صید ضمنی، میگو، LM50، هرمزگان
  • سمیرا ناظم رعایا، محمدعلی نعمت اللهی*، راضیه یزدان پرست، حمید فرحمند، قدرت میرزاده صفحات 313-328

    در این مطالعه امکان جایگزینی زودهنگام غذای زنده با خشک از روز 25 (تیمار شاهد) به روز 18 (تیمار زودهنگام) پس از تفریخ و تاثیر آن در شاخص های رشد، نرخ بقا و کیفیت لارو ماهی صبیتی (Sparidentex hasta) بررسی شده است. برای اندازه گیری نرخ رشد تا پیش از آغاز آزمایش، نمونه برداری از لاروها در روزهای 0، 2، 4، 10، 14، 16 و 18 و بعد از آن در روزهای 25، 32 و 39 و برای نرخ بقا و هم جنس خواری و کیفیت لارو در روز 39 پس از تفریخ صورت گرفت. نتایج نشان داد با آن که نرخ رشد ویژه در فاصله آغاز جایگزینی غذا تا انتهای دوره پرورش در تیمار شاهد نسبت به زودهنگام به شکل معنی داری (05/0> p) بیشتر است، اما در کل دوره پرورش بین دو تیمار تفاوت معنی داری (05/0< p) ندارد. نرخ رشد نسبی در تیمار شاهد با روندی یکسان، ولی در تیمار زودهنگام با روند افزایشی معنی دار (05/0> p) پیش می رود. جایگزینی زودهنگام تاثیر معنی داری در نرخ بقا و هم جنس خواری و کیفیت لاروها نداشت (05/0< p). این نتایج بیان گر امکان جایگزینی غذای زنده با خشک در لارو ماهی صبیتی از روز هجدهم پس از تفریخ بدون کاهش در نرخ رشد ویژه، نرخ بقا و کیفیت لارو است که برای پرورش دهنده نیز اقتصادی تر است.

    کلیدواژگان: صبیتی، Sparidentex hasta، جایگزینی غذا، رشد، بقا
  • سمیرا وحیدی نژاد، ایمان سوری نژاد، سعید تمدنی جهرمی، آرش اکبرزاده، فریبا کشاورزی، فریدون چکمه دوز قاسمی صفحات 329-342
    یکی از مهم ترین زئوپلانکتون هایی که در نواحی مصبی و دریایی مورد تغذیه آبزیان قرار می گیرد سخت پوست پارامایسیس اینترمدیا Paramysis intermedia است. با توجه به وجود ذخایر این زئوپلانکتون در خلیج فارس و دریای عمان، آگاهی از ساختار ژنتیکی آن به منظور حفظ تنوع زیستی و خزانه ژنی دارای اهمیت است. در پژوهش حاضر برای اولین بار ساختار ژنتیکی و جمعیتی سخت پوست پارامایسیس اینترمدیا در دو منطقه تیاب و خلیج گواتر با استفاده از توالی یابی ژن 16S rRNA میتوکندریایی بررسی شد. نتایج ده نمونه توالی یابی شده شامل 365 باز هم ردیف شده ژن 16S rRNA، 339 جایگاه ژنی مونومورف، 26 جایگاه ژنی پلی مورف و 27 موتاسیون نشان دهنده نرخ بسیار کم موتاسیون در این گونه بین مناطق مورد مطالعه بود. هیچ گونه چندشکلی اضافه و حذف مشاهده نشد. تعداد نه هاپلوتیپ در دو منطقه به دست آمد و میزان تنوع هاپلوتیپی و تنوع نوکلئوتیدی برای تمامی نمونه ها بین دو منطقه به ترتیب 003/0 ± 978/0 و 000/0 ± 035/0 محاسبه شد. مقدار هتروزایگوسیتی مورد انتظار برای منطقه تیاب بیشتر (184/0 ± 287/0) از خلیج گواتر (088/0 ± 014/0) بود. مقدار Fst در سطح احتمال 05/0 بین دو جمعیت 18/0 و معنی دار بود و در ترسیم درخت فیلوژنتیکی این جدایی به وضوح دیده شد. میانگین مقدار آزمون Tajima''s D و Fu''s FS بین دو منطقه به ترتیب 12/0- و 51/2 و غیر معنی دار بود که نشان دهنده نبود بسط جمعیتی بین نمونه های دو منطقه است. نتایج نشان داد که سخت پوست پارامایسیس اینترمدیا در دو منطقه مطالعه شده، به خصوص منطقه تیاب، از تنوع ژنتیکی بالایی برخوردار است و هر یک جمعیت مستقلی دارند.
    کلیدواژگان: پارامایسیس اینترمدیا Paramysis intermedia، تعیین توالی، تیاب، خلیج گواتر، 16S rRNA
|
  • Kia Amani Denji, Majid Razeghi Mansour, Shayan Ghobadi, Reza Akrami, Meysam Salehi Pages 177-186
    The aim of this study was to evaluate the effect of mannan oligosaccharide (MOS; activeMOS®) on haematological and biochemical parameters of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles. Fish fed during 60 days with a basal diet supplemented with 1، 2. 5 and 4 g/kg g kg-1 MOS. Blood samples were collected from caudal vein of 36 apparently healthy fish at the end of trial and Data was analysed by regression analysis and pearson correlation test. There were no significant differences in serum enzymes activity between treatments (P>0. 05). There were no differences in the glucose، cholesterol، triglyceride، uric acid، total protein and bilirobine between treatments (P>0. 05). but the level of WBC significantly higher in the group fed 1g/kg g kg-1 MOS than other groups (P<0. 05). A non significant elevation of haematocrit، haemoglobin level and lymphocyte was found in the fish fed diet 1 g/kg g kg-1mannan oligosaccharide (P>0. 05). The results indicate that dietary administration of mannan oligosaccharide at the level of 1 g/kg g kg-1 can positively influence on some blood parameters of juvenile rainbow trout.
    Keywords: Prebiotic, Mannan oligosaccharide, haematology, Biochemical, Rainbow trout
  • Maryam Batebi Navaei, Bagher Mojazi Amiri, Rajab Mohammad Nazari, Mohammad Ali Nematolahi, Mostafa Karaminasab Pages 187-197
    Histological development of digestive tract of the Persian sturgeon (Acipenser persicus) from hatching to fingerling size was studied using light microscope. The digestive tract of newly hatched larvae was a simple tube which continued from mouth to anus. In 7 days post hatching، digestive tract became differentiated and secretion was started smoothly، with appearance of goblet cells in epithelium of the mouth، pharynx and esophagus. In this stage، a thin layer of neutral mucopolysacharid component covered the epithelium of digestive tract. 9 days post hatching (exogenous feeding)، this canal became differentiated into mouth، pharynx، esophagus، glandular and non- glandular stomach، anterior and posterior parts of the intestine، similar to adultsAt the onset of exogenous feeding، goblet cells appeared at intermediate and specially posterior part of the intestine and secretion role in this cells started that increased gradually. Present results reveal that the ontogenetic development of the digestive tract of Persian sturgeon is similar to Acipenserid species. However، there exist differences referred to the differentiation time of some digestive structures، such as the differentiation of taste bud، present of mouth and esophagus which affect first feeding time.
    Keywords: Acipenser persicus, digestive tract, alimentary canal, histochemical study, sturgeon
  • Mahbobeh Jamebozorgi, Seid Vali Hosseini Pages 199-207
    Sturgeon is one of the most valuable fish species which are considered living fossils due to their long history. Sturgeon fish is cultured as an essential component of aquaculture as a lucrative industry for export. In this study، questionnaires were used and distributed among 20 aquaculture farms، 20 wholesalers and 20 retailers in Guilan، Mazandaran، Tehran، Qom، Tehran، Khuzestan، Yazd، Iran provinces from 2008 to 2010 to collect information. In this study، patterns surcharge (Mark - Up) used. Amortization of capital and their relation to food quality and cost as the primary factors affecting the cost and profits are growing sturgeon meat. Producer’s share of the final price of the product is very low and about 42. 5 percent. The results showed that the margins in this market compared to the price of producing high figure (P <0. 05) and the retail margin is greater than the marginal wholesale. Manufacturer''s share of the final price is low. There is also no clear path through a lot of marketing، marketing is an important factor in increasing margins. Most appropriate solutions include comprehensive support for producers and consumers through organized markets، brokers and dealers in the province are creating modern markets.
  • Samira Haghbayan, Mehdi Shamsaie, Nima Eila, Seyed Yaser Abdolahtabar, Pourya Bozorg Zadeh, Dabir Rezaie Pages 209-223
    The aim of present study was to evaluate the effect of replacing fish meal with modified soybean powder (HP310) on growth performance and immunity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). So Fishmeal was replaced with HP310 at levels of 0، 25، 50، 75 and 100% in five experimental diets. A diet with 100% fishmeal (0% HP310) was used as control. Diets were fed to four replicate groups of 15 fish with an initial weight of 1. 17±0. 03 g for a period of 60 days. The results showed that diets with 25 and 50% of HP310 increased Feed Intake and thus increased Weight Gain، Specific Growth Rate and reduced Food Conversion Ratio (p<0. 05). But fish growth parameters decreased when 75 and 100% of substitution were used (p<0. 05). Furthermore، the results of blood parameters analysis، indicated that the amounts of Hemoglobin، Hematocrit and Red Blood Cells decreased by increasing the level of HP310 in experimental diets. But the difference between the control and the other treatments were not significant up to 75 percent replacement levels of diet. And only 10% HP310 treated showed a significant decrease compared to the control (P<0. 05). Study of white blood cells showed a significant increase with increasing levels of fish meal replacement diets compared to the control (P<0. 05). The present results indicated that soybean meal (HP310) can be replaced up to 50% of fish meal in rainbow trout’s diet without negative effects on growth performance and blood parameters.
    Keywords: Rainbow trout (oncorhynchus mykiss), Modified soybean powder (HP310), Fish meal, Growth factors, Blood parameters
  • Hakimeh Dopeikar, Yazdan Keivany Pages 225-238
    This study was aimed to investigate some feeding characteristics of Kura barb (Barbus lacerta) from Bibi-Sayydan River of Semirom، Isfahan. For this purpose، during August 2010 to July 2011، some 445 specimens of the Kura barb fish were caught using a seine net and a cast net and transferred to the Fisheries laboratory on ice for further examinations. The results showed that the Condition Factor (CF) for fish sampled during some different months were significant different from each other (P<0. 05). The mean relative length of gut (RLG) was 0. 967 ±0. 007 for all fish during the year. Also، comparison of this index in different length classes revealed significant differences among them (P<0. 05). Comparison of the Vacuity Index (VI) in some months and between the females and males showed significant differences among them (P<0. 05). Also، comparison of mean Gastrosomatic Indix (GI) in females and in all fish during the study period showed no significant differences among them (P>0. 05)، but it was significantly difference in males during this period (P<0. 05). In conclusion، this fish could be classified in the relative gluttonous group with an omnivory habit biased towards carnivory (mostly feeding on aquatic insects) and with a continuous feeding strategy throughout the year.
    Keywords: Kura barb, Condition Factor, Relative length of gut, Vacuity index, Cyprinidae
  • Mahdi Saadatfard, Hojat Ahmadi, Gholamreza Rafiee, Seyed Saeid Mohtasebi Pages 239-253
    In the last decade، several studies have evaluated possibility of aquaculture production techniques improvement and the environmental conditions of fish during a culture period. Other researches have focused on presenting new technologies for fish management in semi-intensive and intensive aquaculture production systems، reducing the human intervention in the management of rearing systems designed for fish production. The educational intensive system of the present study was designed to reduce the level of human intervention in the fish culture system. Water quality sensors and automatic fuzzy logic controller were involved to the conventional system to get new system then compared to the first system. For this purpose، 50 pieces of red Pacu (Piaractus brachypomus) with mean initial weights of 15. 05±3. 47 and 14. 89±3. 43g، introduced to systems A & B rearing tanks، respectively to get twice initial weight after rearing. At the end of the fourth week، the average weight of the fish within the modern system at the A tank attained 56. 43±10. 06 g (3. 75 times the initial weight) and the average fish weight within the conventional system at the B tank reached as much as 40. 13±7. 38 g (2. 68 times the initial weight)، indicating average daily weight gain Indices of 1. 32 and 0. 65 grams per fish، specific growth rates of 5. 40 and 3. 16 percent and feed conversion rate 0. 73 and 1. 21 respectively، were obtained in both modern and conventional systems in comparison between the two ecosystems were significantly was different (P<0. 05). The environmental variables were kept within acceptable ranges for pacu production. It was concluded that it is possible to increase the productivity and profitability of the aquaculture system، using new approaches based on modern control techniques، such as fuzzy logic control، that promote water resource optimization.
    Keywords: Intensive aquaculture systems, Fuzzy logic control, Red pacu, Growth factors, survival
  • Aarash Shakouri, Sina Manavi Shaad Pages 255-266
    This research has been conducted seasonally and in three stations so as to determine the dietary of sea urchin Echinometra mathaei species in tidal zones on Chabahar coast over the period of six month beginning from Shahrivar 1391 to Farvardin 1392 (Persion Date). The caught E. mathaei were delivered to yhe laboratory and after dissection، the contents of the digestive system of this species were examined through microscopes. The examination resulted in identification of the animals which were inside the digestive system and their priovitization in accordance with their species (brown، Red،Green Algea). The E. mathaei which has been under study has shown a various range of dietary. The fact that E. mathaei fed on brown algea (Kelp، Sargassum) and red algea (Grasylaria) has been pointed out by previous studies and this research also confirm the outcome of these studies. Because the study diet E. mathaei Sea urchin approx invertebrate animals cannot be classified as nutritional characteristics in vertebrates (fish) is used، enjoyed. Statistical indicators that can be used for sea urchin، gonadal index and calculate the total body weight is the weight of the gastrointestinal tract. On the whole، the dietary of E. mathaei consists primarily of brown algea available in their own habitat and secondry of red and green algea. It has also observed that they occasionally feed on Algea.
    Keywords: Sea urchin, diet, Chabahar coast, seaweed, tidal zone, E.mathaei
  • Hasan Safiyari, Abdolabbas Jafari, Mohammad Hosein Raoofat, Seyed Mehdi Nassiri Pages 267-286
    Grading science and grading equipment for many kinds of sea products are growing rapidly in developed communities and variety of grading equipment can be found in most of the large fishery units. Computer vision has the potential to be used as a precise method for recognition and assessment of apparent characteristics. In this study، machine vision technology was used to sort fish based on species، size and weight. Tiger-toothed croaker and Silver pomfret fishes were selected for this study. In the first stage، each sample fish was weighted and put in the illumination chamber and images were captured. Matlab environment was used for segmentation and image processing tasks. Linear and non linear regressions were used to estimate fish weight. Seven variables extracted from each image (length، height، area، perimeter، equal diameter، major axis length and minor axis length) in four models of mathematical approach (linear، logarithmic، binomial and exponential) were considered for developing each weight prediction equation. Results indicated that fish weight can be estimated with R2 values of 95. 4% and 94% for Tiger-toothed croaker and Silver pomfret، respectively. Model validation was investigated with new data. Results showed that there is not a significant difference between the actual and estimated weight at 5% significance level for all fish species in this study. It was also concluded that the system can accurately measure the length of the fishes using machine vision technology envisaged in this study. The algorithm was also able to sort two species of fishes including Tiger-toothed croaker and Silver pomfret with an accuracy of 100%.
    Keywords: sorting, Computer Vision, Fish, Tigertooth croaker (Otolithes ruber), Silver pomfret (Pampus argenteus)
  • Saeed Ziaei-Nejad, Gholamreza Rafiee, Alireza Mirvaghefi, Hamid Farahmand Pages 287-298
    This study examined the effects of two bacteria (Bacillu subtilis BP6 and Lactobacillus plantarum LP3) on survival، growth and digestive tract microflora of Achanthopagrus latus larvae with different delivery methods. For each bacterium was considered three treatments with different delivery methods. In first treatment، fish larvae were exposed to each bacterium through feeding them with bacteria-enriched Artemia. In second and third treatment، fish larvae were exposed to each bacterium through adding it directly to the water at 103 and 106 cells/ml respectively. The results show that in fish larvae to which bacteria had been administered، exhibited significant (P<0. 05) increases in both survival and growth parameters wet weight as compared to control. Both bacteria could colonize the water and the gastrointestinal tract with relatively consistent trend.
    Keywords: probiotic, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Achanthopagrus latus, microbial flora
  • Ehsan Farrokhi, Ehsan Kamrani, Hadi Raeisi, Arash Akbarzade Pages 299-311
    This study was conducted to estimating the amount of non-standard sizes (with lengths less than LM50) fishes of shrimp trawls in the Hormozgan Province coastal water during shrimp fishing season. Sampling was carried out using the Tabas otriger commercial trawler during 55 hauls. Eight commercially valuable species including Pampus argenteus، Parastromateus niger، Plicofollis dussumieri، Saurida tumbil، Nemipterus japonicus، Scomberomorus guttatus، Platycephus indicus and Otolithes ruberwere were investigated in this study. S. guttatus (94. 33%)، P. argenteus (93. 19%)، O. ruber (91. 57%)، P. niger (89. 86%)، P. indicus (66. 66%)، S. tumbil (60. 4%)، N. japonicas (35. 38%) and P. dussumieri (4. 42%) had most high non-standard length in catch، respectively. LOPT were calculating for P. dussumieri. The results showed a high pressure on the species of the shrimp trawl that can be the reason of species composition change in the Persian Gulf fisheries.
    Keywords: Bycatch, Shrimp, Trawl Net, Hormozgan, LM50
  • Samira Nazemroaya, Mohammad Ali Nematollahi, Razieh Yazdanparast, Hamid Farahmand, Qodrat Mirzadeh Pages 313-328

    In this study، the possibility of early weaning and its effect on growth، survival rate and quality of Sobaity Sea bream (Sparidentex hasta) larvae from 25 (control group) to 18 (treatment group) days post hatch (DPH) were investigated. For growth rate measurement، sampling was done prior to starting test on 0، 2، 4، 10، 14، 16، and 18، and afterward on 25، 32 and 39 DPH; and for survival rate، cannibalism rate and also larval quality on 39 day post hatch. The result showed that thought from the starting of weaning to the end of rearing، the Specific growth rate (SGR) was significantly higher in control group than early treatment (p<0. 05)، there was no significant difference on SGR between two treatments during the whole rearing period. Relative growth rate (RGR) did have the equal progress among sampling days in control treatment، but there was significant increased pattern in early treatment (p<0. 05). Early weaning did not have significant effect on survival rate، cannibalism rate، and quality of larvae (p>0. 05). These results showed that the early weaning of Sobaity Sea bream S. hasta larvae on 18 DPH was possible without having undesirable affects on SGR، survival rate and quality loss which is more economic for farmer.

    Keywords: Sobaity sea bream, Sparidentex hasta, weaning, Growth, survival
  • Samira Vahidinejad, Iman Sourinejad, Saeid Tamadoni, Arash Akbarzadeh, Fariba Keshavarzi, Fereidon Chakmehdouz Ghasemi Pages 329-342
    The crustacean Paramysis intermedia is one of the most important zooplanktons which is used as food by aquatic animals in estuaries and marine environments. Regarding the existence of this zooplankton stocks in the Persian Gulf and Oman Sea، knowledge on genetic structure of this species is necessary for conservation of its biological diversity and gene pool. In present study، genetic diversity and population structure of Paramysis intermedia collected from Tiab and Gwatr Bay regions was assessed for the first time by mitochondrial 16S rRNA sequencing. Analysis of 10 sequenced samples including 365 alligned base pairs of 16S rRNA yielded 339 monomorphic loci، 26 polymorphic loci and 27 mutations، indicating a very low ratio of mutation between the two studied regions in this species. No insertions and deletions were observed. Nine haplotypes were identified in these two regions and haplotype and nucleotide diversity were 0. 978 ± 0. 003 and 0. 035 ± 0. 000، respectively for all samples between regions. Expected heterozygosity for Tiab region was higher (0. 287±0. 164) than Gwatr Bay (0. 014±0. 088). Based on the F- statistic parameter، population genetic distance was 0. 18 between samples of the regions and was significant (P<0. 05). According to the analysis of phylogenetic tree، the separation between the samples of the two regions was obvious. Mean values of Tajima’s D and Fu’s Fs between the two regions were -0. 12 and 2. 51، respectively. No significant values of these tests are indicative of no population expansion between the two regions of Tiab and Gwatr Bay. According to the results of this study، Paramysis intermedia populations of these regions have high genetic diversity especially in Tiab and each of its two populations is a genetically differentiated comunity.
    Keywords: Gwatr bay, Paramysis intermedia, Sequencing, Tiab, 16SrRNA